ggr
ggr @george
Athens

Μία απίστευτα νόστιμη πίτα, τραγανή εξωτερικά χάρις στην καλοψημένη σφολιάτα της αλλά και ονειρικά κρεμώδης στο εσωτερικό, χάρις στην πλούσια γέμισή της.Τα εύσημα σίγουρα ανήκουν κατά κύριο λόγο στις Ηπειρώτισσες κυράδες, που εξέλιξαν αυτή την υπέροχη συνταγή. Και γιατί όχι, και παράδοση στις πίτες έχουν και νόστιμα κοτόπουλα έχουν και γάλα αγελάδας αξεπέραστο…Εύσημα, όμως, ανήκουν, ασφαλώς, και στην Αργυρώ, την γνωστή Αργυρώ, την Μπαρμπαρίγου, που παράλλαξε την ηπειρώτικη συνταγή και που τόσο αναλυτικά την παρουσίασε τη “ Γιαννιώτικη κοτόπιτα σε τραγανή σφολιάτα” στην εκπομπή της.Ένα μικρό-μικρό μέρος τους κρατάω και για τον εαυτό μου που, θέλοντας να δώσω λίγο περισσότερο ένταση στη γεύση της πίτας, πρόσθεσα κανα-δυό υλικά που πιστεύω ότι την “πήγαν λίγο πιο πέρα”. Καπνιστή πάπρικα, πικάντικο σαλάμι σε κυβάκια, μπέϊκον σε μικρά κομμάτια. Και, πέρα από κάθε αμφιβολία, εύσημα παίρνουν και οι δύο γυναίκες του σπιτιού, μεγάλη και μικρή, που κατάφεραν να τελειώσουν ένα ταψί κοτόπιτα πριν συμπληρωθεί 24ωρο!!! Γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, δείτε και τις φωτογραφίες

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μόνα μυστικά της είναι να τηρήσετε την αναλογία στερεών υλικών (κοτόπουλο, λαχανικά) με την ποσότητα του γάλακτος αλλά και του αλευριού, για να πετύχετε την εξαιρετική κρεμώδη υφή που έχει αυτή η πίτα.Επίσης, να χαράξετε το φύλλο σφολιάτας, έτσι ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στο εσωτερικό της πίτα να “αναπνέει”, κάτι που θα κάνει τη σφολιάτα επιφανειακά πολύ τραγανή.Είναι μία πολύ νόστιμη πίτα που, εάν έχετε την τύχη να ξεμείνει κανένα κομμάτι για την επόμενη, θα εκπλαγείτε πόσο νόστιμη είναι και κρύα.Η σφολιάτα λέει η Αργυρώ και εγώ δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω), θέλει όταν πέφτει επάνω της η γέμιση να μην είναι καυτή. γι' αυτό και την αφήνουμε να κρυώσει. Επίσης, θέλει να μπαίνει σε καυτό φούρνο και να ξεκινάει άμεσα το ψήσιμό της.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

90 Minutes
10 μεγαλούτσικα κομμάτια πίτας
  1. …τα βασικά υλικά
  2. 1 φύλλο σφολιάτας
  3. 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο (για ένα συνολικό βάρος περί τα 800-850 γρ)
  4. 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  5. 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  6. 1 πράσο (το λευκό και το τρυφερό από το πράσινο μέρος),σε λεπτές φέτες
  7. 2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες κι’ αυτό
  8. 2 φλυτζάνια αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο ζεματισμένο
  9. 3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  10. 500 ml φρέσκο γάλα
  11. φρέσκο πιπέρι
  12. αλάτι
  13. …και οι δικές μου προσθήκες
  14. 100 γρ πικάντικο σαλάμι, σε μικρά κυβάκια
  15. 100 γρ μπέϊκον, σε λεπτές φέτες ή μικρά κυβάκια και αυτό
  16. 2 κ.γ. σκόνη καπνιστή πάπρικα
  17. … για την επάλειψη
  18. 1 αυγό και λίγο νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφού το πλύνουμε με τη …“δέουσα προσοχή” και το στραγγίσουμε, ψιλοκόβουμε το στήθος κοτόπουλου. Το κόβουμε αρχικά σε λωρίδες του 1 με 1,5 εκατοστού πλάτος και στη συνέχεια σε μικρότερα κομμάτια, του 1,5 με 2 εκατοστά. Μην το κόψετε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια, θα στεγνώσουν πολύ στο σοτάρισμα και θα χάνονται στη συνέχεια μέσα στη γέμιση.

  2. 2

    Σε ένα ΦΑΡΔΥ και ψηλό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε εκεί μέσα, για 7 με 8 λεπτά, τα κομματάκια του κοτόπουλου. Φωτιά δυνατούτσικη, να ροδίσουν αλλά να μην αρπάξουν και σφίξουν.

  3. 3

    Εν τω μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι σε σχετικά (αλλά όχι πολύ) λεπτές φέτες. Δεν το ψιλοκόβουμε για τον ίδιο λόγο, να μην “εξαφανισθεί” μέσα στη γέμιση.

  4. 4

    Σαν περάσει το 8λεπτο που σοτάρουμε μόνο του το κοτόπουλο, προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαλακώσει για ένα 5λεπτο, μαζί με το πράσο (επόμενο βήμα) και πριν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

  5. 5

    Κόβουμε και το πράσο σε σχετικά λεπτές λωρίδες. Θα το χρησιμοποιήσουμε όλο, και το λευκό αλλά και το τρυφερό από το πράσινο μέρος του. Το προσθέτουμε και αυτό στο τηγάνι με το κοτόπουλο και το μαλακώνουμε μαζί με το κρεμμύδι.

  6. 6

    Έτσι λεπτά θα κόψουμε και τα καρότα, σε ροδέλες και θα τα προσθέσουμε και αυτά στο τηγάνι. Μην ανησυχήσετε ότι το 5λεπτο σοτάρισμα δεν θα είναι αρκετό για να μαλακώσουν αρκετά. Στη συνέχεια θα μπουν στο φούρνο και θα μαλακώσουν και αυτά.

  7. 7

    Προσθέτουμε και τον αρακά. Εάν δεν έχετε κατεψυγμένο αλλά φρέσκο, θα πρέπει να το ζεματίσετε προηγουμένως για λίγα λεπτά. Ο κατεψυγμένος μπαίνει ως έχει. (εγώ, επειδή δεν είχα αρακά, αλλά είχαμε ένα μείγμα από καλαμπόκι, καροτάκι και αρακά, έβαλα αυτό. Μια χαρά ήταν!

  8. 8

    Και εδώ αρχίζουν οι δικές μου προσθήκες. Αρχικά, 100 γραμμάρια μπέϊκον, κομμένο σε φέτες,

  9. 9

    Και κατόπιν 100 γραμμάρια σαλαμάκι, πικάντικο σαλάμι, κομμένο σε μικρά κυβάκια.

  10. 10

    Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

  11. 11

    Προσθέτουμε και το γάλα ανακατεύοντας να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, κάνουμε και την τρίτη “υπέρβαση”, προσθέτοντας 2 κουταλάκια του γλυκού ευωδιαστή και λαχταριστή καπνιστή πάπρικα,

  12. 12

    Και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.

  13. 13

    Όταν η κρέμα μας δέσει αρκετά, την αποσύρουμε από το μάτι και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Η πίτα θα έχει φύλλο μόνο επιφανειακά, όχι και στο κάτω μέρος της, συνεπώς η γέμισή της δεν θα πρέπει να έχει πολλά υγρά (δείτε την υφή της στη φωτογραφία). Αλλά και για άλλο ένα λόγο (δείτε "Μυστικά")

  14. 14

    Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος (το σχήμα δεν έχει καμία σημασία, ας είναι είτε παραλληλόγραμμο σχήματος, είτε οβάλ, εκείνο που έχει σημασία είναι να το έχετε προβάρει πριν, να είναι περίπου και λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του φύλλου σφολιάτας που έχετε.

  15. 15

    Αδειάζουμε τη γέμιση στο πυρίμαχο,

  16. 16

    Και ισιώνουμε την επιφάνειά της, στρώνοντάς την με ένα ξύλινο κουτάλι.

  17. 17

    Ήρθε η ώρα να στρώσουμε το φύλλο σφολιάτας. Το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση (εάν περισσεύει πολύ, το κόβουμε με μαχαιράκι και το αφαιρούμε. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατόπιν για να φτιάξουμε σχέδια πάνω στην επιφάνεια της πίτας),

  18. 18

    Και,διπλώνοντας τις άκρες της σφολιάτας, τις χώνουμε μέσα και τις κολλούμε στο χείλος του ταψιού, να κλείσουν καλά τη γέμιση, για να μη βγει από εκεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος

  19. 19

    Χαράζουμε μικρές χαρακιές ή κάνουμε κάποιες τρύπες στη σφολιάτα, ώστε να αναπνέει η γέμιση και να εξατμίζονται οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό της από τη θέρμανση των υγρών..

  20. 20

    Χτυπούμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας. Για να πάρει ωραίο χρώμα με το ψήσιμο και να γίνει τραγανή (η πρωτότυπη συνταγή προτείνει αυτό να το κάνετε στη μέση του χρόνου ψησίματος, εμένα μου διέφυγε, ειλικρινά δεν ξέρω εάν αλλάζει κάτι ουσιαστικό…).

  21. 21

    Ψήνουμε για 40’ στους 200°C, μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά επιφανειακά. Ο φούρνος πρέπει να είναι ήδη ζεστός όταν βάλουμε μέσα την πίτα (δείτε "Μυστικά), μπορεί να είναι είτε στον αέρα (για οικονομία χρόνου/κατανάλωσης), είτε στο γκριλ (για να γίνει τραγανή επιφανειακά). Εγώ επέλεξα να τη βάλω σε"γκριλ και αέρα", ταυτόχρονα, για ένα συνδυασμό των δύο.

  22. 22

    Όταν πια είναι έτοιμη, βγάζουμε την πίτα από το φούρνο,

  23. 23

    Την κόβουμε σε κομμάτια

  24. 24

    Και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Εάν τη σερβίρετε αμέσως, θα πρέπει να τη σερβίρετε με κουτάλα, δεν βγαίνουν κομμάτια λόγω της έλλειψης φύλλου στον πάτο της και του ζουμερού, του υπέροχα κρεμώδους, εσωτερικού της.

  25. 25

    Εάν όμως την αφήσετε να κρυώσει ελαφρά και να σφίξει η γέμιση, παρ ότι θα εξακολουθεί να είναι κρεμώδες θα μπορέσετε να τη σερβίρετε (με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, σαν ενιαίο κομμάτι. Είναι ΥΠΕΡΟΧΗ!!! Μπράβο Αργυρώ!!

  26. 26

    Θυμάστε που στην αρχή σας είπα ότι το τηγάνι όπου θα ετοιμάσουμε τη γέμιση πρέπει να είναι μεγάλο και ψηλό; Ε, λοιπόν, εγώ δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία και χρησιμοποίησα ένα μέτριο τηγάνι. Που όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές για όλη αυτήν την ποσότητα γέμισης που ετοίμαζα. Έτσι, ανάμεσα στα βήματα 6 και 7, αναγκάσθηκα να αδειάσω το περιεχόμενο σε μία πιο μεγάλη κατσαρόλα και να συνεχίσω προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύοντας το φαγητό εκεί μέσα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

Ευστρα Α
Ευστρα Α @cook_8508947
τα 5 πιρουνια στα βαζω για την αριστη περιγραφη και τις δικες σου προσθηκες Στη βαση εριξα λιγο καλαμποκαλευρο για να εχω την αισθηση του φυλλου και την εψησα περισοτερη ωρα στον αερα και αντιστασεις γιατι μ αρεσει ξεροψημενη

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens