ggr
ggr @george
Athens

Οι φρυγανισμένες φέτες με πατέ από μανιτάρια είναι ένα ορεκτικό αρκετά γρήγορο (σε ένα μισάωρο περνούν από το ψυγείο στο τραπέζι σας), χαμηλού κόστους και με εξασφαλισμένη την επιτυχία.Το πατέ μανιταριών, φτιαγμένο με βούτυρο, μανιτάρια, κρεμμύδι και αυγό, μας επιτρέπει να ετοιμάσουμε δεκάδες μπρουσκέτες με κόστος λίγα μόνο ευρώ και, ταυτόχρονα, να προσφέρουμε ένα πατέ “γαργαλιστικό” και με πολύ λεπτή γεύση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε είτε μικρές (και περισσότερες ανά άτομο) φετούλες, χρησιμοποιώντας ψωμί μπαγκέτας, είτε “φετάρες”, κομμένες από καρβέλι και τεμαχισμένες στα 2 ή στα 3.Εάν φέρνουν στη λαϊκή σας σχινόπρασο (το να το ψάξετε σε σουπερμάρκετ είναι –μάλλον– χαμένη υπόθεση), μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με τον μαϊντανό στο σερβίρισμα. Η ξεχωριστή του γεύση (κάτι ανάμεσα σε φρέσκο κρεμμυδάκι και σκόρδο) ταιριάζει θαυμάσια με την γεύση του πατέ των μανιταριών.Μπορούμε να αλείψουμε το πατέ και χλιαρό, όπως θα βγεί από το μίξερ, στις φέτες και να το σερβιρίσουμε έτσι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του βούτυρο, ίσως και στα 2/3 (στα 100 γρ. περίπου), για να μη νοιώθουμε έντονη την γεύση του. Τώρα ο μαϊντανός του πάει και σε μεγαλύτερη ποσότητα.Στις φωτογραφίες εμφανίζονται λιγότερα καρύδια από αυτά που θέλει η συνταγή, διότι, απλούστατα, την “ημέρα της φωτογράφισης”, δεν είχα παρά κάποια που περίσσεψαν από παλαιότερη “συνεργασία”. Ζητούσε πολλά ο ατζέντης τους για καινούργια και δεν πήρα.Αντίθετα, προσέθεσα στο τηγάνι, από την αρχή του σοταρίσματος, και μία κατά-κόκκινη και κατά-καυτερή πιπεριά. Αγκάλιασε “θερμά” την λεπτή γεύση των μανιταριών και την “δυνάμωσε”. Ίσως, απλά, να ήταν αρκετή η μισή μόνο.Επίσης, προσέθεσα και 3 φιλετάκια αντσούγιας μέσα στο μίξερ. Δεν πολύ-φάνηκε η γεύση τους. Ξέροντας πόσο “δένει” η έντασή της με την ήπια γεύση των μανιταριών, την επόμενη φορά λέω να προσθέσω καμιά δεκαριά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
6 άτομα
  1. 1 κ.γ. μπράντυ ή κονιάκ
  2. 150 γρ βούτυρο
  3. 250 γρ. μανιτάρια (Champignon εδώ, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος)
  4. 20 γρ. καρύδια
  5. πιπέρι
  6. αλάτι
  7. 1 κρεμμύδι
  8. 1 βραστό αυγό (σφικτό)
  9. ψωμί (μπαγκέτα ή καρβέλι), όσο χρειασθεί
  10. μαϊντανός ψιλοκομμένος, για τη διακόσμηση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρώντας την εξωτερική τους μεμβράνη με την βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού.

  2. 2

    Τα κόβουμε σε σχετικά χοντρές φέτες (των 2-3 χιλιοστών). Δεν έχει σημασία το σχήμα αφού θα τα αλέσουμε στη συνέχεια.

  3. 3

    Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ξανθαίνουμε το κρεμμύδι (3-λεπτο με 4-λεπτο), με το μισό από το βούτυρο (75 γρ. περίπου) και προσθέτουμε τα μανιτάρια.

  4. 4

    Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για ένα δεκάλεπτο περίπου.

  5. 5

    Αλατοπιπερώνουμε, ανάλογα με τα γούστα μας.

  6. 6

    Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν τα μανιτάρια.

  7. 7

    Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το αυγό για 7-8 λεπτά, να γίνει σφικτό.

  8. 8

    Σε ένα μίξερ ή πολυκόφτη ρίχνουμε τα μανιτάρια, που θα έχουν πια χλιαρύνει, το υπόλοιπο βούτυρο (75 γρ.),

  9. 9

    Τα καρύδια (έχετε θυμηθεί να τα καθαρίσετε, έτσι ?), το βρασμένο αυγό, κομμένο σε 5-6 κομμάτια,

  10. 10

    Όπως και 1 κουταλιά του γλυκού μπράντυ (κάνει και το κονιάκ, εγώ ένα πείραμα θα το έκανα και με λικέρ βύσσινο, έχουμε τόσο στο σπίτι που βάζουμε ως και..... στα β ραστά κολοκυθάκια μας).

  11. 11

    Δουλεύουμε το μηχάνημα μέχρι να πάρουμε μία ομοιογενή, λεία, κρέμα (εάν χρειασθεί προσθέτουμε και ελάχιστο ακόμη μπράντυ, με προσοχή όμως, η κρέμα δεν πρέπει να είναι νερουλή). Δοκιμάζουμε και –ενδεχομένως– διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.

  12. 12

    Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο όπου, χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βούτυρο, με το που θα κρυώσει θα σφίξει.

  13. 13

    Ετοιμάζουμε τις φέτες μας, φρυγανίζοντάς τες για λίγα λεπτά είτε στο γκριλ του φούρνου είτε στην τοστιέρα.

  14. 14

    Αλείφουμε τις φρυγανισμένες φέτες με μία καλή ποσότητα μανιταριών και σερβίρουμε (αν θέλετε διακοσμημένες με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

Sofia Chatz
Sofia Chatz @so1234
Καλησπέρα πιστεύω ότι είναι λάθος να καθαρίζουμε τα μανιτάρια με αυτό τον τρόπο. Ένα σκούπισμα με μια νωπή πετσέτα αρκεί.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens