Φλεβάρης στην κουζίνα; Υπέροχα αυγά mimosa

7 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Ορίστε; Δεν σας φαίνεται και πολύ πετυχημένες σαν τίτλος συνταγής που ανεβαίνει αρχές καλοκαιριού; Με τη θερμοκρασία πολύ πάνω από τους 30 βαθμούς; Δεν έχετε και άδικο…Εάν όμως βρεθείτε με ένα πιάτο με τα αυγά που σας περιγράφω πιο κάτω, είναι σίγουρο ότι το μυαλό σας θα πάει πίσω, στο φεβρουάριο. Τότε που οι μουντάδα των ημερών “σχίζεται” από τις μικρές κίτρινες “τρύπες” των ανθών της μιμόζας. Έχει στα μέρη μου, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τη γειτονιά μου δένδρα μιμόζας που, για ένδεκα ολόκληρους μήνες περνούν σχεδόν απαρατήρητες, μέχρι..... Μέχρι που ξυπνούν μέσα στην παγωνιά σαν ένα προαπάντημα της Άνοιξης που ακόμα δεν έχει πλησιάσει, λίγο μετά την αμυγδαλιά, πιο πριν απ’ τα κορόμηλα και τις ανεμώνες.Αυτά ακριβώς τα άνθη της μιμόζας φέρνει στο νου αυτό το πιάτο, με τα αυγά που είναι καλυμμένα από απαλές “νιφάδες” κρόκου. Για δείτε τα...

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως δείτε, ακόμη και στη θέση “7”, το νερό στην κατσαρόλα συνεχίζει να βράζει. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο νερό ξεπερνάει τους 100 βαθμούς. Το ασπράδι του αυγού αρχίζει να πήζει στους 61 βαθμούς και η πιο …“δύσκολη” από τις πρωτείνες που περιέχει πήζει στους 80 βαθμούς Ο δε κρόκος του σφίγγει στους 65 και στερεοποιείται στους 70 βαθμούς.Αφήστε που εκεί είναι και το μυστικό του σωστού βρασμού τους. Πρέπει να βράζουν στη θερμοκρασία στην οποία πήζουν οι διάφορες πρωτείνες τους ΚΑΙ ΟΧΙ στους 100 βαθμούς που βρίσκεται το νερό που κοχλάζει…Το δε φόβητρό σας, η σαλμονέλα, εξαλείφεται μετά από βράσιμο για λίγα λεπτά στους 71 βαθμούς. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι είναι περιττό να βράζουμε το αυγό αφού πρώτα το νερό αρχίσει να κοχλάζει.Τα αυγά σφίγγουν ακόμη και εκτός εστίας, εάν τα αφήσουμε μέσα στο καυτό νερό. Συνεπώς, εάν δεν έχετε λόγο να ετοιμάσετε άμεσα το πιάτο, μπορείτε να μεταθέσετε χρονικά το βήμα 4 και να μη κρυώσετε αμέσως τα αυγά, αλλά να τα αφήσετε να χλιαρύνουν (ή και να κρυώσουν) μέσα στο νερό όπου έβρασαν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
6 άτομα
  1. 6 τσιμπιές αλάτι ψιλό
  2. 3-4 γύρους με τον μύλο του πιπεριού
  3. 20 γρ χοντρό αλάτι
  4. 1 κ.γ. μαϊντανό, πολύ-πολύ ψιλοκομένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα αυγά που θα βράσουμε (εάν φροντίσουμε να έχει τέτοιο μέγεθος που να χωράει μεν άνετα τα αυγά μας, αλλά να μην είναι και πολύ μεγαλύτερο, οπότε και θα απαιτούσε πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, θα αποφύγουμε την πολύ περισσότερη ενέργεια που θα απαιτείτο για να το ζεστάνουμε). Προσθέτουμε τόσο νερό που να τα καλύψει εντελώς, δεν χρειάζεται όμως (για τον ίδιο με πιο πριν λόγο) να περισσεύει και κάποια δάκτυλα από πάνω. Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι.

  2. 2

    Εδώ θα αποφασίσετε εάν θα αφήσετε τα αυγά μέσα στο νερό ευθύς εξ’ αρχής ή θα τα αφαιρέσετε για να τα ξαναβάλετε όταν πια το νερό θα έχει αρχίσει να βράζει. Με τον πρώτο τρόπο θα τα αφήσετε να βράσουν 8-9 γεμάτα λεπτά από τη στιγμή που θα ανάψετε το μάτι, με τον δεύτερο θα βράσουν ένα 10λεπτο αφ’ ότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Εσείς τι θα αποφασίζατε;

  3. 3

    Σε κάθε περίπτωση, μόλις το νερό αρχίσει να αναδεύται έντονα, κατεβάζουμε την ένταση στο μάτι στο “7” ή και στο “6,5” ακόμη. Έτσι περιορίζουμε το κούνημα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα, άρα και τα μεταξύ τους κτυπήματα, άρα και τον κίνδυνο “ατυχήματος”, να σπάσουν, (αν και με την πρώτη μέθοδο, το ασπράδι θα έχει ήδη πήξει αρκετά όταν θα αρχίσει το νερό να βράζει οπότε, ακόμη και αν κάποια ραγίσουν, το ασπράδι τους δεν θα χυθεί έξω από το αυγό. Στη θέση “7”, η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλή, ώστε να συνεχίσουν να πήζουν τα αυγά στο εσωτερικό τους (και, βέβαια, υπερ-αρκετή για να εξαλείψει τον κίνδυνο από την ύπαρξη βακτηρίων).

  4. 4

    Αδειάζουμε το καυτό νερό, και προσθέτουμε κρύο στην κατσαρόλα, για να σταματήσουμε το βράσιμο των αυγών ακαριαία, ώστε να μπορέσουμε να τα πιάσουμε στα χέρια και να τα ξεφλουδίσουμε.

  5. 5

    Ξεφλουδίζουμε λοιπόν τα αυγά μας και τα κόβουμε στη μέση κατά την έννοια του μήκους τους. Μπορούμε (χωρίς να έχει καμία απολύτως σημασία για το τελικό αποτέλεσμα) είτε να κόψουμε πέρα ως πέρα το κάθε αυγό, κόβοντας και τον κρόκο στα δύο, είτε και να τα κόψουμε με μία τομή που θα χωρίσει περιμετρικά μόνο το ασπράδι που, αφού απομακρύνουμε τα δύο μέρη, ο κρόκος θα μείνει ανέπαφος, με το σφαιρικό του σχήμα ακέραιο, σε ένα από τα δύο μισά του αυγού.

  6. 6

    Αφαιρούμε από το κάθε αυγό τον κρόκο του και τους μαζεύουμε όλους σε μία σήτα, που την έχουμε ακουμπήσει πάνω από ένα μπολ, από ένα δοχείο, μέσα στο οποίο θα μαζέψουμε τους λιωμένους κρόκους. Επειδή θα φτιάξουμε δύο διαφορετικά μείγματα, θα μπορούσαμε εδώ να μαζέψουμε τους κρόκους σε δύο διαφορετικά δοχεία. Ανώφελος κόπος (και λέρωμα δοχείων), αφού το θέμα μπορούμε να το λύσουμε διαφορετικά (βήμα 16).

  7. 7

    Βοηθούμενοι από την ανάστροφη ενός κουταλιού και πιέζοντας τους κρόκους αρχικά να θρυμματιστούν και στη συνέχεια να περάσουν μέσα από τις διατρήσεις της σήτας,

  8. 8

    Μαζεύουμε τους λιωμένους κρόκους, έναν “πουρέ κρόκων” στο δοχείο που έχουμε βάλει από κάτω.

  9. 9

    Αυτή είναι και η μόνη σοβαρή δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε όλη τη συνταγή, φροντίζουμε λοιπόν με συνέπεια να περάσει σιγά-σιγά όλη η μάζα των κρόκων μέσα από τις τρύπες της σήτας. Δεν θέλει, άλλωστε, πάνω από 3 λεπτά!

  10. 10

    Το αποτέλεσμα, όμως, θα μας ικανοποιήσει απόλυτα. “Πουρές” έλεγα προηγουμένως; Απαλές, αφράτες, “νιφάδες κρόκου” έχουν συγκεντρωθεί στο δοχείο που έχουμε κάτω από τη σήτα, και ήδη το σ(τ)όμα μου μυρμηγκιάζει ηδονικά στην ιδέα ότι θα τις γευθεί...

  11. 11

    Στο τέλος και πάλι με το κουτάλι, μαζεύουμε και όλη την ποσότητα του λιωμένου κρόκου που έχει μεν περάσει μέσα από τη σήτα αλλά έχει κολλήσει στο πίσω μέρος της.

  12. 12

    Κόβουμε ένα πολύ μικρό κομματάκι από το καμπύλο σημείο στην πλάτη του ασπραδιού, δημιουργώντας έτσι μία “βάση”, για να μπορεί να στέκεται σταθερά το κάθε μισό αυγό.

  13. 13

    Κρατούμε στην άκρη μία ποσότητα περίπου, μίας κουταλιάς, από τις “νιφάδες κρόκου” (δείτε τι υπέροχα αφράτες είναι!!!)

  14. 14

    Και ανακατεύουμε την υπόλοιπη ποσότητα με τα 50 γραμμάρια μαγιονέζας, το ψιλό αλάτι και το πιπεράκι (αν θέλετε, από αυτό το τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο.Ιδιαίτερα εάν είναι φρεσκοτριμμένο!).

  15. 15

    Γεμίζουμε με τη μισή ποσότητα τις κοιλότητες των μισών αυγών.

  16. 16

    Στην υπόλοιπη μισή ποσότητα κρέμας, προσθέτουμε τον μαϊντανό, πολύ-πολύ ψιλοκομμένο.

  17. 17

    Με αυτό το δεύτερο μείγμα, γεμίζουμε τις κοιλότητες των άλλων μισών αυγών.

  18. 18

    Πασπαλίζουμε από πάνω όλα τα αυγά, με τον κατακίτρινο κρόκο που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Αυτές είναι οι μιμόζες μας.

  19. 19

    Από εδώ και κάτω, “ξεφεύγω” λίγο από την κανονική συνταγή, προσθέτοντας και ένα τρίτο χρώμα, που δεν υπέρχει στις μιμόζες. Σε μία μικρή ποσότητα στο τέλος προσέθεσα λίγη σάλτσα κέτσαπ αλλά και λίγη σος τεριγιάκι.

  20. 20

    Και με αυτό το μείγμα, γέμισα τις κοιλότητες κάποιων από τα αυγά.

  21. 21

    Σερβίρουμε από 3 μισά-αυγά ανά άτομο.

  22. 22

    Καλή όρεξη!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens