ggr
ggr @george
Athens

“Η καλή ’μέρα από τον καφέ φαίνεται” Πανάρχαιη παροιμία...Δευτέρα πρωί. Μιας βδομάδας που την Κυριακή είχε το ισπανικό “el classico”, (Barcelona-Real), που είχε και το πάλαι ποτέ “ντέρμπυ του Milano” (Milan – Inter). Άρα ξενύχτι. Οι επιλογές μου δεν είναι και πολλές. Πρέπει να ξυ-πνή-σω !!! Όσο να ετοιμασθούν οι γυναίκες, θα φτιάξω έναν ωραίο cappuccino !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η λέξη “cappuccino”, υποκοριστικό της “cappuccio”, στα ιταλικά σημαίνει “μικρή κουκούλα” και παραπέμπει στους μοναχούς του “τάγματος των Καπουτσίνων” (“ordine dei Cappuccini” στα ιταλικά).Γιατί λοιπόν αυτός ο εξαιρετικός συνδυασμός καφέ και κτυπημένου σε κρέμα γάλακτος χρησιμοποιεί αυτό το όνομα;Η πιο προφανής απάντηση είναι, λέει, επειδή το καφέ του χρώμα θυμίζει το χρώμα του καλύμματος του κεφαλιού των Καπουτσίνων μοναχών.Ο θρύλος μάλιστα θέλει, εφευρέτης του να είναι ένας τέτοιος μοναχός, ο Marco d'Aviano, ο οποίος μετά την ήττα των Τούρκων στη πολιορκία της Βιέννης (τέλη 17ου αιώνα) και όταν βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός από σακιά με σπόρους καφέ στα πράγματα που εγκατέλειψαν αυτοί οι τελευταίοι, έφτιαξε ένα ρόφημα με βάση τον καφέ και το γάλα. Ωραία ιστορία, η οποία όμως δεν στηρίζεται από κάποιο ιστορικό στοιχείο, είναι ένας θρύλος που περνάει από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.Από το χρώμα της καλύπτρας των Καπουτσίνων μοναχών, λοιπόν, ε;... Εγώ όμως έχω μία άλλη άποψη (και το κακό είναι πως δεν θυμάμαι εάν μου την είπε ποτέ κανείς, εάν τη διάβασα κάπου ή εάν είναι καθαρά δική μου ιδέα). Ότι το όνομα δεν προέρχεται από την καλύπτρα του ράσου των μοναχών, αλλά από το... κεφάλι τους. Έτσι όπως πέφτει το λευκό, κτυπημένο γάλα/κρέμα, πάνω στο καφέ του espresso και το “ανοίγει”, σπρώχνοντάς το, να σχηματίσει ένα δακτύλιο περιμετρικά στο φλυτζάνι, θυμίζει έντονα το γυμνό, ξυρισμένο πάνω μέρος του κεφαλιού των Καπουτσίνων μοναχών που περιβάλλεται από ένα δακτυλίδι μαλλιών γύρω-γύρω!Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος ποτ έδωσαν το όνομα των Καπουτσίνων, εκτός από τον καφέ και σε μία οικογένεια πιθήκων, των “καπουτσίνων”. Το κεφάλι τους έχει περιμετρικά μαλλιά, ενώ στην κορυφή είναι άδειο.Όπως και να έχει το πράγμα, με τη μία εξήγηση ή την άλλη (ή κάποια τρίτη που δεν ξέρουμε) εκείνο που έχει σημασία είναι να ξέρετε όχι το όνομά του αλλά να γνωρίζετε να απολαμβάνετε τον ίδιο τον καφέ.Και κάτι ακόμη. Εάν βρεθείτε στην Ιταλία να θυμάστε ότι για τους...”ιθαγενείς”, ο cappuccino είναι πρωινό ρόφημα. Δεν θα δείτε να τον πίνουν στις εννέα και στις δέκα το βράδυ, όπως στα μέρη μας. Ούτε και το απόγευμα, μετά το μεσημεριανό φαγητό.Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως το γάλα που περιέχει δημιουργεί “σύγχυση” στη διαδικασία της χώνεψης, την δυσκολεύει. Παρ’ όλα αυτά, συνηθισμένοι από τα εκατομμύρια των επισκεπτών τους, θα σας τον σερβίρουν χωρίς πρόβλημα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

Ένα διπλό cappuccino
  1. δόση για δύο καφέ espresso
  2. 100 ml γάλα πλήρες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Έφτιαξα έναν ωραίο, δυνατό, δ ι π λ ό espresso.

  2. 2

    Η βάση για ένα σωστό, απολαυστικό cappuccino είναι ένας πετυχημένος espresso. Πλούσια κρέμα (αποτέλεσμα συνδυασμού σωστά αλεσμένου καφέ, σωστής θερμοκρασίας μηχανής και σωστής πίεσης), ωραίο φουντουκί χρώμα, σωστή ποσότητα (κάπου γύρω στα 25 ml ανά δόση, ούτε “lungo”, ούτε πολύ “ristretto”).

  3. 3

    Άδειασα τον καφέ από το φλυτζάνι-δοσομετρητή στο κλασσικό φλυτζάνι του cappuccino. Φλυτζάνι από πορσελάνη ή απλά κεραμικό, συνήθως λευκό, με χοντρό χερούλι, παρόμοιο με εκείνο του τσαγιού, και χωρητικότητα κάπου εκεί στα 150 ml. Η μεταφορά αυτή, από φλυτζάνι σε φλυτζάνι, είναι καθαρή ι-ε-ρο-συ-λί-α, την είδατε, την ξεχάσατε. Εσείς θα μάθετε να τον φτιάχνετε κατευθείαν στο φλυτζάνι του, το οποίο μάλιστα θα έχετε φροντίσει να είναι ζεστό.

  4. 4

    Κτύπησα το γάλα να γίνει κρέμα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αυτό το “εργαλείο” που βλέπετε στη φωτογραφία (ένα ηλεκτρονικό μπρίκι είναι, με ταυτόχρονη ανάδευση), είτε με εκτόξευση ατμού, στις μηχανές (επαγγελματικές ή οικιακές) που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, είτε με cappuccino creamer (κάποια στιγμή θα σας δείξω πως είναι) είτε, τέλος, με ένα απλό mixer χειρός, αρκεί να είναι δυνατό.

  5. 5

    Το γάλα, πλήρες, με όλα τα λιπαρά του, πρέπει και αυτό να είναι κρύο. Έτσι, το έβγαλα τελευταία στιγμή από το ψυγείο, για να έχει μία θερμοκρασία κάπου εκεί στους 4 βαθμούς. Αυτό του επιτρέπει να κτυπηθεί για αρκετή ώρα, όσο ζεσταίνεται, πριν φθάσει στους 65 βαθμούς, οπότε και πρέπει να διακοπεί η θέρμανσή του (είναι η θερμοκρασία στην οποία διασπώνται τα λιπαρά στοιχεία και οι πρωτεΐνες του, πάνω από αυτήν γίνεται δύσπεπτο και δεν φουσκώνει και καλά).

  6. 6

    Έγειρα το “μπρίκι” και άφησα την κρέμα να χυθεί πάνω από τον espresso. Όταν δημιουργηθεί η κρέμα, την αδειάζουμε με μία ενιαία και ρευστή κίνηση πάνω στον καφέ. Η χαρακτηριστική εικόνα του cappuccino σχηματίζεται μπροστά στα μάτια μας. Εάν είναι πετυχημένη η κρέμα, θα μείνει εκεί για πολύ ώρα, χωρίς να καταστραφούν οι φυσαλίδες της και “κάτσει”, νερώνοντας και τον καφέ.

  7. 7

    Η Έρρικα ξύπνησε και μαζί της και η διάθεσή μου για το “κάτι παραπάνω”. Με τη βοήθεια ενός απλού χαρτονιού, πάνω στο οποίο μπορείτε να κόψετε διάφορα σχέδια, και

  8. 8

    Κοσκινίζοντας, κατά περίπτωση, κακάο ή κανέλλα, μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια της κρέμας με όποιο σχέδιο σας αρέσει. Η επιτυχία αυτού του βήματος εξαρτάται από το...χέρι. Όχι πόσο...αγαπημένο είναι αλλά πόσο σταθερά κοσκινίζει το κακάο (ή τη κανέλλα).

  9. 9

    Ένα αστέρι για το “αστεράκι” που μόλις ξύπνησε...

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

Σουλτάνα
Σουλτάνα @cook_8463724
καλα τελειο τη να λεμε τωρα ουτε στην καλυτερη καφετερια να το φτιαχναμε

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens