Βύσσινο ή κεράσι γλυκό
Γλυκό του κουταλιού που μπορεί να γίνει με βύσσινα ή κεράσια ή ακόμα με σταφύλι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Φτιάξτε κατά τον ίδιο τρόπο το κεράσι, μόνο βάλτε λιγότερη ζάχαρη, στα 2 κιλά κεράσια, 1 1/2 κιλό ζάχαρη, και μη βάλετε καθόλου νερό. Τα κουκούτσια πετάξτε τα αμέσως μόλις τα βγάλετε. Αν θέλετε να γίνουν πιο τραγανά τα κεράσια, βάλτε τα να σταθούν 1 ώρα σε ασβεστόνερο. Αρωματίστε τα με βανίλια. Κουνήστε πάλι την κατσαρόλα πολλές φορές, ώσπου να κρυώσει το γλυκό, για να φουσκώσουν τα κεράσια. Φτιάξτε ακόμη με τον ίδιο τρόπο σταφύλι σουλτανί χωρίς κουκούτσια. Σε 2 κιλά σταφύλια, βάλτε 1 κιλό ζάχαρη. Αρωματίστε τα με λίγη βανίλια
Υλικά
-
2 κιλά βύσινα
-
1/2 κούπα νερό
-
2 κιλά ζάχαρη
-
1/2 κουταλάκι ξινό ή 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλύντε τα βύσινα και στραγγίστε τα καλά. Αδειάστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν. Αφαιρέστε με το ειδικό εργαλείο το κουκούτσι. Κάντε αυτή τη δουλειά επάνω από την κατσαρόλα όπου θα φτιάξετε το γλυκό, για να πέφτει μέσα το ζουμί που βγαίνει από τα βύσινα. Τα κουκούτσια ρίξτε τα σ' ένα μπολ με το νερό.
-
2
΄Οταν τελειώσει το καθάρισμα, σκεπάστε τα βύσινα με τη ζάχαρη και στραγγίστε επάνω σ' αυτά το νερό όπου έχετε βάλει τα κουκούτσια. Αφήστε να σταθούν έτσι ως την επόμενη μέρα.
-
3
Βράστε το γλυκό, ώσπου να δέσει, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Λίγο πριν το κατεβάσετε, ρίξτε το ξινό ή το χυμό λεμονιού.
-
4
Κατεβάστε το από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει. Στο διάστημα αυτό, κουνήστε 5-6 φορές την κατσαρόλα, ανακατεύοντας το γλυκό. ΄Ετσι τα βύσινα φουσκώνουν και γίνονται μεγαλύτερα.
Σχόλια (82)