Φασόλια γίγαντες πλακί

Bαθμολογία: 4.2381
       
 
21 ψήφοι
bouka_tsoukaliou, 01.11.08

Περιγραφή

Δεν υπάρχουν λόγια.... γίνονται απλά τέλειοι!

Φασόλια γίγαντες πλακί
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό γίγαντες
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά στο μούλτι
  • 6 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 8 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
  • 1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.γλ ζάχαρη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες
  • αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
  • φέτα θρυματισμένη (προεραιτικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Εποχιακά: Χειμωνιάτικη
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βάζουμε τους γίγαντες από το απόγευμα τις προηγούμενης μέρας σε αρκετό νερό να μουσκέψουν.
Βήμα 2
2) Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε χύτρα με αρκετό νερό να βράσουν.
Βήμα 3
3) Από τη στιγμή που θα αρχίσει η βαλβίδα της χύτρας να γυρίζει αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να βράσουν και να μαλακώσουν.
Βήμα 4
4) Τους βγάζουμε από τη χύτρα και τους σουρώνουμε. Τους αφήνουμε σε ένα μπόλ να περιμένουν.
Βήμα 5
5) Στην ίδια χύτρα ρίχνουμε τα κρυμμύδια, τα καρότα, το σέλινο (μαζί και τα κοτσάνια του ψιλοκομμένα), την ντομάτα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι,τους κύβους λαχανικών, και 1 λίτρο περίπου νερό.
Βήμα 6
6) Κλείνουμε πάλι τη χύτρα και βράζουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που θα γυρίσει η βαλβίδα).
Βήμα 7
7) Βάζουμε λίγο αραβοσιτέλαιο σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.
Βήμα 8
8) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 9
9) Στο βαθύ ταψί του φούρνου ρίχνουμε τους γίγαντες, τα λαχανικά και από πάνω αδειάζουμε τα λουκάνικα μαζί με το λάδι τους μέσα στο ταψί.
Βήμα 10
10) Ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα μαζί τα υλικά.
Βήμα 11
11) Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα έως ότου πιεί τη σάλτσα του το φαγητό.
Βήμα 12
12) Κατά το ψήσιμο ανακατεύουμε 2-3 φορές το φαγητό μας. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα από πάνω, και φρέσκο ζεστό ψωμάκι!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε να τους φάτε σε περίοδο νηστείας φυσικά θα παραλείψετε τα λουκάνικα και τη φέτα. Όπως και να τους μαγειρέψετε όμως, γίνεται ένα καταπληκτικό φαγητό που σίγουρα θα αγαπήσετε!

Προσέξτε το ταψί που θα τους βάλετε. Εγώ χρησιμοποιώ το ταψί του φούρνου για να είναι απλωμένοι και να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Καλή σας όρεξη!

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από zoe, 4-11-08  
    Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμοι με το λουκάνικο!Μια απόρία όμως έχω ,οι χρόνοι ψησίματος και βρασίματος στη χύτρα δεν είναι πολύ;
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 4-11-08  
    Οι γίγαντες είναι σκληρό όσπριο.Εγώ τους βράζω ακριβώς 1 ώρα στη χύτρα και γίνονται μαλακοί όσο πρέπει και όχι λιωμένοι. Άλλωστε το ψήσιμο στο φούρνο δεν είναι πολύ ίσα να πιούν τα υγρά τους. Δοκίμασέ τους όπως ακριβώς γράφω την συνταγή και θα δεις ότι θα γίνουν τέλειοι!Περιμένω σχόλια!
    #
    Σχόλιο από Λουκούμι, 4-11-08  
    κι εγώ έχω την εντύπωση ότι 1 ώρα στη χύτρα είναι πάρα πολύ. Εγώ τους βάζω 20 λεπτά από την ώρα που σφυράει και μετά άλλα 10 παίρνει μέχρι να ανοίξω τη χύτρα και σχεδόν λιώνουν...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 4-11-08  
    Εγώ έγραψα ακριβώς την ώρα που διαθέτω για να τους μαγειρέψω, και γίνονται πολύ νόστιμοι. Μια δοκιμή θα σας πείσει νομίζω!
    #
    Σχόλιο από ελενακι, 19-11-08  
    τελειο φαγητο
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 19-11-08  
    ελενάκι χαίρομε που το δοκίμασες και σου άρεσε το φαγητό μου.
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 19-11-08  
    Γενικότερα αποφεύγω το τσιγάρισμα και το τηγάνισμα των φαγητών γιατί είναι ανθυγιεινό,θεωρώ όμως τραγικό το να ρίχνουμε το λάδι στο οποίο τσιγαρίσαμε κάποιο από τα συστατικά του φαγητού μας μέσα στο φαγητό.Όπως εδώ με το λάδι από τα λουκάνικα.Οι γίγαντες πλακί είναι από μόνοι τους ένα πολύ νόστιμο φαγητό, πόσο μάλλον με το λουκάνικο,είναι ανάγκη να ρίχνουμε και περιττή λαδίλα;
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-11-08  
    Ο καθένας όπως του αρέσει. Εσύ αν δεν θέλεις μην το φτιάξεις ή μην βάλεις καθόλου τα λουκάνικα.Και αφού δεν μπαίνεις στον κόπο να τα μαγειρέψεις γιατί ψηφίζεις ότι δεν τρώγεται με τίποτα...μην είσαι απόλυτη....έχουμε πει νομίζω ότι ψηφίζουμε μόνο αν δοκιμάσουμε τη συνταγή.Άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη...εσένα είναι άποψη σου!
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 24-11-08  
    SORRY για το πιρουνάκι,είμαι καινούρια στο forum και έκανα λάθος.Πάντως γλυκιά μου είμαι σίγουρη ότι άλλοι θα έχουν τελείως διαφορετική γνώμη από τη δική μου.Εγώ απλά εξέφρασα την άποψη μου όπως λες και συ.Σχολιάστε αυτή τη συνταγή λέει πιο πάνω, δεν γράφει πουθενά (μόνο θετικά).
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-11-08  
    Φυσικά και να την σχολιάσεις αλλά πρώτα θα έλεγα να την φτιάξεις...αυτή είναι η πρόταση μου..
    #
    Σχόλιο από Rabit, 25-2-09  
    ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΓΗΤΟ
    ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 25-2-09  
    Αυτό το φαγητό το είχα δει που το έφτιαχνε η Βέφα.Είχε πει ότι με τα λουκάνικα γίνεται ένα πολύ ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό.
    Βέβαια το αν βάλεις λουκάνικα ή όχι είναι καθαρά επιλογή του καθενός μας.Η συνταγή λέει πως γίνεται εξίσου νόστιμο και χωρίς τα λουκάνικα.
    Ή αν θέλει κανείς μπορεί να βάλει τα λουκάνικα χωρίς το λάδι τους.Ιt's your choice!!!!
    #
    Σχόλιο από NPB, 15-10-09  
    poli vari kai poli alatismeno, em kai kivoi kai alati...pantos to loukaniko einai kali idea, to kanoun poli oi vorioi
    #
    Σχόλιο από sourkouna, 15-10-09  
    Δεν χρειαζεται να βαζουμε λαδι για να τσιγαρισουμε λουκανικα(ή μπεικον)γιατι βγαζει ηδη λιπος οποτε τηγανιζετε στο λιπος του.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 2-11-09  
    Τέλεια συνταγή. Έβαλα λίγο λουκάνικο γιατί δεν είχα αλλά την επόμενη φορά θα βάλω την κανονική δόση. Έβαλα όμως πολύ φέτα κι έγινε φανταστικό!!
    #
    Σχόλιο από margaritar, 24-3-10  
    ειναι πεντανοστιμοι οι γιγαντες τους έφτιαξα σήμερα και γλύφω τα δαχτυλά μου. ακολούθησα την συνταγή κατα γράμμα και τους έβρασα 1 ώρα στην χύτρα το αποτέλεσμα τέλειο.
    #
    Σχόλιο από Δωρα, 23-9-10  
    Οντως τελειο φαγητο.. το φτιαχνω χρονια κ οποτε το φτιαχνω κανω μια ταψαρα κ μοιραζω σε ολη τη γειτονια..
    Παντως κ εγω δεν τσιγαριζω τιποτα.. Τα βραζω ολα στο ταψι κ ψηνονται.. Το μονο που χρειαζεται λιγο προσοχη ειναι να βαλεις τα λουκανικα πανω πανω κ να τα γυρισεις καποια στιγμη ωστε να ξεροψηθουν.
    #
    Σχόλιο από supergirl5, 10-10-10  
    απλα καταπληκτική η συνταγή την ακολούθησα πιστά κ το αποτέλεσμα ήταν τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από ncups, 13-4-11  
    Είναι η 2η φορά που μαγειρεύω αυτό το φαγητό, το οποίο το βρίσκει όλη η οικογένεια πεντανόστιμο! Μπράβο!!!!!!
    #
    Σχόλιο από michele stamouli, 21-9-11  
    poly nostima,,, ego ebala to xoriatiko loukaniko xoris na to tiganiso..gia na glitoso xrono evrasa ta fasolia apo vradis opote tin ali mera eixa mono tin diadikasia tou fourno
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    39 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από zoe, 4-11-08  
    Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμοι με το λουκάνικο!Μια απόρία όμως έχω ,οι χρόνοι ψησίματος και βρασίματος στη χύτρα δεν είναι πολύ;
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 4-11-08  
    Οι γίγαντες είναι σκληρό όσπριο.Εγώ τους βράζω ακριβώς 1 ώρα στη χύτρα και γίνονται μαλακοί όσο πρέπει και όχι λιωμένοι. Άλλωστε το ψήσιμο στο φούρνο δεν είναι πολύ ίσα να πιούν τα υγρά τους. Δοκίμασέ τους όπως ακριβώς γράφω την συνταγή και θα δεις ότι θα γίνουν τέλειοι!Περιμένω σχόλια!
    #
    Σχόλιο από Λουκούμι, 4-11-08  
    κι εγώ έχω την εντύπωση ότι 1 ώρα στη χύτρα είναι πάρα πολύ. Εγώ τους βάζω 20 λεπτά από την ώρα που σφυράει και μετά άλλα 10 παίρνει μέχρι να ανοίξω τη χύτρα και σχεδόν λιώνουν...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 4-11-08  
    Εγώ έγραψα ακριβώς την ώρα που διαθέτω για να τους μαγειρέψω, και γίνονται πολύ νόστιμοι. Μια δοκιμή θα σας πείσει νομίζω!
    #
    Σχόλιο από ελενακι, 19-11-08  
    τελειο φαγητο
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 19-11-08  
    ελενάκι χαίρομε που το δοκίμασες και σου άρεσε το φαγητό μου.
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 19-11-08  
    Γενικότερα αποφεύγω το τσιγάρισμα και το τηγάνισμα των φαγητών γιατί είναι ανθυγιεινό,θεωρώ όμως τραγικό το να ρίχνουμε το λάδι στο οποίο τσιγαρίσαμε κάποιο από τα συστατικά του φαγητού μας μέσα στο φαγητό.Όπως εδώ με το λάδι από τα λουκάνικα.Οι γίγαντες πλακί είναι από μόνοι τους ένα πολύ νόστιμο φαγητό, πόσο μάλλον με το λουκάνικο,είναι ανάγκη να ρίχνουμε και περιττή λαδίλα;
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-11-08  
    Ο καθένας όπως του αρέσει. Εσύ αν δεν θέλεις μην το φτιάξεις ή μην βάλεις καθόλου τα λουκάνικα.Και αφού δεν μπαίνεις στον κόπο να τα μαγειρέψεις γιατί ψηφίζεις ότι δεν τρώγεται με τίποτα...μην είσαι απόλυτη....έχουμε πει νομίζω ότι ψηφίζουμε μόνο αν δοκιμάσουμε τη συνταγή.Άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη...εσένα είναι άποψη σου!
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 24-11-08  
    SORRY για το πιρουνάκι,είμαι καινούρια στο forum και έκανα λάθος.Πάντως γλυκιά μου είμαι σίγουρη ότι άλλοι θα έχουν τελείως διαφορετική γνώμη από τη δική μου.Εγώ απλά εξέφρασα την άποψη μου όπως λες και συ.Σχολιάστε αυτή τη συνταγή λέει πιο πάνω, δεν γράφει πουθενά (μόνο θετικά).
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-11-08  
    Φυσικά και να την σχολιάσεις αλλά πρώτα θα έλεγα να την φτιάξεις...αυτή είναι η πρόταση μου..
    #
    Σχόλιο από Rabit, 25-2-09  
    ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΓΗΤΟ
    ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 25-2-09  
    Αυτό το φαγητό το είχα δει που το έφτιαχνε η Βέφα.Είχε πει ότι με τα λουκάνικα γίνεται ένα πολύ ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό.
    Βέβαια το αν βάλεις λουκάνικα ή όχι είναι καθαρά επιλογή του καθενός μας.Η συνταγή λέει πως γίνεται εξίσου νόστιμο και χωρίς τα λουκάνικα.
    Ή αν θέλει κανείς μπορεί να βάλει τα λουκάνικα χωρίς το λάδι τους.Ιt's your choice!!!!
    #
    Σχόλιο από NPB, 15-10-09  
    poli vari kai poli alatismeno, em kai kivoi kai alati...pantos to loukaniko einai kali idea, to kanoun poli oi vorioi
    #
    Σχόλιο από sourkouna, 15-10-09  
    Δεν χρειαζεται να βαζουμε λαδι για να τσιγαρισουμε λουκανικα(ή μπεικον)γιατι βγαζει ηδη λιπος οποτε τηγανιζετε στο λιπος του.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 2-11-09  
    Τέλεια συνταγή. Έβαλα λίγο λουκάνικο γιατί δεν είχα αλλά την επόμενη φορά θα βάλω την κανονική δόση. Έβαλα όμως πολύ φέτα κι έγινε φανταστικό!!
    #
    Σχόλιο από margaritar, 24-3-10  
    ειναι πεντανοστιμοι οι γιγαντες τους έφτιαξα σήμερα και γλύφω τα δαχτυλά μου. ακολούθησα την συνταγή κατα γράμμα και τους έβρασα 1 ώρα στην χύτρα το αποτέλεσμα τέλειο.
    #
    Σχόλιο από Δωρα, 23-9-10  
    Οντως τελειο φαγητο.. το φτιαχνω χρονια κ οποτε το φτιαχνω κανω μια ταψαρα κ μοιραζω σε ολη τη γειτονια..
    Παντως κ εγω δεν τσιγαριζω τιποτα.. Τα βραζω ολα στο ταψι κ ψηνονται.. Το μονο που χρειαζεται λιγο προσοχη ειναι να βαλεις τα λουκανικα πανω πανω κ να τα γυρισεις καποια στιγμη ωστε να ξεροψηθουν.
    #
    Σχόλιο από supergirl5, 10-10-10  
    απλα καταπληκτική η συνταγή την ακολούθησα πιστά κ το αποτέλεσμα ήταν τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από ncups, 13-4-11  
    Είναι η 2η φορά που μαγειρεύω αυτό το φαγητό, το οποίο το βρίσκει όλη η οικογένεια πεντανόστιμο! Μπράβο!!!!!!
    #
    Σχόλιο από michele stamouli, 21-9-11  
    poly nostima,,, ego ebala to xoriatiko loukaniko xoris na to tiganiso..gia na glitoso xrono evrasa ta fasolia apo vradis opote tin ali mera eixa mono tin diadikasia tou fourno
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ilovegoodfood, 21-10-11  
    Τα εφτιαξα χθες για μεσημεριανο και με τον τροπο ακριβως που λες. Μου βγηκε ενα καλοφτιαγμενο φαγητο, σαν να το εφτιαχνα χρονια και με κλειστα τα ματια...Νοστιμη συνταγη περα απο καθε προσδοκια! Μπραβο σου! Μονο μια παρατηρηση: παραειναι αλμυρο με τους δυο κυβους και το αλατι (και με το σελινο, που περιεχει αλατι), κατι πρεπει να αφαιρεθει...αλλιως θυμιζει εντονα μεζε τσιπουραδικου, που τα "πατανε" στο αλατι για να "τραβαει" η ομαδα τσιπουρα :) Πολυ εμφανισιμο παντως και πετυχημενο γι'αυτο και πεντε πηρουνακια :)
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-7-12  
    εαν αφησω τους γιγαντες στην απλη κατσαρολα ολη νυχτα στο 1 ?? δ θα ναι ετοιμοι για το φουρνο το πρωι;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Τη συνταγή προτείνουν:

    VICKY  M
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της jvickyj
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της iraklis1977
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της nickostro
    φαγητά
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της Νινον!!!!