Φάβα

Bαθμολογία: 4.8438
       
 
96 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05

Περιγραφή

Η φάβα είναι πολύ νόστιμη. Έχει την υφή της κρέμας και σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.
Φάβα
photo: zafirenia

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. φάβα
  • λάδι
  • αλάτι
  • 2 κρεμμύδια ολόκληρα

Για το γαρνίρισμα:
  • λάδι
  • λεμόνι
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
  • κάπαρη (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Μέθοδος: Slow cooker , Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ντομάτες
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 3' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ξεπλένουμε τη φάβα 2-3 φορές. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ και είναι επικίνδυνο να μας κάνει την κουζίνα χάλια.
Βήμα 2
2) Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
Βήμα 3
3) Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
Βήμα 4
4) Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρυμμύδια).
Βήμα 5
5) Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.

Ταιριάζει πολύ ωραία και με φετούλα

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.


Παραλλαγή για slow cooker: Αφού την πλύνουμε, την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να την ξαφρίσουμε. Βάζουμε διπλή ποσότητα νερού απ' ό,τι φάβα (πχ εγώ έβαλα 1 βάζο φάβα και το γέμισα μετά 2 φορές με νερό). Μετά την βάζουμε στο slow cooker με το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατάκι (και το νερό φυσικά) και την αφήνουμε να βράσει για 6 ώρες στο χαμηλό. Δε χρειάζεται ανακάτεμα και βγαίνει κατευθείαν λιωμένη σε μορφή αλοιφής. Μόνο που το κρεμμύδι, παρότι μαλακώνει δεν λιώνει αν το βάλετε ολόκληρο. Το ίδιο και τα καρότα, αν αποφασίσετε να βάλετε και καροτάκια.
Μπορεί και να μη χρειάζεται το ξάφρισμα, δεν το ρίσκαρα όταν το δοκίμασα. Αν το δοκιμάσετε πείτε μου.

Σχετικές συνταγές

    140 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 21-12-06  
    Πολυ καλη, οντως.
    Εγω θα προτεινα αφου σωταρουμε μανιταρια με βουτυρο μαζι με μια σκελιδα σκορδο (πατημενη) και αφου τα σβησουμε με μπολικο λεμονι, να τα στργγιξουμε και να τα ανακατεψουμε μαζι με τη φαβα, πασπαλιζοντας απο πανω φρεσκο ψιλοκομμενο μαινδανο
    #
    Σχόλιο από katerinas., 16-1-07  
    έφτιαξα για πρώτη φορά και η συνταγή με βοήθησε πολύ! έγινε πολύ ωραία, έγλειψαν και τα πιάτα!
    #
    Σχόλιο από asotiro, 22-11-07  
    Μπορούμε επίσης να μη βάλουμε λάδι στο μαγείρεμα, και έτσι γίνεται εντελώς νηστίσιμη και να προσθέσουμε μόνο από πάνω.
    Για το κρεμμύδι έχω δοκιμάσει και με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και με ολόκληρο κρεμμύδι, χαραγμένο στα τέσσερα (η οδηγία της σαντορινιάς γιαγιάς μου). Για πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις: όχι μούλτι, αλλά ανακατεύουμε μετά μανίας και με προσοχή να μην κολλήσει (γιατί κολλάει η άτοιμη!!!) και καλό κουράγιο.
    #
    Σχόλιο από LeoP, 3-4-08  
    Πολύ καλή και εύκολη συνταγή (και για μένα που είμαι πρωτάρης). Την έχω ήδη φτιάξει μερικές φορές!
    #
    Σχόλιο από rodouma, 4-10-08  
    Αντί για ολόκληρα κρεμμύδια έβαλα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (έτοιμο κατεψυγμένο) μετά το ξάφρισμα, το οποίο σιγομαγειρεύτηκε για μιάμιση ώρα με τη φάβα. Γεύση? Απλά θεική!!!
    Ελπίζω να μην ήταν η γεύση (τύχη) του πρωτάρη και να ξαναπετύχει...
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 10-1-09  
    Φαβα είναι ξεχωριστό όσπριο? Γιατί εγώ νόμιζα ότι είναι βασικά λιωμένα ρεβύθια...
    Της πάει πολύ και η φρέσκια ψιλοκομμένη ντοματούλα πάντως!
    #
    Σχόλιο από marmyr, 10-1-09  
    Ναυσικά, η φάβα είναι ξεχωριστό όσπριο και μάλιστα η πιο καλή είναι Σαντοπίνης γιατί βράζει εύκολα και είναι πιο γλύκιά. Προσοχή στο βράσιμο να μην προσθέσετε κρύο νερό γιατί μετά δεν χυλώνει με τίποτα η φάβα.
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 26-2-09  
    Το όσπριο που έχει καθιερωθεί ως φάβα λέγεται στην πραγαμτικότητα λαθούρι. Η φάβα δεν είναι κανονικά όσπριο αλλά φαγητό.Φάβα ονομάζεται κάθε φαγητό που γίνεται από αλεσμένα όσπρια. Στη Θεσσαλία π.χ εννούν ως φάβα τα αλεσμένα κουκιά! Τώρα πια όμως φάβα ίσον λαθούρι
    #
    Σχόλιο από φαγανας, 1-3-09  
    ηταν πολυ ωραιο >>>>>>>>>>μπραβο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 1-3-09  
    Περίπου πόσο λάδι και πόσο αλάτι βάζετε για τα 500 γρ. φάβα;Να είστε καλά
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-3-09  
    mitsaki πάντα με το μάτι βάζω. Τώρα πόσο να σου πω, 1-2 κ.σ. λάδι βάζω στη φάβα που βράζει. Άλλωστε βάζουμε μετά ωμό λάδι στο πιάτο. Όσο για το αλάτι είναι καθαρά θέμα γούστου. Βάλε όσο θα έβαζες και στις φακές ας πούμε.
    #
    Σχόλιο από Front242, 5-4-09  
    Πολύ καλή, αλλα έβραζα την φαβα 3 ωρες για να γίνει...
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Με φόβισε λίγο αυτό που λες ότι θέλει παρακολούθηση για το ξάφρισμα, αλλά το αποτέλεσμα με αντάμειψε!Άμα τη φάνε και τα παιδιά... δεν το συζητώ, αυτή θα κάνω αντί για φακές!
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Να πω στη front242 καλό είναι να βάζουμε τη φάβα να μουλιάσει.Εγώ πήρα μια βιολογική κι οι οδηγίες έλεγαν 5-8 ώρες μούλιασμα.Ίσως αυτό δεν έκανες:)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-4-09  
    TALILOMAMA μακάρι να αρέσει και στα παιδιά σου. Το άφρισμα δεν είναι να το φοβάσαι, απλώς πρέπει να προσέχεις την κατσαρόλα σου για λίγη ώρα για να μην έχεις "ατυχήματα". Όσο για το μούλιασμα, κι εγώ βιολογική φάβα παίρνω αλλά δεν την μουλιάζω ποτέ και μου γίνεται μια χαρά. Σίγουρα όμως παίζει ρόλο η μάρκα.
    #
    Σχόλιο από Nataly, 10-4-09  
    Πολύ πολύ καλή συνταγή, συγχαρητήρια! να πω ότι την έχω φάει με καραμελωμένα κρεμμύδια (μαύρη ζάχαρη και βαλσαμικό) κι αντί για μαϊντανό, ρόκα ψιλοκομμένη!της πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από Mariakos, 12-4-09  
    Αξεπέραστη νοστιμιά. Δεν το περίμενα αλλά βρήκα εδώ στην Ουγγαρία μιά χύμα φάβα πού δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιό νόστιμη θα ήταν της Σαντορίνης. Βλέπω ότι η νυστεία μου αυτή τη Μεγαλοβδομάδα θά ναι απ τις πιό νόστιμες. Νάσαι καλά sitronella. Χρόνια Πολλά σε όλους και καλή Ανάσταση.
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 26-5-09  
    oraia,klassiki syntagi....ego pairno ospria 3A,mesa se ligotero apo ora ehoun liosei ;)
    #
    Σχόλιο από delicious, 13-8-09  
    Τα πηρουνάκια τα βάζω για την ιδέα που μου έδωσες να γαρνίρω με λιαστές ντομάτες. Χρησιμοποίησα και το λάδι από τις ντομάτες και η γεύση δεν περιγράφεται.
    Τρώγαμε και μουγκρίζαμε όλοι μαζί!!!!
    #
    Σχόλιο από viviant, 16-9-09  
    πολύ νοστιμη !!!! ευχαριστώ για την συνταγή
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    96 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από katerinas., 16-1-07  
    έφτιαξα για πρώτη φορά και η συνταγή με βοήθησε πολύ! έγινε πολύ ωραία, έγλειψαν και τα πιάτα!
    #
    Σχόλιο από LeoP, 3-4-08  
    Πολύ καλή και εύκολη συνταγή (και για μένα που είμαι πρωτάρης). Την έχω ήδη φτιάξει μερικές φορές!
    #
    Σχόλιο από φαγανας, 1-3-09  
    ηταν πολυ ωραιο >>>>>>>>>>μπραβο.
    #
    Σχόλιο από Front242, 5-4-09  
    Πολύ καλή, αλλα έβραζα την φαβα 3 ωρες για να γίνει...
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Με φόβισε λίγο αυτό που λες ότι θέλει παρακολούθηση για το ξάφρισμα, αλλά το αποτέλεσμα με αντάμειψε!Άμα τη φάνε και τα παιδιά... δεν το συζητώ, αυτή θα κάνω αντί για φακές!
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Να πω στη front242 καλό είναι να βάζουμε τη φάβα να μουλιάσει.Εγώ πήρα μια βιολογική κι οι οδηγίες έλεγαν 5-8 ώρες μούλιασμα.Ίσως αυτό δεν έκανες:)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-4-09  
    TALILOMAMA μακάρι να αρέσει και στα παιδιά σου. Το άφρισμα δεν είναι να το φοβάσαι, απλώς πρέπει να προσέχεις την κατσαρόλα σου για λίγη ώρα για να μην έχεις "ατυχήματα". Όσο για το μούλιασμα, κι εγώ βιολογική φάβα παίρνω αλλά δεν την μουλιάζω ποτέ και μου γίνεται μια χαρά. Σίγουρα όμως παίζει ρόλο η μάρκα.
    #
    Σχόλιο από Mariakos, 12-4-09  
    Αξεπέραστη νοστιμιά. Δεν το περίμενα αλλά βρήκα εδώ στην Ουγγαρία μιά χύμα φάβα πού δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιό νόστιμη θα ήταν της Σαντορίνης. Βλέπω ότι η νυστεία μου αυτή τη Μεγαλοβδομάδα θά ναι απ τις πιό νόστιμες. Νάσαι καλά sitronella. Χρόνια Πολλά σε όλους και καλή Ανάσταση.
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 26-5-09  
    oraia,klassiki syntagi....ego pairno ospria 3A,mesa se ligotero apo ora ehoun liosei ;)
    #
    Σχόλιο από viviant, 16-9-09  
    πολύ νοστιμη !!!! ευχαριστώ για την συνταγή
    #
    Σχόλιο από Billie, 18-5-10  
    Έγινε πολύ καλή και ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα!!Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Denta, 22-5-10  
    Πεντανόστιμη, ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από sirios am, 4-7-10  
    -Έφτιαξα την φάβα όπως ακριβώς την έχεις στην συνταγή σου. Καλά δεν περιγράφετε η νοστιμιά της και με ένα πέρασμα στο multi έγινε σαν βελούδο.Μέχρι το βραδάκι δεν θα υπάρχει,με βλέπω να την βγάζω με σουβλάκι...
    #
    Σχόλιο από Sol81, 27-7-10  
    πολύ νόστιμη
    #
    Σχόλιο από nicolesiopi, 2-9-10  
    Αν και δεν ειμαι "φαν των οσπριων" ειχα παντα μια περιεργια για φαβα. Δεν ειχα ξανακανει και δεν ειχα ξαναφαει. Πιστευα πως ειναι δυσκολο φαγητο.
    Εκανα λαθος.
    Ευχαριστω πολυ sitronella!!!
    Ηταν και ευκολη και π-ε-ν-τ-α-ν-ο-σ-τ-ι-μ-η!!!
    #
    Σχόλιο από fotini74, 30-9-10  
    ΛαδοΜπούκι έκανα την δική σου εκδοχή,γιατί πάντα χρησιμοποιώ χύτρα,και ήταν τέλεια,κατά σύμπτωση η φάβα που είχα ήταν Φενεού και έγινε πραγματικά πολύ ωραία.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-10-10  
    5 πηρουνάκια γιατί είναι το πιο απλό όσπριο να γίνει και συγχρόνως είναι πεντανόστιμο και επιδέχεται παραλλαγών. Όλη η διαδικασία πήρε 1 ώρα σχεδόν(ενώ συνήθως τα όσπρια πρέπει να τα προγραμματίζεις για να τα βάλεις να φουσκώσουν). ΈΒαλα ντοματούλα, φέτα και πιπεριές φλωρίνης τουρσί για έξτρα γεύση. Νομίζω ότι θα μπορούσα να φάω όλη την κατσαρόλα μόνη μου!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-10-10  
    Α την έφτιαξες επιτέλους τη φαβίτσα Ναυσικά; Είδες τι εύκολη και ωραία που είναι; Κι εμείς την έχουμε προγραμματισμένη για αυτές τις μέρες :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-10-10  
    Ίσως κατι ανάμεσα σε πουρέ και όσπριο :) Δεν ξερω πως να το περιγράψω...
    Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα για αρχή και να δεις αν σου αρέσει...
    #
    Σχόλιο από ok_then, 24-10-10  
    Να εισαι καλα..ευχαριστω πολυ...
    και γενικοτερα,μια παρακληση..καλο θα ηταν για εμας τους απειρους στην κουζινα(αναμεσα στις δεκαδες αποριες που εχω,)καλο θα ηταν να υπαρχει μια μοναδα μετρησης απλη πχ ενα φλυτζανι (αλλλο θεμα τι ειναι το ενα φλυτζανι,γιατι οι κουπες καφε που εχω ειναι μαλλον μεγαλες)και οχι σε γρμ,που απαιτει ζυγισμα κτλ...
    Γενικοτερα,εχω ενα θεμα με τις συνταγες γιατι συνηθως απευθυνονται συνηθως για 4 ατομα,εγω συνηθως μαγειρευω το πολυ για 2 ,και με την μετρηση των υλικων εχω ενα θεμα,και δεν ξερω αν η σωστη αντιμετωπιση του θεματος ειναι τα βαλω ολα δια δυο..
    οπως και να εχει,ευχαριστω και παλι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 10-1-09  
    Φαβα είναι ξεχωριστό όσπριο? Γιατί εγώ νόμιζα ότι είναι βασικά λιωμένα ρεβύθια...
    Της πάει πολύ και η φρέσκια ψιλοκομμένη ντοματούλα πάντως!
    #
    Σχόλιο από marmyr, 10-1-09  
    Ναυσικά, η φάβα είναι ξεχωριστό όσπριο και μάλιστα η πιο καλή είναι Σαντοπίνης γιατί βράζει εύκολα και είναι πιο γλύκιά. Προσοχή στο βράσιμο να μην προσθέσετε κρύο νερό γιατί μετά δεν χυλώνει με τίποτα η φάβα.
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 26-2-09  
    Το όσπριο που έχει καθιερωθεί ως φάβα λέγεται στην πραγαμτικότητα λαθούρι. Η φάβα δεν είναι κανονικά όσπριο αλλά φαγητό.Φάβα ονομάζεται κάθε φαγητό που γίνεται από αλεσμένα όσπρια. Στη Θεσσαλία π.χ εννούν ως φάβα τα αλεσμένα κουκιά! Τώρα πια όμως φάβα ίσον λαθούρι
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 1-3-09  
    Περίπου πόσο λάδι και πόσο αλάτι βάζετε για τα 500 γρ. φάβα;Να είστε καλά
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-3-09  
    mitsaki πάντα με το μάτι βάζω. Τώρα πόσο να σου πω, 1-2 κ.σ. λάδι βάζω στη φάβα που βράζει. Άλλωστε βάζουμε μετά ωμό λάδι στο πιάτο. Όσο για το αλάτι είναι καθαρά θέμα γούστου. Βάλε όσο θα έβαζες και στις φακές ας πούμε.
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 29-3-10  
    Koritsia sos!!! Otan tin xafrisw mporw na ti valw sti xitra? gia pio grigora...perimenw apantish...efxaristw polyyyy!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-4-10  
    Marilia την έχω κάνει και σε χύτρα. Μόνο που θέλει προσοχή λιγάκι, να κλείσεις το καπάκι αφού την ξαφρίσεις και να βάλεις λιγότερο νερό απ' ό,τι θα έβαζες στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από babystar, 20-4-10  
    Μπορώ άραγε να τη βράσω σε χύτρα ταχύτητας??Αν ναι, την ξαφρίζω πριν κλείσω το καπάκι και για πόση ώρα θα την αφήσω να σφυρίζει??Ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-4-10  
    babystar διάβασε τα σχόλια παραπάνω. Θα δεις τι γράφει το Λαδομπούκι που την έφτιαξε στη χύτρα.
    #
    Σχόλιο από babystar, 21-4-10  
    Ουπς!Συγγνώμη, παράλειψη μου!Πώς μου ξέφυγε??Συνήθως διαβάζω τα σχόλια, αλλά αυτά παθαίνεις αν γράφεις αργά το βράδυ και βιαστηκά!

    Και μάλιστα βλέπω ότι και άλλη κοπέλα ρώτησε και εσύ απάντησες...

    Και πάλι συγγνώμη, χίλια συγγνώμη!
    #
    Σχόλιο από Tyrokroketa, 7-8-10  
    Ο Μαμαλάκης (βλ. βίντεο http://www.megatv.com/boukia/default.asp?catid=18088&word=%D3%DC%EC%EF%F2#toppage) την έφτιαξε σοτάροντας στην αρχή τη φάβα ωμή μαζί με κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις στέγνωσε τότε έριξε νερό και την άφησε κανένα μισάωρο να βράσει.Όπως το δείχνει, η φάβα χύλωσε και έγινε πουρές από μόνη της μέσα στην κατσαρόλα. Το έχει δοκιμάσει κανείς έτσι;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-8-10  
    Η φάβα εάν την αφήσεις αρκετή ώρα και σε σιγανή φωτιά, χυλώνει και λιώνει μόνη της. Όμως σίγουρα δε φτάνει μισή ώρα, θέλει αρκετά παραπάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως τσιγαρίζοντάς τη, ίσως αυτό να κάνει τη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από zafirenia, 18-10-10  
    Να ρωτήσω η γεύση της φάβας πώς είναι φέρνει κάτι στην γεύση που θα μπορούσα να καταλάβω πάνω κάτω την γεύση της;Θέλω να την κάνω.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-10-10  
    Μμμμ, εγώ για χρόνια νόμιζα ότι η φάβα είναι όνομα φαγητού που γίνεται από ρεβύθια. Νομίζω πως αν θυμίζει κάτι, αυτό είναι ίσως η γεύση των ρεβυθιών, αλλά είναι πιο φίνα και νόστιμη κατά τη γνώμη μου (ίσως φταίει που δεν τα τρώω τα ρεβύθια!).
    #
    Σχόλιο από ok_then, 24-10-10  
    Επειδη ειμαι ενας ακαματης εργενης-ξερω να κανω 5 φαγητα ολα κι ολα-καποιες ερωτησεις :
    1) Ποσα ειναι τα 500 γρμ ? Την πηρα χυμα,και την εβαλα σε ενα βαζο...
    2)Πρεπει να μουλιασει απο πριν ;
    3) Σο ψυγειο διατηρειται αν μεινει και ποσο ;
    Ευχαριστω εκ των προτερων.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 24-10-10  
    Μμμμ, σχετικά με την ποσότητα, φαντάζομαι ότι τα 500 γραμμάρια είναι σχεδόν ένα βάζο. Αλλά και πάλι εξαρτάται πόσο μεγάλο βάζο είναι. Εσύ πόση ποσότητα πήρες χύμα; Πάντως 500 γραμμάρια για έναν εργένη είναι πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς είμαστε 2 άτομα, έκανα τη μισή ποσότητα κα τρώμε μια βδομάδα τώρα (ως συνοδευτικό, όχι ως κυρίως). Νομίζω ότι ένα φλυτζάνι φάβα θα είναι αρκετή για 1 άτομο, να φάει 1-2 φορές. Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσουν, δεν τα πάω και τέλεια με τις μετατροπές!
    Μούλιασμα δεν χρειάζεται, και έτοιμη στο ψυγείο, αν την έχεις αποθηκεύσει καλά, κρατάει αρκετά, ίσως και 5-6 μέρες.
    #
    Σχόλιο από manolitochef, 15-2-11  
    Να σας ρωτήσω αν ξέρετε , θέλω πολύ να φτιάξω φάβα αλλά ζω στην Κύπρο και εδώ δεν πουλάνε φάβα πουλάνε όμως λουβάνα που είναι στην ουσία κίτρινες φακές ξέρει κανείς αν είναι το ίδιο όσπριο?
    #
    Σχόλιο από ΑΝΝΑ9, 20-11-12  
    Μιά ερώτηση, αυτά τα μαυράκια σαν ρίγανη που έβγαλε η φάβα μόλις πήρε να βράζει τί μπορεί να είναι;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-11-12  
    Η φάβα δε βγάζει μαυράκια. Μήπως είχε πιάσει ζουζουνάκια και φάνηκαν στο βράσιμο; Για τσέκαρέ το...
    #
    Σχόλιο από ΑΝΝΑ9, 20-11-12  
    Σε άβραστη φάβα βλέπω εκεί που εννώνονται τα δύο κομμάτια κάτι σε απομηνάρι φλούδας.Η όψη τους είναι σαν τη ρίγανη ακριβώς. Αν δεν την είχα φτιάξει εγώ, θα λέγα πως είχαν βάλει όντως ρίγανη.Υπάρχει περίπτωση να μην είναι καλή η ποιότητα της φάβας; Ευχαριστώ πολύ για την άμεση βοήθεια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 21-12-06  
    Πολυ καλη, οντως.
    Εγω θα προτεινα αφου σωταρουμε μανιταρια με βουτυρο μαζι με μια σκελιδα σκορδο (πατημενη) και αφου τα σβησουμε με μπολικο λεμονι, να τα στργγιξουμε και να τα ανακατεψουμε μαζι με τη φαβα, πασπαλιζοντας απο πανω φρεσκο ψιλοκομμενο μαινδανο
    #
    Σχόλιο από asotiro, 22-11-07  
    Μπορούμε επίσης να μη βάλουμε λάδι στο μαγείρεμα, και έτσι γίνεται εντελώς νηστίσιμη και να προσθέσουμε μόνο από πάνω.
    Για το κρεμμύδι έχω δοκιμάσει και με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλλά και με ολόκληρο κρεμμύδι, χαραγμένο στα τέσσερα (η οδηγία της σαντορινιάς γιαγιάς μου). Για πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις: όχι μούλτι, αλλά ανακατεύουμε μετά μανίας και με προσοχή να μην κολλήσει (γιατί κολλάει η άτοιμη!!!) και καλό κουράγιο.
    #
    Σχόλιο από rodouma, 4-10-08  
    Αντί για ολόκληρα κρεμμύδια έβαλα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (έτοιμο κατεψυγμένο) μετά το ξάφρισμα, το οποίο σιγομαγειρεύτηκε για μιάμιση ώρα με τη φάβα. Γεύση? Απλά θεική!!!
    Ελπίζω να μην ήταν η γεύση (τύχη) του πρωτάρη και να ξαναπετύχει...
    #
    Σχόλιο από Nataly, 10-4-09  
    Πολύ πολύ καλή συνταγή, συγχαρητήρια! να πω ότι την έχω φάει με καραμελωμένα κρεμμύδια (μαύρη ζάχαρη και βαλσαμικό) κι αντί για μαϊντανό, ρόκα ψιλοκομμένη!της πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από delicious, 13-8-09  
    Τα πηρουνάκια τα βάζω για την ιδέα που μου έδωσες να γαρνίρω με λιαστές ντομάτες. Χρησιμοποίησα και το λάδι από τις ντομάτες και η γεύση δεν περιγράφεται.
    Τρώγαμε και μουγκρίζαμε όλοι μαζί!!!!
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 17-10-09  
    Τη λατρεύουμε τη φάβα! Να μοιραστώ μαζι σας 2 "μυστικά":
    1. Εγώ βάζω τη φάβα & βράζει στην αρχή με νερό να τη σκεπάζει για 10', μετά κλείνω το μάτι & την αφήνω μέσα για 30',μετά χύνω το νερό, την ξεπλένω & συνεχίζω κατά τα γνωστά. Είναι μια οδηγία που είδα σε ένα πακέτο φάβας μια φορά, από τότε το κάνω πάντα, γίνεται πιό γρήγορα & πολύ πιο ελαφριά!
    2. Δοκιμάστε την ώρα που βράζει να ρίξετε μέσα λίγο ψιλοκομμένο άνιθο! Σπάει τελείως τη βαριά μυρωδιά & δίνει μια αναπαίσθητη δροσιά, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση της φάβας! Θα με θυμηθείτε!
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 29-1-10  
    Πήρα συσκευασμένη φάβα Φενεού και την έφτιαξα στη χύτρα, έγινε τέλεια...δεν χρειάστηκε ούτε καν να την αλέσω, χύλωσε μιά χαρά....
    Αφού την έπλυνα καλά την έβαλα στη χύτρα με μπόλικο νερό και την έβρασα με ανοιχτό καπάκι για 3-4 λεπτά ξαφρίζοντάς την,έκλεισα το μάτι της κουζίνας και την άφησα για 1 ώρα περίπου με κλειστό καπάκι.....έριξα το νερό και πρόσθεσα 3 φλυτζάνια ζεστό νερό, κρεμμύδι και λίγο λάδι και την έβρασα στη χύτρα για 14 λεπτά από το σφύριγμα,την απέσυρα και την άφησα άλλα 10 λεπτά και μετά άνοιξα το καπάκι...και όπως είπα έγινε τέλεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από m54, 14-2-10  
    Εγώ στη φάβα βάζω και τριμμένο καρότο. Της δίνει πολύ ωραίο χρώμα και ωραία γεύση.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 23-3-10  
    Η φάβα είναι πολύ θρεπτικό κι ωραίο φαγητούλι! Την κάνω στη χύτρα με 2 φλ. νερό, 1 κρεμμύδι στα τέσσερα και 4 κ.σ. λάδι. Σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμη! Σήμερα τη συνοδεύσαμε με χταποδάκι λαδορίγανη!!!
    #
    Σχόλιο από XanthiBen, 1-10-10  
    H φάβα είναι το αγαπημένο μου όσπριο!!! Εγώ την βράζω με νεράκι μόνο, αλάτι και κρεμμύδι κομμένο σε φέτες μέχρι να χυλώσει. Λάδι ρίχνει ωμό ο καθένας στο πιάτο του, μαζί με μπόλικο λεμόνι και ρίγανη...
    #
    Σχόλιο από bvick, 29-5-12  
    πολυ πολυ νοστημη!

    την εφτιαξα στην χυτρα (χωρις ξαφρισμα).

    την εβρασα 25 λεπτα και βγηκε κρεμα!!! μονο το κρεμμυδι αλεσα και το ξαναεριξα μεσα :)
    #
    Σχόλιο από *Μέλι*, 23-2-13  
    Πρώτη φορά έφτιαξα φάβα, πολύ κατατοπιστική η συνταγή πολτοποίησα τα αρχικά κρεμμυδάκια στο βράσιμο και έβαλα και 3 κλωναράκια μάραθο όπως έγραφε η συνταγή της συσκευασίας.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 26-2-13  
    Μόνο που τα κρεμμύδια τα καραμελώνω

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
    Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμ...
    Slow cookers
    Την ημέρα που άλλαξε η μαμαδοσύνη μου! Ως π...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της ppopie
    Καθαρά Δευτέρα
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της Ναυσικά
    ΕΦΗ ΟΣΠΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Οσπρια -  ρύζι.
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Σουπιτσες
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x