Ελιές Καλαμών χαρακτές

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
xaroula, 29.10.09

Περιγραφή

Νόστιμες, σπιτικές ελιές.

Ελιές Καλαμών χαρακτές

Τι χρειαζόμαστε:

  • ελιές
  • χοντρό αλάτι
  • λάδι
  • ξύδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο , Εύκολο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Χαράζουμε τις ελιές, εγώ τις χαράζω σε δυο μεριές.

Βήμα 2
2)

Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό να ξεπικρίσουν.

Βήμα 3
3)

Τις αφήνουμε 15 ημέρες, ενώ καθημερινά αλλάζουμε το νερό.

Βήμα 4
4)

Οταν δοκιμάσουμε μια ελιά και δεν πικρίζει, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε αλμη, με λίγο ξύδι μέσα.

Βήμα 5
5)

Μπορούμε να τις αφήσουμε εκεί και να βγάζουμε οσες θέλουμε σε μικρές ποσότητες και τις βάζουμε σε λάδι, ξύδι για να έχουμε να τρώμε.

Βήμα 6
6)

Μπορούμε να τις αφήσουμε εκεί και να βγάζουμε οσες θέλουμε σε μικρές ποσότητες και τις βάζουμε σε λάδι, ξύδι για να έχουμε να τρώμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε στο λάδι να προσθέσετε δάφνη και ρίγανη, θα γίνουν πιο αρωματικες.

Εγω μαζευω τις ελιές της μαμας μου και επειδή δεν είναι μεγάλες οι ποσοτητες, εχω ισα για το χειμώνα κάθε φορά. Ππολλές φορές τις βάζω και όλες σε λαδόξυδο.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ελένη53, 12-10-10  
    Σε τι πισότητα το ξύδι? Μαζί λάδι και ξύδι για συντήρηση δεν θα τις κάνει πολύ ξυδάτες?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-10-10  
    Ελενη δεν βαζω πολυ , επειδη συνηθως το κανω με το ματι ....θα σου πω για καταλαβεις μπορει να χρησιμοποιησω ενα ποτηρι του νερου λαδι και να βαλω ενα φλιτζανακι μικρο του καφε ξυδι...Θα περασουν κανα 2-3 μερες και αν δοκιμασω και τις προτιμω πιο ξυδατες θα βαλω λιγο ακομα ,ελπιζω να βοηθησα..
    #
    Σχόλιο από Ελένη53, 13-10-10  
    Χαρούλα σ ευχαριστώ για την απάντησή σου ακόμα μία ερώτηση!
    Σχετικά με το ξύδι της άλμης επειδή μένουν πολύ καιρό τι αναλογία έχουν το αλάτι νερό και ξύδι!
    Σ ευχαριστώ και ελπίζω να μη σε ζάλισα!!



    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-10-10  
    Ελενη θα βαλεις νερο οσο χρειαζεται για να σκεπαστουν οι ελιες σου θα ριχνεις αλατι και θα ανακατευεις να λιωσει ,μετα θα παρεις ενα ωμο αυγο και θα το βαλεις στο νερο,αν το αυγο επιπλεει και εξεχει απο το νερο σε μεγεθος οσο ενα ευρω περιπου η αλμυρα ειναι ετοιμη.Προσθετεις ενα φλυτζανακι ξυδι και ανακατευεις μετα μπορεις να βαλεις και τις ελιες.Αν τις ελιες τις διατηρησεις σε λαδοξυδο δεν χρειαζεται να βαλεις ξυδι στην Αλμη
    #
    Σχόλιο από elissavet, 11-11-10  
    να υποθέσω οτι το αυγό είναι φρέσκο. επειδή λοιπόν στην αθήνα, μάλλον δύσκολο να το πετύχεις το φρέσκο αυγό, μήπως είναι εύκολο να το μεταφρασουμε σε κουταλιές της σούπας πχ. ή σε κάτι άλλο ? σε ενάμισυ λίτρο νερό πόσο αλάτι, πόσο ξύδι?και πόσο λάδι?
    είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω ελιές χαραχτές και αναρωτιέμαι.
    ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από Barberian, 11-11-10  
    Χάραξα τις ελιές, τις έβαλα στο νερό να ξεπικρίσουν, και την τρίτη με τέταρτη ημέρα άρχισαν να μαυρίζουν εκεί που τις χάραξα.
    Θα μπορούσα να αποφύγω το μαύρισμα;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-11-10  
    Ελισαβετ ενδεικτικα θα σου πω οτι περιπου σε 1 λιτρο νερο θα ριξεις 100 γρ αλατι χοντρο και
    θα ανακατεψεις καλα να λιωσει (μπορεις να βαλεις χλιαρο νερο για να λιωσει το αλατι και να το αφησεις να κρυωσει)
    .Αν δεν κανεις την δοκιμη με το αυγο δεν νομιζω οτι μπορεις να πετυχεις την αλμη,απο οσο ξερω εγω τουλαχιστον.
    Θα χρησιμοποιησεις ενα αυγο που θα γραφει επανω ημερομηνια ληξεως καλυτερα.
    Για οποιον θελει τις ελιες του ξιδατες θα χρησιμοποιησει 2 μερη αλμη και 1 μερος ξυδι.
    Οσο για το λαδι ,θα βγαζεις σε ενα μπωλακι οσες θες να καταναλωσεις καθε φορα και θα τις διατηρεις σε λαδι που θα πρεπει να τις σκεπαζει.
    Ελπιζω να σε βοηθησα ,θα επιμεινω ομως οτι τιποτα δεν γινεται χωρις δοκιμη και οι δοσολογιες αυτες ειναι ενδεικτικες γιατι πχ καποιος που δεν θελει πολυ ξιδατες τις ελιες του δεν θα πρεπει να χρησιμοποιησει τοσο ξυδι ...

    Barberian και μενα μου γινονται ετσι οι ελιες ,και φαινεται περισσοτερο σε αυτες που ειναι λιγο πρασινες λιγο μαυρες ..ισως επειδη φευγει η πικριλα..δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις κατι για αυτο...
    Και εγω εχω τωρα ελιες και ξεπικριζω και αααν θυμαμαι καλα οταν μπαινουν στην αλμη και μετα στο λαδι νομιζω οτι αυτο δεν φαινεται ...

    #
    Σχόλιο από Barberian, 11-11-10  
    Ευχαριστώ Χαρούλα.
    #
    Σχόλιο από ΚΛΕΦΑΡΟΣ, 13-11-10  
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 14-11-11  
    καλημέρα !!θα ήθελα να πώ πως για να χαράξουμε ευκολότερα τις ελίτσες μας υπάρχει στην αγορά ένα εργαλειάκι που το λένε ΄''χαράκτης ελιάς΄΄,είναι ένα μικρό τριποδάκι με ένα στόμιο στο πάνω μερος που έχει μέσα μικρές λεπιδίτσες και βάζοντας την ελιά και σπρώχνοντας προς τα κάτω χαράσεται πανευκολα,το εργαλειάκι μου το πήρε η πεθερά μου απο την λαική,αν είναι να φτιάξετε ελίτσες ψάξτετο γιατί αξίζει !!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 21-11-12  
    Κλασική συνταγή.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 25-11-12  
    Ευχαριστω Ατζολινα μου και για τα πιρουνακια και για τις φωτογραφιες!!Εφτιαξα και εγω φετος και εβαλα μεσα φετες λεμονιου,και φρεσκο δενδρολιβανο παρα πολυ αρωματικες εγιναν :)
    #
    Σχόλιο από chocofay, 31-1-13  
    Πρώτη φορά έφτιαξα. Κρίμα που έφτιαξα τόσο λίγες. Τέλειες οι οδηγίες και το αυγουλάκι πολύ βοήθησε. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 1-2-13  
    Χαρούλα τέλειες οι ελιές!!εγώ δεν βάζω το ξύδι στην άλμη,τις ξεπικρίζω κανονικά 15 έως 18 μέρες, τις βάζω σε άλμη ,τις σουρώσω από την άλμη τις αφήνω για 3-4 ώρες σε ξύδι,ανάλογα την ποσότητα ελιάς βάζω ξύδι,(τόσο όσο να τις σκεπάζει καλά)μετά αδειάζω το ξύδι και τις βάζω σε λάδι με ρίγανη που μας αρέσει.
    Το εργαλειάκι όπως λέει και η kikibebe2 κάνει θαύματα,υπάρχει σε όλες τις λαϊκές!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 1-2-13  
    Κοριτσια σας ευχαριστω! Καλοφαγωτες οι ελιτσες :)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 7-2-13  
    Εγώ δεν τις έφτιαξα....να εξηγούμαι.
    Μας τις έφτιαξε ένας φίλος που έχει τα δέοντα.... χωράφια, λιόδεντρα,ελιές.
    Πέρσυ μας είχε δώσει ένα βαζάκι κι ο Λάζαρος το άδειασε σε μισή ώρα. Απο πέρσυ λοιπόν του έκανα στενό μαρκάρισμα....φέτος έστειλε 3 κιλά.....ΚΟΛΑΣΗ.
    .....μεταξύ μας τον απείλησα ότι θα του έκανα σαμποτάζ στους αγώνες ποδηλασίας......είμαι αγνή ψυχή.....το ξέρω!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-2-13  
    βρε Ρουλακι γιατι εκβιαζεις τον κοσμο ?? αχαχαχα

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Barberian, 11-11-10  
    Ευχαριστώ Χαρούλα.
    #
    Σχόλιο από ΚΛΕΦΑΡΟΣ, 13-11-10  
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 14-11-11  
    καλημέρα !!θα ήθελα να πώ πως για να χαράξουμε ευκολότερα τις ελίτσες μας υπάρχει στην αγορά ένα εργαλειάκι που το λένε ΄''χαράκτης ελιάς΄΄,είναι ένα μικρό τριποδάκι με ένα στόμιο στο πάνω μερος που έχει μέσα μικρές λεπιδίτσες και βάζοντας την ελιά και σπρώχνοντας προς τα κάτω χαράσεται πανευκολα,το εργαλειάκι μου το πήρε η πεθερά μου απο την λαική,αν είναι να φτιάξετε ελίτσες ψάξτετο γιατί αξίζει !!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 21-11-12  
    Κλασική συνταγή.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 25-11-12  
    Ευχαριστω Ατζολινα μου και για τα πιρουνακια και για τις φωτογραφιες!!Εφτιαξα και εγω φετος και εβαλα μεσα φετες λεμονιου,και φρεσκο δενδρολιβανο παρα πολυ αρωματικες εγιναν :)
    #
    Σχόλιο από chocofay, 31-1-13  
    Πρώτη φορά έφτιαξα. Κρίμα που έφτιαξα τόσο λίγες. Τέλειες οι οδηγίες και το αυγουλάκι πολύ βοήθησε. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 1-2-13  
    Χαρούλα τέλειες οι ελιές!!εγώ δεν βάζω το ξύδι στην άλμη,τις ξεπικρίζω κανονικά 15 έως 18 μέρες, τις βάζω σε άλμη ,τις σουρώσω από την άλμη τις αφήνω για 3-4 ώρες σε ξύδι,ανάλογα την ποσότητα ελιάς βάζω ξύδι,(τόσο όσο να τις σκεπάζει καλά)μετά αδειάζω το ξύδι και τις βάζω σε λάδι με ρίγανη που μας αρέσει.
    Το εργαλειάκι όπως λέει και η kikibebe2 κάνει θαύματα,υπάρχει σε όλες τις λαϊκές!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 1-2-13  
    Κοριτσια σας ευχαριστω! Καλοφαγωτες οι ελιτσες :)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 7-2-13  
    Εγώ δεν τις έφτιαξα....να εξηγούμαι.
    Μας τις έφτιαξε ένας φίλος που έχει τα δέοντα.... χωράφια, λιόδεντρα,ελιές.
    Πέρσυ μας είχε δώσει ένα βαζάκι κι ο Λάζαρος το άδειασε σε μισή ώρα. Απο πέρσυ λοιπόν του έκανα στενό μαρκάρισμα....φέτος έστειλε 3 κιλά.....ΚΟΛΑΣΗ.
    .....μεταξύ μας τον απείλησα ότι θα του έκανα σαμποτάζ στους αγώνες ποδηλασίας......είμαι αγνή ψυχή.....το ξέρω!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-2-13  
    βρε Ρουλακι γιατι εκβιαζεις τον κοσμο ?? αχαχαχα

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ελένη53, 12-10-10  
    Σε τι πισότητα το ξύδι? Μαζί λάδι και ξύδι για συντήρηση δεν θα τις κάνει πολύ ξυδάτες?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-10-10  
    Ελενη δεν βαζω πολυ , επειδη συνηθως το κανω με το ματι ....θα σου πω για καταλαβεις μπορει να χρησιμοποιησω ενα ποτηρι του νερου λαδι και να βαλω ενα φλιτζανακι μικρο του καφε ξυδι...Θα περασουν κανα 2-3 μερες και αν δοκιμασω και τις προτιμω πιο ξυδατες θα βαλω λιγο ακομα ,ελπιζω να βοηθησα..
    #
    Σχόλιο από Ελένη53, 13-10-10  
    Χαρούλα σ ευχαριστώ για την απάντησή σου ακόμα μία ερώτηση!
    Σχετικά με το ξύδι της άλμης επειδή μένουν πολύ καιρό τι αναλογία έχουν το αλάτι νερό και ξύδι!
    Σ ευχαριστώ και ελπίζω να μη σε ζάλισα!!



    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-10-10  
    Ελενη θα βαλεις νερο οσο χρειαζεται για να σκεπαστουν οι ελιες σου θα ριχνεις αλατι και θα ανακατευεις να λιωσει ,μετα θα παρεις ενα ωμο αυγο και θα το βαλεις στο νερο,αν το αυγο επιπλεει και εξεχει απο το νερο σε μεγεθος οσο ενα ευρω περιπου η αλμυρα ειναι ετοιμη.Προσθετεις ενα φλυτζανακι ξυδι και ανακατευεις μετα μπορεις να βαλεις και τις ελιες.Αν τις ελιες τις διατηρησεις σε λαδοξυδο δεν χρειαζεται να βαλεις ξυδι στην Αλμη
    #
    Σχόλιο από elissavet, 11-11-10  
    να υποθέσω οτι το αυγό είναι φρέσκο. επειδή λοιπόν στην αθήνα, μάλλον δύσκολο να το πετύχεις το φρέσκο αυγό, μήπως είναι εύκολο να το μεταφρασουμε σε κουταλιές της σούπας πχ. ή σε κάτι άλλο ? σε ενάμισυ λίτρο νερό πόσο αλάτι, πόσο ξύδι?και πόσο λάδι?
    είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω ελιές χαραχτές και αναρωτιέμαι.
    ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από Barberian, 11-11-10  
    Χάραξα τις ελιές, τις έβαλα στο νερό να ξεπικρίσουν, και την τρίτη με τέταρτη ημέρα άρχισαν να μαυρίζουν εκεί που τις χάραξα.
    Θα μπορούσα να αποφύγω το μαύρισμα;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-11-10  
    Ελισαβετ ενδεικτικα θα σου πω οτι περιπου σε 1 λιτρο νερο θα ριξεις 100 γρ αλατι χοντρο και
    θα ανακατεψεις καλα να λιωσει (μπορεις να βαλεις χλιαρο νερο για να λιωσει το αλατι και να το αφησεις να κρυωσει)
    .Αν δεν κανεις την δοκιμη με το αυγο δεν νομιζω οτι μπορεις να πετυχεις την αλμη,απο οσο ξερω εγω τουλαχιστον.
    Θα χρησιμοποιησεις ενα αυγο που θα γραφει επανω ημερομηνια ληξεως καλυτερα.
    Για οποιον θελει τις ελιες του ξιδατες θα χρησιμοποιησει 2 μερη αλμη και 1 μερος ξυδι.
    Οσο για το λαδι ,θα βγαζεις σε ενα μπωλακι οσες θες να καταναλωσεις καθε φορα και θα τις διατηρεις σε λαδι που θα πρεπει να τις σκεπαζει.
    Ελπιζω να σε βοηθησα ,θα επιμεινω ομως οτι τιποτα δεν γινεται χωρις δοκιμη και οι δοσολογιες αυτες ειναι ενδεικτικες γιατι πχ καποιος που δεν θελει πολυ ξιδατες τις ελιες του δεν θα πρεπει να χρησιμοποιησει τοσο ξυδι ...

    Barberian και μενα μου γινονται ετσι οι ελιες ,και φαινεται περισσοτερο σε αυτες που ειναι λιγο πρασινες λιγο μαυρες ..ισως επειδη φευγει η πικριλα..δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις κατι για αυτο...
    Και εγω εχω τωρα ελιες και ξεπικριζω και αααν θυμαμαι καλα οταν μπαινουν στην αλμη και μετα στο λαδι νομιζω οτι αυτο δεν φαινεται ...

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Εποχιακα
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της vasiliki ver