κύρια φωτογραφία συνταγής Φτερούγες κοτόπουλου σε πικάντικη sauce πορτοκαλι
ggr
ggr @george
Athens

Ιδού τες!!! Εύκολες και γρήγορες, φθηνές και πεντανόστιμες, γνώριμες μα και εντελώς διαφορετικό, φτερούγες κοτόπουλου. Όπως σας τις υποσχέθηκα, θυμάστε; Πικάντικες αλλά και με ένα υπέροχο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού. Με λίγα λόγιαξ ε χ ω ρ ι σ τ έ ς. Όσο κάποιοι θα προσπαθούν να “μας τα κόψουν τα φτερά”, εμείς θα βρίσκουμε πάντα κάτι να κάνουμε με τα “κομμένα φτερά”. Κάτι πρωτότυπο, περίεργο, δημιουργικό.Οι “Φτερούγες κοτόπουλου σε πικάντικη sauce πορτοκαλιού” είναι ένα διαφορετικό πιάτο. Συνδυάζει τις εξαιρετικής νοστιμιάς, τραγανές φτερούγες “Buffalo wings”, με μία πικάντικη sauce με βάση μία.... μαρμελάδας πορτοκάλι. Που μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εάν την αρωματίσουμε με λίγο ginger και λίγο σκόρδο. Τους πηγαίνουν θαυμάσια (δείτε «Μυστικά [6]»).

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Εάν η μαρμελάδα πορτοκάλι περιέχει πάρα πολλά άλιωτα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού, όπως προτιμώ να την κάνω εγώ (αλλά και γενικότερα τις μαρμελάδες μου), τα αφαιρούμε, ώστε η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι κατ’ εξοχήν ρευστή).[2] Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιούσε 1/3 της κούπας rice vinegar, ένα κινέζικο παρασκεύασμα, ένα ξύδι από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση (κάποιες φορές γίνεται και από sake και τότε είναι πιο κοντά στο δικό μας ξύδι από λευκό κρασί). Εάν σας αρέσει το sushi, ίσως έχετε αντιληφθεί την ύπαρξή του, είναι πολύ συνηθισμένο στα πιάτα του. Διαβάζω πως είναι πιο ήπιο στη γεύση και πιο γλυκό από το ξύδι που συνήθως χρησιμοποιούμε, γι’ αυτό και δεν συνιστάται μια τέτοια αντικατάσταση. Είπαμε, όμως, είναι μία οικονομική συνταγή, γι’ αυτό και εγώ το αντικατέστησα με μικρότερη ποσότητα από –επίσης γλυκό και ήπιο– βαλσαμικό ξύδι που υπήρχε στο σπίτι[3] Εδώ, η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιούσε ισόποση hoisin sauce (είναι μία κοινή κινέζικη sauce που χρησιμοποιείται για το ντρεσάρισμα των spring rolls αλλά και σε μπάρμπεκιου πιάτα όπως η πάπια Πεκίνου, το ψητό χοιρινό, κ.λ.π Έχει σαν βάση την σόγια sauce, σκόρδο, ξύδι, καυτερή πιπεριά, και διάφορα αρωματικά). Για τον ίδιο λόγο που λέω πιο πάνω, την αντικατέστησα με μία –ισόποση– sauce σόγιας, “πειραγμένη” με λίγο σκόρδο και λίγη καυτερή πιπερίτσα. Να έχω πέσει πολύ έξω ? Εάν αναρωτηθείτε γιατί βάζω και την επιπλέον μία κουταλιά της “απείρακτης” σόγιας sauce, είναι απλά γιατί κάποιος μπορεί να θελήσει να χρησιμοποιήσει και τα δύο υλικάκαι hoisin sauce (1/4 του φλυτζανιού) και σόγια sauce (1 κουταλιά σούπας)[4] Η συνταγή θέλει μία ποσότητα από έτοιμες, τραγανές, φτερούγες κοτόπουλου. Σε όλα τα links που δίνονται μέσα στα «Βήματα εκτέλεσης» θα βρείτε τρόπους να τις ετοιμάσετε μόνοι στο σπίτι. Μπορείτε, βέβαια, πάντα να τις αγοράσετε έτοιμες. Σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα του 1,8 κιλών (αντιστοιχεί σε 18 φτερούγες (δηλαδή 54 κομμάτια), είναι αρκετή για 6 άτομα.[5] Με ένα κόστος λιγότερο από 5 ευρώ για τις φτερούγες (τα υπόλοιπα υλικά ή τα έχεις στο σπίτι ή δεν τα έχεις) θα συμφωνήσετε ότι είναι ένα εξαιρετικά οικονομικό πιάτο. Αφού τις δοκιμάσετε, θα διαπιστώσετε πως είναι και ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά γευστικό πιάτο.[6] Δοκίμασα τη συνταγή χρησιμοποιώντας σαν βάση τις “τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου χωρίς τύψεις” που μπορείτε να βρείτε εδώ. Χρησιμοποίησα, λοιπόν, μερικές αφού τις είχα περάσει και από την πικάντικη sauce με βάση το ginger και το σκόρδο. Λίγες μόνο, αφού πίστευα ότι θα ήταν υπερβολή. Το αποτέλεσμα με εξέπληξε. Τραγανές φτερούγες, με “κολλημένη” πάνω τους (και ξεροψημένη) την sauce σκόρδου-ginger και βουτηγμένες στη συνέχεια στη πικάντικη sauce πορτοκαλιού. Όνειρο !!! Θα τις ξαναδοκιμάσω, βάζοντας ίσως και λίγο Μεσόγειο. Θυμάρι ή μαντζουράνα και φρέσκο κρεμμυδάκι..... Μήπως και λίγο σουσάμι ; Γιατί όχι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 Minutes
6 άτομα
  1. 1.800 γρ. ψημένες πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου
  2. 2 μεγάλες-μεγάλες κουταλιές κινέζικη καυτερή sauce (ή, εναλλακτικά, 2 κουταλιές θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα)
  3. 1 φλυτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι (δείτε «Μυστικά [1]»)
  4. 1/4 φλυτζανιού ξύδι μπαλσάμικο (δείτε «Μυστικά [2]»)
  5. 1/4 φλυτζανιού “πειραγμένης” sauce σόγιας (δείτε «Μυστικά [3]»)
  6. 1 κ.σ. sauce σόγιας (“απείραχτη” αυτή τη φορά)
  7. Προτάσεις για “προαιρετικές” (πλην αξιολογότατες) προσθήκες
  8. 3 – 4 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
  9. ψιλοτριμμένο ginger
  10. 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (ολόκληρα, “λευκό” και “πράσινο” μέρος)
  11. ψημένο σουσάμι (!!!)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ένα φλυτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι. Δεν θέλουμε καθόλου άλιωτα κομματάκια πορτοκαλόφλουδας. (δείτε «Μυστικά [1]»)

  2. 2

    Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, 1/4 του φλυτζανιού (δείτε «Μυστικά [2]») και κανα δυο (ή και περισσότερες, ανάλογα με τα γούστα σας) κουταλιές κινέζικη καυτερή sauce (ξέρετε, εκείνη την “ανάσα του Σατανά”, με τους ολόκληρους σπόρους πιπεριάς μέσα, που σερβίρουν στα κινέζικα εστιατόρια). Εάν δεν έχετε, κάνουν και δυό κουταλιές μπούκοβο, θρυμματισμένη καυτερή –ελληνική, παρακαλώ– πιπερίτσα.

  3. 3

    “Πειράζουμε” λίγη σόγια sauce. (δείτε «Μυστικά [3]»). Λιώνουμε μισή σκελίδα σκόρδο, μερικά φυλλαράκια θυμάρι ή μαντζουράνα και μια κοφτή κουταλιά του γλυκού μπούκοβο στο γουδί. Προσθέτουμε 1/4 του φλυτζανιού σόγια sauce (περίπου 60 ml) και ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα διάφορα υλικά καλά. Ρίχνουμε και ακόμη μία κουταλιά σόγια sauce, “απείραχτη” αυτή τη φορά.

  4. 4

    Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και ανεβάζουμε την κατσαρολίτσα στο μάτι. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα μας και την αφήνουμε να βράσει, για 4-5 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να αποβάλει τα πολλά υγρά και να δέσει κάπως.

  5. 5

    Έτοιμη η σάλτσα μας, σχεδόν έτοιμο και το φαί. Τι απομένει; Να ντρεσάρουμε τις φτερούγες. Θα χρησιμοποιήσουμε ήδη τηγανισμένες ή ψημένες φτερούγες. Εδώ, μπορείτε να βρείτε πώς να φτιάξετε τραγανές πικάντικες φτερούγες και μάλιστα χωρίς να έχετε τύψεις. Μπορείτε να βρείτε όμως και άλλες συνταγές στο siteεδώ, εδώ και εδώ θα βρείτε μερικές από αυτές.

  6. 6

    Τις βάζουμε (όχι όλες μαζί, σε δύο ή και τρεις δόσεις) σε ένα σκεύος και τους απλώνουμε από πάνω την sauce που ετοιμάσαμε. Αναδεύουμε έτσι ώστε να πάει σε όλες και να τις καλύψει εξωτερικά (γι’ αυτό το λόγο και θέλουμε την sauce “κάπως” δεμένη, να ρέει και να κολλάει πάνω στις φτερούγες. Έτοιμοι. Τις σερβίρουμε καυτές.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

bliss
bliss @cook_8466416
έχω μια Αγγλική μαρμελάδα με πορτοκάλι λεμόνι και ginger,μπορώ να την χρησιμοποιήσω?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens