Φύλλο πραγματικά χωριάτικο

Bαθμολογία: 4.9606
       
 
127 ψήφοι
Garrett, 29.11.09

Περιγραφή

Πρόκειται για φύλλο χωριάτικο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και ταιριάζει για αλμυρές αλλά και γλυκιές πίτες. Η γεύση, η όψη, αλλά και η υφή του ...''μυρίζουν Χωριό''.

Φύλλο πραγματικά χωριάτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 γεμάτες χούφτες αλεύρι
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
  • λίγο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Φτιάχνει: άνετα 6 φύλλα
Κόστος:
(10 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(10 ψήφοι)
Προετοιμασία: 50' (9 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 47' (9 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε.
  2. Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτωντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη.
  3. Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα), τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν (ευκαιρία για να ετοιμαστεί η όποια γέμιση).
  4. Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό (σεντονάκι) και ξεκινάμε την πίτα μας.
  5. Κατα προτίμηση βάζουμε 3 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα.
  6. Όλα τα φύλλα μπαίνουν στο λαδωμένο ταψί τσαλακωτά, εκτός από το πάνω-πάνω και το κάθε ένα το αλείφουμε με λάδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτιμότερο είναι να ανοίξουμε τα φύλλα με λεπτό πλάστη (γκλίτσα) και να ψήσουμε την πίτα μας σε σινί (ρηχό ταψί με κοντό τοίχωμα).Έτσι θα το αναδείξουμε καλύτερα.

Το συγκεκριμένο φύλλο μου το έμαθε η πεθερά μου που είναι απ' την Καρδίτσα.

Σχετικές συνταγές

    179 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 4-12-09  
    κουτι μου ηρθε αυτο το φυλλο.
    αυριο θα φτιαξω μια χορτοπιττα.
    επιστρεφωωωωωωωωωωωω
    #
    Σχόλιο από delicious, 5-12-09  
    Έτσι ακριβώς φτιάχνω και εγώ το φύλλο! Ανάλογα πως θέλω το τελικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώ μαλακό αλεύρι ή σκληρό και μαλακό σε αναλογία 3 προς 1.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια ΚΑΙ για τη διευκρίνιση περί αλεύρων!!
    Πιστεύω πως πρέπει να το δοκιμάσετε σε πιπερόπιτα!!! Την απογειώνει.
    #
    Σχόλιο από MARIPOSSA, 5-12-09  
    Ετσι ακριβως έμαθα κι εγω να το φτιάχνω απ'την μανουλα μου και γινετε
    φανταστικο.
    Προσθεσε και λίγο νισαστέ στο αλευρι που χρησημοποιεις για το ανοιγμα το φυλου ανοιγει πολυ ποιο ωραια και πολύ ποιο εύκολα.Καντο και θα με θυμηθείς.Ειδικα τωρα τις γιορτες καντο σε πρασοκιμαδόπιτα θα παθετε πλακα.Φιλια
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 5-12-09  
    Θέλω να φτιάξω κιμαδόπιτα, αλλά με χωριάτικο φύλλο. Έχω ετοιμάσει τη γέμιση και τώρα θα φτιάξω το φύλλο. Πέστε μου, αλεύρι πρέπει να βάλω για όλες τις χρήσεις ή το χωριάτικο το κίτρινο που φτιάχνουμε το ψωμάκι;
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Θεά της φωτογραφίας lenoula,για όλες τις χρήσεις θα σου δώσει φύλλο.Κίτρινο αλέυρι για ψωμί,πιστεύω θα το κάνει ακόμη καλύτερο.Εγώ θα πειραματιζόμουνα με 3 χούφτες από το μέν και 3 απο το δε.
    Προσωπική άποψη πάντα.Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 5-12-09  
    επεστρεψα, εφτιαξα το φυλλο και μου ανοιξε πολυ ευκολα.
    τωρα μενει να το δοκιμασω.
    χρυσοχερης!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 5-12-09  
    Είναι η πρώτη φορά που ανοίγω φύλλο με τόση ευκολία. Παιδιά ανοίγει πολύ ωραία!!
    Ευχαριστούμε πολύ Garrett!!
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Κάπου εδώ αφου σας ξαναματαευχαριστήσω, θα πρέπει να αποκαταστήσω την τάξη. lenoula,μπορεί να είσαι θεά, δεν μπορεί αν το αμφισβητίσει κανένας, απλά εγώ μπερδεύτηκα. Θεα της φωτογραφίας και δη της καλλιτεχνικής, εννοούσα τη lenale.Sorry
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-12-09  
    carrett πραγματι γνησιο παραδοσιακο φυλλο,το εχω κανει ατελειωτες φορες ετσι ακομα και για πιτακια που τηγανιζουμε εδω στην Ηπειρο για τους γαμους.
    αν θελετε μπορειτε να το δοκιμασετε βαζοντας στο κανονικο σας αλευρι και μια χουφτα φαρινα,γινεται ενα πολυ ωραιο τραγανο φυλλο.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από marina11, 6-12-09  
    Κοριτσια καλημερα σε ολες σας.

    Τι το ηθελα να κυταξω την συνταγη λιγο πριν παω για υπνο ? Και παντα πιστευα οτι δεν ειμαι μαζοχιστρια.. και τωρα πειναω, αλλα δεν θα υποκυψω..
    ( ειμαι Αμερικη και ειναι 1 μετα μεσανυχτα)

    Λοιπον χωρις να την εχω δοκιμασει , βαζω ολα τα πηρουνακια μαζεμενα αλλα το προβλημα ειναι οτι δεν εχω ιδεα για το πως να ανοιξω πιτα ενω κανω χιλια δυο αλλα πραγματα.
    Πως ειναι δυνατον με 6 φουχτες αλευρι να βγαινει τετοιο τελειο αποτελεσμα και οσο αφορα το ανοιγμα, δεν εχω τοσο λεπτη βεργα/γκλιτσα ουτε το ταψι που αναφερετε.
    τι λετε κοριτσια , αυριο που θα ξυπνησω να δοκιμασω να ανοιξω φυλο ????
    Πω πω, αν μου πετυχει θα τρελλαθω απο την χαρα μου γιατι θα ειναι και η πρωτη φορα στη ζωη μου.
    Ευχαριστω και καλη σας μερα, και οποιες εχετε αγαπημενους ανθρωπους που ακουν στο ονομα Νικος, να τους χαιρεσθε,
    #
    Σχόλιο από Garrett, 6-12-09  
    Marina11, καλημέρα.
    Φτιάξτο με οποιονδήποτε πλάστη,χοντρό, κλασικκό, μεγάλο, μικρό,βάλτο σε οποιοδήποτε ταψί, βαθύ, pyrex, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τραγικά στο ορκίζομαι.Απλά προτεινόμενα είναι τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η γιαγια μας.Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν όλοι.Καλή επιτυχία & thanks για τις ευχές, γιορτάζει ο γιός μου.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 6-12-09  
    Garrett το φύλλο σου φαίνεται πραγματικά πολύ ωραίο.Μια διευκρίνιση μόνο.Τι νούμερο ταψί χρησιμοποιείς?
    #
    Σχόλιο από Garrett, 6-12-09  
    FILITSA,sorry για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά σήμερα γιορτάζει ο γιός μου και από νωρίς έχει αρχίσει ο οργασμός στην κουζίνα.Λοιπόν, το ταψί που χρησιμοποιώ συνήθως είναι 70cm διάμετρο, το κλασικκό που φτιάχνουν τις πίτες στα χωριά, αλλά έχω φτιάξει πίτες με το συγκεκριμένο φύλλο και σε pyrexάκια και σε άλλα ταψιά 32cm κλπ. Δεν έχει διαφορά, παρα μόνο ότι ανοίγεις ταφύλλα πιό μεγάλα/λεπτά ή πιο μιρά/χοντρά ή απλά σου περισσεύει λίγη ζύμη, αν το ταψί είναι μικρότερο.Προχώρα με ότι έχεις . Μη μασάς.Καλή επιτυχία._
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 6-12-09  
    η χορτοπιτα που εφτιαξα , εγινε αναρπαστη.
    την εφτιαξα χτες και σημερα δεν υπαρχει.
    την εκανα στριφτη σαν σαλιγκαρι, οπως την φτιαχνει η πεθερα μου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-12-09  
    κανουμε το ιδιο φυλλο!! ειναι τελειο!!
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/kolokithotiropita-me-spitiko-fillo.html
    :):)
    #
    Σχόλιο από svigos, 6-12-09  
    καλησπερα σε ολους ειμαι καινουρια στην παρεα σας,ετσι φτιαχνω κι εγω το φυλλο και γινεται υπεροχο αλλα αν μπορει καποια να μου πει γιατι βαζουμε το φυλλο στη μεση;ευχαριστω κ καλες γιορτες
    #
    Σχόλιο από pontia1977, 8-12-09  
    kalhspera h8ela na rothso an ladonoume ta fula otan ftiaxnoume thn pita.akougete polu kalo to fulo kapos etsi to ftiaxno kai ego alla 8a to dokimaso kai etsi giauto 8elo na xero.euxaristo polu.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 8-12-09  
    Pontia 1977 τα λαδώνουμε τα φύλλα. Αν δεν τα λαδώσεις θα σου βγουν ξερά.
    #
    Σχόλιο από sofita, 9-12-09  
    Με τις ζύμες κι εγώ δεν τα πήγαινα και τόσο καλά και είχα συγκεκριμένη δοσολογία για το φύλλο με 3 κούπες αλευρι,1 κουπα νερο,λιγο αλατι,λιγο ξυδι,λιγο λαδι.Αυτή τη φορά δοκίμασα τη δική σου συνταγή για φύλλο και ενα εχω να πω συγχαρητήρια!!'Ανοιξε με μεγαλύτερη ευκολια και εγινε ωραιο και τραγανό,ισως επειδη εχει παραπανω λαδι.Θα το καθιερωσω από δω και πέρα..Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    149 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 4-12-09  
    κουτι μου ηρθε αυτο το φυλλο.
    αυριο θα φτιαξω μια χορτοπιττα.
    επιστρεφωωωωωωωωωωωω
    #
    Σχόλιο από delicious, 5-12-09  
    Έτσι ακριβώς φτιάχνω και εγώ το φύλλο! Ανάλογα πως θέλω το τελικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώ μαλακό αλεύρι ή σκληρό και μαλακό σε αναλογία 3 προς 1.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια ΚΑΙ για τη διευκρίνιση περί αλεύρων!!
    Πιστεύω πως πρέπει να το δοκιμάσετε σε πιπερόπιτα!!! Την απογειώνει.
    #
    Σχόλιο από MARIPOSSA, 5-12-09  
    Ετσι ακριβως έμαθα κι εγω να το φτιάχνω απ'την μανουλα μου και γινετε
    φανταστικο.
    Προσθεσε και λίγο νισαστέ στο αλευρι που χρησημοποιεις για το ανοιγμα το φυλου ανοιγει πολυ ποιο ωραια και πολύ ποιο εύκολα.Καντο και θα με θυμηθείς.Ειδικα τωρα τις γιορτες καντο σε πρασοκιμαδόπιτα θα παθετε πλακα.Φιλια
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 5-12-09  
    Θέλω να φτιάξω κιμαδόπιτα, αλλά με χωριάτικο φύλλο. Έχω ετοιμάσει τη γέμιση και τώρα θα φτιάξω το φύλλο. Πέστε μου, αλεύρι πρέπει να βάλω για όλες τις χρήσεις ή το χωριάτικο το κίτρινο που φτιάχνουμε το ψωμάκι;
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Θεά της φωτογραφίας lenoula,για όλες τις χρήσεις θα σου δώσει φύλλο.Κίτρινο αλέυρι για ψωμί,πιστεύω θα το κάνει ακόμη καλύτερο.Εγώ θα πειραματιζόμουνα με 3 χούφτες από το μέν και 3 απο το δε.
    Προσωπική άποψη πάντα.Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 5-12-09  
    επεστρεψα, εφτιαξα το φυλλο και μου ανοιξε πολυ ευκολα.
    τωρα μενει να το δοκιμασω.
    χρυσοχερης!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 5-12-09  
    Είναι η πρώτη φορά που ανοίγω φύλλο με τόση ευκολία. Παιδιά ανοίγει πολύ ωραία!!
    Ευχαριστούμε πολύ Garrett!!
    #
    Σχόλιο από Garrett, 5-12-09  
    Κάπου εδώ αφου σας ξαναματαευχαριστήσω, θα πρέπει να αποκαταστήσω την τάξη. lenoula,μπορεί να είσαι θεά, δεν μπορεί αν το αμφισβητίσει κανένας, απλά εγώ μπερδεύτηκα. Θεα της φωτογραφίας και δη της καλλιτεχνικής, εννοούσα τη lenale.Sorry
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-12-09  
    carrett πραγματι γνησιο παραδοσιακο φυλλο,το εχω κανει ατελειωτες φορες ετσι ακομα και για πιτακια που τηγανιζουμε εδω στην Ηπειρο για τους γαμους.
    αν θελετε μπορειτε να το δοκιμασετε βαζοντας στο κανονικο σας αλευρι και μια χουφτα φαρινα,γινεται ενα πολυ ωραιο τραγανο φυλλο.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από marina11, 6-12-09  
    Κοριτσια καλημερα σε ολες σας.

    Τι το ηθελα να κυταξω την συνταγη λιγο πριν παω για υπνο ? Και παντα πιστευα οτι δεν ειμαι μαζοχιστρια.. και τωρα πειναω, αλλα δεν θα υποκυψω..
    ( ειμαι Αμερικη και ειναι 1 μετα μεσανυχτα)

    Λοιπον χωρις να την εχω δοκιμασει , βαζω ολα τα πηρουνακια μαζεμενα αλλα το προβλημα ειναι οτι δεν εχω ιδεα για το πως να ανοιξω πιτα ενω κανω χιλια δυο αλλα πραγματα.
    Πως ειναι δυνατον με 6 φουχτες αλευρι να βγαινει τετοιο τελειο αποτελεσμα και οσο αφορα το ανοιγμα, δεν εχω τοσο λεπτη βεργα/γκλιτσα ουτε το ταψι που αναφερετε.
    τι λετε κοριτσια , αυριο που θα ξυπνησω να δοκιμασω να ανοιξω φυλο ????
    Πω πω, αν μου πετυχει θα τρελλαθω απο την χαρα μου γιατι θα ειναι και η πρωτη φορα στη ζωη μου.
    Ευχαριστω και καλη σας μερα, και οποιες εχετε αγαπημενους ανθρωπους που ακουν στο ονομα Νικος, να τους χαιρεσθε,
    #
    Σχόλιο από Garrett, 6-12-09  
    Marina11, καλημέρα.
    Φτιάξτο με οποιονδήποτε πλάστη,χοντρό, κλασικκό, μεγάλο, μικρό,βάλτο σε οποιοδήποτε ταψί, βαθύ, pyrex, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τραγικά στο ορκίζομαι.Απλά προτεινόμενα είναι τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η γιαγια μας.Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν όλοι.Καλή επιτυχία & thanks για τις ευχές, γιορτάζει ο γιός μου.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 6-12-09  
    η χορτοπιτα που εφτιαξα , εγινε αναρπαστη.
    την εφτιαξα χτες και σημερα δεν υπαρχει.
    την εκανα στριφτη σαν σαλιγκαρι, οπως την φτιαχνει η πεθερα μου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-12-09  
    κανουμε το ιδιο φυλλο!! ειναι τελειο!!
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/kolokithotiropita-me-spitiko-fillo.html
    :):)
    #
    Σχόλιο από svigos, 6-12-09  
    καλησπερα σε ολους ειμαι καινουρια στην παρεα σας,ετσι φτιαχνω κι εγω το φυλλο και γινεται υπεροχο αλλα αν μπορει καποια να μου πει γιατι βαζουμε το φυλλο στη μεση;ευχαριστω κ καλες γιορτες
    #
    Σχόλιο από pontia1977, 8-12-09  
    kalhspera h8ela na rothso an ladonoume ta fula otan ftiaxnoume thn pita.akougete polu kalo to fulo kapos etsi to ftiaxno kai ego alla 8a to dokimaso kai etsi giauto 8elo na xero.euxaristo polu.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 8-12-09  
    Pontia 1977 τα λαδώνουμε τα φύλλα. Αν δεν τα λαδώσεις θα σου βγουν ξερά.
    #
    Σχόλιο από sofita, 9-12-09  
    Με τις ζύμες κι εγώ δεν τα πήγαινα και τόσο καλά και είχα συγκεκριμένη δοσολογία για το φύλλο με 3 κούπες αλευρι,1 κουπα νερο,λιγο αλατι,λιγο ξυδι,λιγο λαδι.Αυτή τη φορά δοκίμασα τη δική σου συνταγή για φύλλο και ενα εχω να πω συγχαρητήρια!!'Ανοιξε με μεγαλύτερη ευκολια και εγινε ωραιο και τραγανό,ισως επειδη εχει παραπανω λαδι.Θα το καθιερωσω από δω και πέρα..Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από elenitsa1980, 10-12-09  
    Σήμερα άνοιξα για πρώτη φορά φύλλο και έγινε καταπληκτικό!Δεν πίστευε κανείς ότι το έφτιαξα εγώ.Τώρα που έμαθα θα φτιάχνω πιο συχνά πίτες με διάφορες γεμίσεις!Σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από vivp, 11-12-09  
    Σ'ευχαριστω πολυ για την επεξηγηση. θα επιστρεψω με τα πιρουνακια. Ελπιζω να τα καταφερω.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    26 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 6-12-09  
    Garrett το φύλλο σου φαίνεται πραγματικά πολύ ωραίο.Μια διευκρίνιση μόνο.Τι νούμερο ταψί χρησιμοποιείς?
    #
    Σχόλιο από Garrett, 6-12-09  
    FILITSA,sorry για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά σήμερα γιορτάζει ο γιός μου και από νωρίς έχει αρχίσει ο οργασμός στην κουζίνα.Λοιπόν, το ταψί που χρησιμοποιώ συνήθως είναι 70cm διάμετρο, το κλασικκό που φτιάχνουν τις πίτες στα χωριά, αλλά έχω φτιάξει πίτες με το συγκεκριμένο φύλλο και σε pyrexάκια και σε άλλα ταψιά 32cm κλπ. Δεν έχει διαφορά, παρα μόνο ότι ανοίγεις ταφύλλα πιό μεγάλα/λεπτά ή πιο μιρά/χοντρά ή απλά σου περισσεύει λίγη ζύμη, αν το ταψί είναι μικρότερο.Προχώρα με ότι έχεις . Μη μασάς.Καλή επιτυχία._
    #
    Σχόλιο από Billys, 9-12-09  
    σοθ δίνω τα 5 πιρουνάκια γιατί τα αξίζεις!!!αλλά μια ερώτηση...αν αντι για λάδι χρησιμοποιήσουμε λιωμένο ζωικό βούτηρο???δεν θα γινει νοστιμη???
    #
    Σχόλιο από Garrett, 10-12-09  
    Από νοστιμιά σίγουρα το βούτυρο θα προσθέσει. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι επίδραση μπορεί να έχει στο άνοιγμα, αλλά και πάλι δεν νομίζω!!Εγώ θα το δοκιμάσω.
    Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από vivp, 10-12-09  
    ειναι η πρωτη φορα που θα φτιαξω φυλλο και θα δοκιμασω το δικο σου. Μπορεις να μου εξηγησεις τι εννοεις οτι βαζεις τα φυλλα τσαλακωτα?
    #
    Σχόλιο από Garrett, 10-12-09  
    Dear vivp
    ο συνήθης τρόπος που βάζουμε τα φύλλα στο ταψί είναι να τα ''στρώνουμε'' το ένα πάνω στο άλλο έ? Ε εδώ λέμε τσαλακωτά και εννοούμε πως βάζοντας το κάθε φύλλο στο ταψί, το αφήνουμε όπως κάτσει, με τις ζάρες του.Δεν το τεντώνουμε και δεν κόβουμε τα περισέυματα.Ελπίζω να βοήθησα. Καλή Επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από lixoudia, 17-12-09  
    Ξετρελαθήκαμε! Στη δική μου παραλλαγή έβαλα μισό ποτήρι λάδι και μισό νερό στη ζύμη και δεν άλειψα τα φύλλα ένα ένα μετά. Την άνοιξα με νισεστέ.

    Επίσης βρήκα ένα έτοιμο κοσκινισμένο αλεύρι στο σούπερ, "ζυμωτό" λέγεται και νομίζω η εταιρία είναι Μύλοι Αγ. Γεωργίου. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο αλλά πρώτη φορά έκανα τέτοια πίτα!!!!! Βγήκε τραγανή αλλά αφράτη ταυτόχρονα, όπως ακριβώς την ήθελα!

    Ευχαριστώ για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki67, 25-1-10  
    Καλησπερα σας. Ειμαι νεο μελος στην ομορφη παρεα σας και θελω να ρωτησω κατι γι αυτην την υπεροχη ζυμη.
    Αντι για χουφτες, σε κουπα μετρησης, ποσο αλευρι θα χρησιμοποιησω?
    Ευχαριστω πολυ!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Garrett, 25-1-10  
    vasiliki67, η δική μου χούφτα,που είναι και κουπί!! αντιστοιχεί σε 3/4 της κούπας του NESCAFE ας πούμε,ή 80 γραμμάρια.
    #
    Σχόλιο από Esme, 22-2-10  
    Garrett το φύλλο βγήκε καταπληκτικό! Η ζύμη ήταν πολύ μαλακή και το φύλλο άνοιγε πανεύκολα. Θα ήθελα τις εξής διευκρίνησεις : όταν λές ένα φλυτζανάκι λάδι, εννοείς του φλ.του ελληνικού καφέ? εγώ πάντως τόσο έβαλα. Τέλος, όταν η πίτα βγήκε από το φούρνο ήταν τραγανή,αλλά μόλις κρύωσε σαν να μαλάκωσε, έτσι πρέπει να γίνεται?
    #
    Σχόλιο από Garrett, 22-2-10  
    Esme:όταν λές ένα φλυτζανάκι λάδι, εννοείς του φλ.του ελληνικού καφέ?
    Ναι και συγνώμη που δεν το διευκρίνησα. Τέλος, όταν η πίτα βγήκε από το φούρνο ήταν τραγανή,αλλά μόλις κρύωσε σαν να μαλάκωσε, έτσι πρέπει να γίνεται?
    Δυστυχώς ναι, για αυτό μην τη αφήνετε να κρυώνει φάτε την όλη γρήγορα :-)
    #
    Σχόλιο από tt2, 3-10-10  
    ξέρει κανείς να μου πει αυτή η δόση για τι μέγεθος ταψί είναι περίπου;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 3-10-10  
    To δικό μου ταψί ήταν 32αρι και με το ζόρι το τράβηξα τόσο το ζυμάρι. Για μεγαλύτερο δεν κάνει, θέλει μεγαλύτερη δόση.
    #
    Σχόλιο από tt2, 3-10-10  
    ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, κι εγώ 32αρι έχω! θα το παλέψω!
    #
    Σχόλιο από elenie, 16-11-10  
    Δεν δοκιμασα το φυλλο αλλα μαλλον θα δοκιμασω συντομα. Μια ερωτηση: τι μπορουμε να κανουμε με τα φυλλα που περισσευουν; Ποσες μερες διατηρουνται στο ψυγειο ή στην καταψυξη;
    #
    Σχόλιο από nektarios1971, 18-3-11  
    Πολύ ωραία πίτα μπράβο!Μια ερώτηση.Εφτιαξα μία και την εβαλα στην κατάψυξη αλλά όταν την έψησα μετά από 3 μέρες το φύλλο ήταν πολύ σκληρό (μασιόταν δύσκολα).Μήπως φταίει το ότι ήπιε το λάδι από το αλειμα των φύλλων?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-4-11  
    Εγώ την ψήνω πάντα στις αντιστάσεις. Όσο για τη σκληρή, ίσως ήθελε πιο λεπτό φύλλο ή λίγο παραπάνω λαδάκι ή λιγότερο αλεύρι ή και λιγότερο ψήσιμο, να γίνει μεν τραγανή, αλλά να μην είναι και πολύ σκληρή. Πάντως γενικά, και εμένα καμια ώρα παίρνουν οι πίτες, θα καταλάβεις ότι έγιναν από το χρώμα τους, να είναι ροδαλές ροδαλές!
    #
    Σχόλιο από bima, 1-6-11  
    λοιπον το εφτιαξα..το φυλλο...σαν γευση απαιχτο...αλλα δε μου βγηκε πολυ.....τι εννοουμε 6 χουφτες...σε γραμμαρια ποσο αλευρι να βαλω;;.....και στο ανοιγμα κατι δε πηγε καλα ///λετε να φταιει που ειχα χοντρο πλαστη;;;....
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 1-6-11  
    bima, τα μυστικά του ανοίγματος δεν είναι πολλά και είναι πανεύκολα! 1) Μετά το ζύμωμα αφήνεις 30' περίπου τη ζύμη να ξεκουραστεί. Ετσι ενεργοποιείται ας πούμε καλύτερα η γλουτένη και ανοίγει το φύλλο χωρίς να σε παιδεύει. Οταν δεν έχει ξεκουραστεί η ζύμη, το καταλαβαίνεις τη στιγμή που ξεκινάς να ανοίγεις το πρώτο μπαλάκι κι ενώ εσύ το ανοίγεις με τον πλάστη σου, εκείνο ξαναμαζεύει με πείσμα!!! Οπότε το αφήνεις λίγη ώρα ακόμα. 2)Άλλοι πασπαλίζουν με αλεύρι κατά το άνοιγμα κι άλλοι με νισεστέ. Προτιμώ το νισεστέ γιατί φτιάχνεται από καλαμπόκι και βοηθάει έμπειρους και κυρίως άπειρους να μην κάνει τρύπες το φύλλο και να γίνεται πιο τραγανό. 3)Το κίτρινο αλεύρι πιστεύω ότι είναι το ιδανικότερο για χωριάτικο φύλλο. Οι γιαγιάδες μας όταν έφτιαχναν πίτες και μας έστελναν αδιάβαστους, δεν είχαν αλεύρι για όλες τις χρήσεις!!!
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 1-6-11  
    Να σου πω επίσης ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να ζυγίσεις. Γέμισε καλά καλά τη χούφτα σου, τόσο που να σου πέφτει το αλεύρι κι αφού μετρήσεις και τις έξι κάνε ένα ζυγισματάκι να δεις πόσο βγαίνει. Φτιάξε το φύλλο σου κανονικά κι αν δεν σε φτάσει θα ξέρεις πόσο να προσθέσεις την επόμενη φορά.Όσο για τον πλάστη, είναι απλά πιο βολικό να χρησιμοποιείς τη βέργα. Κάποτε που δεν έβρισκα, αγόρασα από τη λα'ι'κή ξύλινο σκουπόξυλο, το έκοψα στο μήκος που το ήθελα και το έτριψα με γυαλόχαρτο μέχρι που έγινε λείο σαν βελούδο! Ελπίζω να σε βοήθησα!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από elenavan, 2-1-10  
    Ξέχασα μια λεπτομέρεια!! Χρησιμοποίησα 4 χούφτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 καλαμποκάλευρο.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 8-1-10  
    Κάπως έτσι το έφτιαχνα αλλά με βολεύει η χούφτα από τη κούπα πιο πολύ τελικά.
    Χρησιμοποιώ συνήθως μισό ολικής και μισό άσπρο αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από kornilia31, 29-9-11  
    αυριο θα το δοκιμασω για δευτερη φορα και θα το κανω με χωριατικο αλευρι. οποτε επανερχομαι λιαν συντομως με εντυπωσεις και πηρουνακια. ελπιζω να βγει καλο γιατι εχω τραπεζι!
    #
    Σχόλιο από ψαρακι, 1-4-12  
    φαινεται νοστιμο θα δοκιμασω συντομα

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Σχετικές οδηγίες

    Τέλειο χωριάτικο φύλλο (τεχνική ανοίγματος)
    Προστέθηκε από rihardos
    4.6667
           
           
    (9)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες και πιτάκια
    Ένα βιβλίο 171 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Ψωμιά, πίτες και διάφορες ζύμες
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της anthe13
    Πίτες - Πιτάκια
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki
    πιτες,πιτσες, ζυμες αλμυρες
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της anthikouki