Φοκάτσια (κρεμμυδόψωμο!!)

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
alchemist, 02.12.08

Περιγραφή

Ονειρεμένο ψωμάκι για τους λάτρεις του κρεμμυδιού..

Φοκάτσια (κρεμμυδόψωμο!!)
photo: lenale

Συνταγή από:

alchemist

2 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Για το ψωμάκι:

  • 5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές μαγιά σκόνη
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 2 κουταλάκια αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/4 κούπας λάδι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιες φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Τα βάζουμε σε λεκάνη και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του ψωμιού και ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο από τριγύρω μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί. Εν τω μεταξύ σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι να μαραθούν.
  3. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Τη στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 40 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πατώντας με τα δυο δάχτυλα κάνουμε βαθιές δαχτυλιές σε διάφορα σημεία.
  4. Απλώνουμε πάνω το σωταρισμένο κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με το βασιλικό,τη ρίγανη,το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου. Το δοκίμασα γιατί μου κίνησε την περιέργεια όταν διάβασα κρεμμυδόψωμο! Και πραγματικά είναι τέλειο. Έπαθα την πλάκα μου!! Σημειωτέον 2 ταψάκια ψωμί φύγαν σε μια μέρα!!! Μία δοκιμή θα σας πείσει!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής γι' αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, κάντε τα εξής:

  • χρησιμοποιήστε αλεύρι και μαγιά χωρίς γλουτένη.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 4-12-08  
    ενδιαφερον ακουγετε
    γινετε πλακε σαν λαγανα ή φουσκωνει σαν ψωμι???
    το κοβουμε σαν πιτσα ή σε φετες και σερβιρουμε???
    #
    Σχόλιο από alchemist, 4-12-08  
    ελευθερια μου τωρα που το λες το συνειδητοποιησα.φουσκωνει αλλα οχι παρα πολυ σα ψωμι..μαλλον στα κυβικα της λαγανας θα λεγα..τωρα για το πως θα το κοψεις ειναι στο χερι σου.στο βιβλιο παντως απο οπου το πηρα το χε βαλει σε τετραγωνο ταψι και το χε κοψει σε μικρα τετραγωνα.οπως κοβεις τις πιτες κανονικα.δοκιμασε το παντως..ειναι πολυ νοστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 9-3-09  
    Μια πολύ ωραία παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι με ελιές και δεντρολίβανο από πάνω. Το είχε κάνει μία φίλη μου για τα γεννεθλιά μου πέρυσι και δεν έμεινε τιποτα.
    #
    Σχόλιο από giannak, 9-3-09  
    Θυμίζει πολύ την "λαδένια" μια πίτα σαν πίτσα που φτιάχνουν κάπου στις Κυκλάδες με κρεμμύδι, ντομάτα και ρίγανη. Εξαιρετική θα έλεγα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 1-12-10  
    Πολύ καλό, ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 6-12-10  
    Καλά, τέλειο το κρεμμυδόψωμο! Ακόμη και ο μεγάλος ο γιος μου που δεν πάει τα κρεμμύδια το τσάκισε. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από ives, 10-3-12  
    Ακριβώς την ίδια συνταγή χρησιμοποιώ κι εγώ για το κρεμμυδόψωμο. Η συνταγή πράγματι λέει 2 κουταλιές μαγιά σκόνη αλλά εγώ τελευταία φορά που την έφτιαξα έβαλα ένα ολόκληρο κύβο και το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες!!!
    Όπως και να 'χει είναι μια επιτυχημένη συνταγή. Μπράβο που την ανέβασες alchemist.
    #
    Σχόλιο από fairy369, 14-5-12  
    Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Κ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΣΚΟΡΔΑΚΙ.ΕΒΑΛΑ Κ ΚΥΒΑΚΙΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
    #
    Σχόλιο από vagoas, 16-5-12  
    KALO APOGEVMA POLI ENDIAFEROUSA SYNTAGI ALA KATI INE LATHOS MALON. POSO ALEVRI CHRIAZETE? GRAFETE 5 1/4 MALON LATHOS. EFCHARISTO KAI ANAMENO
    #
    Σχόλιο από fairy369, 17-5-12  
    ΕΓΩ 5 1/2 ΚΟΥΠΕΣ ΕΒΑΛΑ Κ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΖΥΜΗ
    #
    Σχόλιο από katerina78, 9-2-14  
    Μου έγινε πολυ φουσκωτό,θα το ήθελα πιο λεπτο,στη γεύση ήταν καλό....

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από giannak, 9-3-09  
    Θυμίζει πολύ την "λαδένια" μια πίτα σαν πίτσα που φτιάχνουν κάπου στις Κυκλάδες με κρεμμύδι, ντομάτα και ρίγανη. Εξαιρετική θα έλεγα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 1-12-10  
    Πολύ καλό, ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 6-12-10  
    Καλά, τέλειο το κρεμμυδόψωμο! Ακόμη και ο μεγάλος ο γιος μου που δεν πάει τα κρεμμύδια το τσάκισε. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από ives, 10-3-12  
    Ακριβώς την ίδια συνταγή χρησιμοποιώ κι εγώ για το κρεμμυδόψωμο. Η συνταγή πράγματι λέει 2 κουταλιές μαγιά σκόνη αλλά εγώ τελευταία φορά που την έφτιαξα έβαλα ένα ολόκληρο κύβο και το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες!!!
    Όπως και να 'χει είναι μια επιτυχημένη συνταγή. Μπράβο που την ανέβασες alchemist.
    #
    Σχόλιο από fairy369, 14-5-12  
    Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Κ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΣΚΟΡΔΑΚΙ.ΕΒΑΛΑ Κ ΚΥΒΑΚΙΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
    #
    Σχόλιο από vagoas, 16-5-12  
    KALO APOGEVMA POLI ENDIAFEROUSA SYNTAGI ALA KATI INE LATHOS MALON. POSO ALEVRI CHRIAZETE? GRAFETE 5 1/4 MALON LATHOS. EFCHARISTO KAI ANAMENO
    #
    Σχόλιο από fairy369, 17-5-12  
    ΕΓΩ 5 1/2 ΚΟΥΠΕΣ ΕΒΑΛΑ Κ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΖΥΜΗ
    #
    Σχόλιο από katerina78, 9-2-14  
    Μου έγινε πολυ φουσκωτό,θα το ήθελα πιο λεπτο,στη γεύση ήταν καλό....

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 4-12-08  
    ενδιαφερον ακουγετε
    γινετε πλακε σαν λαγανα ή φουσκωνει σαν ψωμι???
    το κοβουμε σαν πιτσα ή σε φετες και σερβιρουμε???
    #
    Σχόλιο από alchemist, 4-12-08  
    ελευθερια μου τωρα που το λες το συνειδητοποιησα.φουσκωνει αλλα οχι παρα πολυ σα ψωμι..μαλλον στα κυβικα της λαγανας θα λεγα..τωρα για το πως θα το κοψεις ειναι στο χερι σου.στο βιβλιο παντως απο οπου το πηρα το χε βαλει σε τετραγωνο ταψι και το χε κοψει σε μικρα τετραγωνα.οπως κοβεις τις πιτες κανονικα.δοκιμασε το παντως..ειναι πολυ νοστιμο!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Kostazz, 9-3-09  
    Μια πολύ ωραία παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι με ελιές και δεντρολίβανο από πάνω. Το είχε κάνει μία φίλη μου για τα γεννεθλιά μου πέρυσι και δεν έμεινε τιποτα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Toothfairy
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 114 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina78
    Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    Ψωμιά-Πίτσα
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Ψωμί
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της [email protected]