Φράπα γλυκό του κουταλιού

Bαθμολογία: 5
       
 
3 ψήφοι
evisam, 30.01.11

Περιγραφή

Γλυκό του κουταλιού με ένα πολύ ιδιαίτερο, αρωματικό εσπεριδοειδές.
Φράπα γλυκό του κουταλιού

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φράπες (περίπου 1,300 γρ)
  • 750 γρ ζάχαρη
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 1 κ.σ.(γεμάτη) γλυκόζη
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Χειμωνιάτικη
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: περίπου 750ml γλυκού
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξύνουμε τη φλούδα από τις φράπες. Προσέχουμε, να ξύσουμε καλά μέσα στις καμπύλες, που κάνει η φλούδα.
  2. Αφαιρούμε τη φλούδα, σε λωρίδες- όπως κάνουμε με τα πορτοκάλια, κ.λ.π. Κόβουμε κάθε λωρίδα σε τετραγωνάκια 2Χ2 εκ.
  3. Ξεπίκρισμα από τις φλούδες:  Βράζουμε τις φλούδες σε νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά, κρατώντας, όμως 1 κούπα από αυτό το νερό. Ξαναβράζουμε άλλες δύο φορές για 5 λεπτά κάθε βράσιμο. Μετά το τελευταίο βράσιμο στραγγίζουμε πολύ καλά και στίβουμε με το χέρι (γιατι οι φλούδες από τις φράπες κρατάνε πολύ νερό). Σημειώστε, ότι υπολογίζουμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
  4. Ζυγίζουμε τις φλούδες, για να υπολογίσουμε καλύτερα τη ζάχαρη και το νερό που θα χρειαστεί για το σιρόπι.
  5. Σιρόπι:  Βράζουμε για 15 λεπτά τη ζάχαρη με 3 κούπες νερό (η μία κούπα να είναι αυτή που κρατήσαμε μετά από το πρώτο ξεπίκρισμα). Αυτή η αναλογία αντιστοιχεί σε 500 γρ. φλούδες (βρασμένες), οπότε προσαρμόζουμε ανάλογα, αν έχουμε λιγότερο ή περισσότερο βάρος.
  6. Ρίχνουμε τις φλούδες στο σιρόπι μαζί με τον χυμό των δύο λεμονιών. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας, όποτε χρειάζεται, και ρίχνουμε την κουταλιά της γλυκόζης.
  7. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό.
  8. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Βρήκα τις φράπες για πρώτη φορά στο μανάβικο και μετά τα εγκωμιαστικά λόγια που άκουσα, για το πόσο νόστιμο γλυκό κάνουν, αποφάσισα να το επιχειρήσω, συνδυάζοντας διάφορες συνταγές που έπεσαν στα χέρια μου. Το αποτέλεσμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου με το παραπάνω. Μου είπαν, οτι μπορούμε, να κάνουμε λικέρ με τα ξύσματα της φλούδας καθώς και με όσα κομματάκια της δεν κόβονται λωρίδες (πάνω και κάτω)- αφού τους αφαιρέσουμε το άσπρο εσωτερικό μέρος. Ακολούθησα τη συνταγή για limoncello (της Sitronella) και περιμένω αποτελέσματα. Ετσι, τίποτα δεν πάει χαμένο..

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από evisam, 6-2-11  
    Επειδή πέρασε η εβδομάδα και ετοίμασα το... φραπα-cello, μπορώ να πω οτι είναι κάπως αδύναμο. Χρειάζονται οι μισές ποσότητες σε αλκοόλ και σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-2-11  
    αυτο το γλυκο το εχω φτιαξει κι εγω ,και πραγματι αν πετυχει καλα και αν ειναι και λιγο χοντρη η φραπα ειναι υπεροχο.
    μαλιστα χτες το απογευμα φαγαμε τα 3 τελευταια κοματια στην δουλεια μου.
    περιμενω να μου ξαναφερει ενας φιλος μου γεωπονος παλι φραπες.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 7-2-11  
    φράπα είναι το περγαμόντο? ή το γκρειπφρούτ?
    #
    Σχόλιο από evisam, 7-2-11  
    Όχι, δεν είναι το περγαμόντο ή το γκρέιπ φρουτ. Είναι σαν υπερμεγέθη λεμόνια, μακρόστενα, με πολύ μαλακό το λευκό εσωτερικό της κίτρινης φλούδας, πάχους 1 εκ.. Γίνεται ένα ιδιαίτερα αρωματικό γλυκό, με πιο λεπτή γεύση από του περγαμόντου.
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-2-11  
    Επειδή αναρωτιέστε, ποιά είναι η φράπα, ανεβάζω φωτογραφία, όπου φαίνεται η φράπα σε σύγκριση με ένα κανονικό λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από ansou, 17-12-11  
    Mπραβο για τις εξαιρετικες οδηγιες εκτελεσης και για τις αναλογιες βεβαια.Το γλυκο αυτο οπως αναφερθηκε εχει πιο φινα γευση απο το περγαμοντο αλλα ειναι υπεροχο!!!Σ ευχαριστουμε!!
    #
    Σχόλιο από evisam, 17-12-11  
    Ευχαριστώ, Ansou, χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από eleni_pp, 19-2-12  
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ?
    #
    Σχόλιο από evisam, 19-2-12  
    Eleni_pp, ακριβώς, χρησιμοποιούμε μόνο τις φλούδες. Αφαιρούμε την μία ροδέλα από πάνω και κάτω από την φράπα (δηλαδή το σημείο που ενωνόταν με το κλαδί και το αντίθετό του) και μετά κάνουμε κάθετες τομές στην φλούδα, ώστε να μπορέσουμε να την αφαιρέσουμε μαζί με το άσπρο μέρος της (αυτό που είναι πολύ μαλακό). Στη συνέχεια κόβουμε σε τετραγωνάκια, όπως αναφέρεται στο βήμα 2. Εύχομαι να βοήθησα. Μην διστάσεις να με ρωτήσεις, αν χρειαστείς κάτι άλλο.
    #
    Σχόλιο από eleni_pp, 19-2-12  
    ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    #
    Σχόλιο από manna, 4-3-12  
    Την έφτιαξα τη συνταγή κι είναι πραγματικά πολύ ωραίο. Απλά επειδή ήταν κι η πρώτη μου απόπειρα σε γλυκό του κουταλιού και δε δοκίμασα ποτέ φράπα γλυκό για να έχω μέτρο σύγκρισης, ήθελα να ρωτήσω αν πικρίζει λίγο ως γεύση. Μοιάζει δηλαδή με το νεραντζάκι το πράσινο;
    #
    Σχόλιο από evisam, 4-3-12  
    Εμένα μου θυμίζει περισσότερο το γλυκό περγαμόντο, αλλά με πιο διακριτική γεύση. Δεν πικρίζει ιδιαίτερα. Μήπως δεν έξυσες την εξωτερική φλούδα της φράπας, όσο χρειαζόταν;
    #
    Σχόλιο από manna, 5-3-12  
    Πιστεύω ότι την έξυσα αρκετά. Άρεσε σε όλους βέβαια οπότε είναι ένα γλυκό που θα ξανακάνω σίγουρα!

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evisam, 6-2-11  
    Επειδή πέρασε η εβδομάδα και ετοίμασα το... φραπα-cello, μπορώ να πω οτι είναι κάπως αδύναμο. Χρειάζονται οι μισές ποσότητες σε αλκοόλ και σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-2-11  
    αυτο το γλυκο το εχω φτιαξει κι εγω ,και πραγματι αν πετυχει καλα και αν ειναι και λιγο χοντρη η φραπα ειναι υπεροχο.
    μαλιστα χτες το απογευμα φαγαμε τα 3 τελευταια κοματια στην δουλεια μου.
    περιμενω να μου ξαναφερει ενας φιλος μου γεωπονος παλι φραπες.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 7-2-11  
    φράπα είναι το περγαμόντο? ή το γκρειπφρούτ?
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-2-11  
    Επειδή αναρωτιέστε, ποιά είναι η φράπα, ανεβάζω φωτογραφία, όπου φαίνεται η φράπα σε σύγκριση με ένα κανονικό λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από ansou, 17-12-11  
    Mπραβο για τις εξαιρετικες οδηγιες εκτελεσης και για τις αναλογιες βεβαια.Το γλυκο αυτο οπως αναφερθηκε εχει πιο φινα γευση απο το περγαμοντο αλλα ειναι υπεροχο!!!Σ ευχαριστουμε!!
    #
    Σχόλιο από evisam, 17-12-11  
    Ευχαριστώ, Ansou, χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από evisam, 19-2-12  
    Eleni_pp, ακριβώς, χρησιμοποιούμε μόνο τις φλούδες. Αφαιρούμε την μία ροδέλα από πάνω και κάτω από την φράπα (δηλαδή το σημείο που ενωνόταν με το κλαδί και το αντίθετό του) και μετά κάνουμε κάθετες τομές στην φλούδα, ώστε να μπορέσουμε να την αφαιρέσουμε μαζί με το άσπρο μέρος της (αυτό που είναι πολύ μαλακό). Στη συνέχεια κόβουμε σε τετραγωνάκια, όπως αναφέρεται στο βήμα 2. Εύχομαι να βοήθησα. Μην διστάσεις να με ρωτήσεις, αν χρειαστείς κάτι άλλο.
    #
    Σχόλιο από eleni_pp, 19-2-12  
    ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    #
    Σχόλιο από manna, 4-3-12  
    Την έφτιαξα τη συνταγή κι είναι πραγματικά πολύ ωραίο. Απλά επειδή ήταν κι η πρώτη μου απόπειρα σε γλυκό του κουταλιού και δε δοκίμασα ποτέ φράπα γλυκό για να έχω μέτρο σύγκρισης, ήθελα να ρωτήσω αν πικρίζει λίγο ως γεύση. Μοιάζει δηλαδή με το νεραντζάκι το πράσινο;
    #
    Σχόλιο από manna, 5-3-12  
    Πιστεύω ότι την έξυσα αρκετά. Άρεσε σε όλους βέβαια οπότε είναι ένα γλυκό που θα ξανακάνω σίγουρα!

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από evisam, 7-2-11  
    Όχι, δεν είναι το περγαμόντο ή το γκρέιπ φρουτ. Είναι σαν υπερμεγέθη λεμόνια, μακρόστενα, με πολύ μαλακό το λευκό εσωτερικό της κίτρινης φλούδας, πάχους 1 εκ.. Γίνεται ένα ιδιαίτερα αρωματικό γλυκό, με πιο λεπτή γεύση από του περγαμόντου.
    #
    Σχόλιο από eleni_pp, 19-2-12  
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ?
    #
    Σχόλιο από evisam, 4-3-12  
    Εμένα μου θυμίζει περισσότερο το γλυκό περγαμόντο, αλλά με πιο διακριτική γεύση. Δεν πικρίζει ιδιαίτερα. Μήπως δεν έξυσες την εξωτερική φλούδα της φράπας, όσο χρειαζόταν;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Τρώω γλυκά: γιατί και τι μπορώ να κάνω
    Ένας λόγος για τον οποίο τρώμε γλυκά είναι οι π...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 242 αγαπημένων συνταγών, του/της sofia kombotades