Φακελάκια με λάχανο Σαβοΐας

2 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ΑΦΡΟΔΙΤΗμ
ΑΦΡΟΔΙΤΗμ @cook_8459531

Στη Γερμανία όπου ζω, βρίσκω πολύ συχνά στο μανάβικο το λάχανο Σαβοΐας (γερμανικά "Wirsingkohl", αγγλικά "savoy cabbage") το οποίο είναι το νοστιμότερο λάχανο που έχω δοκιμάσει. Τα φύλλα του έχουν ιδιαίτερη υφή και γέυση, είναι τραχιά στην επιφάνεια σχηματίζοντας όμορφα σχήματα. Τα εξωτερικά φύλλα έχουν όμορφο βαθύ πράσινο χρώμα. Οι Γερμανοί τα μαγειρεύουν πολύ και όχι άδικα. Τα έχω δοκιμάσει σε ένα εστιατόριο στο φούρνο με κρέας. Συνδυάζοντας λοιπόν μία γέμιση κρέατος και την κλασσική μπεσαμέλ έφτιαξα τη δική μου συνταγή. Παρεμπιπτόντως δεν ξέρω πού πέφτει η Σαβοΐα)

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην φοβάστε το χρόνο, πιο πολλή ώρα παίρνει να κάνετε την μπεσαμέλ παρά να ετοιμάσετε τα "φακελάκια". Αποφύγετε το αλάτι γιατί το κορν μπιφ και τα τυριά θα δώσουν απο μόνα τους αλμυρό τόνο στο φαγητό. Στεγνώστε όσο γίνεται τα υλικά σας πριν τα βάλετε στο ταψί γιατί κατεβάζει νερό κατά το ψήσιμο. Βούτυρο ή άλλες λιπαρές ουσίες δεν χρειάζονται περισσότερο από αυτό της μπεσαμέλ και όσο λίπος βγάλουν τα τυριά και το κορν μπιφ. Η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές, όπως φαντάζεστε. Δοκιμάστε και μοιραστείτε τις)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 άτομα
  1. 1 λάχανο Σαβοϊας, περίπου 12-13 φύλλα και η καρδιά του
  2. 1 κονσέρβα κορν μπιφ
  3. 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  5. 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  6. 100 γρ. κίτρινο τυρί γκούντα ή άλλο της αρεσκείας σας τριμμένο
  7. 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή 1 κουταλιά πάστα σκόρδου
  8. δυόσμος ψιλοκομμένος
  9. 1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφαιρούμε τα φύλλα του λάχανου ένα ένα με προσοχή, τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε κρύο νερό για άλλα πέντε λεπτά. Αφαιρούμε από το νερό και τα σκουπίζουμε με μία πετσέτα. Πρέπει να είναι στεγνά όταν μπουν στο ταψί γιατί θα μαζέψει νερό όταν μπει στο φούρνο. Την καρδιά του λάχανου την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στην γέμιση.

  2. 2

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύωντας όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, το κορν μπιφ ψιλοκομμένο, τα τυριά ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά και το σκόρδο.

  3. 3

    Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο και το απλώνουμε στο τραπέζι με το κοτσάνι προς το μέρος μας. Το κοτσάνι στο πίσω μέρος του φύλλου συνήθως είναι λίγο χοντρό και προεξέχει από την υπόλοιπη επιφάνεια προς τα πάνω. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε αυτό που περισσεύει κατά μήκος του κοτσανιού ώστε να είναι όλο το φύλλο ίσιο στην επιφάνεια.

  4. 4

    Στη συνέχεια με ένα κουτάλι βάζουμε γενναίες δόσεις γέμιση στο κάτω μέρος του φύλλου (ποτέ όμως εντελώς στην άκρη. Αφήνουμε αρκετό χώρο στο φύλλο για να μπορεί να διπλωθεί από κάτω καλύπτοντας τη γέμιση. Για ένα μεγάλλο φύλλο, ίσως χρειαστούν 3-4 κουταλιές. Προσαρμόζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο μεγάλη επιφάνεια έχει το φύλλο. Οπωσδήποτε αφήνουμε χώρο τριγύρω από τη γέμιση. Στη συνέχεια παίρνουμε το κάτω μέρος του φύλλου, διπλώνουμε και το φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ύστερα διπλώνουμε και τις άκρες αριστερά δεξιά με τον ίδιο τρόπο φέρνοντας τις σαν φάκελο. Για τελείωμα στριφογυρίζουμε το κομμάτι ολόκληρο από κάτω προς τα κάτω μέχρι να τυλιχθεί ολόκληρο με το υπόλοιπο φύλλο. Είναι υπόθεση 10 δευτερολέπτων. Στο τέλος το φακελάκι μας κάθεται με την πλάτη προς τα πάνω (βλ. φωτογραφία).

  5. 5

    Επαναλαμβάνουμε για όλα τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν αυτά και η γέμιση. Όσα ετοιμάζουμε, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα.

  6. 6

    Όταν τελειώσουμε όλα τα φύλλα και τη γέμιση ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ με τον κλασσικό τρόπο. Η σάλτσα πρέπει να πέσει από πάνω χωρίς να καλύπτει όλο το ταψί μέχρι πάνω όπως στο παστίτσιο, αρκεί να καλύπτει όμορφα τα "φακελάκια". Πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ με τριμμένο τυρί.

  7. 7

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η μπεσαμέλ και να πάρει ωραίο χρώμα

  8. 8

    Σερβίρεται κρύο ή ζεστό. Συνοδεύεται με λευκό κρασί.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ΑΦΡΟΔΙΤΗμ
ΑΦΡΟΔΙΤΗμ @cook_8459531
στις