Ελιές πράσινες (Μανάκι ή αγουρομάνακο)

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
giannasl, 31.10.09

Περιγραφή

Ελιές πράσινες από μανάκι και όχι ελιές άγγουρες πριν μαυρίσουν. Διατηρούνται όλο το χρόνο και 2 χρόνια αρκεί να τις πετύχετε στο αλάτι και να μη το κρατήσετε επειδή λένε οτί δε κάνει καλό το αλάτι στην υγεία μας.

Ελιές πράσινες (Μανάκι ή αγουρομάνακο)
photo: Λίλα

Συνταγή από:

giannasl

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ελιές πράσινες
  • 1 κιλό αλάτι χοντρό
  • 1 κιλό νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε 1 κιλό ελιές πράσινες μανάκι και όχι ελιές άγγουρες, έχει μεγάλη σημασία αυτό.
  2. Τις πλένουμε καλά τις βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι και ανακατεύουμε το νερό με το αλάτι μέχρι να λιώσει το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το νερό μεσα στις ελιές, αν δε πάρει όλο το νερό που έχουμε φτιάξει ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι και το ανακατεύουμε να λιώσει. Το κάθε μπουκάλι να υπολογίσουμε 1,5 λίτρο να χωράει νερό και ρίχνουμε 2 κουταλάκια. Αν χωράει περισσότερο νερό ρίχνουμε περισσότερο αλάτι.
  4. Το κλείνουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να γίνουν, περίπου μετά από 2 μήνες, για να μην είναι πικρές. Δεν τις ανοίγουμε καθόλου για να δοκιμάσουμε.
  5. Μετά από 2 μήνες όταν θα τις ανοίξουμε τρυπάμε το μπουκάλι με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος με προσοχή να μη μας χυθεί η άρμη. Ρίχνουμε τις ελιές μαζί με την άρμη σε ενα μπολάκι ή όπου αλλού θέλουμε αρκεί να κλείνει με καπάκι. Δε χύνουμε ποτέ την άρμη. Αν για κάποιους είναι αρμυρές πριν τις φάει θα τις ξεπλύνει πολύ καλα με νερό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δε ανοίγουμε ποτέ το καπάκι γιατί η άρμη θα πεταχτεί με πίεση και δε σταματάει με τίποτα μέχρι να αδειάσει όλη και έτσι θα την χάσουμε. Δεν αλάζουμε το νερό, ούτε τις βγάζουμε από την άρμη όσο θα τις έχουμε γιατί θα χαλάσουν.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από Λίλα, 5-11-09  
    Έτσι ακριβώς τις κάνω κι εγώ τις ελιές, απ'ότι βλέπω είμαστε και κοντοχωριανές!
    #
    Σχόλιο από giannasl, 7-11-09  
    ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΙΠΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΒΑΛΑ? ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΒΓΑΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΝΕ
    #
    Σχόλιο από Kapa, 16-11-09  
    Προσπαθώ εδώ και μισή ώρα να διαλύσω το αλάτι και δεν τα καταφέρνω.Να το ζεστάνω λίγο σε μια κατσαρόλα και μετά να το αφήσω να κρυώσει;
    #
    Σχόλιο από giannasl, 18-11-09  
    ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΩ ΑΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑ. ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕ ΛΙΩΝΕΙ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΒΡΑΣΕΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 14-9-10  
    Ο πιο ευκολος τροπος, χωρίς να αλλαζουμε νερα. Σίγουρη επιτυχια.
    #
    Σχόλιο από mariagianna, 7-11-11  
    είναι τέλειες έτσι!!!
    #
    Σχόλιο από pythagoreia-diatrofh.blogspot.com, 13-7-13  
    ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΡΣΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΛΠ...
    ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΔΩΡ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΟΞΙΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΗΜΙΚΑ!
    #
    Σχόλιο από giannasl, 14-7-13  
    ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ... ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΓΕΤΕ ΜΕ ΠΙΕΣΗ Η ΑΡΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΧΥΝΕΤΕ ΟΛΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΜΗ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΑΝ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΡΜΗ. ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΜΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Λίλα, 5-11-09  
    Έτσι ακριβώς τις κάνω κι εγώ τις ελιές, απ'ότι βλέπω είμαστε και κοντοχωριανές!
    #
    Σχόλιο από giannasl, 7-11-09  
    ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΙΠΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΒΑΛΑ? ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΒΓΑΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΝΕ
    #
    Σχόλιο από Kapa, 16-11-09  
    Προσπαθώ εδώ και μισή ώρα να διαλύσω το αλάτι και δεν τα καταφέρνω.Να το ζεστάνω λίγο σε μια κατσαρόλα και μετά να το αφήσω να κρυώσει;
    #
    Σχόλιο από giannasl, 18-11-09  
    ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΩ ΑΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑ. ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕ ΛΙΩΝΕΙ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΟ ΕΒΡΑΣΕΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 14-9-10  
    Ο πιο ευκολος τροπος, χωρίς να αλλαζουμε νερα. Σίγουρη επιτυχια.
    #
    Σχόλιο από mariagianna, 7-11-11  
    είναι τέλειες έτσι!!!
    #
    Σχόλιο από pythagoreia-diatrofh.blogspot.com, 13-7-13  
    ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΡΣΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΛΠ...
    ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΔΩΡ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΟΞΙΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΗΜΙΚΑ!
    #
    Σχόλιο από giannasl, 14-7-13  
    ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ... ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΑΓΕΤΕ ΜΕ ΠΙΕΣΗ Η ΑΡΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΧΥΝΕΤΕ ΟΛΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΜΗ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΑΝ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΡΜΗ. ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΜΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της amalia126
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της frosso***