Φοκάτσια (κρεμμυδόψωμο!!)
Ονειρεμένο ψωμάκι για τους λάτρεις του κρεμμυδιού..
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου. Το δοκίμασα γιατί μου κίνησε την περιέργεια όταν διάβασα κρεμμυδόψωμο! Και πραγματικά είναι τέλειο. Έπαθα την πλάκα μου!! Σημειωτέον 2 ταψάκια ψωμί φύγαν σε μια μέρα!!! Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Υλικά
-
Για το ψωμάκι
-
5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κουταλιές μαγιά σκόνη
-
2 κούπες χλιαρό νερό
-
1 κουταλιά ζάχαρη
-
1/4 κούπας λάδι
-
2 κουταλάκια αλάτι
-
Για το γαρνίρισμα
-
1/4 κούπας λάδι
-
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-
2 κουταλιες φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
-
1/2 κουταλάκι ρίγανη
-
αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Τα βάζουμε σε λεκάνη και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του ψωμιού και ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο από τριγύρω μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική ζύμη.
-
2
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί. Εν τω μεταξύ σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι να μαραθούν.
-
3
Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Τη στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 40 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πατώντας με τα δυο δάχτυλα κάνουμε βαθιές δαχτυλιές σε διάφορα σημεία.
-
4
Απλώνουμε πάνω το σωταρισμένο κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με το βασιλικό,τη ρίγανη,το αλάτι και το πιπέρι.
-
5
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.
Σχόλια (14)