Δε χιονίζει; Φτιάξτε χιονάνθρωπους από… mozzarella

12 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

«Έχει καπέλο μιάν ελιά, για μύτη ένα ...καρότο,κι επάνω στη ...βουβαλίσια του πανωφοριά, λίγο prosciutto, μα όχι cotto...»Τί είναι;Μία συμπαθητική ιδέα για να στολίσετε το γιορτινό σας τραπέζι (όταν με το καλό θα ξανάρθουν τα Χριστούγεννα, τα τωρινά μόλις μας έφυγαν…) με μικρά χιονανθρωπάκια, φαγώσιμα “μέχρι και το τελευταίο κουμπί του παλτού τους”, φέρνοντας ευθυμία και χαρά στο τραπέζι.Αλλά και εκτός εορτών, όσο κρατάει αυτός ο βαρύς χειμώνας του 2014-2015, με το πολύ κρύο και τα διαδοχικά χιόνι, που δεν λένε να λιώσουν, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε αυτό το συμπαθητικό ορεκτικό, πολύ εύκολο στη δημιουργία του, που θα κάνει ευτυχισμένα τα παιδάκια, ειδικά εάν τα αφήσουμε εκείνα να το ετοιμάσουν...Πως; Δεν είχε και πολύ χιόνι φέτος; Ούτε και το κρύο είναι ιδιαίτερα βαρύ; Και γι’ αυτό θα παραπονεθείτε μωρέ; Ε, δεν σας πιάνει κάνει κανείς και με κανένα τρόπο... Φτιάξτε, λοιπόν, το δικό σας νόστιμο χιονάνθρωπο, με κάθε ευκαιρία, για ένα από τα ηλιόλουστα Κυριακάτικα γεύματά σας, ή κάνετε υπομονή μέχρι τα επόμενα εορταστικά τραπέζια ή τους μπουφέδες των γιορτινών ημερών. Δεν είναι δα και τόσο μακριά...

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μπαστουνάκια του καρότου, ιδιαίτερα εάν είναι πολύ λεπτά ή το καρότο όχι και τόσο σφικτό, ενδεχομένως να μη σας διευκολύνουν να τρυπήσετε με αυτά τη mozzarella. Μπορείτε να βοηθηθείτε με μία απλή οδοντογλυφίδα, να τρυπήσετε με αυτήν την mozzarella και στη συνέχεια να βυθίσετε μέσα στην έτοιμη τρύπα το καρότο. Προσέξτε μόνο να είναι πιο στενή η τρύπα από το μπαστουνάκι, για να το κρατάει σταθερά στη θέση του, να μην είναι χαλαρό.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. ...για κάθε χιονάνθρωπο
  2. 1 μικρή mozzarella, τύπου cherry (boconcini, γράφει συνήθως η συσκευασία τους)
  3. 10 γρ prosciutto crudo (μία λεπτή λωρίδα 1 x 12 εκατοστά)
  4. 1 μαύρη ελιά στρογγυλή και σφικτή
  5. καρότο (το 1/10 ή και λιγότερο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τη mozzarella, σε μία από τις πλατιές πλευρές της, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία επίπεδη βάση στήριξης, για να μπορεί να σταθεί όρθια.

  2. 2

    Κόβουμε και το μικρό αυτό κομμάτι που έχουμε αφαιρέσει σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια, σαν ψιχουλάκια, θα παίξουν το ρόλο του χιονιού που “το ‘χει στρώσει” ολόγυρα.

  3. 3

    Κόβουμε μία ελιά στη μέση. Το ένα μισό το χρησιμοποιούμε, αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι, για το καπέλο του χιονάνθρωπου και από το άλλο κόβουμε μικρά μικρά στρογγυλά κομματάκια, για τα μάτια του χιονάνθρωπου αλλά και τα κουμπιά του.

  4. 4

    Κόβουμε μία φέτα prosciutto σε λωρίδες 1 x 12 εκατοστά, για το κασκόλ του χιονάνθρωπου (εάν οι φέτες που έχετε είναι αρκετά μακριές και το επιτρέπουν, κόψτε τη λωρίδα και μακρύτερη ακόμη, στα 15 εκατοστά, να είναι πιο “πλούσιο” το κασκόλ).

  5. 5

    Κόβουμε από το καρότο μία παραλληλεπίπεδη φέτα, πάχους όχι μεγαλύτερου από 4-5 χιλιοστά. Στη συνέχεια, τη λεπτή αυτή φέτα την κόβουμε σε julienne, σε λεπτά και μακριά δηλαδή μπαστουνάκια που και η δεύτερη μικρή διάσταση δεν είναι περισσότερο από 4 με 5 χιλιοστά. Ένα τέτοιο “μπαστουνάκι” θα είναι η “σπονδυλική στήλη” του χιονάνθρωπου, αυτή που θα στηρίζει το κεφάλι πάνω στο σώμα.

  6. 6

    Τοποθετούμε όρθια τη μεγαλύτερη mozzarella, με την κομμένη επίπεδη πλευρά σαν βάση. Τοποθετούμε επάνω της την μικρότερη mozzarella-cherry, προσωρινά και για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το ύψος του χιονάνθρωπου.

  7. 7

    Κόβουμε ένα μπαστουνάκι καρότου σε μήκος όσο το σώμα και το μισό κεφάλι (λίγο πιο κοντό δηλαδή από το συνολικό ύψος του χιονάνθρωπου).

  8. 8

    Διαπερνούμε το σώμα του χιονάνθρωπου από το πάνω μέρος προς τα κάτω (μπορείτε να βοηθηθείτε για αυτό και από μία οδοντογλυφίδα), φροντίζοντας να φθάσουμε ΣΧΕΔΟΝ μέχρι την επίπεδη βάση του, αλλά να μην τον διαπεράσουμε και βγούμε από την άλλη πλευρά, αφήνουμε λίγο από το σώμα ατρύπητο. Ένα μέρος του μπαστουνιού του καρότου θα προεξέχει από το σώμα στο πάνω μέρος.

  9. 9

    Εκεί θα καρφώσουμε το κεφάλι του, τη mozzarella-cherry.

  10. 10

    Πριν όμως την τοποθετήσουμε οριστικά, πάμε να ολοκληρώσουμε το πρόσωποΑπό το υπόλοιπο από το μπαστουνάκι, που περίσσεψε αφού κόψαμε “στα μέτρα” του χιονάνθρωπου, κόβουμε ένα μικρό κομματάκι (το μέγεθος θα εξαρτηθεί από εκείνο της mozzarella-cherry αλλά και από την ιδέα που έχετε για το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η μύτη του). Με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τη μία άκρη της να γίνει μυτερή.

  11. 11

    Καρφώνουμε την άλλη άκρη και τη βυθίζουμε αρκετά μέσα στη mozzarella –cherry, σχηματίζοντας τη μύτη του χιονάνθρωπου (ίσως και πάλι να χρειασθείτε τη βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας για το άνοιγμα της τρύπας, ιδιαίτερα εάν το καρότο-μύτη δεν είναι πολύ σκληρό).

  12. 12

    Με την ίδια οδοντογλυφίδα θα κάνουμε τρύπες/υποδοχές για τα μάτια αλλά και τα κουμπιά του χιονάνθρωπου. Ειδικά για τα μάτια, φροντίζουμε να είναι σε μία αναλογία με το κεφάλι του χιονάνθρωπου (με τα κουμπιά είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι και χαλαροί) Τοποθετούμε στις υποδοχές αυτές που έχουμε ετοιμάσει κομματάκια ελιάς που έχουμε κόψει για αυτόν τον σκοπό (με εμφανές το εξωτερικό της ελιάς, το γυαλιστερό μέρος του κάθε μικρού κομματιού).

  13. 13

    Σε ένα πιάτο τοποθετούμε πρώτα τη μεγαλύτερη mozzarella, με την επίπεδη πλευρά της προς τα κάτω, καρφώνουμε στο καρότο που προεξέχει τη μικρή mozzarella, του φοράμε από πάνω το καπέλο, τυλίγουμε γύρω από τους ώμους του και το κασκόλ και ο χιονάνθρωπός μας είναι έτοιμος!.

  14. 14

    Απλώνουμε στη βάση του τα ψιχουλάκια της κομμένης mozzarella, να παίξουν τον ρόλο του στρωμένου χιονιού και πασπαλίζουμε (κυρίως στο καπέλο και πάνω στο κασκόλ, που θα είναι πιο εμφανές) λίγο χοντρό αλάτι, στο ρόλο του χιονιού που συνεχίζει να πέφτει. Η παρουσίαση του χιονάνθρωπου έχει ολοκληρωθεί!!!

  15. 15

    Ο κύριος Τουρτούρης μας είναι έτοιμος!!! Απολαύστε τον πόσο κορδώνεται μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens