Φλωμάρια χειροποίητα Λήμνου

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
TSOFAGR, 09.11.11

Περιγραφή

Φλωμάρια απο τα χεράκια μας, απο φρέσκα αυγά και γάλα με κίτρινο σκληρό σταρένιο αλέυρι Λήμνου. Μπορούμε ακόμη με την ίδια ζύμη να τα κόψουμε ότι σχέδιο θέλουμε. Ακόμη να τα φάμε φρέσκα σαν μακαρονάδα ή να τα κόψουμε παπαρδέλες. Γενικά μπορούμε με αυτή την ζύμη να φτιάξουμε ό,τι ζυμαρικό μας αρέσει,είτε φρέσκο ή να το ξηράνουμε στον ήλιο ή σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού μας ή να τα στεγνώσουμε στον φούρνο.

Φλωμάρια χειροποίητα Λήμνου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά σταρένιο σκληρό κίτρινο αλέυρι Λήμνου (περίπου)
  • 15 φρέσκα αυγά (κανονικά)
  • ½ λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • αλέυρι σταρένιο (για το άνοιγμα των φύλλων)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: 2.5 κιλά περίπου
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
Βήμα 2
2) Προσθέτουμε και το γάλα μέσα στην λεκάνη,μαζί με το αλάτι.
Βήμα 3
3) Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη σκληρή ζύμη.
Βήμα 4
4) Πασπαλίζουμε την ζύμη μας με λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.
Βήμα 5
5) Κόβουμε λίγο απο την ζύμη και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο τόσο όσο μπορούμε για να γίνει λεπτό. Άν έχουμε μηχανή, το ανοίγουμε στην μηχανή.
Βήμα 6
6) Διπλώνουμε και αλευρώνοντας την ζύμη φτιάχνουμε έναν ρολό.
Βήμα 7
7) Κόβουμε λεπτές λεπτές φετούλες την φρέσκια ζύμη μας. Άν έχουμε ανοίξει τα φύλλα με το μηχάνημα, τότε τα κόβουμε λωρίδες τόσες όσο το μικρό μας δαχτυλάκι και τα αφήνουμε να ξεραθούν πολύ καλά, πάνω σε ένα σεντόνι. Βάζουμε της λωρίδες την μια πάνω στην άλλη και κόβουμε μικρά μικρά τα φλωμάρια και είναι έτοιμα.
Βήμα 8
8) Για παπαρδέλες ή μακαρόνια φρέσκα τα κόβουμε όταν έχουμε ανοιγμένο το φύλλο.
Βήμα 9
9) Ξεδιπλώνουμε τα φλωμάρια και τα απλώνουμε σε ένα τραπέζι μέχρι να τα κόψουμε όλα και να τελειώσει η ζύμη.
Βήμα 10
10) Ανάβουμε τον φούρνο στους 70 βαθμούς στο αερόθερμο και στεγνώνουμε ταψί ταψί τα φλωμάρια μας, περίπου για 30 λεπτά. Τα φλωμάρια στο στέγνωμα θα σπάσουν και θα γίνουν μικρά. Άν τα φτιάξουμε το καλοκαίρι, απλώς τα στεγνώνουμε έξω στο αέρα, σκεπάζοντας τα με ένα τούλι. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα φλωμάρια φτιάχνονται με ντόπιο σκληρό κίτρινο αλέυρι, άν δέν βρούμε τότε αγοράζουμε σκληρό σταρένιο αλεύρι. Μπορούμε να τα φτιάξουμε καλοκαίρι ή χειμώνα. Η συνταγή αυτή μπορεί να φτιαχτεί και για φρέσκα μακαρόνια γίνονται πολύ νόστιμα.

Τα φλωμάρια όταν τα κόβουμε με το μαχαίρι μπορεί να είναι μεγάλο-μακρύ το μακαρόνι αλλά μόλις τα στεγνώσουμε στον φούρνο σπάνε και γίνονται φλωμάρια.

Τα φλωμάρια άν τα ανοίξουμε με την μηχανή σε φύλλα και τα αφήσουμε να ξεραθούν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο τα φύλλα και τα κόβουμε λεπτές λεπτές λωρίδες με το μαχαίρι.

Κάθε χέρι επειδή ζυμώνει διαφορετικά και αναλόγως τα αυγά που βάζουμε μέσα ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλέυρι.

Άν τα φύλλα θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι ή έξω τότε να τα αφήσετε να στεγνώσουν πολύ καλά.  Άν κόψουμε τα φλωμάρια στεγνά με τον δεύτερο τρόπο,λωρίδες λωρίδες και τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω στο σεντόνι,τότε είναι έτοιμα και δέν χρειάζεται να τα ψήσετε.

Μπορείτε ακόμη να περάσετε και τα φύλλα κατευθείαν στο μηχάνημα και να κοπούν αμέσως. Είτε στεγνά είτε με την φρέσκια ζύμη.Καλή επιτυχία.

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-11-11  
    Μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια τα φρέσκα Να ρωτήσω κάτι μήπως μπορώ να βάλω πιο λίγα αυγά ? Και λογικά βγάζεις 2 κιλά μακαρόνια έτσι ?:)
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 11-11-11  
    Γεία σου tsoyrekaki. Τα αυγά και εμένα μου φάνηκαν πολλά όταν έμαθα την συνταγή,αλλά μώλις την έφτιαξα είναι πολύ νόστιμα,δέν σου έρχεται αυγουλήλα.
    Άν βάλεις τα πολύ μεγάλα αυγά θα βάλεις λιγότερα.
    Άν βάλεις τα αυγά που είναι τα κανονικά που είναι μικρά τότε θα βάλεις 15 όσα γράφω και στην συνταγή.
    Γράφω ποιό πάνω ότι φτιάχνεις περίπου 2,5 κιλά:)
    Άν θέλεις για δοκιμή,φτιάξε την μισή συνταγή,άν θέλεις να τα φάτε φρέσκα κάτι που κάνω και εγώ πολύ συχνά.Δοκίμασε και πέσμου άν σου άρεσαν.Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 9-9-13  
    Από καιρό ήθελα να κάνω δικά μου ζυμαρικά και η συνταγή σου ήταν στα μέτρα μου...Έκανα την μισή δόση, με 1 κιλό αλεύρι, 7 αυγά και 1 κούπα γάλα. Έκανα 7 φύλλα, τα άφησα όλη την νύχτα πάνω σε τραπεζομάντηλα...Το πρωί είχαν ξεραθεί και τα έσπασα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μου...τα άφησα άλλες δυο μέρες να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι) και τέλος τα έβαλα σε δυο ταψιά του φούρνου και στους 70 βαθμούς στον αέρα, τα στέγνωσα ακόμη πιο πολύ για 40 λεπτά!Βράζουν πάρα πολύ γρήγορα και ακόμη και σκέτα είναι πεντανόστιμα, καμιά σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου!Ευχαριστούμε για την συνταγή και τις λεπτομερείς οδηγίες!
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 9-3-15  
    Καλησπέρα σου TSOFAGR. Εγώ έχω ζήσει για ένα χρόνο στη Λήμνο και λάτρεψα τα υπέροχα φλωμάρια τους και γενικότερα το καταπληκτικό φαγητό τους. Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο έξω από την Λήμνο να βρεις το δικό τους αλεύρι. Εαν χρησιμοποιήσουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα έχουμε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα?
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 9-3-15  
    Και κάτι άλλο που ξέχασα.. η Βαγιάκου χρησιμοποιεί και σιμιγδάλι ψιλό στα φλωμάρια της. Υπάρχει μεγάλη διαφορά εαν προσθέσεις και σιμιγδάλι? Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για όλες αυτές τις ερωτήσεις αλλά θέλω πολύ καιρό να τα φτιάξω και φοβάμαι το αποτέλεσμα για αυτό δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ...
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 9-3-15  
    Καλησπερα.Η συνταγή ειναι αυτη που κανουν στην Λήμνο η Λημνιές γυναίκες.
    Τωρα ο καθε ένας μπορεί να την αλλάξει την συνταγη.
    Σιγουρη με το κιτρινο αλευρι εχει άλλη γέυση το φλομάρι.
    Εγω τα εφτιαξα με κανονικο αλέυρι μιας που εδω στην Γερμανια δεν εχουμε το Λημνιό.Γινονται πολυ νοστιμα και η αναλογια ειναι ακριβως.Αν θελεις για δοκιμη στην αρχη φτιάξε λιγα.
    Καλη επιτυχια
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 13-3-15  
    Τέλεια.. απλά τέλεια. Μες τη νύχτα έβαλα κατσαρόλα κι έφτιαξα σουπίτσα για να τα δοκιμάσω... πεινούσα δεν πεινούσα. χιχι Ονειρεύομαι να τα φτιάξω από τότε που έφυγα από το νησί. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη. Όταν τα κόψουμε τα ανοίγουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ή και λίγο να είναι το ένα πάνω στο άλλο είναι εντάξει? Εμένα μου κόλλησαν λίγα και δεν ξέρω αν φταίει η ζύμη, αν μου βγήκε δηλαδή πολύ μαλακή.. αν και δεν κολλούσε καθόλου όταν την άνοιγα.

    Ακόμη εγώ τα έβαλα στο φούρνο και δεν έλεγαν να στεγνώσουν.. τα είχα για δύο ώρες περίπου στους 70. Τώρα μου φαίνονται εντάξει αλλά επειδή έχει λίγη υγρασία σήμερα τα ξαναέβαλα να τα φουρνίσω λίγο καλού κακού αν και δεν νομίζω να περισέψουν.

    Χίλια ευχαριστώ!!!!

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-11-11  
    Μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια τα φρέσκα Να ρωτήσω κάτι μήπως μπορώ να βάλω πιο λίγα αυγά ? Και λογικά βγάζεις 2 κιλά μακαρόνια έτσι ?:)
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 9-9-13  
    Από καιρό ήθελα να κάνω δικά μου ζυμαρικά και η συνταγή σου ήταν στα μέτρα μου...Έκανα την μισή δόση, με 1 κιλό αλεύρι, 7 αυγά και 1 κούπα γάλα. Έκανα 7 φύλλα, τα άφησα όλη την νύχτα πάνω σε τραπεζομάντηλα...Το πρωί είχαν ξεραθεί και τα έσπασα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μου...τα άφησα άλλες δυο μέρες να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι) και τέλος τα έβαλα σε δυο ταψιά του φούρνου και στους 70 βαθμούς στον αέρα, τα στέγνωσα ακόμη πιο πολύ για 40 λεπτά!Βράζουν πάρα πολύ γρήγορα και ακόμη και σκέτα είναι πεντανόστιμα, καμιά σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου!Ευχαριστούμε για την συνταγή και τις λεπτομερείς οδηγίες!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 9-3-15  
    Καλησπερα.Η συνταγή ειναι αυτη που κανουν στην Λήμνο η Λημνιές γυναίκες.
    Τωρα ο καθε ένας μπορεί να την αλλάξει την συνταγη.
    Σιγουρη με το κιτρινο αλευρι εχει άλλη γέυση το φλομάρι.
    Εγω τα εφτιαξα με κανονικο αλέυρι μιας που εδω στην Γερμανια δεν εχουμε το Λημνιό.Γινονται πολυ νοστιμα και η αναλογια ειναι ακριβως.Αν θελεις για δοκιμη στην αρχη φτιάξε λιγα.
    Καλη επιτυχια
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 13-3-15  
    Τέλεια.. απλά τέλεια. Μες τη νύχτα έβαλα κατσαρόλα κι έφτιαξα σουπίτσα για να τα δοκιμάσω... πεινούσα δεν πεινούσα. χιχι Ονειρεύομαι να τα φτιάξω από τότε που έφυγα από το νησί. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη. Όταν τα κόψουμε τα ανοίγουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ή και λίγο να είναι το ένα πάνω στο άλλο είναι εντάξει? Εμένα μου κόλλησαν λίγα και δεν ξέρω αν φταίει η ζύμη, αν μου βγήκε δηλαδή πολύ μαλακή.. αν και δεν κολλούσε καθόλου όταν την άνοιγα.

    Ακόμη εγώ τα έβαλα στο φούρνο και δεν έλεγαν να στεγνώσουν.. τα είχα για δύο ώρες περίπου στους 70. Τώρα μου φαίνονται εντάξει αλλά επειδή έχει λίγη υγρασία σήμερα τα ξαναέβαλα να τα φουρνίσω λίγο καλού κακού αν και δεν νομίζω να περισέψουν.

    Χίλια ευχαριστώ!!!!

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 11-11-11  
    Γεία σου tsoyrekaki. Τα αυγά και εμένα μου φάνηκαν πολλά όταν έμαθα την συνταγή,αλλά μώλις την έφτιαξα είναι πολύ νόστιμα,δέν σου έρχεται αυγουλήλα.
    Άν βάλεις τα πολύ μεγάλα αυγά θα βάλεις λιγότερα.
    Άν βάλεις τα αυγά που είναι τα κανονικά που είναι μικρά τότε θα βάλεις 15 όσα γράφω και στην συνταγή.
    Γράφω ποιό πάνω ότι φτιάχνεις περίπου 2,5 κιλά:)
    Άν θέλεις για δοκιμή,φτιάξε την μισή συνταγή,άν θέλεις να τα φάτε φρέσκα κάτι που κάνω και εγώ πολύ συχνά.Δοκίμασε και πέσμου άν σου άρεσαν.Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 9-3-15  
    Καλησπέρα σου TSOFAGR. Εγώ έχω ζήσει για ένα χρόνο στη Λήμνο και λάτρεψα τα υπέροχα φλωμάρια τους και γενικότερα το καταπληκτικό φαγητό τους. Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο έξω από την Λήμνο να βρεις το δικό τους αλεύρι. Εαν χρησιμοποιήσουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα έχουμε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα?
    #
    Σχόλιο από Gambi1986, 9-3-15  
    Και κάτι άλλο που ξέχασα.. η Βαγιάκου χρησιμοποιεί και σιμιγδάλι ψιλό στα φλωμάρια της. Υπάρχει μεγάλη διαφορά εαν προσθέσεις και σιμιγδάλι? Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για όλες αυτές τις ερωτήσεις αλλά θέλω πολύ καιρό να τα φτιάξω και φοβάμαι το αποτέλεσμα για αυτό δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ...

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...

    Σχετικές οδηγίες

    Οδηγίες για σπιτικά ζυμαρικά
    Προστέθηκε από ggr
    4.8571
           
           
    (14)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 397 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της gsta
    Αγαπημένες συνταγές κρεας
    Ένα βιβλίο 206 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της helen2679
    Dikaia
    Ένα βιβλίο 169 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72