Βλασερό Άνδρου
Ενα νηστίσιμο παραδοσιακό κουλούρι, κάτι μεταξύ ψωμιού και τσουρεκιού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μία παραδοσιακή συνταγή που τείνει στις μέρες μας να χαθεί.Παλιότερα τα βλασερά τα φτιάχνανε οι περισσότεροι στο νησί κατά τις περιόδους νηστείας.Οταν μπαγιατέψει το βλασερό, το κόβουμε σε φέτες και το ψήνουμε σαν παξιμάδι.Συνοδεύει ευχάριστα τον καφέ, το γάλα τών παιδιών και κάθε είδους ρόφημα.
Υλικά
-
1200 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη
-
1 φλυτζάνι λάδι
-
1 φακελάκι μαγιά
-
1 κουταλιά σούπας γλυκάνισο
-
κανέλλα τριμμένη
-
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
-
λίγο αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο-λιγο το αλέυρι, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι.
-
2
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει και μετά πλάθουμε σε σχήματα κουλουριού ή σε φρατζολάκια.
-
3
Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον.
-
4
Με ένα πινελάκι βρέχουμε τα βλασερά μας και τους ρίχνουμε σουσάμι να κολλήσει.
-
5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στούς 180 μέχρι να πάρουν όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Σχόλια