Φοντί

Bαθμολογία: 4.125
       
 
8 ψήφοι
Sitronella, 23.01.08

Περιγραφή

Ένα κλασικό φοντί τυριών.

Φοντί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250γρ. έμενταλ
  • 250γρ. γκούντα
  • 200γρ. γραβιέρα
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με τυρί
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Περιέχει: Τυριά , Σκόρδο
Σερβίρει: 8
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε με το κορν φλάουερ.
  2. Κόβετε τη σκελίδα σκόρδου στη μέση και τρίβετε με αυτήν με δύναμη τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας του φοντί. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με το κρασί και το λεμόνι. Αφήστε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
  3. Χαμηλώστε λίγο ακόμα τη φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε το τυρί λίγο λίγο. Ανακατεύετε συνεχώς με κίνηση σαν 8.
  4. Όταν το έχετε προσθέσει όλο και είναι όμορφα λιωμένο πια το τυράκι, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το πιιπέρι και κατεβάστε από το μάτι.
  5. Βάλτε την κατσαρόλα του φοντί πάνω στη βάση του (με τη φωτιά από κάτω), πάρτε από ένα πιρουνάκι και αρχίστε να βουτάτε! Μην ξεχνάτε όμως να το ανακατεύετε συνέχεια και να σιγουρεύεστε ότι είναι σε σωστή θερμοκρασία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τι μπορείτε να βουτάτε μέσα στο φοντί σας:

  • Ψωμάκι. Κλασσική επιλογή και απαραίτητη.
  • Λαχανικά. Ό,τι φανταστείτε πως μπορεί να ταιριάζει με το λιωμένο τυρί, από μπρόκολο μέχρι ντομάτα, αρκεί να είναι σε τέτοια μορφή που να το πιάνει το πιρούνάκι σας.
  • Κρεατικά. Κομμάτια από -ήδη ψημένο φυσικά- κρέας ή ακόμα καλύτερα λουκάνικα.

Συνοδέψτε το με το κρασί που βάλατε στο φοντί ή, στην περίπτωση των λουκάνικων, με μπύρες.

Οι κλασικές συνταγές φοντί, ζητάνε και 2 κ.σ. Kirsch στο τέλος. Εγώ δεν έβαλα γιατί δεν είχα, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω.

Σχετικές συνταγές

Φοντί τυριών Φοντί τυριών
1
       
       
(1)
Fondue με τυρί Vacherin Fondue με τυρί Vacherin
5
       
       
(4)

    28 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Αγαπημένο το φοντύ (δίπλα στο τζάκι ;))!
    Εγώ το κάνω μόνο με έμμενταλ και γραβιέρα (Αμφιλοχίας, πικάντικη).
    Αντί για κορν φλάουρ μπορείτε να βάλετε 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό.
    Για παρόμοια ποσότητα τυριών βάζω 2 1/2 φλιτζ. κρασί. Το φοντύ είναι καλό να έχει αρκετή ρευστότητα όταν μπει στην ειδική θερμαινόμενη εστία πάνω στο τραπέζι, γιατί αλλιώς πήζει πολύ γρήγορα και κολλάει άσχημα στον πάτο μέχρι να καταφέρουμε να το φάμε (αν και έχω καλή μαντεμένια συσκευή που καθαρίζεται εύκολα και όχι ανοξείδωτη...)
    Τέλος, αν δεν έχω κιρς, αρωματίζω με άλλο ποτό: π.χ. τελευταία ανακάλυψα ότι η χρυσή τεκίλα πάει πολύ με τα τυριά!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-1-08  
    Αθανασία, εγώ θα έλεγα ότι ήταν και πολύ το κρασί που έβαλα. Δηλαδή έγινε αρκετά ρευστό. Διάβασα και αλλού πως η ιδανική ποσότητα υγρου είναι το μισό από την ποσότητα των τυριών. Έβαλα κι εγώ τεκίλα χτες αντί για το Kirsch, αλλά δεν μπορώ να πω πως πήρε ιδιαίτερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από mama, 23-1-08  
    Φοντί forever!!!
    Αθανασία μου εγώ πάλι την κίτρινη τεκίλα την ποθώ σε σφινοπότηρο με μικρή φέτα πορτοκάλι!!!!!
    Μπάρ...μουσική...τον σύζυγο(πάντα)απαραίτητο αξεσουάρ...
    Τρελά κέφια....ματς μουτς
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Ξέχασα ότι υπολογίζεις μεγάλο φλιτζάνι (240ml), οπότε στο 1 1/2 πας στα 360ml, καλά θα είναι, άντε να το πάω 375ml εγώ (που είναι μισό μπουκάλι).
    Μαγειρεύοντας υπολογίζω 200ml (τόσο χωράει το φλιτζάνι μου και έτσι λέει το βιβλίο μαγειρικής μου). Για 500γρ τυριά βάζω λίγο λιγότερο από μισό μπουκάλι κρασί, γι'αυτό είπα ότι στα 750γρ θα'πρεπε να βάλω παραπάνω...
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    mama, είσαι για Tequila Sunrise εσύ!!!
    Και με φετάκι λεμόνι καλό το σφηνάκι (με σύζυγο ή χωρίς, χα χα χα!!!)
    Α! Στο φοντύ μπορούμε να βάλουμε και κάποιο απόσταγμα στο τέλος, αν δεν έχουμε κιρς (που σίγουρα είναι το πιο αρωματικό).
    Ωραία να συζητάμε για φοντύ... μιαμ μιαμ (να κάνουμε και φοντύ σοκολάτας)
    #
    Σχόλιο από Theogr, 23-1-08  
    Υπάρχει μια παραλλαγή στην οποία χρησιμοποιείται αντί για τυρί λάδι για τηγάνισμα . Κόβουμε κρέας σε μικρούς κύβους και αφού το μαρινάρουμε το ψήνουμε στο καυτό λάδι. Συνοδεύεται με φρέσκια σαλάτα και κάποια Ντιπ.
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Theogr, αυτό που λες είναι το "φοντύ μπουργκινιόν"!
    Αυτό που έβαλε Sitronella είναι το "φοντύ τυριών" (δεν το προσθέτεις στο όνομα Sitro?)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 23-1-08  
    Με μοσχοφιλερο κρασακι το κανω και εγω .Την τεκιλα την κρυβω να τη πιω εγω ,σε μαργαριτα .
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 24-1-08  
    Ντίνα, νόμισες ότι κάνω φοντύ τυριών εξολοκλήρου με ...τεκίλα;;;
    Χα χα χα! Εννοείται ότι το κάνω με λευκό κρασί, η τεκίλα μπαίνει ελάχιστη στο τέλος για να "αρωματίσει" (η αυθεντική συνταγή θέλει κιρς, είπαμε αν δεν έχουμε κιρς...)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-1-08  
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ ,και αυτο το κρυβω η τσιγκουνα ,το ξεπεταω με ουζακι.
    #
    Σχόλιο από anna1973, 22-2-09  
    ειναι τρελλα ολα τα φοντυ ,το κιρς μοιαζει πολυ με τσιπουρο οχι με λικερ βυσσινο , ειναι απο κερασια αλλα ειναι αποσταγμα
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 15-5-10  
    Πέστε μου σας παρακαλώ τι λάθος έκανα και το κρασί μύριζε απίστευτα, ήταν δηλαδή η γεύση του πολύ έντονη και στο τέλος το φοντύ κατέβαινε σαν λάστιχο στο στομάχι με αποτέλεσμα να έχουμε φάει κάτι σαν πέτρες με τον άντρα μου. Θέλω να το φτιάξω σωστό, κοτζάμ σκεύος πήγα και πήρα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-5-10  
    Όσον αφορά το κρασί, δεν ξέρω γιατί σου μύριζε τόσο. Μου φαίνεται περίεργο. Μπορείς την επόμενη φορά να βάλεις μικρότερη ποσότητα ίσως ή να δοκιμάσεις κάποια άλλη μάρκα.
    Το τυρί θα πρέπει να το βάζεις λίγο λίγο και σε μικρή θερμοκρασία, γιατί αλλιώς γίνεται λάστιχο. Επίσης από τη στιγμή που θα γίνει, θα πρέπει να συνεχίσεις να το έχεις πάνω από κάτι θερμό, για να διατηρηθεί λιωμένο.
    Εάν γίνει σωστά, το τυρί λιώνει υπέροχα και τα ψωμάκια που είναι βουτηγμένα μέσα σε αυτό είναι λαχταριστά.
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 19-5-10  
    Σ ευχαριστώ, θα το προσπαθήσω πάλι παρά την τελευταία εμπειρία!
    #
    Σχόλιο από fairytail, 18-8-10  
    Δυστυχως εμενα δεν μου πετυχε καθολου.Εκανα την συνταγη σου βημα βημα,αλλα βγηκε ενα νερουλο πραγμα με το τυρι στο κατω μερος του σκευους..νομιζω οτι το κρασι ειναι πολυ..τι αλλο μπορει να εφαιξε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-8-10  
    Όλο το μυστικό είναι στο βήμα 3, το οποίο πρέπει να ακολουθήσεις ακριβώς. Σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα, αλλιώς το τυρί γίνεται μια μάζα.
    Δεν φταίει η ποσότητα του κρασιού, αν γίνει σωστά η διαδικασία, τότε το φοντί θα έχει την υφή που πρέπει.
    Αν το ξαναδοκιμάσεις πες μας αν σου πέτυχε :)
    #
    Σχόλιο από sabrina7, 2-7-11  
    Παιδιά απογοητεύτηκα πλήρως...Την πρώτη φορά το έπαθα όπως η fairytail....μου βγήκε σαν μάζα το τυρί κ το κρασί μόνο του....Το ξαναέκανα προσέχοντας να κάνω ο,τι ακριβώς λέει το βήμα 3 κ ανακάτευα συνέχεια(συνέχεια όμως)κ πάλι το ίδιο!Μήπως φταίνε τα υλικά μου?Εβαλα ρετσίνα(το μόνο απο λευκά κρασια που είχα)και αντί για γραβιέρα κεφαλογραβιέρα.Το κρασί το είχα στο 5 με μάξιμουμ το 9 κ μόλις άρχισε να κοχλάζει ελαφρώς το γύρισα στο 3.Μήπως ήθελε χαμηλότερη φωτιά ακόμα?Εχω απελπιστεί!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-7-11  
    sabrina δεν ξέρω τι να σου πω. Δεν ξέρω αν φταίει η ρετσίνα ή το είδος του τυριού.
    Δεν μου έχει αποτύχει ποτέ η συνταγή. Απ' όσο έχω διαβάσει αυτό που παίζει ρόλο είναι το να βάζεις σιγά σιγά το τυρί, ανακατεύοντας διαρκώς και να το έχεις σε σιγανή φωτιά.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω...
    #
    Σχόλιο από sabrina7, 4-7-11  
    Sitronella μου σ'ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες.Εσένα η συνταγή σου μια χαρά είναι,την βρήκα και σε βίντεο απο Ελβετία κ είναι όλα όπως τα γράφεις.Θα ξαναδοκιμάσω με άλλο λευκό κρασί κ απλή γραβιέρα Κρήτης.Στην μαγειρική ο επιμένων νικά!Σε ευχαριστούμε που την πέρασες!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 12-2-12  
    Μετά το φαγητό, ήταν ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσει το τρίβιαλ της παρέας. Να σου πω ότι δεν ήμουν προσεκτική στην παρασκευή του.Δηλάδη αν και τα έβαλα στο κατσαρολάκι μου όσο μάζευα το τραπέζι, βγήκε υπέροχο.Το μοσχοκάρυδο ήταν όλα τα λεφτά μπορώ να σου πω.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Αγαπημένο το φοντύ (δίπλα στο τζάκι ;))!
    Εγώ το κάνω μόνο με έμμενταλ και γραβιέρα (Αμφιλοχίας, πικάντικη).
    Αντί για κορν φλάουρ μπορείτε να βάλετε 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό.
    Για παρόμοια ποσότητα τυριών βάζω 2 1/2 φλιτζ. κρασί. Το φοντύ είναι καλό να έχει αρκετή ρευστότητα όταν μπει στην ειδική θερμαινόμενη εστία πάνω στο τραπέζι, γιατί αλλιώς πήζει πολύ γρήγορα και κολλάει άσχημα στον πάτο μέχρι να καταφέρουμε να το φάμε (αν και έχω καλή μαντεμένια συσκευή που καθαρίζεται εύκολα και όχι ανοξείδωτη...)
    Τέλος, αν δεν έχω κιρς, αρωματίζω με άλλο ποτό: π.χ. τελευταία ανακάλυψα ότι η χρυσή τεκίλα πάει πολύ με τα τυριά!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-1-08  
    Αθανασία, εγώ θα έλεγα ότι ήταν και πολύ το κρασί που έβαλα. Δηλαδή έγινε αρκετά ρευστό. Διάβασα και αλλού πως η ιδανική ποσότητα υγρου είναι το μισό από την ποσότητα των τυριών. Έβαλα κι εγώ τεκίλα χτες αντί για το Kirsch, αλλά δεν μπορώ να πω πως πήρε ιδιαίτερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από mama, 23-1-08  
    Φοντί forever!!!
    Αθανασία μου εγώ πάλι την κίτρινη τεκίλα την ποθώ σε σφινοπότηρο με μικρή φέτα πορτοκάλι!!!!!
    Μπάρ...μουσική...τον σύζυγο(πάντα)απαραίτητο αξεσουάρ...
    Τρελά κέφια....ματς μουτς
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Ξέχασα ότι υπολογίζεις μεγάλο φλιτζάνι (240ml), οπότε στο 1 1/2 πας στα 360ml, καλά θα είναι, άντε να το πάω 375ml εγώ (που είναι μισό μπουκάλι).
    Μαγειρεύοντας υπολογίζω 200ml (τόσο χωράει το φλιτζάνι μου και έτσι λέει το βιβλίο μαγειρικής μου). Για 500γρ τυριά βάζω λίγο λιγότερο από μισό μπουκάλι κρασί, γι'αυτό είπα ότι στα 750γρ θα'πρεπε να βάλω παραπάνω...
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    mama, είσαι για Tequila Sunrise εσύ!!!
    Και με φετάκι λεμόνι καλό το σφηνάκι (με σύζυγο ή χωρίς, χα χα χα!!!)
    Α! Στο φοντύ μπορούμε να βάλουμε και κάποιο απόσταγμα στο τέλος, αν δεν έχουμε κιρς (που σίγουρα είναι το πιο αρωματικό).
    Ωραία να συζητάμε για φοντύ... μιαμ μιαμ (να κάνουμε και φοντύ σοκολάτας)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 23-1-08  
    Με μοσχοφιλερο κρασακι το κανω και εγω .Την τεκιλα την κρυβω να τη πιω εγω ,σε μαργαριτα .
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 24-1-08  
    Ντίνα, νόμισες ότι κάνω φοντύ τυριών εξολοκλήρου με ...τεκίλα;;;
    Χα χα χα! Εννοείται ότι το κάνω με λευκό κρασί, η τεκίλα μπαίνει ελάχιστη στο τέλος για να "αρωματίσει" (η αυθεντική συνταγή θέλει κιρς, είπαμε αν δεν έχουμε κιρς...)
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-1-08  
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ ,και αυτο το κρυβω η τσιγκουνα ,το ξεπεταω με ουζακι.
    #
    Σχόλιο από anna1973, 22-2-09  
    ειναι τρελλα ολα τα φοντυ ,το κιρς μοιαζει πολυ με τσιπουρο οχι με λικερ βυσσινο , ειναι απο κερασια αλλα ειναι αποσταγμα
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 19-5-10  
    Σ ευχαριστώ, θα το προσπαθήσω πάλι παρά την τελευταία εμπειρία!
    #
    Σχόλιο από sabrina7, 4-7-11  
    Sitronella μου σ'ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες.Εσένα η συνταγή σου μια χαρά είναι,την βρήκα και σε βίντεο απο Ελβετία κ είναι όλα όπως τα γράφεις.Θα ξαναδοκιμάσω με άλλο λευκό κρασί κ απλή γραβιέρα Κρήτης.Στην μαγειρική ο επιμένων νικά!Σε ευχαριστούμε που την πέρασες!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 12-2-12  
    Μετά το φαγητό, ήταν ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσει το τρίβιαλ της παρέας. Να σου πω ότι δεν ήμουν προσεκτική στην παρασκευή του.Δηλάδη αν και τα έβαλα στο κατσαρολάκι μου όσο μάζευα το τραπέζι, βγήκε υπέροχο.Το μοσχοκάρυδο ήταν όλα τα λεφτά μπορώ να σου πω.
    #
    Σχόλιο από Αλέκα Ν., 7-1-13  
    Έβαλα τα τυριά που λέει η συνταγή αλλά νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο πιο έντονο τυρί, γιατί τελικά υπερίσχυσε το άρωμα του κρασιού και όχι αυτό των τυριών. Σκέφτομαι ότι λίγο ροκφόρ ή στίλτον θα του πήγαινε. Ίσως και το τσένταρ. Επειδή δεν είχα έβαλα μέσα λίγο καβουρντισμένο σουσάμι και απέκτησε άρωμα.

    Τώρα αυτό που αναφέρεται σε μερικά σχόλια για το τυρί σαν λάστιχο το έπαθα κι εγώ και νομίζω ότι οφείλεται στο ότι έκοψα τα τυριά σε κομματάκια και δεν τα έτριψα. Το πρόβλημα όμως λύθηκε πολύ εύκολα όταν "έλιωσα" τα τυριά με το ραβδομπλέντερ . Αμέσως διορθώθηκε και έγινε όσο παχύρευστο χρειάζεται.
    #
    Σχόλιο από touki, 17-2-14  
    όχι, δεν ηταν καλό. συνάντησα όλα τα προβλήματα που γράφτηκαν παραπάνω. κρίμα... τσάμπα τα τυριά... τι να το κανω τώρα; να τα ξαναζεστάνω και να κάνω πίτσα ή θα αποτύχω και εκεί;
    #
    Σχόλιο από kikitsa 69, 17-2-14  
    Είναι άδικο να υποβαθμίζουμε αυτή την τόσο σωστή και πετυχημένη συνταγή. Εγώ την έκανα πριν αρκετό καιρό και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Νομίζω ότι κάποιες δεν ακολουθείται πιστά τις οδηγίες και ιδιαίτερα το βήμα 3...Η sitronella κάθε συνταγή που ανεβάζει είναι δοκιμασμένη, τεκμηριωμένη και αποτελεί εγγύηση το όνομά της και μόνο.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-2-14  
    Σε ευχαριστω πολύ kikitsa για την... υποστήριξη!
    touki όταν λες όλα τα παραπάνω προβλήματα, φαντάζομαι εννοείς πως έγινε σα λάστιχο; Δυστυχώς δεν έχω να δώσω άλλη συμβουλή από αυτά που έχω ήδη πει. Και δεν ξέρω να σου πω αν θα σου κάνει για πίτσα το τυρί, εξαρτάται σε τι κατάσταση είναι (εγώ μάλλον θα το δοκίμαζα πάντως).
    #
    Σχόλιο από zaxaritsa, 17-2-14  
    Συμφωνω με τα σχολια της Kikitsas .Η συνταγη εχει πολυ καλο αποτελεσμα εαν ακολουθησεις τις οδηγιες,ανακατευεις μεχρι να πονεσει το χερι σου στο βημα 3.Sitronella το kirch κανει την διαφορα .

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 15-5-10  
    Πέστε μου σας παρακαλώ τι λάθος έκανα και το κρασί μύριζε απίστευτα, ήταν δηλαδή η γεύση του πολύ έντονη και στο τέλος το φοντύ κατέβαινε σαν λάστιχο στο στομάχι με αποτέλεσμα να έχουμε φάει κάτι σαν πέτρες με τον άντρα μου. Θέλω να το φτιάξω σωστό, κοτζάμ σκεύος πήγα και πήρα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-5-10  
    Όσον αφορά το κρασί, δεν ξέρω γιατί σου μύριζε τόσο. Μου φαίνεται περίεργο. Μπορείς την επόμενη φορά να βάλεις μικρότερη ποσότητα ίσως ή να δοκιμάσεις κάποια άλλη μάρκα.
    Το τυρί θα πρέπει να το βάζεις λίγο λίγο και σε μικρή θερμοκρασία, γιατί αλλιώς γίνεται λάστιχο. Επίσης από τη στιγμή που θα γίνει, θα πρέπει να συνεχίσεις να το έχεις πάνω από κάτι θερμό, για να διατηρηθεί λιωμένο.
    Εάν γίνει σωστά, το τυρί λιώνει υπέροχα και τα ψωμάκια που είναι βουτηγμένα μέσα σε αυτό είναι λαχταριστά.
    #
    Σχόλιο από fairytail, 18-8-10  
    Δυστυχως εμενα δεν μου πετυχε καθολου.Εκανα την συνταγη σου βημα βημα,αλλα βγηκε ενα νερουλο πραγμα με το τυρι στο κατω μερος του σκευους..νομιζω οτι το κρασι ειναι πολυ..τι αλλο μπορει να εφαιξε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-8-10  
    Όλο το μυστικό είναι στο βήμα 3, το οποίο πρέπει να ακολουθήσεις ακριβώς. Σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα, αλλιώς το τυρί γίνεται μια μάζα.
    Δεν φταίει η ποσότητα του κρασιού, αν γίνει σωστά η διαδικασία, τότε το φοντί θα έχει την υφή που πρέπει.
    Αν το ξαναδοκιμάσεις πες μας αν σου πέτυχε :)
    #
    Σχόλιο από sabrina7, 2-7-11  
    Παιδιά απογοητεύτηκα πλήρως...Την πρώτη φορά το έπαθα όπως η fairytail....μου βγήκε σαν μάζα το τυρί κ το κρασί μόνο του....Το ξαναέκανα προσέχοντας να κάνω ο,τι ακριβώς λέει το βήμα 3 κ ανακάτευα συνέχεια(συνέχεια όμως)κ πάλι το ίδιο!Μήπως φταίνε τα υλικά μου?Εβαλα ρετσίνα(το μόνο απο λευκά κρασια που είχα)και αντί για γραβιέρα κεφαλογραβιέρα.Το κρασί το είχα στο 5 με μάξιμουμ το 9 κ μόλις άρχισε να κοχλάζει ελαφρώς το γύρισα στο 3.Μήπως ήθελε χαμηλότερη φωτιά ακόμα?Εχω απελπιστεί!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-7-11  
    sabrina δεν ξέρω τι να σου πω. Δεν ξέρω αν φταίει η ρετσίνα ή το είδος του τυριού.
    Δεν μου έχει αποτύχει ποτέ η συνταγή. Απ' όσο έχω διαβάσει αυτό που παίζει ρόλο είναι το να βάζεις σιγά σιγά το τυρί, ανακατεύοντας διαρκώς και να το έχεις σε σιγανή φωτιά.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω...
    #
    Σχόλιο από despoina_67, 8-6-13  
    Εγώ δεν μπορώ να φτιάξω τη συνταγή γιατί δεν ξέρω πώς λειτουργεί. Μη γελάσετε, αλλά μου την έκανε δώρο ένας φίλος που έφευγε στο εξωτερικό, επειδή ήταν μαντεμένια και άρα πολύ βαριά. Έχει από κάτω ένα πράγμα σαν λυχναράκι αλλά δεν ξέρω τι να βάλω για να ανάψει. Αν ξέρει κάποιος ας μου πει. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-6-13  
    Συνήθως βάζεις λίγο οινόπνευμα μέσα εκεί και το ανάβεις. Επειδή όμως υπάρχουν διάφορες συσκευές ίσως να είναι καλύτερα να γράψεις και μέσα στο φόρουμ μας να ρωτήσεις, μήπως κάποια κοπέλα έχει ακριβώς την ίδια.
    #
    Σχόλιο από melina_v84, 24-9-13  
    Καλησπέρα! να ρωτήσω κάτι λίγο αφελές..Παίζει ρόλο αν ανακατέψουμε το κορν φλάουρ με το κρασί/λεμόνι και όχι με τα τυριά? μήπως δεν δέσει το μείγμα?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Theogr, 23-1-08  
    Υπάρχει μια παραλλαγή στην οποία χρησιμοποιείται αντί για τυρί λάδι για τηγάνισμα . Κόβουμε κρέας σε μικρούς κύβους και αφού το μαρινάρουμε το ψήνουμε στο καυτό λάδι. Συνοδεύεται με φρέσκια σαλάτα και κάποια Ντιπ.
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-1-08  
    Theogr, αυτό που λες είναι το "φοντύ μπουργκινιόν"!
    Αυτό που έβαλε Sitronella είναι το "φοντύ τυριών" (δεν το προσθέτεις στο όνομα Sitro?)

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η τέλεια ρομαντική βραδιά
    Ο έρωτας μπορεί να περνάει από το στομάχι, αλλά...
    Η γιορτή της αγάπης
    Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Βαλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Party time
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της sst128
    Φοντι
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα
    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της λουκουμένια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της sofiaag