Croque monsieur: Ένας σταρ των παριζιάνικων cafés

ggr
ggr @george
Athens

O σταρ των παριζιάνικων cafés επιστρέφει!!!!! Στα… πιρούνια, στα… πιρούνια!!! (πως λέμε …“στα όπλα, στα όπλα”;) Το “croque-monsieur” επιστρέφει στη μόδα, συνοδευόμενο, μάλιστα, από το “croque madame”, αλλά και από το “croque-mademoiselle” !Ολόκληρη η οικογένεια αυτών των υπέροχων sandwichs από ψωμί του τοστ, στη διάθεσή σας για ένα gourmet διάλειμμα από τις πάντα εξουθενωτικές βόλτες στους παριζιάνικους δρόμους…Αυτές οι βόλτες, αυτό το “ταξείδι”, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει, κάλλιστα, από τη μακρινή Αυστραλία. Τους Αβορίγινες ("Aborigines"), τον αυτόχθονα πληθυσμό της μακρινής αυτής χώρας-ηπείρου, θα τους γνωρίζετε οι περισσότερες. Εκείνο που δεν θα γνωρίζετε είναι ότι στην κουζίνα τους βρίσκουμε ένα φαγητό που, αιώνες μετά και χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά (ή πιο ανατολικά, εξαρτάται προς ποια κατεύθυνση κινείται κανείς…) θα γνωρίσει μεγάλες δόξες, αποτελώντας μία πρώτη επιλογή στο γρήγορο φαγητό των “πολιτισμένων” δυτικοευρωπαίων.Πράγματι, ο νομαδικός αυτός λαός της Αυστραλίας, συνήθιζε να μαγειρεύει το καθημερινό κυνήγι του, τεμαχισμένο σε σχετικά λεπτές λωρίδες (φέτες), πιεσμένο ανάμεσα σε δύο φέτες ζύμης, και ψήνοντάς το πάνω από φωτιά από ξύλα, με τη βοήθεια μίας μεγάλης λαβίδας.Αυτή η “τοσταρισμένη” εκδοχή φαγητού εμφανίσθηκε στη συνέχεια στην “κοντινή” Ινδονησία και από εκεί στα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού, μερικούς αιώνες μετά.Πάρτε τώρα το πλοίο (ο κόσμος δεν ταξείδευε με αεροπλάνα τότε, τα πλοία ήσαν για τέτοιες μεγάλες μετακινήσεις μέσω θαλάσσης) και ελάτε στο Παρίσι του 1910. Εκεί, στα τραπεζάκια ενός café στη λεωφόρο των Καπουτσίνων (boulevard des Capucines), εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα σάντουιτς από λεπτές τετράγωνες φέτες ψωμιού χωρίς κόρα, με ζαμπόν ανάμεσά τους και καλυμμένες με τριμμένο τυρί.Το πρώτο "croque-monsieur" είχε κάνει την εμφάνισή του!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ακόμη κι’ αν το σάντουιτς φέρει αυτό το όνομα από την αρχή της ιστορίας του (πράγματι, ήδη από το 1919, ο γνωστός Marcel Proust αναφέρει στο μυθιστόρημά του “Στη σκιά των κοριτσιών με τα λουλούδια” (À l'ombre des jeunes filles en fleurs), “… … με την Mme de Villeparisis, η οποία μας ανακοίνωσε ότι είχε παραγγείλει για μας στο ξενοδοχείο "Croque Monsieur" και "αυγά με κρέμα", ωστόσο, η προέλευση του ονόματος είναι αβέβαιη.Στη γαλλική επαρχία, η λέξη "croque" μόνη της χρησιμοποιείται για τη φέτα του ψωμιού που είναι βουτηγμένο σε χτυπημένο αυγό πριν πέσει στο τηγάνι και ψηθεί. Μπορεί να φαντασθεί κανείς, κάποιους επαρχιώτες κυρίους να φθάνουν στο Παρίσι και να παραγγέλλουν ένα “croque”, επειδή ήταν γρήγορο και ζεστό. Έτσι, ακριβώς επειδή τα γκαρσόνια όταν τους το σερβίριζαν προσέθεταν και το απαραίτητο “κύριε”, στο τέλος, (κάτι σαν “Το Croque σας, monsieur”), δεν ήθελε και πολύ να “του βγει το όνομα του σάντουιτς”….Εμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο, όμως, η εκδοχή που δίνει ο ιστορικός René Girard, σύμφωνα με τον οποίο, στις αρχές του 20ου αιώνα, στο παριζιάνικο μπιστρό "Le Bel Age", ο ιδιοκτήτης του κουβαλούσε πίσω του μία περίεργη φήμη ότι ήταν... κανίβαλος!! Προφανώς βγαλμένη από τον ανταγωνισμό στο IIο διαμέρισμα του Παρισιού, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον καινούργιο που είχε έρθει και είχε ανοίξει το μαγαζί του εκεί που σύχναζε η καλή κοινωνία της πόλης.Αυτός λοιπόν ο περιβόητος Michel Lunarca με τ’ όνομα, προτείνει κάποια στιγμή σε κάποιον πελάτη του να του σερβίρει το σάντουιτς που είχε παραγγείλει, όχι στη συνηθισμένη μπαγκέτα αλλά “με ένα δικό του τρόπο”. Σε τετράγωνο ψωμί χωρίς κόρα, μόνο ψίχα. Όταν αυτός ο τελευταίος τον ρώτησε τι κρέας είχε βάλει μέσα, ο …μπιστροτιέ του απήντησε, προφανώς αστειευόμενος"Μα, το κρέας του monsieur (του κυρίου), ασφαλώς". Αστείο που έκανε την παρέα να …“πεθάνει στα γέλια” και να παραγγείλουν όλοι “το σάντουιτς με τον κύριο”. Την επομένη, στην ταμπέλα με το μενού έξω από το μπιστρό, πρώτο-πρώτο εμφανιζόταν το “σάντουιτς με τον κύριο”, το “croque monsieur”…Και αν σας άρεσε η παραπάνω ιστορία, δείτε και αυτό; Στην Καταλονία, το ίδιο σάντουιτς με ψωμί όλο ψίχα (του τοστ) και με ζαμπόν και τυρί στο εσωτερικό του, το λένε …“bikini” !!! Και γιατί “bikini”; (όταν μάλιστα, σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία το λένε “mixto” ή και “combinado”; Το όνομα, στην πραγματικότητα, προέρχεται από τη Sala Bikini, η οποία άνοιξε το 1953 στη Διαγώνιο, στην “Avenue Diagonal”, στη Βαρκελώνη, το πρώτο μέρος που έφερε εκείνο το γαλλικής προέλευσης σάντουιτς. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που οι ξένες λέξεις ήταν αυστηρά απαγορευμένες… Το είχαν ονομάσει, λοιπόν, “el bocadillo de la casa”, το “σάντουιτς του μαγαζιού” δηλαδή, που, σαν και το μαγιό bikini αποτελείται από “δύο κομμάτια”, το ζαμπόν και το τυρί. Εμπνευσμένο, μη μου πείτε… Η επιτυχία ήταν τέτοια, που το sandwich bikini βγήκε και έξω από τις πόρτες του μαγαζιού, ξεπέρασε τα όρια της πόλης και διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε όλη την Καταλονία.Εμπνευσμένος, όμως, και ο τίτλος αυτού του άρθρου"TU ME CROQUES… MONSIEUR ?”, όπου μπορείτε να βρείτε ένα μεγάλο [πλήθος παραλλαγών του γνωστού αυτού γαλλικού (ή, μήπως, τελικά, αυστραλιανού;) σάντουιτς, αρκετές να ικανοποιήσουν κάθε προτίμησή σας, όπου και αν κλίνει αυτή…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

5 Minutes
4 τοσταρισμένα σάντουιτς
  1. 4 φέτες ζαμπόν στο μέγεθος αυτών του ψωμιού
  2. 8 φέτες τυρί emmental στο μέγεθος αυτών του ψωμιού
  3. 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (για να αλείφεται εύκολα)
  4. αυγά (στην περίπτωση που θα ετοιμάσετε “croque madame”)
  5. φύλλα μαρουλιού (στην περίπτωση του “croque-mademoiselle”)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Croque-monsieurΠάνω σε μία φέτα ψωμί του τοστ, τοποθετούμε μία φέτα τυρί emmental

  2. 2

    Κόβουμε και αφαιρούμε το τμήμα εκείνο της φέτας του τυριού που ενδεχομένως προεξέχει από το ψωμί (εάν η πρώτη είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη δεύτερη). Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε μικρότερα κομμάτια τυριού, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια του ψωμιού να είναι καλυμμένη. (Από αυτό το στοιχείο θα καθορισθεί εάν θα χρειασθείτε 2 φέτες τυριού ανά σάντουιτς ή περισσότερες)

  3. 3

    Πάνω από τη φέτα του τυριού, τοποθετούμε μία φέτα ζαμπόν. Κάνουμε και εδώ τις απαραίτητες …“διορθώσεις”, ώστε να αποκτήσει την ακριβή διάσταση της φέτας του ψωμιού του τοστ.(Αντίστοιχα, από αυτό το στοιχείο θα καθορισθεί εάν θα χρειασθείτε 1 φέτες τυριού ανά σάντουιτς ή περισσότερες)

  4. 4

    Πάνω από τη φέτα του ζαμπόν προσθέτουμε (με τις ανάλογες “διορθώσεις”) και μία δεύτερη φέτα τυριού emmental.

  5. 5

    Αλείφουμε ελαφρά τις δύο όψεις του croque-monsieur μας. Την πρώτη, αυτή που είναι στο επάνω μέρος, τώρα και τη δεύτερη (που τώρα πατάει πάνω στον πάγκο εργασίας ή στο πιάτο μας, όταν πια θα το βάλουμε να ψηθεί (για να μη λερώνουμε άδικα).

  6. 6

    Μετά την επάλειψη της επάνω πλευράς, με μαχαίρι κόβουμε τη λεπτή κόρα που έχει περιμετρικά το ψωμί του τοστ. Αυτό είναι προαιρετικό, θα μπορούσατε κάλλιστα να μην αφαιρέσετε την κόρα, και πολύ νόστιμη είναι αλλά και δεν είναι και πιο σκληρή από την ψίχα της φέτας. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι δεν χρειάσθηκε, αφού οι φέτες ήσαν ήδη χωρίς κόρα. Ας το γνωρίζετε, πάντως.

  7. 7

    Βάζουμε το ψωμί σε αντικολλητικό τηγάνι, με τη βουτυρωμένη πλευρά να ακουμπά αυτή στον πάτο του, και το αφήνουμε να τοσταρισθεί και να πάρει εκείνο το ωραίο χρωματάκι του ψημένου ψωμιού (όσο χρειασθεί, το ελέγχετε, τα πρώτα croque-monsieur θα χρειασθούν λίγο περισσότερη ώρα, τα επόμενα (που το τηγάνι θα είναι καυτό), λιγότερη. Μιλάμε, πάντως, για χρόνους 1 με 1,5 λεπτό.

  8. 8

    Όση ώρα τοστάρεται η μία πλευρά (η βουτυρωμένη από την αρχή), εμείς βουτυρώνουμε και τη δεύτερη, που τώρα θα έχει έρθει προς τα εμάς.

  9. 9

    Έτσι, όταν η πρώτη πλευρά θα είναι έτοιμη, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, γυρίζουμε το croque-monsieur τούμπα και το τοστάρουμε και από την άλλη.

  10. 10

    Κόβουμε το croque-monsieur κατά τη διαγώνιό του και σερβίρουμε τα δύο τριγωνικά κομμάτια, ζεστά, με τη συνοδεία από σαλάτα μέχρι chips, ανάλογα με το πόσο βαθιά θέλετε να πέσετε μέσα στην αμαρτία...

  11. 11

    Croque-madameΣας είχα μιλήσει όμως στην αρχή και για το croque-madame, το θυμάστε; Μόλις λοιπόν βάλουμε το croque μας στο τηγάνι, να τοστάρεται από την πρώτη πλευρά, σε άλλο τηγάνι δίπλα, με λίγο καλά ζεσταμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο) ετοιμάζουμε (τηγανίζουμε) ένα αυγό μάτι. Εάν θέλετε μάλιστα να το φτιάξετε πιο όμορφο (εκείνο που οι Γάλλοι λένε “σε σχήμα πιάτου” (“à plat”) και οι Ιταλοί …“μάτι του βοδιού” (“occhio di bue”), βάλτε στο κέντρο του τηγανιού ένα από εκείνα τα μεταλλικά τσέρκια που είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά.

  12. 12

    Λαδώστε ελαφρά το τηγάνι (πρέπει να είναι καλά ζεσταμένο) στο εσωτερικό του και σπάστε ένα αυγό, να πέσει προσεκτικά μέσα στο τσέρκι, χωρίς να σπάσει ο κρόκος.

  13. 13

    Προσθέτουμε λίγο αλατάκι (χωρίς αυτό, το αυγό θα είναι “σαν φιλί χωρίς μουστάκι”, έλεγαν οι παλιότεροι…) αλλά και ανάλογα με τα γούστα μας.

  14. 14

    Μόλις το αυγό έχει ψηθεί (και πάλι ανάλογα με τα γούστα μας, από τη στιγμή που το ασπράδι θα έχει ψηθεί τόσο που να έχει αποκτήσει μία κάποια συνοχή, είναι θέμα γούστου πόσο μελάτο ή ψημένο θέλει κάποιος το αυγό του), αφαιρούμε το κυκλικό τσέρκι

  15. 15

    Και, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, σηκώνουμε το αυγόκαι το τοποθετούμε πάνω, “καβάλα” (ακριβώς “à cheval” το λένε οι Γάλλοι) στο croque μας που μόλις έχει ετοιμασθεί στο διπλανό τηγάνι και πρέπει να είναι ζεστό σαν το σερβίρουμε. Η προσθήκη αυτή του αυγού, καπάκι στο τοσταρισμένο σάντουιτς, το έχει μετατρέψει αυτόματα σε “croque-madame”. Γάλλοι είναι αυτοί, επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν οποιαδήποτε σύνδεση της ιππασίας ή του ματιού (και του βλέμματος) του βοδιού, με τις κυρίες… άδικα θα πάει οποιαδήποτε αντίρρηση τους φέρω εγώ…..

  16. 16

    Και όπως είπαμε, ο βαθμός τηγανίσματος του αυγού είναι θέμα γούστου (αν και το croque-madame στα cafés και στα bistro του Παρισιού σερβίρεται με το αυγό αρκετά μελάτο). Στη φωτογραφία δίπλα, αντίθετα, θα το δείτε με ένα αυγό τηγανισμένο για τουλάχιστον 4 με 5 λεπτά και μάλιστα και από τις δύο πλευρές.

  17. 17

    Croque-mademoiselleΚαι το “croque-mademoiselle”; Αποτελείται και αυτό από τις παραδοσιακές δύο φέτες τοσταρισμένου ψωμού, είναι δηλαδή και αυτό ένα ένα “croque”, αλλά πιο ελαφρύ. Ανάμεσα στις φέτες ψωμιού έχει τυρί λάιτ ή κρέμα, έχει σχινόπρασο, έχει αγγούρι, έχει σαλάτα. Είναι ένα “croque-monsieur” πολύ πιο ελαφρύ και –αποφεύγοντας και το τυρί– vegetarian.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens