Ελάφι χριστουγεννιάτικο

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
FRANCINE, 26.12.11

Περιγραφή

Μια συνταγή ιδανική για γιορτινό τραπέζι!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1200 γρ. ελάφι σπάλα
  • 10 δαμάσκηνα ξερά κομμένα σε στη μέση
  • 1 πακέτο κουκουνάρι
  • 1 μήλο φούτζι σε κύβους
  • 2 κουτια μανιτάρια κομμένα
  • 3/4 νεροπότηρου κονιάκ καλής ποιότητας + 1/4 νεροπότηρου Vino Santo (Sante Bucciarelli)
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο Μοντένας
  • 1-2 κ.σ. νεσεστέ
  • 1/2 ποτήρι βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Μαρινάδα:
  • 3/4 του μπουκαλιού κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
  • 1/3 του ποτηριού καρασιού Vino Santo (Sante Bucciarelli)
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 κ. σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ. γλ. θυμάρι
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 μήλο φούτζι σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πάπια - Κυνήγι
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Σερβίρει: 12-14 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Από την προηγούμενη ετοιμάστε τη μαρινάδα σε γυάλινο πυρέξ και βυθιστε το κρέας. Φυλάξτε σκεπασμένο με διαφάνεια στο ψυγείο για 24 ώρες.
  2. Την ίδια μέρα (μετά από 24 ώρες): Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα και στεγνώστε το πολύ καλά.
  3. Βάλτε το λάδι και το βούτυρο να κάψουν σε βαθύ πλακερό σκεύος. Τσιγαρίστε το κρέας σε δυνατή φωτιά να κλείσουν οι πόροι. Σβήστε με το κονιάκ. Αφήστε να εξατιμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε τα μανιτάρια, τα καρότα από τη μαρινάδα, τα δαμάσκηνα, το μήλο σε κύβους, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα 2/3 της μαρινάδας ΧΩΡΙΣ τα σκόρδα, τα μήλα, το σέλερι και το κρεμμύδι.
  5. Αν δεν έχει σκεπαστεί με τα υγρά προσθέτουμε νερό ζεστό και βράζουμε 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
  6. Αν δεν έχει μαλακώσει το κρέας τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε λίγο ακόμα.
  7. Αφαιρούμε όλα τα υλικά από το πλακερό και τα διατηρούμε σε ζεστό πυρέξ ή πιατέλα σερβιρίσματος.
  8. Δένουμε τη σάλτσα με το νεσεστέ και στο τέλος προσθέτουμε το μπαλσάμικο και αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση.
  9. Σερβίρετε με άγριο ρύζι ή πουρέ με σαφράν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Vino Santo (Sante Bucciarelli): ημίγλυκο κρασί που οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν για να βουτούν παξιμαδάκια αμυγδάλου, μετά τη Λειτουργία των γιορτών. Έχει γεύση κονιάκ. Αν δε το βρείτε, δεν πειράζει.

1 Όλα

#
Σχόλιο από bvick, 22-1-12  
αυτη τη συνταγη την εκανα καπου τα χριστουγεννα σε ενα τραπεζι και ολοι λεγαν τα καλυτερα! το συνοδεψα με πουρε πατατας. πραγματικα νοστημο η μονη μου ενσταση ειναι στα ατομα που γραφεις οτι σερβιρει, εμας 8 ατομα μας εφτασε τσιμα τσιμα και τα κομματια του ελαφιου η ταν νορμαλ... επισης στο τελος πυκριζε λιγακι η σαλτσα (νομιζω οτι εφταιγε το νεσεστε) αλλα προσθεσα λιγο μελι και ελαχιστο χυμο ντοματας. η γευση που αφηνει το βισαντο ειναι εκπληκτικη αν και εβαλα σχεδον τη διπλασια δοση (χικ)
ευχαριστουμε!

0 Σχόλια

0 Ερωτήσεις

1 Παραλλαγές

#
Σχόλιο από bvick, 22-1-12  
αυτη τη συνταγη την εκανα καπου τα χριστουγεννα σε ενα τραπεζι και ολοι λεγαν τα καλυτερα! το συνοδεψα με πουρε πατατας. πραγματικα νοστημο η μονη μου ενσταση ειναι στα ατομα που γραφεις οτι σερβιρει, εμας 8 ατομα μας εφτασε τσιμα τσιμα και τα κομματια του ελαφιου η ταν νορμαλ... επισης στο τελος πυκριζε λιγακι η σαλτσα (νομιζω οτι εφταιγε το νεσεστε) αλλα προσθεσα λιγο μελι και ελαχιστο χυμο ντοματας. η γευση που αφηνει το βισαντο ειναι εκπληκτικη αν και εβαλα σχεδον τη διπλασια δοση (χικ)
ευχαριστουμε!

Σχετικά άρθρα

10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
Νόστιμα δώρα
Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
Όλα για τα μήλα
Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιει...
Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τις ...
Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...

Το tip της ημέρας

Για κάθε φλυτζάνι νερό, βάλτε μια κουταλιά του γλυκού τσάι (αν χρησιμοποιείτε χύμα) και ρίξτε πάνω από τα φύλλα το βραστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, σκεπάστε την τσαγιέρα και αφήστε το για 5’ (αν έχετε μόνο ένα φλυτζάνι σκεπάστε το με το πιατάκι του. 3-4’ είναι αρκετά για το φακελάκι).

Τη συνταγή προτείνουν:

Χριστουγεννιάτικα
Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
χριστουγεννα
Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ