Δίπλες Καλαματιανές

Bαθμολογία: 4.7619
       
 
42 ψήφοι
Sitronella, 12.11.08

Περιγραφή

Οι δίπλες είναι παραδοσιακό γλυκό εδώ στην Καλαμάτα. Τις φτιάχνουν πάντα σε γιορτές, αραβώνες, γάμους, βαφτήσια. Είναι πεντανόστιμες, αλλά έχουν τη διαδικασία τους για να γίνουν.

 

Δίπλες Καλαματιανές

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:

  • 10 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

 

Σιρόπι:

  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι
  • 2 κ.σ. λάδι

 

  • 250γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Δίπλες
Μέθοδος: Τηγανιού
Δυσκολία: Με βίντεο , Με φωτο
Ειδικές περιστάσεις: Του γάμου
Φτιάχνει: 70 δίπλες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.

Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα. 

Βήμα 2
2)

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση. 

Βήμα 3
3) Παίρνουμε μια ροδέλα. Την πατάμε λίγο με το χέρι. Βάζουμε τη μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρό) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα.
Βήμα 4
4) Μετά το περνάμε και μια δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο.
Βήμα 5
5) Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαίο) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές.
Βήμα 6
6) Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτό) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια πολύ μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης.
Βήμα 7
7) Έχουμε απλώσει πάνω στο τραπέζι μας ένα σεντόνι. Ακουμπάμε εκεί τη λωρίδα μας. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. Φροντίζουμε να τις σκεπάσουμε με δροσερό σεντόνι και από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε. Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια.
Βήμα 8
8) Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα. Θέλει γρήγορες κινήσεις (δες βιντεάκι).
Βήμα 9
9) Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λιγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λίγο λάδι.
Βήμα 10
10) Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι. Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες.
Βήμα 11
11) Το σιρόπι θα αφρίσει. Πρέπει να το ξαφρίσουμε. Όταν είναι έτοιμο (βράσει για λίγο δηλαδή), σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω.
Βήμα 12
12) Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί.
Βήμα 13
13) Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις δίπλες έφτιαξε η χρυσοχέρα πεθερά μου.

Γενικά είναι πιο εύκολο εάν γίνουν με δύο άτομα. Και στο πέρασμα από τη μηχανή βοηθάει, αλλά και στο τηγάνισμα, εάν ο ένας ετοιμάζει τα κομμάτια και ο άλλος τηγανίζει.

Η μεγάλη δυσκολία είναι στο γύρισμα της δίπλας. Στην αρχή θα καταφέρετε να την κάνετε να διπλώσει απλώς στα τρία. Θέλει τέχνη και εξάσκηση να γίνουν στρογγυλές. Γι'αυτό και τραβήξαμε αυτό ακριβώς το σημείο σε βίντεο.

 

Κανονικά εάν τα αυγά σας είναι μεγάλα και βγει ωραία η ζύμη, βγαίνουν 10 δίπλες ανά 1 αυγό, αλλά υπολογίζουμε λιγότερες για να είμαστε σίγουροι. Εφόσον εδώ τις κάνουν για γιορτές και γάμους, αυτή είναι μια τυπική (να μην πω μικρή) δόση.

 

Η συνταγή είναι αφιερωμένη στον φίλο μας τον τσιγάρο που μάλλον έχει ξεχάσει πως κάποτε την είχε ζητήσει (τόσο παλιά ήταν...)

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Οι δίπλες παρότι είναι τηγανητές έχουν λίγες θερμίδες ανά τεμάχιο σε σχέση με πολλά άλλα γλυκίσματα.

Σχετικές συνταγές

    59 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xridrakidou, 14-11-08  
    Δεν ξέρω για τη γευση τους τι να γράψω γιατί δεν τις δοκίμασα ακόμη αλλά συγχαρητήρια για την παρουσίαση στο site, έκανες πολύ δουλειά!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από karpanboula, 14-11-08  
    φαινονται τελειεσ
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 14-11-08  
    Πωπω βρε Σιτρονελλα τι πηγες κ αναρτησες τωρα??????????
    #
    Σχόλιο από zoig, 14-11-08  
    Εδώ καλή μου Σιτρονέλλα κολλάει το....καλά πλάκα με κάνεις? Πολύ απλά, συγχαρητήρια!!!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-11-08  
    παντα ηθελα να φτιαξω διπλες!δεν το εχω επιχειρησει ποτε,μετα ομως απο τετοια παρουσιαση θα φτιαξω τις γιορτες οπωσδηποτε!!συγχαρητηρια και ευχαριστουμε πολυ,κριμα να μην μπορω να βαλω πηρουνακια!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 14-11-08  
    Eγω ως βερα Καλαματιανη θα βαλω 5 κι αλλα 5 κι αλλα 5 πηρουνακια.Μπραβοοοοοοο
    #
    Σχόλιο από aggelina, 11-12-08  
    Οι Καλαμαυιανες διπλες ειναι η πιο νοστιμες
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 14-12-08  
    Συγχαρητήρια για την περιγραφή, για την συνταγή και για το μεράκι!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 29-12-08  
    Τέλειες οι δίπλες και πολύ νοστιμότατες!
    Μόνο που δεν κατάφερα το δίπλωμα με το πιρούνι και μου βγήκαν λίγο παράωρα, αλλά κι έτσι είναι τέλειες η νοστιμιά μετράει!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 25-2-09  
    Είναι τέλειο μπράβο σου
    #
    Σχόλιο από Τερέζα, 16-11-09  
    Τις δοκίμασα πέρσι που πήγα στο γάμο της ξαδέρφης μου στους Μολάους και ήθελα να βρω τη συνταγή γιατί είναι το κάτι άλλο πραγματικά!!Να'σε καλά!!
    #
    Σχόλιο από ξωτικουλι, 29-11-09  
    Είναι απλά ένα όνειρο...επειδή θα κάνω πεθερά απο Σπάρτη ελπίζω να ξέρει να μου κάνει δίπλες και να είναι το ίδιο νόστιμες με τις δικές σου...
    #
    Σχόλιο από Tulip, 13-12-09  
    Συγχαρητήρια για όλα! Συνταγή, περιγραφή και για το ότι είναι ακριβώς η γεύση που ζητούσα!
    #
    Σχόλιο από doroula!, 18-12-09  
    Τι αλέυρι έχεις χρησιμοποιήσει? (δν το διευκρινιζεις....)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-12-09  
    Δεν το διευκρινίζω γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κάποιο ιδιαίτερο αλεύρι. Βάλαμε αυτό για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από kostas49, 21-12-09  
    efxaristo poly???
    #
    Σχόλιο από maxim46, 27-12-09  
    einai apisteutes!!! euxaristw poli.....
    #
    Σχόλιο από linta7, 8-12-10  
    #
    Σχόλιο από karavour, 10-12-10  
    χωρις τη μηχανή ζυμαρικών δε γίνεται??? δεν έχω τέτοιο πράγμα, και θα θελα κάποια στιγμή να φτοιάξω κιεγώ
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 11-12-10  
    μια ερωτηση!αν αφησουμε ανοιχτες τις διπλες χωρις γυρισμα πειραζει?εχω δει και ανοιχτες και μας αρεσουν περισσοτερο!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    45 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xridrakidou, 14-11-08  
    Δεν ξέρω για τη γευση τους τι να γράψω γιατί δεν τις δοκίμασα ακόμη αλλά συγχαρητήρια για την παρουσίαση στο site, έκανες πολύ δουλειά!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από karpanboula, 14-11-08  
    φαινονται τελειεσ
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 14-11-08  
    Πωπω βρε Σιτρονελλα τι πηγες κ αναρτησες τωρα??????????
    #
    Σχόλιο από zoig, 14-11-08  
    Εδώ καλή μου Σιτρονέλλα κολλάει το....καλά πλάκα με κάνεις? Πολύ απλά, συγχαρητήρια!!!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-11-08  
    παντα ηθελα να φτιαξω διπλες!δεν το εχω επιχειρησει ποτε,μετα ομως απο τετοια παρουσιαση θα φτιαξω τις γιορτες οπωσδηποτε!!συγχαρητηρια και ευχαριστουμε πολυ,κριμα να μην μπορω να βαλω πηρουνακια!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 14-11-08  
    Eγω ως βερα Καλαματιανη θα βαλω 5 κι αλλα 5 κι αλλα 5 πηρουνακια.Μπραβοοοοοοο
    #
    Σχόλιο από aggelina, 11-12-08  
    Οι Καλαμαυιανες διπλες ειναι η πιο νοστιμες
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 14-12-08  
    Συγχαρητήρια για την περιγραφή, για την συνταγή και για το μεράκι!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 29-12-08  
    Τέλειες οι δίπλες και πολύ νοστιμότατες!
    Μόνο που δεν κατάφερα το δίπλωμα με το πιρούνι και μου βγήκαν λίγο παράωρα, αλλά κι έτσι είναι τέλειες η νοστιμιά μετράει!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 25-2-09  
    Είναι τέλειο μπράβο σου
    #
    Σχόλιο από Τερέζα, 16-11-09  
    Τις δοκίμασα πέρσι που πήγα στο γάμο της ξαδέρφης μου στους Μολάους και ήθελα να βρω τη συνταγή γιατί είναι το κάτι άλλο πραγματικά!!Να'σε καλά!!
    #
    Σχόλιο από ξωτικουλι, 29-11-09  
    Είναι απλά ένα όνειρο...επειδή θα κάνω πεθερά απο Σπάρτη ελπίζω να ξέρει να μου κάνει δίπλες και να είναι το ίδιο νόστιμες με τις δικές σου...
    #
    Σχόλιο από Tulip, 13-12-09  
    Συγχαρητήρια για όλα! Συνταγή, περιγραφή και για το ότι είναι ακριβώς η γεύση που ζητούσα!
    #
    Σχόλιο από kostas49, 21-12-09  
    efxaristo poly???
    #
    Σχόλιο από maxim46, 27-12-09  
    einai apisteutes!!! euxaristw poli.....
    #
    Σχόλιο από linta7, 8-12-10  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 12-12-10  
    Μμμμμμ...τελειες μπραβο!πολυ αγαπημενο γλυκακι οχι μονο για τις γιορτες των Χριστουγεννων!!ευχαριστουμε για την συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από sokolia, 14-12-10  
    Μπραβο! Τις εκανα και εγιναν τελειες. Βεβαια το διπλωμα ειναι λιγο μπελας αλλα.......πεντανοστιμες!
    #
    Σχόλιο από gemlisco, 19-12-10  
    Χθες βράδυ, φτιάξαμε τη συγκεκριμένη συνταγή για δίπλες με την αδελφή μου και θα σου αναφέρω πολύ απλά ότι ήταν τουλάχιστον καταπληκτικές!!! Πιστεύω πως θα έπρεπε πολλά ζαχαροπλαστεία που σέβονται την παράδοσή τους να αντιγράψουν την συγκεκριμένη συνταγή και να την εκτελούν με ευλάβεια...Μη σου φαίνεται υπερβολικό αυτό που γράφω, έχω μεγάλη ιστορία με τα γλυκά...Όλα τα πηρουνάκια και ακόμα παραπάνω σου αξίζουν...ευχαριστούμε...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-12-10  
    Χαίρομαι πραγματικά που σας βοήθησε η συνταγή και που πετύχατε νόστιμες δίπλες.
    Γίνονται πραγματικά πολύ νόστιμες και τις τσακίζουμε κάθε φορά που μας δίνετε η ευκαιρία :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από doroula!, 18-12-09  
    Τι αλέυρι έχεις χρησιμοποιήσει? (δν το διευκρινιζεις....)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-12-09  
    Δεν το διευκρινίζω γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κάποιο ιδιαίτερο αλεύρι. Βάλαμε αυτό για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από karavour, 10-12-10  
    χωρις τη μηχανή ζυμαρικών δε γίνεται??? δεν έχω τέτοιο πράγμα, και θα θελα κάποια στιγμή να φτοιάξω κιεγώ
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 11-12-10  
    μια ερωτηση!αν αφησουμε ανοιχτες τις διπλες χωρις γυρισμα πειραζει?εχω δει και ανοιχτες και μας αρεσουν περισσοτερο!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-12-10  
    karavour το θεωρώ πολύ δύσκολο να γίνουν χωρίς το μηχάνημα. Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό και χωρίς το μηχάνημα θα σου φύγουν τα χέρια και φυσικά θα σου πάρει πάρα πάρα πολύ χρόνο.
    Βάγγο οι δίπλες έχουν αυτό το σχήμα παραδοσιακά. Τι "δίπλες" είναι αν τις αφήσεις ένα φύλλο σκέτο; χαχαχα Φυσικά η γεύση δεν αλλάζει αν τις κάνεις εσύ με διαφορετικό σχήμα και τις αφήσεις ανοιχτές. Θα γίνουν και πιο εύκολα.
    #
    Σχόλιο από synneffaki, 26-12-10  
    Μια και πετυχα τα μελομακαρονα (βλ. μελομακαρονα της Ευδοκιας) πηρα τα επανω μου φετος και ειπα να επεκταθω και στις διπλες. Αυτες τις εφτιαχνα 1η φορα αλλα ηταν τοσο καλες που δεν εμεινε μια μεσα σε 3 μερες (και ηταν πολλες ) . Παιδευτηκα λιγο στο να ανοιξω το φυλλο οσο ψιλο επρεπε (οντως η μηχανη θα ηταν πολυτιμη βοηθος οπως προεινετε) αλλα κατα τ αλλα δεν δυσκολευτηκα καθολου. Το διπλωμα ηταν πολυ απλο . Σε μερικες εκανα και ενα πειραμα και το τυλιγα γυρω απο το πιρουνι και τη βουταγα μεσα στο λαδι και με ενα αλλο πιρουνι την πατουσα μην ανοιξει οταν την εβγαζα. Ηταν το ιδιο καλες.
    Τραγανες αλλα ταυτοχρονα μελωμενες . Τελειες :-)
    Ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη (οικογενειακως :-) )
    #
    Σχόλιο από mariachristina2108, 15-12-13  
    γεια σου σιτρονελλα! θα ηθελα να σε ρωτησω σε τι λαδι παραδοσιακα τηγανιζετε τις διπλες;;; θα επανελθω με πηρουνακια! ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-12-13  
    Χεχε είμαστε στην Καλαμάτα, οπότε εδώ λάδι δε νοείται κανένα άλλο εκτός του ελαιόλαδου! Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από magda.al, 18-12-13  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ ΠΩΣ ΤΙΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ;ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-12-13  
    Καλημέρα και καλές γιορτές. Το βίντεο υπάρχει κάτω ακριβώς από τη φωτογραφία της συνταγής.
    Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 19-12-13  
    Πρώτη φορά έφτιαξα δίπλες και πραγματικά έγιναν πολύ ωραίες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το λάδι που βάζεις στο σιρόπι για να κρατιούνται τραγανές οι δίπλες. Ισχύει μόνο σε δίπλες ή το κάνεις και σε π.χ. λουκουμάδες, τρίγωνα , μπακλαβά ? Σ ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και σου εύχομαι νάσαι πάντα γερή να τις φτιάχνεις
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-12-13  
    Πατατούφα συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά έπρεπε να ρωτήσω την πεθερά βλέπεις που τις φτιάχνει :) Η απάντηση είναι πως μόνο στις δίπλες το κάνει, ο μπακλαβάς και τα υπόλοιπα σιροπιαστά γίνονται τραγανά με το βούτυρο που βάζεις στα φύλλα.
    July χαίρομαι που σας άρεσαν!
    Καλές γιορτές!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από tasoulitsakp, 17-12-10  
    προφανως και εγω ως πελλοπονησια στιριζω αυτη την συνταγη. ειναι οντως υπεροχες.εγω βεβαια βαζω 3 ασπραδια λιγοτερα απο τους κροκους για να γινουν οι διπλες ποιο σφηχτες. ετσι τις εχω συνηθησει... αν και ειμαι 24 χρονων, εχω φτιαξει απειρες φορες στη ζωη μου βοηθοντας την γιαγια μου με αποτελεσμα προχθες να τισ φτιαξω μονη μου και μπορω να πω οτι δε με δυσκολεψε καθολου το ανοιγμα και το τιγανισμα παραλληλα. επεισης το μυστικο με το λαδι στο σιροπι ήταν πραγματικα παρα πολύ χρησιμο. δε το γνωριζα και οταν τις φτιαχναμε με τη γιαγια μου, παντα ειχαμε μερικες απωλειες. τωρα που εβαλα για πρωτη φορα λαδι, μπορω να πω πως δεν εσπασε ουτε μια! βραβο!!!
    #
    Σχόλιο από christmast, 14-11-13  
    Πολύ καλή συνταγή! Αντί για χυμό λεμονιού, πρόσθεσα ξύσμα πορτοκαλιού.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Του γάμου και του αρραβώνα
    Η μαγειρική ξεπερνά κατά πολύ την ανάγκη για τρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές για γλυκά στο τηγάνι
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    pites diafores
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της dimi-d
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64