ggr
ggr @george
Athens

Σήμερα η συνταγή είναι ένα νόστιμο αλλά και πολύ απλό, οικονομικό και αγαπημένο φαγητό. Δεν προσθέτω και “μαμαδίστικο” γιατί, εγώ τουλάχιστον, το έχω μάθει από τις ταβέρνες, τα κουτούκια και τα μαγειριά. “ταβερνιάρικο” πιάτο, λοιπόν, αλλά όχι γι’ αυτό το λόγο και λιγότερο αγαπημένο.Το έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδοχέςσαν σφικτό πουρέ, με λεμόνι, “στεφανωμένο” με μία γερή ποσότητα ελαιόλαδο, με τη φάβα να την αισθάνεσαι καθαρά στο στόμα ή σαν λεία κρέμα, με κρεμμύδι που μόλις …έσπασε και απλώθηκε πάνω του, με ελιές, με φιλετάκια αντζούγιας, με…, με…., με…. Ένα ωρό οι τρόποι που φτιάχνεται, ένα σωρό οι παραλλαγές της.Σε μία προσπάθεια να κάνω αυτό το “ταβερνιάρικο” πιάτο “μαμαδίστικο”, να μπορεί να το ετοιμάζει η Λουίζα και να το ευχαριστιέται η Έρρικα, έπρεπε να να το μετατρέψω σε κάτι πολύ ήπιο, με ενδιαφέρουσα γεύση και χωρίς ενοχλητικές “γωνίες”.  Ό,τι δεν αρέσει πολύ στα παιδιά έπρεπε να φύγει. Το υπερβολικό ελαιόλαδο. Οι αντζούγιες, φυσικά. Το σπασμένο κρεμμύδι, έπρεπε να “καμουφλαρισθεί” μέσα στο φαγητό. Και τα μικροσκοπικά κομματάκια του όσπριου να εξαφανισθούν και στη θέση τους να νοιώθει κανείς μία απαλή, βελούδινη κρέμα. Πράγματα που εγώ τα λατρεύω στις μαγέρικες εκτελέσεις της, εδώ έπρεπε να τα απαρνηθώ στο βωμό της “child friendly” εκδοχής που ήθελα να ετοιμάσω.Το αποτέλεσμα, ευτυχώς, ικανοποίησε μικρούς και μεγάλους. Μία συνταγή στην εκπομπή του Άκη στο MEGA με βοήθησε να …“βρώ τα βήματά μου”. Την ακολούθησα, την άλλαξα μόνο στο τέλος και βρέθηκα μπροστά σε μία διαφορετική φάβα, που είπα να τη μοιρασθώ μαζί σας. Μία φάβα για λεπτούς ουρανίσκους, μία φάβα ''για πριγκίπισσες''. Για δείτε την…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
2 άτομα
  1. 250 γρ. φάβα
  2. …για πριν το μαγείρεμα (το τσιγάρισμα)
  3. 2 μέτρια κρεμμύδια
  4. 2 σκελίδες σκόρδο
  5. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  6. 1 στάλα αλάτι
  7. λίγο πιπέρι
  8. …για το μαγείρεμα
  9. 500 ml νερό
  10. 1 πρέζα ζάχαρη
  11. 1-2 κ.γ. από κάποιο μυρωδικό (θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, σάψιχο)
  12. …για την.....πολτοποίηση
  13. 1 κ.σ. βούτυρο
  14. 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένουμε καλά τη φάβα (για να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια, πετρούλες, άλλοι καρποί, κλπ) και κατόπιν τη βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε κρύο νερό τόσο που να τη σκεπάζει καλά και την αφήσουμε να μουλιάσει για μερικές ώρες. Πολύ χαίρομαι που είδα τον Άκη να επιβεβαιώνει την άποψη ότι “και η φάβα θέλει το μούλιασμά της” (όπως και ΟΛΑ τα όσπρια, εγώ μουλιάζω ακόμη και τις φακές!).  Ο λόγος είναι ότι έτσι επιταγχύνεται το μαγείρεμά τους, θέλουν λιγότερο χρόνο, χωρίς την προσθήκη …“βοηθημάτων” (μαγειρικής σόδας). Μούλιασμα λοιπόν για τουλάχιστον 2-2,5 ώρες και ο χρόνος που θα θέλει μαγείρεμα έχει μειωθεί δραστικά.

  2. 2

    Σαν περάσει αυτός ο χρόνος προετοιμασίας, η πρώτη δουλειά μας είναι να καθαρίσουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και να τα ψιλοκόψουμε, να τα κόψουμε σε λεπτές φέτες. Και αυτό γιατί δεν έχουν πολύ χρόνο, έχουν στη διάθεσή τους μόλις 20 λεπτά για να είναι έτοιμα, μαγειρεμένα. Όσο και η φάβα. Θυμηθείτε; Θέλουμε τη γεύση τους χωρίς να γίνεται έντονα αντιληπτή η παρουσία τους. Λεπτές φέτες, λοιπόν.

  3. 3

    Ανεβάζουμε μία κατσαρόλα στο μάτι, την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε λίγο καλό ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρεμμύδι. Δεν θα ξεκινήσουμε με πολύ λάδι, ίσα να σοταρισθούν τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια, εκεί γύρω στις 2 κουταλιές. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο θα το προσθέσουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, για να το γευόμαστε …“ζωντανό” στα πιάτα μας.

  4. 4

    Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και τα σοτάρουμε να βγάλουν τα αρώματά τους. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, μπορείτε να το αποφύγετε και να τα ρίξετε μαζί με τη φάβα, ο λόγος που τα σοτάρουμε είναι ακριβώς για να βγάλουν (και να μοιρασθούν με τη φάβα) όσο περισσότερο γίνεται από τα αρώματά τους.

  5. 5

    Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τη φάβα μας (σουρωμένη και καλά στραγγισμένη),

  6. 6

    Και προσθέτουμε και το νερό όπου θα βράσει. Η αναλογία για αυτής της υφής φάβα είναι 1 προς 2. 250 γραμμάρια όσπριο (βάρος πριν το φούσκωμα), 500 ml νερό.

  7. 7

    Προσθέτουμε μία τσιμπιά (1/4 κ.γ) ζάχαρη (εγώ είπα να βάλω λίγο παραπάνω, 1/2 κουταλάκι),

  8. 8

    Αλατοπιπερώνουμε (μη λυπηθείτε το πιπέρι, ιδιαίτερα εάν έχετε φρεσκοτριμμένο… Με το αλάτι να είστε (όπως πάντα) προσεκτικές).

  9. 9

    Τελευταίο (και αρωματικότερο) άγγιγμαΠροσθέτουμε κάποιο μυρωδικό, θυμάρι; ρίγανη; μαντζουράνα; Ό,τι σας αρέσει ή ό,τι διαθέτετε εύκολο (εγώ πρόσθεσα σάψιχο, το αγαπούμε ιδιαίτερα)

  10. 10

    Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι στο χαμηλό (αλλά πραγματικά χαμηλό, στο 2,5 με 3 σε κλίμακα που πάει έως το 9, διαφορετικά κινδυνεύουμε να κολλήσει η φάβα στον πάτο της κατσαρόλας) και μαγειρεύουμε για ένα 20λεπτο. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, δεν χρειάζεται καν να ανακατεύουμε, θα το κάνουμε δύο-τρεις φορές μόνο και πολύ είναι!

  11. 11

    Στα 20 λεπτά η φάβα μας θα είναι έτοιμη για να περάσει σε ένα …“άλλο επίπεδο”, να την πολτοποιήσουμε. Στο σημείο αυτό παρατηρήστε τα υγρά της. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έχει στεγνώσει η φάβα μας, αντίθετα, θέλει να έχει αρκετά υγρά (εκτός και εάν τη θέλετε έτσι σφικτή, σαν σφικτό πουρέ. Στη συνταγή αυτή, όμως, θα δείτε πώς να την ετοιμάσετε αρκετά αραιή, με υφή που να θυμίζει περισσότερο μία πηκτή βελουτέ σούπα). Εάν έχει …“ξεμείνει” από υγρά, θα χρειασθεί να προσθέσετε, πριν την πολτοποιήσετε, λίγο νεράκι. Ή, ακόμη καλύτερα, λίγη …δείτε στο βήμα 15, τί άλλο μπορείτε να προσθέσετε.

  12. 12

    Μεταφέρουμε με κουτάλα τη φάβα στον κάδο ενός multi και μαζί της και τα υγρά που έχουν απομείνει.

  13. 13

    Προσθέτουμε μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι (ίσως και λίγο λεμονάκι, είναι ωραίο να …“τσιμπάει” λίγο στη γεύση) αλλά και δύο κουταλιές από το ίδιο καλό ελαιόλαδο (θυμάστε τί είχαμε πει νωρίτερα; “Το περισσότερο ελαιόλαδο θα το βάλουμε στο τέλος του μαγειρέματος, για να το νοιώθουμε “ζωντανό” στο πιάτο”. Έ, αυτή η ώρα ήρθε). Πολτοποιούμε τη φάβα μέχρι να γίνει εντελώς λεία. Αυτή τη φάβα ΔΕΝ την νοιώθεις σε κομματάκια στο στόμα, πρέπει να έχουν πολτοποιηθεί εντελώς και να είναι εντελώς λεία. Σαν ρευστός πουρές ή σαν σφικτή βελουτέ σούπα.

  14. 14

    Σε αυτό το σημείο, κανονικά, η φάβα είναι έτοιμη. Δείτε την, όμως, αν και λεία, χωρίς αντιληπτά κομμάτια φάβας, ήταν περισσότερο σφικτή απ’ όσο την ήθελα, ΔΕΝ μου βγήκε αρκετά αραιή, αποτέλεσμα του ότι τα υγρά στο τέλος του μαγειρέματος της φάβας δεν ήταν αρκετά και ότι επέλεξα να μην προσθέσω επιπλέον νερό (όπως συμβουλεύει το βήμα 11).

  15. 15

    Αντί για νερό, λοιπόν, εγώ προσέθεσα κρέμα γάλακτος (όχι πάνω από 2 κουταλιές, 30 γραμμάρια) και ξαναπέρασα τη φάβα από το multi, και την πολτοποίησα για άλλο ένα λεπτό. Επίσης, προσέθεσα και άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο (όπως και στη μαγιονέζα, έτσι και εδώ, το ελαιόλαδο δρα σαν ομογενοποιητής και σφίγγει, “δένει” την κρέμα που δημιουργείται. Αποτέλεσμα; Αυτή η κρέμα φάβας που βλέπετε στη φωτογραφία, που είναι απόλυτα λεία, απαλή και βελούδινη, χωρίς κομματάκια και σχετικά ρευστή, αλλά ταυτόχρονα δεμένη, δεν διαχωρίζονται τα υγρά από το όσπριο. Πραγματικό “ποίημα”, πιστέψτε με.

  16. 16

    Επιτέλους τέλος!!! Είτε τη σερβίρουμε μόνη της, σαν ορεκτικό (αν και για μία τέτοια χρήση καλύτερα να οδηγούμασταν σε μία πιο σφικτή (και πιο χορταστική) επιλογή), είτε συνοδεύουμε κάποιο άλλο φαγητό, όπως εδώ που κάνει πλάτες σε ένα άλλο, εξαιρετικό και πολύ χορταστικό πιάτο, ένα χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια (στιφάδο) και ελιές.

  17. 17

    Απολαύστε μία νοστιμότατη εκδοχή φάβας, με έναν τρόπο που –φευ– δεν θα ταίριαζε σε μαγειριό ή σε ταβερνάκι, είναι όμως ένα υπέροχο συνοδευτικό πολλών άλλων πιάτων σε ένα τραπέζι που θέλετε να δώσετε μία ξεχωριστή νότα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

xamogela
xamogela @cook_8495834
Η πιο νόστιμη φάβα που έχουμε φάει και η πιο γρήγορη στο μαγείρεμα!!! Από εδώ και πέρα όλα τα όσπρια μούλιασμα!!! Πολύ ευχαριστούμε!!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens