Βολβοί τουρσί
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μπορούμε να βρούμε στην αγορά βολβούς. Εάν τους κάνουμε τουρσί, διατηρούνται για όλη τη χρονιά και είναι ένας ωραίος μεζές.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όταν καθαρίζετε τους βολβούς, τα κοτσανάκια μη τα πετάξετε. Κρατήστε τα, καθαρίστε τα και ζεματίστε τα. Μετά κάντε μια ομελέτα βάζοντας μέσα αυτά τα κοτσανάκια. Θα έχει μια πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση. Επίσης όταν τους καθαρίζετε, προσοχή στη ρίζα, μην την κόψετε πολύ βαθιά. Αυτή κρατάει τα φύλλα του βολβού ενωμένα. Εάν την κόψετε πολύ, ο βολβός θα διαλυθεί. Υπολογίστε πως σε κάθε κιλό βολβού που αγοράσατε, θά έχετε φύρα περίπου 300 γραμμάρια (μπορεί και παραπάνω).
Υλικά
-
βολβοί
-
ξύδι
-
αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αγοράστε τους βολβούς σας και απλώστε τους σε ένα τραπέζι για να στεγνώσουν καλά.
-
2
Πάρτε κοφτερό μαχαίρι και καθαρίστε τους. Κόψτε το κοτσάνι και λίγο τη ρίζα. Καθαρίστε το εξωτερικό φύλλο του βολβού (περίπου όπως τα κρεμμύδια). Κρατήστε μόνο τους βολβούς που είναι ολόκληροι και καθαροί.
-
3
Αφού πάρει τη βράση, πρέπει να αλλάξετε νερό. Χύστε το νερό που ήταν μέσα οι βολβοί και βάλτε καινούριο. Ξανά στη φωτιά για βράσιμο, για περίπου 10 λεπτά.
-
4
Βάλτε τους σε μεγάλο καζάνι, σε νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση. Η φωτιά σε ξύλα βολεύει γιατί είναι τόσο το μέγεθος της κατσαρόλας, που θα αργήσει να βράσει το νερό.
-
5
Βάλτε τώρα τους βολβούς σε κρύο νερό και αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς. Βάλτε τους σε ταψί και ρίξτε τους αλάτι (όσο θα βάζαμε στο φαγητό μας, όχι πολύ όπως έκανα εγώ εδώ...). Αφήστε στο αλάτι για μία ώρα.
-
6
Χωρίς να ξεπλύνετε τους βολβούς, γεμίστε τώρα το ταψί σας με ξύδι (να τους καλύψει). Αφήστε στο ξύδι για όλο το βράδυ.
-
7
Την επόμενη μέρα, παίρνουμε άδεια βαζάκια και τα γεμίζουμε με τους βολβούς. Πάρτε τους προσεκτικά από το ταψί έναν έναν και τοποθετήστε τους στο βάζο. Γεμίστε μέχρι πάνω με λάδι.Έτοιμοι για το μεζεδάκι σας!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)
Τα βρίσκω καλή ιδέα για συμπλήρωμα σε μεζεδάκια.