Φιλέτο με επικάλυψη Bourbon
Μια και έχω μπει σε ρυθμούς γαστρονομικής πανδαισίας Χριστουγέννων, να μία συνταγή εξαιρετικά αφιερωμένη στους άρρενες της παρέας. Εύκολη και εντυπωσιακή θα ενθουσιάσει όσους τη δοκιμάσουνε. Ευγενική χορηγία του olive magazine με μερικές τροποποιήσεις. Η συνταγή αυτή συνοδεύει τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν των Σκωτσέζων.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ είναι δική μου έμπνευση. Δίνει μία ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση που θα λατρέψετε. Τη muscovado ζάχαρη θα τη βρείτε στο Βασιλόπουλο, είναι η μαύρη ζάχαρη και υπάρχει σε συσκευασία κουτιού δίπλα ακριβώς από την καστανη.
Υλικά
-
1 κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου περίπου 1 κιλό
-
Για την επικάλυψη Bourbon
-
1 μεγάλη πρέζα από νιφάδες chilli
-
125 ml ketchup
-
2 κ.σ muscovado ζάχαρη (μαύρη ζάχαρη με μελάσα)
-
1 κ.γ σκόνη μουστάρδας
-
4 κ.σ bourbon ή ουίσκι
-
1 κ.σ σάλτσα Worcestershire
-
1 κ.σ μέλι (προαιρετικά)
-
1 κ.γ τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)
-
αλάτι / πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε τα υλικά της επικάλυψης σε ένα μπολ όλα μαζί και τα ανακατεύουμε καλά.
-
2
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα κεραμικό σκεύος.
-
3
Αλείφουμε με το μείγμα, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο το κρέας.
-
4
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
-
5
Αφαιρούμε το φιλέτο από το σκεύος και το «τινάζουμε» για να φύγει ότι περισσεύει από την επικάλυψη.
-
6
Σε ένα μεγάλο τηγάνι θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές το πολύ για 10 λεπτά και ακολούθως το βάζουμε πάλι στο πήλινο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 15-20 λεπτά (εξαρτάτε από το πως τρώμε το κρέας).
-
7
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά.
-
8
Βάζουμε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα κατσαρολάκι και την αφήνουμε να βράσει.
-
9
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο bourbon ή ουίσκι εφόσον το προτιμάμε και λίγο αλατοπίπερο.
-
10
Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
-
11
Σερβίρουμε με βραστά λαχανικά.
Σχόλια (10)