Φλαούνες

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
9 ψήφοι
interliza, 03.04.08

Περιγραφή

Πασχαλινή κυπριακή φλαούνα
Φλαούνες

Τι χρειαζόμαστε:

Υλικά για τη ζυμή
  • 2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Μέχλεπι, μαστίχα, (καλά κοπανισμένα)
  • 2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο ζαχαροπλαστικής
  • Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
  • Γάλα χλιαρό για ζύμωμα

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
  • 12 αυγά (περίπου)
  • 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, μεχλεπι, μαστίχα, δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. σταφίδες
  • 2-3 αυγά χτυπημένα για επάλειψη
  • 2 φλιτζάνια σησάμι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Κουζίνα: Κυπριακή
Φτιάχνει: 8-10 φλαούνες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Τρόπος Παρασκευής της γέμισης
  1. Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά
  2. Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μεχλεπί και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά
  4. Κτυπούμε τα αυγά ολόκληρα
  5. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσο αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφιχτή.
  6. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.
Τρόπος Παρασκευής της ζύμης
  1. Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μεχλεπί, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά
  2. Προσθέτουμε το λάδι και ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική
  3. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκ και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην Κύπρο υπάρχουν ειδικά τυριά για τις φλαούνες όμως μπορουν να γίνουν το ίδιο νόστιμες με διάφορα άλλα τυριά. Αν δεν έχουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστάσησουμε με μαγιά ξερή ή νωπή.

23 Όλα

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
#
Σχόλιο από flora, 3-4-08  
Λόγω του ότι δουλεύω σε Κυπριακή εταιρεία, έχω δοκιμάσει πολλές από τις Κυπριακές λιχουδιές !!! Οι Φλαούνες είναι μια νόστιμη λιχουδιά που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν από Κύπριο συνάδελφο ... Δεν την λες ούτε γλυκιά ούτε αλμυρή.....είναι μοναδική (αλλά και τόσα αυγά????)!!!
#
Σχόλιο από interliza, 3-4-08  
Ναι:) πραγματικά παίρνει πολλά αυγά...φυσικά εξαρτάται απο το πόσο σκληρό είναι το τυρί και το ειδος του τυριου...ειναι μπελάς να φτιαχτούν αλλά νόστμες αν... αφαιρέσουμε την χοληστερινη που κουβαλούν :)
#
Σχόλιο από alessandra, 3-4-08  
δωδεκα αυγαααα?ο.Ο το τρως και πεθαινεις μετα.χιχι.μαλλον ειναι για μια φορα στο τοσο αυτα...
#
Σχόλιο από interliza, 4-4-08  
μα φυσικα ειναι καθε τόσο αφου είναι πασχαλινό και γινονται μόνο μια φορά το χρόνο ...ομως αν σκεφτείς πως και στα τσουρέκια παίρνει αρκετά αυγά δεν έχερι μεγάλη διαφορά ...και στην περίπτωση των φλαούνων αναλογή περίπου 1 1/2 αυγό στην κάθε μια και σίγουρα η κάθε μια απο αυτές δεν είναι ατομικές αλλα σερβίρονται σε φέττες περίπου 4-5...δηλαδή αντε να φας 2 κομματάκια :) εκτός κι αν σου αρέσει και την φας όλη :)
#
Σχόλιο από Silviaelia, 21-4-08  
Στην Κύπρο οι φλαούνες είναι παραδοσιακό έδεσμα που γίνεται μια φορά τον χρόνο το Πάσχα.... τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου απλά κατασκευάζοντε μικρές φλαουνίτσες σε ατομικό μέγεθος σαν τυροπιτάκι απο τα ζαχαροπλαστία η μητέρα μου ας πουμε τις βάζει στην κατάψυξη και τρώμε μέχρι τον Σεμπτέμβριο....
Επίσης βάζουμε μέχλεπι, μαστίχα ώς αρωματικά... Όσο για τα αυγά.... Γι' αυτό η χολιστερίνη θερίζει τους Κύπριους....
#
Σχόλιο από sweet_home, 18-2-09  
#
Σχόλιο από elena26_k, 12-4-09  
οι φλαουνες ειναι τελειες.ειδικα ζεστες.γλυκιες ή αλμυρες,απλα ΥΠΕΡΟΧΕΣ!
#
Σχόλιο από meloula, 12-4-09  
Αν φοβάστε τη χοληστερίνη, μπορείτε να κάνετε τις φλαούνες με ανάλατη μυζήθρα. Η γεύση θα είναι περίπου ίδια, και η χοληστερίνη πολύ λιγότερη!
#
Σχόλιο από interliza, 12-4-09  
το χαρακτηριστικο της φλαουνας ειναι το τυρι το οποιο δεν ξερω αν υπαρχει στην Ελλάδα και μάλλον δεν υπάρχει....φτιάχνονται και με χαλούμι αλλα δεν εχει καμια σχεση με τις πραγαμτικες φλαούνες...μιλατε για χοληστερίνη γενικά...μια το τυρι μια τα αυγά...μα αν δεν κανω λάθος τα τσουρέκια παίρνουν κι αυτά αρκέτα αυγά...δεν σημαίνει ότι τρώμε ενα ολόκληρο τσουρέκι και φάγαμε και τα 8-10 αυγά που περιέχει...το ίδιο συμβαίνει και με τις φλαούνες τρώμε 1-2 κομμάτια ...και το αρνι εχει χοληστερίνη!!
#
Σχόλιο από lisacook, 19-2-10  
Σ' αυτό το site υπάρχει μια τάση οι περισσότερες συνταγές να είναι "κλεμμένες" από άλλα site. http://news.karpasha.com/index.php?option=com_content&task=view&id=898&Itemid=68
Σεβαστείτε τον κόπο αυτών των ανθρώπων και τουλάχιστον ωφείλεται να αναφέστε στην πηγή της συνταγής απ΄όπου την πήρατε.
Λίζα
#
Σχόλιο από Sitronella, 19-2-10  
lisacook καλό θα είναι, πριν κάνεις τέτοιου είδους κριτικές, να διαβάζεις λίγο καλύτερα αυτά που έχεις μπροστά σου.
Εάν δεις στο site στο οποίο κάνεις παράθεση, κάτω κάτω έχει αναφορά στην πηγή, δηλαδή στο ΔΙΚΟ μας site.
Το οποίο σημαίνει ότι ΕΚΕΙΝΟΙ έχουν πάρει τη συνταγή από εμάς και όχι το ανάποδο.
Είναι πολύ εύκολο να κακολογούμε, όλοι μπορούν να το κάνουν...
#
Σχόλιο από stelia, 20-1-11  
interliza! Mπράβο που μας ανέβασες αυτήν την υπέροχη πραγματικά συνταγή!!! Είναι η τρίτη φορά που τις φτιάχνω!!! Εγώ βάζω μόνο 6 αυγά και βάζω 6 κόκους μαχλέπι, 6 κόκους μαστίχα στη ζύμη και τις ίδιες ποσότητες βάζω και στη γέμιση γιατί άν βάλουμε περισσότερο θα πυκρίσουν!! ΄Εφτιαξα 130 κομμάτια μικρά προς μέτρια!!! ΄Εβαλα χαλούμια και κασέρι!!!! Και αντί για προζύμι έβαλα ξερή μαγιά! ΄Εχουν κόπο αλλά σίγουρα σε αποζημιώνουν!!!! Είναι απίστευτες!!!!
#
Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 13-4-11  
Η συνταγη μοιαζει πολυ ενδιαφερουσα αλλα
εχω μπερδευτει με το τυρι τελικα πιο ειναι το πιο κοντινο σ'αυτο που βαζετε στην κυπρο?
#
Σχόλιο από interliza, 13-4-11  
Πιστευω πως μπορεις να χρησιμοποιήσεις ο,τι τυρί θέλεις! Κι εμεις εδώ πολλές φορές,χώρια απο το πασχαλινο κυπριακο τυρί τρίβουμε κιαλλα διάφορα τυριά.Αυτό που θα κοιτάξεις είναι πόσο αλμυρές τις θέλεις και αναλόγως παίρνεις τυρί.Επίσης είναι ωράια να βάλεις και χαλούμι :)Καλη επιτυχία
#
Σχόλιο από stavroulla, 16-4-11  
Κορίτσια εγώ τις φλαούνες μου τις φτιάχνω με φρέσκα 1000γρ. αναρή/μυζήθρα καλά στραγγισμένη βάζω μέσα ενα κομμάτι 250γρ.ξερή και 250γρ.χαλούμι και γίνοντε τέλιες
#
Σχόλιο από interliza, 16-4-11  
Aπ όσο γνωρίζω,το τυρι πρεπει να ειναι ξερό και όχι μαλακο όπως η μαλακή μυζήθρα που αναφέρεις γιατι γίνονται πιο αφράτες.όμως αν σου πετυχαινουν κανένα πρόβλημα :)
#
Σχόλιο από stavm, 22-4-11  
Paidia i mama mou vazei episis kefaloturi mazi me to kupriako turi. se analogia 6 kg kupriako turi vazei 1-1,5 kg kefaloturi. kai pali exoun teleia geusi!
#
Σχόλιο από geusi, 30-3-12  
μενω στη κυπρο εδω και 11χρονια και αυτη η συνταγη ειναι η πιο κοντινη εαν οχι η πιο ακριβης συνταγη για φλαουνες..ειναι πεντανοστιμη κ μην σας απασχολουν τα αυγα.οσο για το τυρι φλαουνας,πραγματικα δεν υπαρχει στην ελλαδα,εκτος αν φτιαχνει καμμια μαμα σας η γιαγια σας στα χωρια δικα τους τυρια...εγω να φανταστειτε δεν αγοραζω απο το σουπερ μαρκετ...φτιαχνει η πεθερα μου στο χωριο δικο της τυρι και αυτο κανει την διαφορα!!!αν θελετε μια πιο εντονη γευση βαλτε προζυμι δικο σας κ εξτρα δυοσμο!!!καλες φουρνιες!!!
#
Σχόλιο από thomaei, 2-4-12  
φαινεται πολυ καλη συνταγη , θα την δοκιμασω και θα επανελθω με της εντυπωσεις μου!!!!
#
Σχόλιο από flochr, 16-4-14  
Γεία σας! Ήθελα να ρωτήσω αμα θα χρησιμοποιήσω νωπή μαγιά αντι για προζύμι πόση ποσότητα περίπου;
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

21 Σχόλια

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
#
Σχόλιο από flora, 3-4-08  
Λόγω του ότι δουλεύω σε Κυπριακή εταιρεία, έχω δοκιμάσει πολλές από τις Κυπριακές λιχουδιές !!! Οι Φλαούνες είναι μια νόστιμη λιχουδιά που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν από Κύπριο συνάδελφο ... Δεν την λες ούτε γλυκιά ούτε αλμυρή.....είναι μοναδική (αλλά και τόσα αυγά????)!!!
#
Σχόλιο από interliza, 3-4-08  
Ναι:) πραγματικά παίρνει πολλά αυγά...φυσικά εξαρτάται απο το πόσο σκληρό είναι το τυρί και το ειδος του τυριου...ειναι μπελάς να φτιαχτούν αλλά νόστμες αν... αφαιρέσουμε την χοληστερινη που κουβαλούν :)
#
Σχόλιο από alessandra, 3-4-08  
δωδεκα αυγαααα?ο.Ο το τρως και πεθαινεις μετα.χιχι.μαλλον ειναι για μια φορα στο τοσο αυτα...
#
Σχόλιο από interliza, 4-4-08  
μα φυσικα ειναι καθε τόσο αφου είναι πασχαλινό και γινονται μόνο μια φορά το χρόνο ...ομως αν σκεφτείς πως και στα τσουρέκια παίρνει αρκετά αυγά δεν έχερι μεγάλη διαφορά ...και στην περίπτωση των φλαούνων αναλογή περίπου 1 1/2 αυγό στην κάθε μια και σίγουρα η κάθε μια απο αυτές δεν είναι ατομικές αλλα σερβίρονται σε φέττες περίπου 4-5...δηλαδή αντε να φας 2 κομματάκια :) εκτός κι αν σου αρέσει και την φας όλη :)
#
Σχόλιο από Silviaelia, 21-4-08  
Στην Κύπρο οι φλαούνες είναι παραδοσιακό έδεσμα που γίνεται μια φορά τον χρόνο το Πάσχα.... τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου απλά κατασκευάζοντε μικρές φλαουνίτσες σε ατομικό μέγεθος σαν τυροπιτάκι απο τα ζαχαροπλαστία η μητέρα μου ας πουμε τις βάζει στην κατάψυξη και τρώμε μέχρι τον Σεμπτέμβριο....
Επίσης βάζουμε μέχλεπι, μαστίχα ώς αρωματικά... Όσο για τα αυγά.... Γι' αυτό η χολιστερίνη θερίζει τους Κύπριους....
#
Σχόλιο από sweet_home, 18-2-09  
#
Σχόλιο από elena26_k, 12-4-09  
οι φλαουνες ειναι τελειες.ειδικα ζεστες.γλυκιες ή αλμυρες,απλα ΥΠΕΡΟΧΕΣ!
#
Σχόλιο από meloula, 12-4-09  
Αν φοβάστε τη χοληστερίνη, μπορείτε να κάνετε τις φλαούνες με ανάλατη μυζήθρα. Η γεύση θα είναι περίπου ίδια, και η χοληστερίνη πολύ λιγότερη!
#
Σχόλιο από interliza, 12-4-09  
το χαρακτηριστικο της φλαουνας ειναι το τυρι το οποιο δεν ξερω αν υπαρχει στην Ελλάδα και μάλλον δεν υπάρχει....φτιάχνονται και με χαλούμι αλλα δεν εχει καμια σχεση με τις πραγαμτικες φλαούνες...μιλατε για χοληστερίνη γενικά...μια το τυρι μια τα αυγά...μα αν δεν κανω λάθος τα τσουρέκια παίρνουν κι αυτά αρκέτα αυγά...δεν σημαίνει ότι τρώμε ενα ολόκληρο τσουρέκι και φάγαμε και τα 8-10 αυγά που περιέχει...το ίδιο συμβαίνει και με τις φλαούνες τρώμε 1-2 κομμάτια ...και το αρνι εχει χοληστερίνη!!
#
Σχόλιο από lisacook, 19-2-10  
Σ' αυτό το site υπάρχει μια τάση οι περισσότερες συνταγές να είναι "κλεμμένες" από άλλα site. http://news.karpasha.com/index.php?option=com_content&task=view&id=898&Itemid=68
Σεβαστείτε τον κόπο αυτών των ανθρώπων και τουλάχιστον ωφείλεται να αναφέστε στην πηγή της συνταγής απ΄όπου την πήρατε.
Λίζα
#
Σχόλιο από Sitronella, 19-2-10  
lisacook καλό θα είναι, πριν κάνεις τέτοιου είδους κριτικές, να διαβάζεις λίγο καλύτερα αυτά που έχεις μπροστά σου.
Εάν δεις στο site στο οποίο κάνεις παράθεση, κάτω κάτω έχει αναφορά στην πηγή, δηλαδή στο ΔΙΚΟ μας site.
Το οποίο σημαίνει ότι ΕΚΕΙΝΟΙ έχουν πάρει τη συνταγή από εμάς και όχι το ανάποδο.
Είναι πολύ εύκολο να κακολογούμε, όλοι μπορούν να το κάνουν...
#
Σχόλιο από stelia, 20-1-11  
interliza! Mπράβο που μας ανέβασες αυτήν την υπέροχη πραγματικά συνταγή!!! Είναι η τρίτη φορά που τις φτιάχνω!!! Εγώ βάζω μόνο 6 αυγά και βάζω 6 κόκους μαχλέπι, 6 κόκους μαστίχα στη ζύμη και τις ίδιες ποσότητες βάζω και στη γέμιση γιατί άν βάλουμε περισσότερο θα πυκρίσουν!! ΄Εφτιαξα 130 κομμάτια μικρά προς μέτρια!!! ΄Εβαλα χαλούμια και κασέρι!!!! Και αντί για προζύμι έβαλα ξερή μαγιά! ΄Εχουν κόπο αλλά σίγουρα σε αποζημιώνουν!!!! Είναι απίστευτες!!!!
#
Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 13-4-11  
Η συνταγη μοιαζει πολυ ενδιαφερουσα αλλα
εχω μπερδευτει με το τυρι τελικα πιο ειναι το πιο κοντινο σ'αυτο που βαζετε στην κυπρο?
#
Σχόλιο από interliza, 13-4-11  
Πιστευω πως μπορεις να χρησιμοποιήσεις ο,τι τυρί θέλεις! Κι εμεις εδώ πολλές φορές,χώρια απο το πασχαλινο κυπριακο τυρί τρίβουμε κιαλλα διάφορα τυριά.Αυτό που θα κοιτάξεις είναι πόσο αλμυρές τις θέλεις και αναλόγως παίρνεις τυρί.Επίσης είναι ωράια να βάλεις και χαλούμι :)Καλη επιτυχία
#
Σχόλιο από interliza, 16-4-11  
Aπ όσο γνωρίζω,το τυρι πρεπει να ειναι ξερό και όχι μαλακο όπως η μαλακή μυζήθρα που αναφέρεις γιατι γίνονται πιο αφράτες.όμως αν σου πετυχαινουν κανένα πρόβλημα :)
#
Σχόλιο από geusi, 30-3-12  
μενω στη κυπρο εδω και 11χρονια και αυτη η συνταγη ειναι η πιο κοντινη εαν οχι η πιο ακριβης συνταγη για φλαουνες..ειναι πεντανοστιμη κ μην σας απασχολουν τα αυγα.οσο για το τυρι φλαουνας,πραγματικα δεν υπαρχει στην ελλαδα,εκτος αν φτιαχνει καμμια μαμα σας η γιαγια σας στα χωρια δικα τους τυρια...εγω να φανταστειτε δεν αγοραζω απο το σουπερ μαρκετ...φτιαχνει η πεθερα μου στο χωριο δικο της τυρι και αυτο κανει την διαφορα!!!αν θελετε μια πιο εντονη γευση βαλτε προζυμι δικο σας κ εξτρα δυοσμο!!!καλες φουρνιες!!!
#
Σχόλιο από thomaei, 2-4-12  
φαινεται πολυ καλη συνταγη , θα την δοκιμασω και θα επανελθω με της εντυπωσεις μου!!!!
#
Σχόλιο από flochr, 16-4-14  
Γεία σας! Ήθελα να ρωτήσω αμα θα χρησιμοποιήσω νωπή μαγιά αντι για προζύμι πόση ποσότητα περίπου;
#
Σχόλιο από interliza, 17-4-14  
Ενα κυβάκι για 1 κιλό αλευρι αν δεν κάνω λάθος...αν είναι οπως η ξηρή μαγιά που είναι ένα φακελάκι για 1 κιλό :)
#
Σχόλιο από Desp7, 18-4-14  
Αχχχ Κυπρος!!!! Φετος μετα απο τοσα χρονια κανω πασχα εδω.. Θα το πω κυπριακα : το τσουρεκι εν πιανει μουζι μπροστα στη φλαουνα!!!!
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

0 Ερωτήσεις

2 Παραλλαγές

#
Σχόλιο από stavroulla, 16-4-11  
Κορίτσια εγώ τις φλαούνες μου τις φτιάχνω με φρέσκα 1000γρ. αναρή/μυζήθρα καλά στραγγισμένη βάζω μέσα ενα κομμάτι 250γρ.ξερή και 250γρ.χαλούμι και γίνοντε τέλιες
#
Σχόλιο από stavm, 22-4-11  
Paidia i mama mou vazei episis kefaloturi mazi me to kupriako turi. se analogia 6 kg kupriako turi vazei 1-1,5 kg kefaloturi. kai pali exoun teleia geusi!

Σχετικά άρθρα

Τα αυγά στην κουζίνα μας
Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
Χορτοφαγία
Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
Η συντήρηση των αυγών
Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
Προετοιμασία για το Πάσχα
Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
Το αυγό και η διατροφική του αξία
Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

Τη συνταγή προτείνουν:

ΠΑΣΧΑ-ΑΛΜΥΡΑ -ΓΛΥΚΑ
Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
Αγαπημένες συνταγές
Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelina
Μαριάνθη
Ένα βιβλίο 405 αγαπημένων συνταγών, του/της immortalia33
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΑΣΧΑ
Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti