Φοντί τυριών (Cheese Fondue)
Για τις κρύες νύχτες.. η συνταγή για fondue τυριών με άρωμα Ελβετίας βρίσκεται εδώ!
Υλικά
-
200 γραμμάρια τυρί Εmmental Ελβετίας ή Vacherin Fribourgeois τριμμένο
-
200 γραμμάρια Ελβετική γραβιέρα ή comte τριμμένη
-
150 ml κρασί λευκό ξηρό
-
30 ml λικέρ kirsch (εναλλακτικά maraschino)
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
-
Μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
-
Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
-
Ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε κύβους (μπαγκέτα ή χωριάτικο)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε και κόβουμε το σκόρδο στη μέση και τρίβουμε το εσωτερικό απ' το κατσαρολάκι του fondue (caquelon).
-
2
Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγα-λίγα τα τυριά κι αφήνουμε να λιώσουν, ανακατεύοντάς τα.
-
3
Στη συνέχεια, σ' ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ με το kirsch, το προσθέτουμε μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε, για να δέσει με το μείγμα.
-
4
Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και πιπέρι και μεταφέρουμε το κατσαρολάκι στην ειδική βάση με το καμινέτο (réchaud), έχοντάς το σε χαμηλή φωτιά.
-
5
Ανακατεύουμε, για να μην κολλήσουν τα τυριά στον πάτο και βουτάμε την καρφωμένη στο πιρουνάκι μπουκίτσα απ' το ψωμί.
-
6
Tips: -Αν δεν έχετε Ελβετική γραβιέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τη δική μας την Ελληνική!
-
7
-Απαγορεύεται αυστηρά η κατάποση νερού!
-
8
-Συνοδεύεται με το ίδιο κρασί που προσθέσαμε στο fondue ή με τσάι.
-
9
Για τον έλεγχο της φωτιάς στο réchaud υπάρχουν ειδικές καύσιμες πάστες για fondue.
Σχόλια (4)