Φασόλια γίγαντες φούρνου

Bαθμολογία: 3.8
       
 
5 ψήφοι
πατσιλινάκου, 29.10.10

Περιγραφή

Γίγαντες φούρνου με ρόφημα Κρόκου Κοζάνης.
Φασόλια γίγαντες φούρνου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ φασόλια άσπρα γίγαντες ή ελέφαντες
  • 3 λίτρα νερό για το μαγείρεμα
  • 600 γρ ξεφλουδισμένα και τριμμένα κρεμμύδια
  • 4 μέτριες σκελίδες σκόρδο
  • ½ μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ πάστα ντομάτας
  • 250 mL ελαιόλαδο
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 φακελάκι από Βιολογικό Θερμαντικό Ρόφημα με Κρόκο Κοζάνης & Καρυκεύματα (άσπρη-μπορντώ συσκευασία)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Σερβίρει: 10 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε 6- 8 ώρες σε νερό.
  2. Σε ψηλή κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με 2 λίτρα νερό και αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία με ακάλυπτη κατσαρόλα. Με τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τον «άσπρο αφρό» που δημιουργείται.
  3. Αφού πάψει να δημιουργείται αφρός, καλύπτουμε την κατσαρόλα, μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1½ ώρα (ο ακριβής χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των φασολιών: πρέπει να έχουν βράσει εντελώς, προτού προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά).
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
  5. Σε βαθύ ταψί, διαμέτρου 35 cm ρίχνουμε τα φασόλια και το υγρό.
  6. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το ταψί στη χαμηλότερη θέση του φούρνου. Όταν το φαγητό αρχίσει να βράζει μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180o C και το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά ακόμη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το φακελάκι με το ρόφημα το σχίζουμε και χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του, βάζοντάς το με τα υπόλοιπα υλικά στα βρασμένα φασόλια.

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από xaravera, 23-12-11  
    Πρέπει να ειναι πολυ καλη συνταγή αλλά η φωτογραφία δεν την τιμά ιδιαίτερα
    #
    Σχόλιο από Ε.κωστας, 19-1-12  
    #
    Σχόλιο από somi085, 11-5-12  
    #
    Σχόλιο από vastaskg, 5-5-14  
    Έβαλα 250γρ. (τόσα χρειαζόμουν) με την ίδια ποσότητα λαχανικών και λιγότερο ελαιόλαδο και 1,5 λιτρο νερού. Πρόσθεσα και καρότο. Ακολούθησα τους χρόνους της συνταγής και μου βγήκαν τέλειοι γίγαντες με πρασινάδα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 7-6-14  
    Ντομάτα συμπυκνωμένο χυμό, passata 365.
    Κρεμμύδια είχα φρέσκα αρκετά και έβαλα 5 μεγάλα, με την πρασινάδα τους, ψιλοκομμένα.
    Τρία μεγάλα καρότα, κομμένα στον κόφτη για ψιλές πατάτες για πάρτι.
    Μουστάρδα γαλλική πικάντικη.
    Νοστιμιά Maggi.
    Σκόρδο πολτό που φτιάχνω.
    Κροκό δεν είχα!.
    Ενόσω στην χύτρα πιέσεως έβραζαν τα φασόλια για 20 λεπτά, προετοιμάστηκαν τα πάντα και μπήκαν σε ένα μεγάλο μπολ που έχω, ή σε μια λεκάνη για το φαγητό, που δεν πλένουμε μέσα ΠΟΤΕ κάλτσες ή κυλόττες!!!!!.....
    Όταν ετοιμάστηκαν τα φασόλια, σουρώθηκαν και μπήκαν και αυτά στην λεκάνη, ανακατεύτηκαn χωρίς το λάδι και το νερό για να μαριναριστούν!.
    Αντί για πιπέρι, τρίβω μπούκοβο.
    Τώρα άναψα τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μέχρι να ζεσταθεί θα έχει τελειώσει και το μαρινάρισα!.
    Έσβησε ο φούρνος. Έριξα λάδι στο μπολ και ανακάτεψα. Όχι ακόμα νερό.
    Στον φούρνο για 10 λεπτά, για να δέσουν όλα με τα αρώματα.
    Βάζουμε και τον βραστήρα με νερό.
    Βγάζουμε το ταψί, και προσθέτουμε στης άκρες του(να μην ξεβγαλθούν) νεράκι ζεματιστό, να ψιλοσκεπαστούν. Το κουνάμε το ταψί να ανακατευτούν , και ξανά στον φούρνο.
    Όταν ξεκινήσει να βράζει, γυρίζουμε στους 180.
    Έτυμο είναι όταν μειωθεί το ζουμάκι του, και γίνει και το σχετικό γκρατινάρισμα από επάνω!.
    Η μαγειρική είναι διάθεση και κέφι, έτσι όταν φτιάξω το ίδιο φαί 2 φορές , δεν είναι ίδιο!!!!....... έτσι μου είναι δύσκολο να συμβουλέψω τον εντελώς άσχετο επίδοξο μάγερα!!!....
    Για αυτούς οι συνταγές της παρέας!.
    Antonis-team.
    #
    Σχόλιο από Nasoulita!, 23-10-14  
    Καλή η συνταγή, αλλά σε μικρότερη ποσότητα φασολιών που τη δοκίμασα -και βάζοντας μικρότερη ποσότητα αρωματικών- μου ήρθε πολύ έντονη η γεύση της ρίγανης και του άνηθου... Ίσως αν αντί για άνηθο έβαζα λίγο δυόσμο, να ήταν καλύτερη... Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά και θα σας πω!

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από xaravera, 23-12-11  
    Πρέπει να ειναι πολυ καλη συνταγή αλλά η φωτογραφία δεν την τιμά ιδιαίτερα
    #
    Σχόλιο από Ε.κωστας, 19-1-12  
    #
    Σχόλιο από somi085, 11-5-12  
    #
    Σχόλιο από vastaskg, 5-5-14  
    Έβαλα 250γρ. (τόσα χρειαζόμουν) με την ίδια ποσότητα λαχανικών και λιγότερο ελαιόλαδο και 1,5 λιτρο νερού. Πρόσθεσα και καρότο. Ακολούθησα τους χρόνους της συνταγής και μου βγήκαν τέλειοι γίγαντες με πρασινάδα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 7-6-14  
    Ντομάτα συμπυκνωμένο χυμό, passata 365.
    Κρεμμύδια είχα φρέσκα αρκετά και έβαλα 5 μεγάλα, με την πρασινάδα τους, ψιλοκομμένα.
    Τρία μεγάλα καρότα, κομμένα στον κόφτη για ψιλές πατάτες για πάρτι.
    Μουστάρδα γαλλική πικάντικη.
    Νοστιμιά Maggi.
    Σκόρδο πολτό που φτιάχνω.
    Κροκό δεν είχα!.
    Ενόσω στην χύτρα πιέσεως έβραζαν τα φασόλια για 20 λεπτά, προετοιμάστηκαν τα πάντα και μπήκαν σε ένα μεγάλο μπολ που έχω, ή σε μια λεκάνη για το φαγητό, που δεν πλένουμε μέσα ΠΟΤΕ κάλτσες ή κυλόττες!!!!!.....
    Όταν ετοιμάστηκαν τα φασόλια, σουρώθηκαν και μπήκαν και αυτά στην λεκάνη, ανακατεύτηκαn χωρίς το λάδι και το νερό για να μαριναριστούν!.
    Αντί για πιπέρι, τρίβω μπούκοβο.
    Τώρα άναψα τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μέχρι να ζεσταθεί θα έχει τελειώσει και το μαρινάρισα!.
    Έσβησε ο φούρνος. Έριξα λάδι στο μπολ και ανακάτεψα. Όχι ακόμα νερό.
    Στον φούρνο για 10 λεπτά, για να δέσουν όλα με τα αρώματα.
    Βάζουμε και τον βραστήρα με νερό.
    Βγάζουμε το ταψί, και προσθέτουμε στης άκρες του(να μην ξεβγαλθούν) νεράκι ζεματιστό, να ψιλοσκεπαστούν. Το κουνάμε το ταψί να ανακατευτούν , και ξανά στον φούρνο.
    Όταν ξεκινήσει να βράζει, γυρίζουμε στους 180.
    Έτυμο είναι όταν μειωθεί το ζουμάκι του, και γίνει και το σχετικό γκρατινάρισμα από επάνω!.
    Η μαγειρική είναι διάθεση και κέφι, έτσι όταν φτιάξω το ίδιο φαί 2 φορές , δεν είναι ίδιο!!!!....... έτσι μου είναι δύσκολο να συμβουλέψω τον εντελώς άσχετο επίδοξο μάγερα!!!....
    Για αυτούς οι συνταγές της παρέας!.
    Antonis-team.
    #
    Σχόλιο από Nasoulita!, 23-10-14  
    Καλή η συνταγή, αλλά σε μικρότερη ποσότητα φασολιών που τη δοκίμασα -και βάζοντας μικρότερη ποσότητα αρωματικών- μου ήρθε πολύ έντονη η γεύση της ρίγανης και του άνηθου... Ίσως αν αντί για άνηθο έβαζα λίγο δυόσμο, να ήταν καλύτερη... Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά και θα σας πω!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Κρόκος Κοζάνης – οι ιδιότητες
    ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο κρόκος  αποτελεί ένα ισ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Favorite!!!
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi-sta75
    ΕΦΗ ΟΣΠΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Φασόλι
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της Sonja101
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της marilou1976