ggr
ggr @george
Athens

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ το τυρί Vacherin και μάλιστα λιωμένο σε 'fondue', διαβάστε τη συνέχεια και θα μάθετε πώς να ετοιμάζετε ένα από τα ευκολότερα (αλλά και γευστικότερα) πιάτα της Ελβετικής κουζίνας. Και με επιτυχία. Γιατί συχνά, όχι μόνον καταστρέφουμε νόστιμα και ακριβά υλικά, αλλά ούτε που καταλαβαίνουμε τι συνέβη και απέτυχε η συνταγή μας.(αφιερωμένο στη sirilo)

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα συμφωνήσετε ότι από αισθητικής πλευράς η παρουσίαση του πιάτου με την τρούφα είναι πολύ ωραία. Ασυζητητί. Γιατί όμως να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό τόσο σπάνιο και ακριβό; Σκεφθείτε να το ετοιμάσετε και κάποιοι να μη το δοκιμάσουν καν. Θα είναι κρίμα να προκαλέσετε τη τύχη σας και να τους επιτρέψετε να πουν άσχημο πιάτο μία επιτυχία. Ποιος άλλωστε ξέρει πως είναι η ορίτζιναλ συνταγή; Κάποιος σεφ της TV πιθανόν, αυτοί πάνε και ξετρυπώνουν κάτι τέτοιες απίθανες συνταγές για να κάνουν τους σπουδαίους. Οι φίλοι σας πάντως όχι. Επιπλέον, τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα δεσμεύει σαν γεύση. Ενώ αντίθετα, σκεφθείτε πως θα πήγαινε με …. βραστές πατάτες και πικάντικα λουκάνικα. Ή, σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, με πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Και, βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις, με ένα μπουκάλι αφρώδες κρασί, ξηρό στην πρώτη περίπτωση γλυκό στη δεύτερη. (Α, ρε sirilo που μας ταξίδεψες...).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
  1. 400 gr τυρί Mont d'Or Vacherin, όχι παστεριωμένο
  2. 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  3. ξεροψημένο, τραγανό ψωμί
  4. 1 σκελίδα σκόρδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Το τυρί Vacherin Mont d΄Or είναι ένα εποχιακό τυρί που κατασκευάζεται σε μικρά τυροκομεία κατά μήκος των Γαλλο-Ελβετικών συνόρων στη περιοχή, το καντόνι της Jura. Είναι κυλινδρικής φόρμας και οι πλευρές πλευρές αλλά και η βάση του τυλίγονται σε υγρές φλοίδες, από ξύλο πεύκου. Κατά την ωρίμανση, τα βακτήρια του τυριού το μεταμορφώνουν σε μία λεία, σχεδόν ρευστή, γλυκιά κρέμα. Δεν γίνεται να παστεριωθεί και στο παρελθόν έχει... φύγει αρκετός κόσμος εξαιτίας του βακτηριδίου της λιστέριας. Πολλά από αυτά τα τυριά, είναι σήμερα thermise, (υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία, θερμαινόμενα στους 60 βαθμούς C και για πολύ περισσότερο χρόνο, αντί των 72 βαθμών C της παστερίωσης), μία συμβιβαστική λύση που απαλλάσσει το τυρί από κάποια από τα βλαβερά βακτήρια, ενώ παράλληλα διατηρεί άλλα που συνεισφέρουν στην εξαιρετική γεύση του.

  2. 2

    Εάν βρεθείτε στην Ελβετία για διακοπές, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο τυρί να φέρετε μαζί σας στο σπίτι και να κάνετε μία εύκολη και πολύ... γκουρμέ fondue. Εάν επιτόπου σας δώσουν οδηγίες και κατευθύνσεις να χρησιμοποιήσετε και μαύρη τρούφα (ταρτούφο), αποφύγετέ το. Υπάρχει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε αποτυχία (πόσοι έλληνες γνωρίζουν και εκτιμούν τη γεύση της τρούφας;) και θα έχετε πληρώσει και του κόσμου τα λεπτά για τη τρούφα –εάν την βρείτε. Όχι, εσείς χρησιμοποιήστε μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (Α, ρε sirilo τι πληγές μας άνοιξες).Η συνταγή είναι από το site fxcuisine.com (αγγλόφωνο και... λαχταριστό)

  3. 3

    Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει μία συσκευασία τυριού Vacherin Mont d΄Or με το χαρακτηριστικό, ξύλινο, από πλαναρισμένο φλοιό πεύκου, περιτύλιγμά του. Με προσοχή και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόψτε περιμετρικά την κρούστα του τυριού, σαν να επρόκειτο για το καπάκι μίας κονσέρβας.

  4. 4

    Με τη βοήθεια του ίδιου μαχαιριού που θα περάσετε με προσοχή από κάτω της, ανασηκώστε την κρούστα να αποκαλυφθεί το μαλακό, σχεδόν ρευστό εσωτερικό του τυριού.

  5. 5

    Απλώστε και πάλι την κρούστα του τυριού πίσω στη θέση της, τοποθετήστε τη συσκευασία του τυριού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 15 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C.

  6. 6

    Αφαιρέστε την κρούστα και σερβίρετε σαν fondue με μικρά κυβάκια από τραγανό ψωμί, ακόμα καλύτερο εάν είναι της προηγούμενης ημέρας. Έχετε έτσι μία περίφημη, σχεδόν αδύνατον να αποτύχει fondue, που δεν απαιτεί ειδικά δοχεία, συσκευές για να λιώσει το τυρί, ειδικά επιμήκη πιρουνάκια.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

roulaan
roulaan @cook_8450429
Ααααχχχχχχχχχχχχχχχ.Σε αυτο το εδεσμα οφειλω 2-3 κιλα περυσι τον Μαιο, απο ενα ταξιδι στην Ελβετια. Ισως βεβαια ο ουρανισκος μου δεν ειναι τοσο εκλεπτυσμενος που να εκτιμα και την προσθηκη τρουφας αλλα ετσι οπως περιγραφεται καταναλωνοταν στο τελος καθε γευματος επι μια βδομαδα μαζι με το απαραιτητο ξηρο και δροσερο κρασι....

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens