κύρια φωτογραφία συνταγής Δροσερά (και μεθυστικά) γρανιτάκια με Piña colada
ggr
ggr @george
Athens

Εάν και εσείς όταν στέκεστε μπροστά στον καθρέπτη, προβάροντας το περσινό μαγιό σας, βλέπετε το είδωλό σας να κάνει μία κίνηση με το χέρι, με τον αντίχειρα προς τα κάτω (του τύπου “στα λιοντάρια, στα λιοντάρια”…), σαν να σας ψιθυρίζει ότι “όχι, το μαγιό αυτό δεν είναι να το βάλετε όχι μόνο αύριο αλλά ποτέ, εκτός και αν προηγηθεί μία δραστική δίαιτα”, τότε μόνο στο ποτό μπορείτε να βρείτε παρηγοριά ή στο φαγητό. Πίνοντας ή τρώγοντας. Ή, μήπως, “πίνοντας ΚΑΙ τρώγοντας” ;Τι λέτε; Να δούμε αυτές τις δροσιστικές γρανίτες με γεύση piña colada ; Εμένα μου θύμισαν άλλες εποχές που αυτό το cocktail με το λευκό ρούμι, τη γάλα καρύδας και το χυμό ανανά, με το εξωτικό όνομα την δροσερή γεύση, το …..“σήμα κατατεθέν της Καραϊβικής”, ήταν ένα από τα “must” των καλοκαιριών μας. Ούτε που ξέρω τι γίνεται σήμερα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να βοηθηθούμε στο να βγάλουμε τις γρανίτες (προχθές χάλασα δύο φραουλένιες…), αφήνουμε να τρέξει λίγο ζεστό νερό στα τοιχώματα της φόρμας. Βγαίνουν πολύ εύκολα έτσι. Στερνή μου γνώση…..Όπως καταλαβαίνετε, οι δροσερές αυτές γρανίτες ΔΕΝ είναι για παιδάκια. Αυτά δεν έχουν, άλλωστε, πρόβλημα με το μαγιό τους για να θέλουν να το πνίξουν στο ποτό… Εάν παρ’ όλα αυτά θέλετε να ετοιμάσετε μία light εκδοχή τους, χωρίς το ποτό, αντικαταστήσετε το ρούμι με μία κοφτή κουταλιά μέλι. Το ρούμι, σαν αλκοολούχο, είναι αντιψυκτικό, αντιθρομβωτικό, βοηθάει να μη δημιουργηθούν μεγάλοι κρύσταλλοι όταν παγώσει στην κατάψυξη. Εάν το αφαιρέσετε, θα πρέπει να προσθέσετε κάτι άλλο που θα κάνει την ίδια δουλειά. Και αυτό μπορεί να είναι το μέλι. Τότε όμως, μειώστε και άλλο τη ζάχαρη.Λέγεται ότι το κοκτέιλ αυτό επινοήθηκε πριν από 70 ακριβώς χρόνια, το 1954 από τον μπάρμαν στο γνωστό ξενοδοχείο Caribe Hilton, στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Σκοπός της διεύθυνσης του ξενοδοχείου ήταν ένα νέο κοκτέιλ, που θα ικανοποιούσε τους απαιτητικούς ουρανίσκους των πελατών τους (και θα είχε και τη δική τους υπογραφή).Καλή διασκέδαση…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 (μικρές) γρανίτες
  1. 250 γρ. πολτοποιημένο ανανά
  2. 50 γρ. ζάχαρη
  3. 40 γρ. λευκό ρούμι
  4. χυμό από 1/2 λεμόνι (ή, ακόμη καλύτερα, lime)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εάν έχετε αποχυμωτή, φυγοκεντρίστε εκεί μέσα τον ανανά και κρατήστε τον χυμό του. Εάν έχετε ράβδο βυθίσεως, πολτοποιήστε τον με αυτήν και στη συνέχεια περάστε τον πολτό από λεπτή σήτα για να κρατήστε μόνο το χυμό που θα περνάει. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε 250 γραμμάρια χυμό ανανά (σε τελευταία ανάλυση, τον αγοράζετε και συσκευασμένο, μειώνοντας όμως την ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσετε, επειδή ο χυμός του εμπορίου είναι ήδη γλυκός).

  2. 2

    Χύνουμε αυτόν το χυμό ανανά σε ένα δοχείο, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού (ή του lime) και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

  3. 3

    Προσθέτουμε και το ρούμι και ανακατεύουμε και πάλι.

  4. 4

    Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια γρανίτας, βυθίζουμε και το “ξυλάκι” και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες (καλύτερα και όλο το βράδυ).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΔΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΔΗ @xarakas8
γάλα καρύδας κονσέρβα ή ψυγείου; περιμένω απάντηση για να το φτιάξω.ευχαριστώ

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens