ggr
ggr @george
Athens

Το ότι το Ιμάμ μπαϊλτί είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, το γνωρίζετε όλες. Και στο site υπάρχουν ήδη 4-5 συνταγές, για πολύ νόστιμες εκδοχές του. Τί παραπάνω να προσφέρει μία ακόμη συνταγή;
Ετούτη εδώ λοιπόν η συνταγή φτιάχνει ένα φαγάκι  πολύ υγιεινό (τα λαχανικά μαλακώνουν αργά και απαλά στο τηγάνι), με μόνο καλό ελαιόλαδο (συνεπώς το λάδι δεν καταστρέφεται σε τόσο ήπιες θερμοκρασίες και διατηρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες) και το φαγητό ολοκληρώνεται στο φούρνο, (αποφεύγουμε λοιπόν και πάλι τα τσιγαρίσματα της μελιτζάνας), φτιάχνεται μόνο με λαχανικά αλλά η γεύση του παραπέμπει σε πιάτα υψηλής γαστρονομίαςκαι είναι και πολύ εύκολο και σχετικά γρήγορο φαγητό.
Η συνταγή είναι (σε μεγάλο βαθμό, αν και έχω προσθέσει και αρκετές δικές μου “πινελιές” που θέλω να πιστεύω ότι έχουν κάνει τη δουλειά τους…) από την εκπομπή Eat & Fit της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι “υποδείξεις” της συνταγής που παρακολούθησα ανέφεραν ότι ψήνουμε “στο γκρι”, χωρίς να λένε για πόση ώρα, απλά να μαλακώσουν εξωτερικά. Μπορεί να φταίει ο φούρνος μου, μπορεί και οι οδηγίες, εμένα πάντως σχεδόν στο φουλ της θερμοκρασίας (220 βαθμοί), μετά από 20 λεπτά στο γκριλ, οι μελιτζάνες τις πίεζες και ήσαν τόσο …ντούρες όσο και όταν τις πρωτοέβαλα στο φούρνο. Έτσι, τον γύρισα και εγώ σε “γκριλ και αέρα” και τις άφησα άλλα 20 λεπτά και μόνο έτσι μαλάκωσαν. Πιστεύω ότι θα είχα αποφύγει το αρχικό 20λεπτο (και το κόστος του) εάν τον είχα βάλει στη σωστή λειτουργία ευθύς εξ’ αρχής. Μην την πατήσετε και εσείς…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

80 Minutes
4 με 6 άτομα
  1. 1 κιλό μελιτζάνες, μακρόστενες στο σχήμα
  2. 700-800 γρ ντομάτες
  3. 3-4 ξερά κρεμμύδια μέτριου προς μεγάλου μεγέθους
  4. 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετική επιλογή, αλλά πολύ χρήσιμη)
  5. 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  6. 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  7. 1 πράσινη γλυκιά πιπεριά (προαιρετική επιλογή, αλλά πολύ χρήσιμη)
  8. 2 κ.γ. συμπυκνωμένου πελτέ ντομάτας (προαιρετική επιλογή, αλλά πολύ χρήσιμη)
  9. 2 κ.γ. αλάτι
  10. 1 κ.γ. πιπέρι
  11. 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα ή 1,5 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετική επιλογή, αλλά πολύ χρήσιμη)
  12. 5-6 κ.σ. καλό, παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τους κόβουμε το κοτσάνι αλλά όχι εντελώς, όχι σύριζα, αφήνουμε ένα μικρό κομμάτι για διακόσμηση και τις τυλίγουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου.

  2. 2

    Έτσι τυλιγμένες, τοποθετούμε δίπλα δίπλα σε πυρίμαχο ταψάκι

  3. 3

    Και τις βάζουμε στο φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία (200 – 220 βαθμούς), σε λειτουργία “γκρι και αέρα” ή μόνο “αέρα”, για ένα 20λεπτο, να ψηθούν και να μαλακώσει η φλούδα τους.. (δείτε “Μυστικά” [1])

  4. 4

    Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Αυτή τη φορά θα τα κόψουμε σε σχετικά χοντρές φέτες, ώστε ακόμη και όταν μαλακώσουν καλά με το μαγείρεμα, να εξακολουθούμε να τα καταλαβαίνουμε στο φαγητό.

  5. 5

    Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και ενάντια στις “συμβουλές των γιαγιάδων”, έκοψα σε μέτριες ροδέλες και ένα μεγάλο (θα μπορούσαν να είναι και 2-3 μικρά) φρέσκο κρεμμυδάκι, ολόκληρο, με το λευκό αλλά και το πράσινο μέρος του. Αυτό για τη φρεσκάδα και το άρωμά του.

  6. 6

    Σε ροδέλες, πιο ψιλές αυτές, κόβουμε και τις σκελίδες του σκόρδου. Μην τις τσιγκουνευτείτε, μην τις φοβηθείτε, το φαγητό αυτό θέλει σκόρδο. Υπολογίστε το σε 4 μεγάλες σκελίδες ανά κιλό μελιτζάνες και μην το μειώσετε καθόλου!

  7. 7

    Κοψίματος συνέχειαΨιλοκόβουμε μισό ματσάκι μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε ΚΑΙ τα κοτσανάκια του, έχουν να δώσουν πολύ άρωμα και αυτά στο φαγητό, απλά θα τα χρησιμοποιήσετε για μέσα στη σάλτσα αυτά, όχι στο τέλος για ντεκόρ (δείτε βήμα 26 στη συνέχεια)

  8. 8

    Αλλά και μία πιπεριά και αυτή σε λεπτές λωρίδες. Στη φωτογραφία βλέπετε κομμένη μία φλωρίνης, θα σας πρότεινα εσείς να διαλέξετε μία πιο λεπτόφλουδη πράσινη, ο χρόνος που θα μείνει με το κρεμμύδι και τα άλλα υλικά στο τηγάνι δεν είναι αρκετός για να μαλακώσει η φλούδα μίας πιπεριάς φλωρίνης.

  9. 9

    Κόβουμε και τις ντομάτες σε μικρά σχετικά κυβάκια. Εδώ καλό θα ήταν να έχετε επιλέξει κάποιες πιο σφικτές, που θα παραμείνουν μετά το μαγείρεμα και θα τις νοιώθουμε στο στόμα, αλλά και λίγες αρκετά μαλακωμένες, για να διαλυθούν και να τις απολαύσουμε μέσα στη σάλτσα.

  10. 10

    Τέλος με το κόψιμο. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε αρκετό και καλής ποιότητας ελαιόλαδο (μη γελιέστε, η ποσότητα των κρεμμυδο/σκορδο/πιπερο/μαϊντανών είναι μεγάλη) και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

  11. 11

    Μόλις ζεσταθεί, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση (στο 6 - 6,5) και προσθέτουμε τα κρεμμύδια

  12. 12

    Και την ψιλοκομμένη πιπεριά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 με 7 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν καλά, όχι όμως και να τσιγαρισθούν, γι’ αυτό και η ένταση στο μάτι είναι στο μέτριο.

  13. 13

    Μετά από αυτόν τον χρόνο, προσθέτουμε και τις λεπτές φετούλες τα σκορδάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά.

  14. 14

    Με μαλακωμένα λοιπόν αυτά τα υλικά, προσθέτουμε και τα κυβάκια ντομάτας,

  15. 15

    Αλλά και 2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας, με τα οποία θα ενισχύσουμε το χρώμα αλλά και τη γεύση της σάλτσας μας. Μπορείτε να τα προσθέσετε είτε αδιάλυτα (θα διαλυθούν με το ανακάτεμα του φαγητού), για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση, εάν όμως θέλετε να έχει περισσότερο ζουμάκι το φαγητό, μπορείτε και να το διαλύσετε σε λίγο νερό.

  16. 16

    Δεν ξεχνούμε στις σάλτσες ντομάτας τη λίγη (2 μικρές κουταλιές εδώ) ζάχαρη, πόσο μάλλον εδώ που θέλουμε να ενισχύσουμε τη φυσική γλυκύτητα του μαλακωμένου κρεμμυδιού και να απαλείψουμε την όξινη γεύση της ντομάτας, επειδή …έτσι το θέλει το φαγητό, δεν θα το αλλάξουμε εμείς…

  17. 17

    Προσθέτουμε και τα καρυκεύματα. Εμένα, επειδή μου αρέσουν οι γεύσεις που …“κεντρίζουν” στη γλώσσα, θα μου επιτρέψετε εκτός από το απαραίτητο αλάτι και τριμμένο πιπέρι, να προσθέσω και μία ολόκληρη αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα! Εσείς κανονίστε ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές σας…

  18. 18

    Τέλος, προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Όχι όλον, κρατήστε στην άκρη μία μικρή ποσότητα (από φυλλαράκια, όχι τα κομματάκια από το κοτσάνι του που είναι πιο σκληρά) για να διακοσμήσετε πασπαλίζοντας τα πιάτα στο σερβίρισμα.

  19. 19

    Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Οι υποδείξεις έλεγαν για 10 λεπτά, εγώ το άφησα (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που προσέθετα τα διάφορα υλικά και έβγαζα και τις φωτογραφίες) για ένα 20λεπτο. Γεμάαααατο, αλλά νομίζω ότι γι’ αυτό βγήκε και το φαγητό … γαμ%@$%το!!!

  20. 20

    Έχουμε λοιπόν ώρα να ασχοληθούμε με τις μελιτζάνες μας. Τώρα πια θα είναι έτοιμες, ψημένες. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και, με προσοχή για να μη ζεματισθούμε, βάλτε γάντια λοιπόν), τις ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο. Δείτε τες και απολαύστε τες, όσο ζαρωμένες είναι, άλλη τόση νοστιμιά κρύβουν μέσα από τη μαλακωμένη φλούδα τους!!!

  21. 21

    Τις χαράσσουμε κατά μήκος, προσέχοντας να μη βγούμε από την άλλη μεριά αλλά και να μη τις σχίσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη, έως το κάτω άκρο. Επιδιώκουμε, δηλαδή, να κάνουμε κάτι σαν θήκη. (Τώρα, ακόμη και εάν σας σκίσουν εντελώς στην άκρη, δεν τρέχει και τίποτα, στριμωγμένες μέσα στο ταψάκι δεν κινδυνεύουν να αδειάσουν από τη γέμισή τους).

  22. 22

    Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι να αλατίσουμε (ίσως και να πιπερώσουμε) εσωτερικά τις μελιτζάνες και να αφήσουμε 5 λεπτά να απορροφήσουν τα καρυκεύματα. Η μελιτζάνα από μόνη της δεν έχει και πολύ νοστιμιά, πρέπει λοιπόν να τη φροντίσουμε εμείς…

  23. 23

    Παίρνουμε τώρα, με ένα κουτάλι, ποσότητες από τη γέμιση που είναι έτοιμη στο τηγάνι και γεμίζουμε τις “θήκες” που έχουμε φτιάξει σχίζοντας τις μελιτζάνες. Γεμίστε τες “γενναιόδωρα”,

  24. 24

    Αλλά και, αφού τις μεταφέρουμε σε πυρίμαχο ταψάκι (ασφαλώς και κάνει εκείνο όπου αρχικά ψήσαμε τις μελιτζάνες), προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση στα κενά που δημιουργούνται στο ταψάκι, ανάμεσα από τις μελιτζάνες. Μην αφήσετε τίποτα έξω, είναι εξαιρετικά νόστιμη. (μεταξύ μας, ΕΚΤΟΣ και εάν έχετε σκοπό να φτιάξετε και καμιά μακαρονάδα, είναι από τις καλύτερες σάλτσες για ζυμαρικά που μπορείτε να σκεφθείτε).

  25. 25

    Ξαναβάζουμε το ταψάκι στο φούρνο, στον αέρα αυτή τη φορά και στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

  26. 26

    Έτοιμο το φαγητό! Οι μελιτζάνες είναι τόσο καλά ψημένες, που τρώγεται μέχρι και η φλούδα τους! Όσο για τη γέμιση….. Αχ αυτή η γέμιση, ήταν μούρλια!!! Και όλη αυτή η σαλτσούλα που υπάρχει γύρω τριγύρω!!!

  27. 27

    Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (θυμάστε εκείνον το λίγο που είχαμε κρατήσει στο βήμα 7 ;), ίσως και με λίγη φέτα (λαδερό φαγητό είναι, του πάει περίφημα) και …καλή όρεξη!

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

malice
malice @cook_8482818
Σουπερ συνταγη και τελεια παρουσιαση!!!!!!!Ενα τεραστιο μπραβο!!!!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens