ggr
ggr @george
Athens

Θεωρούνται εθνικό πιάτο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά είναι πολύ συνηθισμένο και στην Κροατία.Υπάρχουν διάφορες εκδοχές “ćevapčići” (η λέξη “ćevap” προέρχεται από την περσική (αλλά και τουρκική στη συνέχεια) λέξη “kebab” και η υποκοριστική κατάληξη “-čići” δηλώνει “μικρά κεμπάπ”), βολτάροντας σε διάφορες βαλκανικές χώρες μπορεί να δοκιμάσει κανείς πολλές –παρόμοιες μεταξύ τους– εκδοχές αυτού του πολύ-πολύ νόστιμου πιάτου, γνωστού και σαν “Balkan meatballs”. Κάθε σεφ, κάθε νοικοκυρά και μία συνταγή. Άλλες με ένα μείγμα μοσχαρίσιου και αρνίσιου κιμά (το χοιρινό, βλέπετε, το αποφεύγουν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αυτών των περιοχών (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), άλλες με μοσχαρίσιο και χοιρινό (οι χριστιανοί Κροάτες συνηθίζουν περισσότερο το χοιρινό από το αρνίσιο κρέας), άλλες χρησιμοποιούν κρεμόριο για σταθεροποιητή και άλλες απλό αυγουλάκι, κάποιες κλείνουν προς τη καυτερή γεύση και άλλες έχουν μία γλυκιά επίγευση χρησιμοποιώντας γλυκιά πάπρικα.Εδώ ακολουθεί απλά ...μία από όλες αυτές τις εκδοχές, που ακολουθεί την μουσουλμανική παράδοση (μιά και τα “ćevapčići” είναι κληρονομιά από την τουρκική κυριαρχία στη Βαλκανική, κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Μπορούμε να φτιάξουμε τα ćevapčići και χωρίς τη χρήση κρεμόριου (γνωστό και σαν cream of tartar, κρεμοτάρταρο, τρυγικό κάλιο, κλπ), το οποίο χρησιμοποιείται εδώ σαν σταθεροποιητής, αντικαθιστώντας το με ένα αυγό, το οποίο θα προσθέσετε ελαφρά κτυπημένο στο δοχείο του blender, μαζί με τα διάφορα καρυκεύματα, στο βήμα 1, ενώ στο μπολ με το ανθρακούχο νερό ανακατεύουμε μόνο τη μαγειρική σόδα (βήμα 2). Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί αυγό (ελλείψει κρεμόριου, βέβαια).Στην... ορίτζιναλ εκδοχή τους σερβίρονται με ajvar, το “σέρβικο χαβιάρι”, μία εξαιρετική σάλτσα φτιαγμένη με ψητές κόκκινες πιπεριές (πιπεριές φλωρίνης). Αλλά και με έναν ωραίο, αφράτο πουρέ πατάτας, σας διαβεβαιώνω πως είναι εξαιρετικά!!!Στη Βουλγαρία συνηθίζουν να προσθέτουν και κύμινο, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη γεύση που και εμείς γνωρίζουμε για τα σουτζουκάκια. Εάν θέλετε, λοιπόν, μπορείτε να το προσθέσετε και εσείς.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
  1. 500 γρ κιμά από μοσχαρίσιο κρέας
  2. 500 γρ κιμά από αρνίσιο κρέας
  3. 3 σκελίδες σκόρδο
  4. 1 κρεμμύδι μέτριου μεγέθους
  5. 1/4 φλυτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  6. 1 κ.γ. αλάτι
  7. 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε σκόνη
  8. 1/2 κ.γ. σκόνη καυτερής κόκκινης πιπεριάς (cayenne)
  9. 3/4 κ.γ. αποξηραμένη καυτερή κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη (μπούκοβο)
  10. 3/4 φλυτζάνι ανθρακούχο νερό
  11. 1 κ.γ. κρεμόριο (γνωστό και σαν cream of tartar). Εναλλακτικά, 1 αυγό (δείτε “Μυστικά” 1)
  12. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε στο δοχείο του blender το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα του μαϊντανού, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι αλλά και το cayenne και το μπούκοβο.

  2. 2

    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε στο ανθρακούχο νερό το κρεμόριο και τη μαγειρική σόδα, να διαλυθούν εντελώς (δείτε και “Μυστικά” [1]).

  3. 3

    Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα (νερού με τη μαγειρική σόδα και το κρεμόριο) στο δοχείο του blender,

  4. 4

    Το κλείνουμε και πολτοποιούμε τα πάντα, μετατρέποντάς τα σε πουρέ.

  5. 5

    Σε ένα άλλο μπολ, μεγάλο αυτό, αναμειγνύουμε καλά τα δύο είδη κιμά και, αφού προσθέσουμε και τον πουρέ των καρυκευμάτων που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο βήμα,

  6. 6

    Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να πάρουμε ένα καλά ζυμωμένο και ομοιογενές μείγμα κιμά.

  7. 7

    Παίρνοντας ποσότητες από αυτό το μείγμα, το πλάθουμε στις παλάμες μας, φτιάχνοντας κυλινδρικά σουτζουκάκια (κάπου στα 10-12 εκατοστά μακριά και με περίπου 2 εκατοστά διάμετρο.

  8. 8

    Κάθε σουτζουκάκι που πλάθουμε το τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας, δίπλα στο προηγούμενο, σαν...στρατιωτάκια σε παράταξη,

  9. 9

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον μία ώρα (πολύ καλύτερα να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη και να τα αφήσουμε να ξεκουρασθούν όλο το βράδυ). Με τον τρόπο αυτό ελευθερώνονται τα αρώματα αλλά και δένει και σφίγγει καλύτερα ο ζυμωμένος κιμάς.

  10. 10

    Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στα κάρβουνα, πάνω από μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να τα γυρίζουμε συχνά για να μην μας καούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε και στο φούρνο (λειτουργία γκριλ), γυρίζοντάς τα πλευρά ανά 5 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα ωραίο σκούρο καφετί χρώμα εξωτερικά και ψηθούν (αλλά να παραμένουν ζουμερά) εσωτερικά.

  11. 11

    Αλλά και σε αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να τα τηγανίσουμε, με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και επί περίπου ένα 8λεπτο, γυρίζοντάς τα συχνά για να καλοψηθούν από όλες τις πλευρές (6-8 λεπτά συνολικά), ελέγχοντας παράλληλα να ψηθούν και στο εσωτερικό, χωρίς όμως και να στεγνώσουν. Θέλει προσοχή μόνο, να βάζουμε λίγα-λίγα στο τηγάνι, για να μη ρίχνουν τη θερμοκρασία του ελαιόλαδου.

  12. 12

    Θα δείτε πιο κάτω στα “Μυστικά”, πως στη Σερβία συνδυάζονται, παραδοσιακά, με Ajvar(https//www.sintagespareas.gr/sintages/ajvar-saltsa-piperias-tipou3a-e2809cedo-einai-balkaniae2809d.html). Εμείς τα φτιάξαμε με πουρέ, κατόπιν “απαίτησης” της Αυτής Υψηλότητας της κόρης μας (“με πουρέ θέλω να τα πάρω στο σχολείο, έχουμε καιρό να φάμε πουρέ”).

  13. 13

    Πριν το σχολείο, βέβαια, “βολεύτηκε” και με μία μερίδα στο σπίτι… Καλά να ’ναι!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

ggr
ggr @george
καλησπέρα @elias100. Οι πληροφορίες για τα "ћевапчићи" είναι από την wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/%C4%86evapi), όπου, στις ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ, στο Νο15 θα βρεις μία αναφορά στην εισαγωγή του ανατολίτικου αυτού πιάτου στην κουζίνα της Κροατίας.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens