Δαμάσκηνο μαρμελάδα
Αρωματική μαρμελάδα, που μπορεί να γίνει και με βανίλιες ή άσπρα δαμάσκηνα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ετοιμάστε αυτή τη μαρμελάδα το καλοκαίρι και απολαύστε τη το χειμώνα. Κάντε με αυτή τη μαρμελάδα τσιζ κέικ, πάστα φλώρα, μπισκότα γεμιστά κ.α. συνταγές που θα μυρίσουν Χριστούγεννα.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα φρούτα.
-
2
Βγάζουμε τα κουκούτσια και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε 1/2 φλ. νερό.
-
3
Κόβουμε στα 4 τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.
-
4
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και τα ζουλάμε με το χέρι μας,για να βγάλουν πιο γρήγορα τα υγρά τους.
-
5
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ώσπου να αρχίσει ο βρασμός και μετά χαμηλώνουμε.
-
6
Στραγγίζουμε και πετάμε τα κουκούτσια. Το νερό που έβρασαν το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα φρούτα (αυτό είναι όλο πηκτίνη).
-
7
Ξαφρίζουμε καλά. Βράζουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει. Κάνουμε δοκιμή σε ένα κρύο πιάτο για να ελέγξουμε την υφή και τη γλύκα της. Σ'αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγη ζάχαρη αν θέλουμε.
-
8
Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, την κανέλα και τα μοσχοκάρφια. Βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά το πολύ ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή στους χρόνους γιατί όταν κρυώσει πήζει πολύ.
-
9
Αφαιρούμε τα ξυλάκια.
-
10
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, βάζουμε και μια κουταλιά κονιάκ και σφραγίζουμε. Γυρνάμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε στο ντουλάπι μας μέχρι και 2 χρόνια. Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σχόλια (8)