κύρια φωτογραφία συνταγής Φασόλια γίγαντες στον φούρνο, alla bostoniana

Φασόλια γίγαντες στον φούρνο, alla bostoniana

Μαγειρεύτηκε 5 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Πιάτο τυπικό της κουζίνας της Βοστόνης, ελαφρά προσαρμοσμένο στις δικές μας διατροφικές συνήθειες.Το έφτιαχνα όταν ζούσα στην Ιταλία, “χαλαλίζοντας” λίγο καλό και παχύ προσούτο αντί για το μπέικον.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, γνωστός στα ….. ελληνικά σαν“boston baked beans”, μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί και για άλλους τύπους φασολιών.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

287 Minutes
6 άτομα
  1. 500 γρ. φασόλια κόκκινα
  2. 4 μέτριες φρέσκιες ντομάτες
  3. 400 γρ. μπέικον
  4. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  5. αλάτι, πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα
  6. 3 κ.γ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε 1/2 κιλό φασόλια σε νερό, να μουλιάσουν, όλη τη νύκτα.

  2. 2

    Την επομένη, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό (αναλογία 1 / 3), και τα βάζουμε να σιγο-βράσουν, σε χαμηλή φωτιά, για 25 - 30 λεπτά. Τα σουρώνουμε, αλλά φροντίζουμε να κρατήσουμε αρκετό από το νερό του βρασίματός τους. Ο χρόνος αυτός είναι συνάρτηση του χρόνου που θα ψηθούν, στη συνέχεια, στο φούρνο. Δείτε παρακάτω, βήμα 9°.

  3. 3

    Σε περίπου 300 γρ. από αυτό το νερό (περίπου 1,5 ποτήρι νερού), ρίχνουμε 3 - 4 ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες, και τις βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

  4. 4

    Μόλις η σάλτσα μας είναι έτοιμη, της προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και 2 (ή και 3 ακόμα) κουταλιές του γλυκού μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά.

  5. 5

    Ψιλοκόβουμε τα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια.

  6. 6

    Κόβουμε σε κομματάκια 2x2x4 εκατ. μία καλή ποσότητα (γύρω στα 400 γρ.) μπέικον. Στην πραγματικότητα, κάνει και οποιοδήποτε άλλο παχύ κομμάτι κρέατος.

  7. 7

    Στρώνουμε σε ένα ψηλό ταψί τα φασόλια μας, από πάνω τους τα κομμάτια του μπέικον (ή όποιου κρέατος χρησιμοποιήσαμε) κρέατος και τα κρεμμυδάκια.

  8. 8

    Πάνω και από αυτά, ρίχνουμε τη σάλτσα της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά τα υλικά για να ενσωματωθούν καλά. Οι στρώσεις πέθαναν, ζήτω τα αρώματα!!!

  9. 9

    Θέλετε να σας λειώνουν στο στόμα; Τότε βάλτε τα από πολύ νωρίς το πρωί στο φούρνο, στους 120, μόλις, βαθμούς, και ξέχασέ τα μέχρι το μεσημέρι. Θέλουν ένα 5-ωρο για να γίνουν “αξέχαστα”. Αν δεν έχετε αυτόν τον χρόνο, πρέπει να αυξήσετε τον χρόνο βρασμού των φασολιών (βήμα 2°). Αν τον μειώσετε, για παράδειγμα, κατά 3 ώρες, θα πρέπει να αυξήσετε το βράσιμό τους στις 2 ώρες.

  10. 10

    Στη μέση του χρόνου, μόνο, θυμηθείτε να ελέγξετε πως τα πάει το φαί σας στον φούρνο και ενδεχομένως να χρειασθεί να προσθέσετε νερό. Φροντίστε να είναι καυτό και καλύτερα να το ρίξετε σε διαδοχικές δόσεις, για να μη κατεβάσει τη θερμοκρασία του φαγητού και διακοπεί το μαγείρεμα.

  11. 11

    Όταν είναι έτοιμα, πρέπει να φαίνονται σαν μία πολύ πηκτή φασολάδα. Εάν όμως θέλετε, μπορείτε να τα αφήσετε άλλα 10 λεπτά, στο γκριλ αυτή τη φορά, ανεβάζοντας και τη θερμοκρασία, για να γίνουν ξεροψημένοι από επάνω. Σε αυτή τη περίπτωση, προσθέστε προηγουμένως λίγο ακόμη –καυτό πάντα– νερό.

  12. 12

    Με το τελείωμα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  13. 13

    Ανακατεύουμε ελαφρά.

  14. 14

    Τρώγονται ζεστά-ζεστά (και... όσα περισσέψουν κρύα).

Αντιδράσεις

Cooksnaps (5)

Σχόλια (10)

ΑΡΓΥΡΗ
ΑΡΓΥΡΗ @argyri1968
Πριν σχολιάσω, θα ήθελα να ρωτήσω:γιατί ο τίτλος είναι \"Φασόλια γίγαντες\" ενώ στα υλικά είναι \'κόκκινα φασόλια\';\r\nΕγώ πάντως την έκανα με κόκκινα φασόλια που μ\' αρέσουν, και πραγματικά ήταν πεντανόστιμα!!! Εχουν μια \'σπιρτόζικη\' γεύση και πολλά αρώματα! Είμαι σίγουρη πως -όπως γράφεις- θα γίνονται ωραία όλα τα είδη φασολιών με αυτή την συνταγή. \r\nΜπράβο λοιπόν, ως λάτρης (έτσι κι αλλιώς) των φασολιών, σε ευχαριστώ γι\' αυτή την ξεχωριστή συνταγή.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens