Έκπληξη από τον φούρνο: Πουρές με λουκάνικα & αυγά

31 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Ο χειμώνας είναι πια πίσω και οι ζεστές ημέρες έχουν έρθει για τα καλά, με πρόθεση να μείνουν για καιρό!Έλα όμως που μου έμεινε μία συνταγή από τις κρύες χειμωνιάτικες νύκτες, που δεν πρόλαβα να ανεβάσω στην ώρα της… Ένα ωραίο πουρεδάκι στον φούρνο, με κρυμμένες “εκπλήξεις” σε όλο το μήκος και το πλάτος του ταψιού, που θερμαίνει τα σωθικά μας και γαληνεύει τη διάθεσή μας…Και ύστερα σκέφθηκα ότι φαγητά φούρνου τρώμε όλο τον χρόνο, οι πατάτες δεν έχουν εποχή, τα λουκάνικα τα λατρεύουμε και “εκτός σαιζόν τους”, γιατί να το αφήσω για την επόμενη κρύα περίοδο;Εμπρός λοιπόν, όσοι πιστοί προσέλθετε (και απολαύσετε...)

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ξύδι το προσθέτουμε το νερό όπου θα βράσουν οι πατάτες, όταν είναι ακόμη κρύο (υποθέτω) για να σκοτώσει τα μικρόβια από την αρχή, πριν αναλάβουν δουλειά οι υψηλές θερμοκρασίες του βρασμού.Για πιο όμορφο τελικό αποτέλεσμα από το δικό μου σας προτείνω, όταν ρίξετε τα αυγά στις “θήκες” τους να προσέξετε δύο πράγματαΟι τρύπες να είναι αρκετά μεγάλες για να τα χωρέσουν εντελώς, κρόκο και ασπράδι, μέσα (εμένα μου βγήκε λίγο ασπράδι γύρω-τριγύρω) και να απομακρύνετε (με ένα πιρουνάκι) το ασπράδι από πάνω από τον κρόκο, είναι πολύ εύκολο όσο είναι ωμό, έτσι ώστε να μείνει το ωραίο πορτοκαλί του χρώμα στην επιφάνεια, μετά το ψήσιμο, να μην “επισκιάζεται” από το λευκό του ασπραδιού. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα...Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί ένα ελβετικό, ημίσκληρο τυρί, το “tilsit”.  Επειδή δεν το βρήκα (και δεν θα το βρείτε) στα μέρη μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ελληνικό ημίσκληρο ή σκληρό τυρί για τα κυβάκια που θα βάλετε μέσα στον πουρέ και ένα (άλλο ή το ίδιο) τυρί που να λιώνει επιφανειακά με τη θερμότητα και να βοηθά στο εφέ του γκρατιναρίσματος.Α, το γκρατινάρισμα…. Μην αφήσετε το φαγητό να αρπάξει όπως το δικό μου, δεν έχει καμία επίπτωση στη γεύση, σαν εικόνα όμως θα το ήθελα λίγο πιο φωτεινό.  Εσείς;

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
4-5 άτομα
  1. 1 κιλό πατάτες
  2. 200 ml γάλα φρέσκο
  3. 25 γρ φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  4. λίγο φρέσκο πιπεράκι
  5. λίγο μοσχοκάρυδο
  6. 100 γρ ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
  7. 100 γρ κεφαλογραβιέρα (ή άλλο αλμυρούτσικο και σκληρό τυρί), κομμένη σε κύβους
  8. 4 φρέσκα αυγά
  9. λίγο αλατάκι
  10. λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  11. 100 γρ λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες του 1,5 με 2 εκατοστά
  12. 2 κ.σ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα (ή άλλο αλμυρούτσικο και σκληρό τυρί)
  13. 1 κ.σ. μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Δεν τις καθαρίζουμε από την φλούδα τους, θα τις βράσουμε μαζί με αυτή. Εάν όμως δεν σας …“γεμίζουν και πολύ το μάτι” ότι έχουν καθαρίσει, τότε ξεφλουδίστε τις και αγνοήστε το βήμα 3, όπου και τις καθαρίζουμε από την φλούδα.

  2. 2

    Τις τρυπούμε με ένα πιρούνι (εάν τις έχετε καθαρίσει, δεν χρειάζεται), τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό (όπου έχουμε προσθέσει μία κουταλιά ξύδι) και φέρνουμε το νερό σε βρασμό. Από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά (ανάλογα και με την ποικιλία της πατάτας, όσο να δούμε, τρυπώντας τες με πιρούνι, ότι έχουν βράσει, είναι αρκετά μαλακές και έτοιμες για να γίνουν πουρές).

  3. 3

    Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να χλιαρύνουν και τις ξεφλουδίζουμε. Εάν τις βράσατε ήδη ξεφλουδισμένες, αυτό το βήμα προφανώς και περιττεύει.

  4. 4

    Τις λιώνουμε με τη βοήθεια είτε ενός πιρουνιού, είτε της πρέσας του πουρέ. Κάποιοι μπορεί να θελήσουν να μη λιώσουν τις πατάτες αλλά να τις κόψουν σε λεπτές (όχι πάνω από 0,5 εκατ.) ροδέλες. Και αυτό γίνεται, θα συναντήσουν μία λίγο μεγαλύτερη …αντίσταση στα βήματα 9 και 10…

  5. 5

    Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, χλιαρό, ανακατεύοντας για να απορροφάται από τις πατάτες, ώστε αυτές οι τελευταίες να μη σβολιάσουν. Προσθέτουμε και λίγο φρέσκο πιπέρι και (εάν σας αρέσει) και λίγο μοσχοκάρυδο. Έτοιμος ο πουρές! Γιατί, τί άλλο είναι αυτό που μέχρι στιγμής κάναμε, από ένας απλός πουρές; Γι’ αυτό και πέρασα όλη τη διαδικασία του σε ένα και μόνο βήμα.

  6. 6

    Σε αυτόν λοιπόν τον πουρέ (που είναι μάλλον σφικτός – δείτε τις αναλογίες πατάτας με το γάλα και το βούτυρο) ρίχνουμε το ζαμπόν αλλά και το κίτρινο τυρί, κομμένα σε μικρά κυβάκια. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντί των συνηθισμένων φετών, έχουμε αγοράσει και τα δύο σε χοντρά κομμάτια, πάχους ενός εκατοστού. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα δύο αυτά υλικά ομοιόμορφα μέσα στον πουρέ.

  7. 7

    Σε ένα μικρό τηγανάκι, παραδίπλα, σοτάρουμε το λουκάνικο, κομμένο σε κομμάτια, σε ροδέλες, πάχους περίπου 1,5 εκατοστού, γυρίζοντας τα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Γίνονται πολύ γρήγορα, υπολογίστε 2 με 3 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να αποβάλουν το παραπανήσιο λάδι.

  8. 8

    Για να δούμε πως συνεχίζουμε από εδώ και πέρα… Θα χρειασθούμε ένα ευρύχωρο σκεύος (χωρητικότητας τουλάχιστον 2 λίτρων), που να μπορεί να μπει σε φούρνο. Το αλείφουμε σωστά, σε όλες του τις επιφάνειες, με βούτυρο ή με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε μέσα σε αυτό τον πουρέ. Με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με μία σπάτουλα, στρώνουμε, ισιώνουμε, την επιφάνεια του πουρέ.

  9. 9

    Κατά μήκος του κεντρικού άξονα του πυρίμαχου, ανοίγουμε 4 τρύπες με διάμετρο και βάθος τέτοια που να χωράει στη κάθε μία τους από ένα αυγό. Εύκολη δουλεία, ο πουρές δεν προβάλει καμία αντίσταση… Εάν, αντί για πουρέ, έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε τις πατάτες σε ροδέλες, ε, θα χρειασθείτε λίγο περισσότερη δουλειά εδώ.

  10. 10

    Ανοίγουμε άλλες 4 τέτοιες τρύπες, από 2 σε κάθε πλευρά των τεσσάρων προηγούμενων, με τις διαστάσεις εδώ να επιτρέπουν να βάλουμε από ένα κομμάτι χωριάτικου λουκάνικου.

  11. 11

    Σε κάθε μία από τις κεντρικές τρύπες σπάμε και ρίχνουμε από ένα φρέσκο αυγό, στις δε πλευρικές τρύπες τοποθετούμε από ένα κομμάτι λουκάνικου. Πάνω από τα αυγά πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

  12. 12

    Πασπαλίζουμε επίσης την επιφάνεια του πουρέ με μία καλή ποσότητα (2 ή και 3 κουταλιές) τριμμένο κίτρινο τυρί.

  13. 13

    Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο και ψήνουμε για ένα 15λεπτο, να γρατιναρισθεί επιφανειακά.

  14. 14

    Ασφαλώς και μπορούμε, με όσο πουρέ ενδεχομένως περισσέψει (ΜΗ ξεχειλίσετε το πυρίμαχο, το φαγητό θα φουσκώσει ελαφρά), να φτιάξουμε και ατομικές φόρμες.

  15. 15

    Όταν είναι έτοιμο και η επιφάνειά του έχει αποκτήσει μία τραγανή κρούστα και ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα, πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens