Φασολάδα στο πήλινο

Bαθμολογία: 4.7647
       
 
17 ψήφοι
feggaraki, 30.06.09

Περιγραφή

Αν και δεν είμαι λάτρης της φασολάδας ομολογώ ότι είναι πεντανόστιμη. Την δοκίμασα σε ένα χωριό των Σερρών.

Φασολάδα στο πήλινο
photo: ANGOLINA

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. φασόλια ξερά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 1 φλυτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ντομάτες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 14' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 55' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Μουσκεύουμε τα φασόλια σε νερό όλο το βράδυ.

Βήμα 2
2)

Την άλλη μέρα πετάμε το νερό και σε μια κατσαρόλα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3
3)

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και στην συνέχεια προσθετουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερο, τις ντομάτες, τα καρότα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε την σάλτσα 15 λεπτά.

Βήμα 4
4)

Στην συνέχεια αδειάζουμε στο πήλινο τα φασόλια

Βήμα 5
5)

και απο πάνω την σάλτσα.

Βήμα 6
6)

Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυσικά μπορεί να γίνει και στην γάστρα για όποιον δεν έχει πήλινο.

Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό κατα το ψήσιμο, εξαρτάται απο το πόσο στεγνά τα θέλουμε.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 3-11-09  
    Πάρα πολύ νόστιμη .Το φύλλο δάφνης κάνει τη διαφορά. Πρόσθεσα και πιπεριά .
    #
    Σχόλιο από common, 12-12-09  
    Είναι όντως πολύ νόστιμη. Μόνο που, κατά την άποψή μου, χρειάζεται παραπάνω ώρα στο φούρνο, για να δέσουν τα υλικά. Την επόμενη φορά θα βράσω λιγότερο τα φασόλια και θα τα αφήσω στο φούρνο τουλάχιστον μια ώρα. Κατά τα άλλα πολύ καλή. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-12-09  
    Ωραία, χυλωμένη φασολάδα. Ότι πρέπει για κρύες μέρες.
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 19-12-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε :)
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 2-1-10  
    στη σαλτσα προσθετουμε και το σελινο;
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 2-1-10  
    τέλεια, πεντανόστιμη, εγκρίνεται!!!!!!!!!
    χαχαχαχαχα
    τα παιδιά μου αποφάσισαν ότι από δω και πέρα έτσι να φτιάχνω τη φασολάδα.
    #
    Σχόλιο από agrimi, 30-6-10  
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 22-10-11  
    "Λουκούμι"..."γλύκισμα" ! Τί άλλο να πω ;
    Μπράβο σου, feggaraki μου. Μπράβο...
    Και εγώ που έβαζα φύλλα δάφνης...μόνο στις φακές. Κοίτα τί μαθαίνει κανείς. Κοίτα...
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 5-11-11  
    Πολύ νόστιμη η φασολάδα στο πήλινο!! Επειδή ξέμεινα όμως από φύλλα δάφνης, δεν είχα την ευκαιρία να νιώσω τη γεύση που της προσδίδει!
    #
    Σχόλιο από artimida, 13-12-11  
    Μμμμμ, σήμερα έφτιαξα για πρώτη φορά φασολάδα στη γάστρα και έγινε τέλεια!!! Στο τέλος, για να χυλώσει περισσότερο, έριξα λίγη σκόνη πουρέ.
    #
    Σχόλιο από eta, 15-3-12  
    Πολύ καλή!
    #
    Σχόλιο από samakysta, 25-10-12  
    φανταστικη....μπραβο....την εφτιαξα και μαζεψα ενα σωρο μπραβο....ακομα κι εγω που δεν την ετρωγα και γι αυτο δεν την μαγειρευα ενθουσιαστηκα...σε ευχαριστω....εννοειτε 5 πηρουνακια....
    #
    Σχόλιο από MissPiggyE, 18-2-13  
    επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η φασολάδα, δοκίμασα την συνταγή και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! ευχαριστώ πολύ! εύκολη και νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από sakir, 13-3-13  
    Η πιο νόστιμη φασολάδα που έχω φάει.Σήμερα την κάνω για δεύτερη φορά.
    #
    Σχόλιο από giorgosfotini, 26-5-13  
    Το σέλινο πότε το βάζουμε...!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 1-6-13  
    έτσι την κάνω και εγώ!! συνταγή της θείας μου! μόνο που στο ταψί δεν μου βγαίνει με τόσα ζουμάκια! τα θέλω λίγι πιο στεγνά και χυλωμένα τα όσπρια(γούστα είναι αυτά)!! έτσι τα φασόλια στην γαστρα (δυστυχώς δεν εχω πίλινο) γινονται λουκούμι μέσα στην σαλτσούλα τους. μια αλλη ιδεα που κάνω εγώ είναι στο 3) στάδιο σε μια κατσαρόλα σοταρω (ελαφρά, ίσα να μαλακωσουν), τα φασόλια, το κρεμμυδι, κόκκινεσ πιπεριες και πράσινες, καθώς και σελινόριζα που προσθέτω και μετά τα μεταφέρω όλα στο ταψί, που εκεί ριχνω και το νεράκι και την σαλτσούλα , σκεπάζω με ροδέλες ντοματας και όταν ειναι σχεδόν έτοιμα τα πασπαλίζω με φετούλα!
    #
    Σχόλιο από kamelia8, 27-9-13  
    Έβαλα 5 πιρουνάκια στη φασολάδα της κατσαρόλας. Σ' αυτήν μάλλον πρέπει να βάλω 6!
    Δεν είναι τόσο βολική βέβαια, γιατί ουσιαστικά λερώνεις 3 σκεύη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λουκούμι.
    Επειδή την προτιμώ με πολλή σάλτσα και σχετικά νερουλή, έβαλα 1 κουτί σάλτσα ντομάτας και μισό κουτί ντοματάκια. Επίσης, πριν βάλω το πήλινο στο φούρνο, πρόσθεσα και 1 κούπα νερό για να είμαι σίγουρη ότι δε θα γίνει στεγνή. Άρεσε και σε μένα και στον άντρα μου πολύ!
    #
    Σχόλιο από koukis, 6-11-13  
    μπράβο!πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 18-10-14  
    Πολύ νόστιμη η φασολάδα !!Μπράβο!

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 3-11-09  
    Πάρα πολύ νόστιμη .Το φύλλο δάφνης κάνει τη διαφορά. Πρόσθεσα και πιπεριά .
    #
    Σχόλιο από common, 12-12-09  
    Είναι όντως πολύ νόστιμη. Μόνο που, κατά την άποψή μου, χρειάζεται παραπάνω ώρα στο φούρνο, για να δέσουν τα υλικά. Την επόμενη φορά θα βράσω λιγότερο τα φασόλια και θα τα αφήσω στο φούρνο τουλάχιστον μια ώρα. Κατά τα άλλα πολύ καλή. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-12-09  
    Ωραία, χυλωμένη φασολάδα. Ότι πρέπει για κρύες μέρες.
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 19-12-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε :)
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 2-1-10  
    στη σαλτσα προσθετουμε και το σελινο;
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 2-1-10  
    τέλεια, πεντανόστιμη, εγκρίνεται!!!!!!!!!
    χαχαχαχαχα
    τα παιδιά μου αποφάσισαν ότι από δω και πέρα έτσι να φτιάχνω τη φασολάδα.
    #
    Σχόλιο από agrimi, 30-6-10  
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 22-10-11  
    "Λουκούμι"..."γλύκισμα" ! Τί άλλο να πω ;
    Μπράβο σου, feggaraki μου. Μπράβο...
    Και εγώ που έβαζα φύλλα δάφνης...μόνο στις φακές. Κοίτα τί μαθαίνει κανείς. Κοίτα...
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 5-11-11  
    Πολύ νόστιμη η φασολάδα στο πήλινο!! Επειδή ξέμεινα όμως από φύλλα δάφνης, δεν είχα την ευκαιρία να νιώσω τη γεύση που της προσδίδει!
    #
    Σχόλιο από artimida, 13-12-11  
    Μμμμμ, σήμερα έφτιαξα για πρώτη φορά φασολάδα στη γάστρα και έγινε τέλεια!!! Στο τέλος, για να χυλώσει περισσότερο, έριξα λίγη σκόνη πουρέ.
    #
    Σχόλιο από eta, 15-3-12  
    Πολύ καλή!
    #
    Σχόλιο από samakysta, 25-10-12  
    φανταστικη....μπραβο....την εφτιαξα και μαζεψα ενα σωρο μπραβο....ακομα κι εγω που δεν την ετρωγα και γι αυτο δεν την μαγειρευα ενθουσιαστηκα...σε ευχαριστω....εννοειτε 5 πηρουνακια....
    #
    Σχόλιο από MissPiggyE, 18-2-13  
    επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η φασολάδα, δοκίμασα την συνταγή και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! ευχαριστώ πολύ! εύκολη και νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από sakir, 13-3-13  
    Η πιο νόστιμη φασολάδα που έχω φάει.Σήμερα την κάνω για δεύτερη φορά.
    #
    Σχόλιο από giorgosfotini, 26-5-13  
    Το σέλινο πότε το βάζουμε...!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 1-6-13  
    έτσι την κάνω και εγώ!! συνταγή της θείας μου! μόνο που στο ταψί δεν μου βγαίνει με τόσα ζουμάκια! τα θέλω λίγι πιο στεγνά και χυλωμένα τα όσπρια(γούστα είναι αυτά)!! έτσι τα φασόλια στην γαστρα (δυστυχώς δεν εχω πίλινο) γινονται λουκούμι μέσα στην σαλτσούλα τους. μια αλλη ιδεα που κάνω εγώ είναι στο 3) στάδιο σε μια κατσαρόλα σοταρω (ελαφρά, ίσα να μαλακωσουν), τα φασόλια, το κρεμμυδι, κόκκινεσ πιπεριες και πράσινες, καθώς και σελινόριζα που προσθέτω και μετά τα μεταφέρω όλα στο ταψί, που εκεί ριχνω και το νεράκι και την σαλτσούλα , σκεπάζω με ροδέλες ντοματας και όταν ειναι σχεδόν έτοιμα τα πασπαλίζω με φετούλα!
    #
    Σχόλιο από kamelia8, 27-9-13  
    Έβαλα 5 πιρουνάκια στη φασολάδα της κατσαρόλας. Σ' αυτήν μάλλον πρέπει να βάλω 6!
    Δεν είναι τόσο βολική βέβαια, γιατί ουσιαστικά λερώνεις 3 σκεύη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λουκούμι.
    Επειδή την προτιμώ με πολλή σάλτσα και σχετικά νερουλή, έβαλα 1 κουτί σάλτσα ντομάτας και μισό κουτί ντοματάκια. Επίσης, πριν βάλω το πήλινο στο φούρνο, πρόσθεσα και 1 κούπα νερό για να είμαι σίγουρη ότι δε θα γίνει στεγνή. Άρεσε και σε μένα και στον άντρα μου πολύ!
    #
    Σχόλιο από koukis, 6-11-13  
    μπράβο!πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 18-10-14  
    Πολύ νόστιμη η φασολάδα !!Μπράβο!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της kamelia8
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της rockfather
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της alis79
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της Νινον!!!!
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei