Εκμέκ καταίφι, όλο γάλα

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
ΚΑΡΜΕΝ, 13.02.09

Περιγραφή

Σπιτικό εκμέκ, όλο γάλα, με υπέροχη γεύση και εμφάνιση.
Εκμέκ καταίφι, όλο γάλα
photo: ulitsa

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 ποτήρια γάλα
  • 1 κουτί κορν-φλάουερ
  • 1 alsa top διπλή συσκευασία
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 βιτάμ
  • 1 πακέτο καταίφι
  • φυστίκια αιγίνης, λίγο καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
  • 6 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. "Ξεμαλιάζω" πολύ καλά το καταίφι,ωσε ένα μεγάλο ταψί.
  2. Λιώνω το βούτυρο και ραντίζω το καταίφι. Ψήνω στους 180 βαθμους, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά, να ροδίσει καλά.
  3. Ετοιμάζω το σιρόπι.
  4. Βράζω το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά και κατόπιν ρίχνω το λεμόνι.
  5. Σιροπιάζω το καταίφι (προσοχή να είναι και τα δύο χλιαρά, αλλιώς θα λασπώσει).
  6. Κάνω την κρέμα. Ανακατέυω με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να δέσει η κρέμα, το γάλα, τις βανίλιες, το κορν-φλάουερ και τη ζάχαρη.
  7. Την κατεβαζω από την φωτιά και την ρίχνω στο ταψί μου. Το βάζω στο ψυγείο και όταν κρυώσει κάνω την σαντιγύ και την ρίχνω από πάνω.
  8. Πασπαλίζω με τα φυστίκια αιγίνης.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή η δόση είναι για πολλά άτομα, είναι πολύ νόστιμο.Ι δανικό για γιορτές, κόβεται και στέκεται πολύ ωραία!!!!

Σχετικές συνταγές

Σαρούν Κελύν Σαρούν Κελύν
4.4667
       
       
(15)
Εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί Εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί
4.8571
       
       
(7)
Καταΐφι Καταΐφι
4.8889
       
       
(9)
Διαφορετικό εκμέκ Διαφορετικό εκμέκ
5
       
       
(2)
Εκμέκ της Γιαγιάς Μαντώς Εκμέκ της Γιαγιάς Μαντώς
5
       
       
(2)
Το τέλειο εκμέκ κανταϊφι Το τέλειο εκμέκ κανταϊφι
4.825
       
       
(40)
Το Γνήσιο  Πολίτικο Εκμέκ Το Γνήσιο Πολίτικο Εκμέκ
4.9344
       
       
(61)
Το πιο εύκολο γλυκάκι Το πιο εύκολο γλυκάκι
5
       
       
(2)
Τέλειο εκμέκ Τέλειο εκμέκ
5
       
       
(1)
Εκμέκ τέλειο Εκμέκ τέλειο
4.8537
       
       
(82)
Εκμέκ (ή σουλτάν) καταϊφι Εκμέκ (ή σουλτάν) καταϊφι
5
       
       
(1)
Απίθανο εκμέκ κανταΐφι Απίθανο εκμέκ κανταΐφι
4.9375
       
       
(32)
Εκμέκ κανταΐφι Εκμέκ κανταΐφι
4.875
       
       
(8)

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από anna1973, 23-2-09  
    το κουτι κορν φλαουρ το βαζεις ολο? δεν πηζει πολυ?
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-2-09  
    Oλο το κουτι βαζω Αννουλα μου,οχι δεν πηζει πολυ.Γινεται μια πολυ ωραια κρεμα!!!!!Δοκιμασε το,αξιζει!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    καλησπερα
    επειδη δεν ζω στην Ελλαδα θα ηθελα να μου πειτε ποσα γραμμαρια ειναι περιπου ενα κουτι κορν φλαουερ και τι ειναι η αλσα τοπ
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-2-09  
    ermioni μου,καλησπερα,τι κανεις? ο μπεμπης σου,τι κανει? Λοιπον ενα κουτι κορν-φλαουερ ειναι 200γρ.Η alsa top ειναι το garni,η σαντιγυ η οποια ειναι σε σκονη και την χτυπαμε με γαλα!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    να εισαι καλα Καρμεν μου σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση!ο μπεμπης ειναι μια χαρα ευχαριστω που ρωτησες! ;)
    #
    Σχόλιο από Peg, 25-2-09  
    Καλημέρα...να ρωτήσω κατι? (Επειδή είναι η 1η φορα που το φτιάχνω)την κρέμα τη βάζετε κατευθείαν από το κατσαρολάκι όπως είναι ζεστή? Και το αλσα τοπ το βάζετε στο τέλος??
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 25-2-09  
    Peg μου,καλημερα! Ναι την κρεμα την βαζω ζεστη,γιατι αν την αφησεις θα πηξει.Μετα βαζεις το γλυκο στο ψυγειο,και οταν κρυωσει βαζεις απο πανω την σαντιγυ.Καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από trap, 8-3-09  
    Να ρωτήσω σαν πρωταρης? το καταιφι μενει τραγανο με αυτον τον τρόπο?
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 24-3-09  
    όχι trap δεν μενει τραγανο,γιατι το συροπιαζουμε μετα!!!
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 24-3-09  
    Ετσι ακριβώς το κάνω και εγώ με την μόνη διαφορά ότι αφού συροπιάσω το καταίφι το πασπαλίζω με φυστίκι αιγίνης και με κανελα και ακολουθώ την ιδια διαδικασία(κρέμα,σαντιγύ,φυστίκι)αλλά και πάλι λίγο κανέλλα.Δοκιμάστε το να δείτε πόσο μυρωδάτο και πιο γευστικότερο θα γίνει!Και εγώ μόλις τώρα το τελείωσα το εκμέκ και έγινε μούρλια,υπομονή μέχρι άυριο γιατί πρέπει να παγώσει καλά!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 24-3-09  
    Τριάδα μου,άντε στείλε και κανένα κομμάτι κατα δώ...Μπράβο ωραίο θα είναι κι έτσι!!!! Εγώ βάζω φυστίκι μόνο από πάνω από την σαντιγύ!!!
    #
    Σχόλιο από Φραουλολιτσά, 12-4-09  
    ως καινούργια στην παρέα,αλλά με πολύ πάθος για τα γλυκά,σε τί νούμερο ταψί θα βάλουμε το καταϊφι;ας πούμε σε αλουμινένιο Νο 30 στρογγυλό;
    #
    Σχόλιο από ulitsa, 7-1-11  
    Σε γεύση ήταν συμπαθητικό. Στο σιρόπι όμως έβαλα 5 κούπες νερό γιατί επέπλεε το καταϊφι και φοβήθηκα να το βάλω όλο.
    #
    Σχόλιο από alina-violina, 19-3-11  
    Γειά σε όλους (ή μάλλον σε όλες) και ιδίως στην Κάρμεν! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και λυπάμαι που μένω στη Ρωσία όπου δε βρίσκεις καταΐφι σε κανένα κατάστημα. Το να το φτιάξεις στο σπίτι θα ήταν πολύ κουραστικό. Το εκμέκ όμως το έχω δοκιμάσει σ' ένα ελληνικό καφετερίο, με καρύδια όμως αντί φυστίκια. και την υπέροχη γεύση του την θυμάμαι ως τώρα: αληθινά ανατολική γλυκάδα του καταϊφιού και του σιροπιού. Την τρυφεραίνει η αφροπλασμένη σαντιγύ, η οποία μου συνδέεται περισσότερο με την Ευρώπη. Δεν παρατήρησα τότε, αν υπήρχε κανένα συμπληρωματικό στρώμα κρέμας ανάμεσα στο καταΐφι και τη σαντιγύ. Ίσως απλά δεν ήταν φτιαγμένο σωστά, αλλά τώρα δε θα το ελέγξουμε!..
    Ευχαριστώ και εσάς, Ερμιόνη, για την ερότηση για το πόσο περιέχει ένα κουτί κορν φλάουρ. Εγώ, που δε μένω στην Ελλάδα, είχα ακριβώς την ίδια απορία και η αναζήτηση με οδήγησε εδώ στην ευχάριστη παρέα σας. Καλή επιτυχία σ' εσάς και στο μωράκι σας!
    Δε θα καταλάβαινα ούτε το alsa top χωρίς την βοήθειά σας! Σπουδάζοντας τη νεοελληνική φιλολογία, θα ροτήσω ακόμα μερικά -μάλλον από τον τομέα όχι μαγειρικής, αλλά γλωσσολογίας. Συναντάω στο διαδίκτυο την αγγλική λέξη 'κορν φλάουρ' και την παραλαγή της 'κορν φλάουερ', ενώ υπάρχει η αντίστοιχη, απόλυτα συνόνυμη ελληνική λέξη 'καλαμποκάλευρο', η οποία χρησιμοποιείται, όπως μου φάνηκε, πολύ πιο σπάνια, αν και το 'κορν φλάουρ' δεν ταιριάζει καθόλου στο ελληνικό σύστημα κλίσεων. Να μου εξηγήσετε παρακαλώ, αν έχω δίκαιο με τις παρατηρήσεις μου και αν υπάρχει διαφορά στη χρήση αυτών των δύο λέξεων.
    Όσον αφορά τον τίτλο της συνταγής, θα 'θελα να μάθω, αν είναι το 'όλο γάλα' μια ιδιωματική έκφραση. Μήπως σημαίνει κάτι ωραίο, ευχάριστο, γλυκό, σαν το 'μέλι γάλα';
    Αλίνα
    #
    Σχόλιο από alina-violina, 20-3-11  
    Μήπως μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι λίγο μέλι (αντί ή μαζί με ζάχαρη) για να γίνει η γεύση πιο έντονη και ενδιαφέρουσα;
    #
    Σχόλιο από Panagiotis P., 31-10-13  
    Εξαιρετικό! Σε γεύση που θύμισε το εκμέκ καταϊφι που έφτιαχνε η θεία στο χωριό (και τρώγαμε με το δάχτυλο όλη την σαντιγύ :) ). Το έφτιαξα με καρύδι αντί για Αιγίνης λόγω αναμνήσεων.
    #
    Σχόλιο από murto, 5-1-14  
    θα μπορούσατε να μου πείτε σας παρακαλώ τι είναι η alsa top και που μπορώ να την βρω?

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από anna1973, 23-2-09  
    το κουτι κορν φλαουρ το βαζεις ολο? δεν πηζει πολυ?
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-2-09  
    Oλο το κουτι βαζω Αννουλα μου,οχι δεν πηζει πολυ.Γινεται μια πολυ ωραια κρεμα!!!!!Δοκιμασε το,αξιζει!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    καλησπερα
    επειδη δεν ζω στην Ελλαδα θα ηθελα να μου πειτε ποσα γραμμαρια ειναι περιπου ενα κουτι κορν φλαουερ και τι ειναι η αλσα τοπ
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-2-09  
    ermioni μου,καλησπερα,τι κανεις? ο μπεμπης σου,τι κανει? Λοιπον ενα κουτι κορν-φλαουερ ειναι 200γρ.Η alsa top ειναι το garni,η σαντιγυ η οποια ειναι σε σκονη και την χτυπαμε με γαλα!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    να εισαι καλα Καρμεν μου σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση!ο μπεμπης ειναι μια χαρα ευχαριστω που ρωτησες! ;)
    #
    Σχόλιο από Peg, 25-2-09  
    Καλημέρα...να ρωτήσω κατι? (Επειδή είναι η 1η φορα που το φτιάχνω)την κρέμα τη βάζετε κατευθείαν από το κατσαρολάκι όπως είναι ζεστή? Και το αλσα τοπ το βάζετε στο τέλος??
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 25-2-09  
    Peg μου,καλημερα! Ναι την κρεμα την βαζω ζεστη,γιατι αν την αφησεις θα πηξει.Μετα βαζεις το γλυκο στο ψυγειο,και οταν κρυωσει βαζεις απο πανω την σαντιγυ.Καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από trap, 8-3-09  
    Να ρωτήσω σαν πρωταρης? το καταιφι μενει τραγανο με αυτον τον τρόπο?
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 24-3-09  
    όχι trap δεν μενει τραγανο,γιατι το συροπιαζουμε μετα!!!
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 24-3-09  
    Ετσι ακριβώς το κάνω και εγώ με την μόνη διαφορά ότι αφού συροπιάσω το καταίφι το πασπαλίζω με φυστίκι αιγίνης και με κανελα και ακολουθώ την ιδια διαδικασία(κρέμα,σαντιγύ,φυστίκι)αλλά και πάλι λίγο κανέλλα.Δοκιμάστε το να δείτε πόσο μυρωδάτο και πιο γευστικότερο θα γίνει!Και εγώ μόλις τώρα το τελείωσα το εκμέκ και έγινε μούρλια,υπομονή μέχρι άυριο γιατί πρέπει να παγώσει καλά!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 24-3-09  
    Τριάδα μου,άντε στείλε και κανένα κομμάτι κατα δώ...Μπράβο ωραίο θα είναι κι έτσι!!!! Εγώ βάζω φυστίκι μόνο από πάνω από την σαντιγύ!!!
    #
    Σχόλιο από Φραουλολιτσά, 12-4-09  
    ως καινούργια στην παρέα,αλλά με πολύ πάθος για τα γλυκά,σε τί νούμερο ταψί θα βάλουμε το καταϊφι;ας πούμε σε αλουμινένιο Νο 30 στρογγυλό;
    #
    Σχόλιο από ulitsa, 7-1-11  
    Σε γεύση ήταν συμπαθητικό. Στο σιρόπι όμως έβαλα 5 κούπες νερό γιατί επέπλεε το καταϊφι και φοβήθηκα να το βάλω όλο.
    #
    Σχόλιο από alina-violina, 19-3-11  
    Γειά σε όλους (ή μάλλον σε όλες) και ιδίως στην Κάρμεν! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και λυπάμαι που μένω στη Ρωσία όπου δε βρίσκεις καταΐφι σε κανένα κατάστημα. Το να το φτιάξεις στο σπίτι θα ήταν πολύ κουραστικό. Το εκμέκ όμως το έχω δοκιμάσει σ' ένα ελληνικό καφετερίο, με καρύδια όμως αντί φυστίκια. και την υπέροχη γεύση του την θυμάμαι ως τώρα: αληθινά ανατολική γλυκάδα του καταϊφιού και του σιροπιού. Την τρυφεραίνει η αφροπλασμένη σαντιγύ, η οποία μου συνδέεται περισσότερο με την Ευρώπη. Δεν παρατήρησα τότε, αν υπήρχε κανένα συμπληρωματικό στρώμα κρέμας ανάμεσα στο καταΐφι και τη σαντιγύ. Ίσως απλά δεν ήταν φτιαγμένο σωστά, αλλά τώρα δε θα το ελέγξουμε!..
    Ευχαριστώ και εσάς, Ερμιόνη, για την ερότηση για το πόσο περιέχει ένα κουτί κορν φλάουρ. Εγώ, που δε μένω στην Ελλάδα, είχα ακριβώς την ίδια απορία και η αναζήτηση με οδήγησε εδώ στην ευχάριστη παρέα σας. Καλή επιτυχία σ' εσάς και στο μωράκι σας!
    Δε θα καταλάβαινα ούτε το alsa top χωρίς την βοήθειά σας! Σπουδάζοντας τη νεοελληνική φιλολογία, θα ροτήσω ακόμα μερικά -μάλλον από τον τομέα όχι μαγειρικής, αλλά γλωσσολογίας. Συναντάω στο διαδίκτυο την αγγλική λέξη 'κορν φλάουρ' και την παραλαγή της 'κορν φλάουερ', ενώ υπάρχει η αντίστοιχη, απόλυτα συνόνυμη ελληνική λέξη 'καλαμποκάλευρο', η οποία χρησιμοποιείται, όπως μου φάνηκε, πολύ πιο σπάνια, αν και το 'κορν φλάουρ' δεν ταιριάζει καθόλου στο ελληνικό σύστημα κλίσεων. Να μου εξηγήσετε παρακαλώ, αν έχω δίκαιο με τις παρατηρήσεις μου και αν υπάρχει διαφορά στη χρήση αυτών των δύο λέξεων.
    Όσον αφορά τον τίτλο της συνταγής, θα 'θελα να μάθω, αν είναι το 'όλο γάλα' μια ιδιωματική έκφραση. Μήπως σημαίνει κάτι ωραίο, ευχάριστο, γλυκό, σαν το 'μέλι γάλα';
    Αλίνα
    #
    Σχόλιο από Panagiotis P., 31-10-13  
    Εξαιρετικό! Σε γεύση που θύμισε το εκμέκ καταϊφι που έφτιαχνε η θεία στο χωριό (και τρώγαμε με το δάχτυλο όλη την σαντιγύ :) ). Το έφτιαξα με καρύδι αντί για Αιγίνης λόγω αναμνήσεων.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από alina-violina, 20-3-11  
    Μήπως μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι λίγο μέλι (αντί ή μαζί με ζάχαρη) για να γίνει η γεύση πιο έντονη και ενδιαφέρουσα;
    #
    Σχόλιο από murto, 5-1-14  
    θα μπορούσατε να μου πείτε σας παρακαλώ τι είναι η alsa top και που μπορώ να την βρω?

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelina
    glykakia
    Ένα βιβλίο 124 αγαπημένων συνταγών, του/της theo_s
    πιθανά
    Ένα βιβλίο 56 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    amanta...
    Ένα βιβλίο 242 αγαπημένων συνταγών, του/της amanta...
    glika tapsiou
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64