Φλωμάρια χειροποίητα Λήμνου

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
TSOFAGR, 09.11.11

Περιγραφή

Φλωμάρια απο τα χεράκια μας, απο φρέσκα αυγά και γάλα με κίτρινο σκληρό σταρένιο αλέυρι Λήμνου. Μπορούμε ακόμη με την ίδια ζύμη να τα κόψουμε ότι σχέδιο θέλουμε. Ακόμη να τα φάμε φρέσκα σαν μακαρονάδα ή να τα κόψουμε παπαρδέλες. Γενικά μπορούμε με αυτή την ζύμη να φτιάξουμε ό,τι ζυμαρικό μας αρέσει,είτε φρέσκο ή να το ξηράνουμε στον ήλιο ή σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού μας ή να τα στεγνώσουμε στον φούρνο.
Φλωμάρια χειροποίητα Λήμνου

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά σταρένιο σκληρό κίτρινο αλέυρι Λήμνου (περίπου)
  • 15 φρέσκα αυγά (κανονικά)
  • ½ λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • αλέυρι σταρένιο (για το άνοιγμα των φύλλων)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: 2.5 κιλά περίπου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
    Βήμα 2
    2) Προσθέτουμε και το γάλα μέσα στην λεκάνη,μαζί με το αλάτι.
    Βήμα 3
    3) Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη σκληρή ζύμη.
    Βήμα 4
    4) Πασπαλίζουμε την ζύμη μας με λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.
    Βήμα 5
    5) Κόβουμε λίγο απο την ζύμη και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο τόσο όσο μπορούμε για να γίνει λεπτό. Άν έχουμε μηχανή, το ανοίγουμε στην μηχανή.
    Βήμα 6
    6) Διπλώνουμε και αλευρώνοντας την ζύμη φτιάχνουμε έναν ρολό.
    Βήμα 7
    7) Κόβουμε λεπτές λεπτές φετούλες την φρέσκια ζύμη μας. Άν έχουμε ανοίξει τα φύλλα με το μηχάνημα, τότε τα κόβουμε λωρίδες τόσες όσο το μικρό μας δαχτυλάκι και τα αφήνουμε να ξεραθούν πολύ καλά, πάνω σε ένα σεντόνι. Βάζουμε της λωρίδες την μια πάνω στην άλλη και κόβουμε μικρά μικρά τα φλωμάρια και είναι έτοιμα.
    Βήμα 8
    8) Για παπαρδέλες ή μακαρόνια φρέσκα τα κόβουμε όταν έχουμε ανοιγμένο το φύλλο.
    Βήμα 9
    9) Ξεδιπλώνουμε τα φλωμάρια και τα απλώνουμε σε ένα τραπέζι μέχρι να τα κόψουμε όλα και να τελειώσει η ζύμη.
    Βήμα 10
    10) Ανάβουμε τον φούρνο στους 70 βαθμούς στο αερόθερμο και στεγνώνουμε ταψί ταψί τα φλωμάρια μας, περίπου για 30 λεπτά. Τα φλωμάρια στο στέγνωμα θα σπάσουν και θα γίνουν μικρά. Άν τα φτιάξουμε το καλοκαίρι, απλώς τα στεγνώνουμε έξω στο αέρα, σκεπάζοντας τα με ένα τούλι. Καλή επιτυχία.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Τα φλωμάρια φτιάχνονται με ντόπιο σκληρό κίτρινο αλέυρι, άν δέν βρούμε τότε αγοράζουμε σκληρό σταρένιο αλεύρι. Μπορούμε να τα φτιάξουμε καλοκαίρι ή χειμώνα. Η συνταγή αυτή μπορεί να φτιαχτεί και για φρέσκα μακαρόνια γίνονται πολύ νόστιμα.

    Τα φλωμάρια όταν τα κόβουμε με το μαχαίρι μπορεί να είναι μεγάλο-μακρύ το μακαρόνι αλλά μόλις τα στεγνώσουμε στον φούρνο σπάνε και γίνονται φλωμάρια.

    Τα φλωμάρια άν τα ανοίξουμε με την μηχανή σε φύλλα και τα αφήσουμε να ξεραθούν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο τα φύλλα και τα κόβουμε λεπτές λεπτές λωρίδες με το μαχαίρι.

    Κάθε χέρι επειδή ζυμώνει διαφορετικά και αναλόγως τα αυγά που βάζουμε μέσα ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλέυρι.

    Άν τα φύλλα θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι ή έξω τότε να τα αφήσετε να στεγνώσουν πολύ καλά.  Άν κόψουμε τα φλωμάρια στεγνά με τον δεύτερο τρόπο,λωρίδες λωρίδες και τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω στο σεντόνι,τότε είναι έτοιμα και δέν χρειάζεται να τα ψήσετε.

    Μπορείτε ακόμη να περάσετε και τα φύλλα κατευθείαν στο μηχάνημα και να κοπούν αμέσως. Είτε στεγνά είτε με την φρέσκια ζύμη.Καλή επιτυχία.

    Σχετικές συνταγές

      3 Όλα

      #
      Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-11-11  
      Μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια τα φρέσκα Να ρωτήσω κάτι μήπως μπορώ να βάλω πιο λίγα αυγά ? Και λογικά βγάζεις 2 κιλά μακαρόνια έτσι ?:)
      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 11-11-11  
      Γεία σου tsoyrekaki. Τα αυγά και εμένα μου φάνηκαν πολλά όταν έμαθα την συνταγή,αλλά μώλις την έφτιαξα είναι πολύ νόστιμα,δέν σου έρχεται αυγουλήλα.
      Άν βάλεις τα πολύ μεγάλα αυγά θα βάλεις λιγότερα.
      Άν βάλεις τα αυγά που είναι τα κανονικά που είναι μικρά τότε θα βάλεις 15 όσα γράφω και στην συνταγή.
      Γράφω ποιό πάνω ότι φτιάχνεις περίπου 2,5 κιλά:)
      Άν θέλεις για δοκιμή,φτιάξε την μισή συνταγή,άν θέλεις να τα φάτε φρέσκα κάτι που κάνω και εγώ πολύ συχνά.Δοκίμασε και πέσμου άν σου άρεσαν.Καλή επιτυχία.
      #
      Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 9-9-13  
      Από καιρό ήθελα να κάνω δικά μου ζυμαρικά και η συνταγή σου ήταν στα μέτρα μου...Έκανα την μισή δόση, με 1 κιλό αλεύρι, 7 αυγά και 1 κούπα γάλα. Έκανα 7 φύλλα, τα άφησα όλη την νύχτα πάνω σε τραπεζομάντηλα...Το πρωί είχαν ξεραθεί και τα έσπασα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μου...τα άφησα άλλες δυο μέρες να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι) και τέλος τα έβαλα σε δυο ταψιά του φούρνου και στους 70 βαθμούς στον αέρα, τα στέγνωσα ακόμη πιο πολύ για 40 λεπτά!Βράζουν πάρα πολύ γρήγορα και ακόμη και σκέτα είναι πεντανόστιμα, καμιά σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου!Ευχαριστούμε για την συνταγή και τις λεπτομερείς οδηγίες!

      2 Σχόλια

      #
      Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-11-11  
      Μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια τα φρέσκα Να ρωτήσω κάτι μήπως μπορώ να βάλω πιο λίγα αυγά ? Και λογικά βγάζεις 2 κιλά μακαρόνια έτσι ?:)
      #
      Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 9-9-13  
      Από καιρό ήθελα να κάνω δικά μου ζυμαρικά και η συνταγή σου ήταν στα μέτρα μου...Έκανα την μισή δόση, με 1 κιλό αλεύρι, 7 αυγά και 1 κούπα γάλα. Έκανα 7 φύλλα, τα άφησα όλη την νύχτα πάνω σε τραπεζομάντηλα...Το πρωί είχαν ξεραθεί και τα έσπασα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μου...τα άφησα άλλες δυο μέρες να ξεραθούν (μέσα στο σπίτι) και τέλος τα έβαλα σε δυο ταψιά του φούρνου και στους 70 βαθμούς στον αέρα, τα στέγνωσα ακόμη πιο πολύ για 40 λεπτά!Βράζουν πάρα πολύ γρήγορα και ακόμη και σκέτα είναι πεντανόστιμα, καμιά σχέση με τα ζυμαρικά του εμπορίου!Ευχαριστούμε για την συνταγή και τις λεπτομερείς οδηγίες!

      1 Ερωτήσεις

      #
      Σχόλιο από TSOFAGR, 11-11-11  
      Γεία σου tsoyrekaki. Τα αυγά και εμένα μου φάνηκαν πολλά όταν έμαθα την συνταγή,αλλά μώλις την έφτιαξα είναι πολύ νόστιμα,δέν σου έρχεται αυγουλήλα.
      Άν βάλεις τα πολύ μεγάλα αυγά θα βάλεις λιγότερα.
      Άν βάλεις τα αυγά που είναι τα κανονικά που είναι μικρά τότε θα βάλεις 15 όσα γράφω και στην συνταγή.
      Γράφω ποιό πάνω ότι φτιάχνεις περίπου 2,5 κιλά:)
      Άν θέλεις για δοκιμή,φτιάξε την μισή συνταγή,άν θέλεις να τα φάτε φρέσκα κάτι που κάνω και εγώ πολύ συχνά.Δοκίμασε και πέσμου άν σου άρεσαν.Καλή επιτυχία.

      0 Παραλλαγές

      Άλλες φωτογραφίες

      Σχετικά άρθρα

      Το αυγό και η διατροφική του αξία
      Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
      Τα αυγά στην κουζίνα μας
      Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
      Ασφαλή νωπά αυγά
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
      Η συντήρηση των αυγών
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
      Χορτοφαγία
      Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

      Σχετικές οδηγίες

      Οδηγίες για σπιτικά ζυμαρικά
      Προστέθηκε από ggr
      4.8462
             
             
      (13)

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Αγαπημένες συνταγές κρεας
      Ένα βιβλίο 208 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της helen2679
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 393 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973
      Dikaia
      Ένα βιβλίο 164 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72
      Σπιτικά ζυμαρικά
      Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2