Φτιάχνω ξινοτύρι (ξινομυζήθρα)
Φτιάχνουμε τυρί, εύκολα και κατανοητά. Μπορούμε να το καταναλώσουμε σε μερικές ώρες ως μαλακό τυρί ή ως σκληρό σε μερικές μέρες, αφήνοντας το να τραβήξει και να σκληρύνει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αλατίζοντας το μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 15 μέρες.Αν το θέλουμε σκληρό μπορούμε όταν σφίξει στο καλούπι να το πασπαλίσουμε με ψιλό αλάτι και να το βάλουμε σε μεμβράνη στο ψυγείο ή να το κρεμάσουμε έξω σε σκιερό μέρος. Επαναλαμβάνουμε το αλάτισμα σε μία βδομάδα και αν το έχουμε έξω από το ψυγείο το βάζουμε σε δύο βδομάδες μέσα.
https://www.youtube.com/watch?v=R6fC4zSCQcc
Υλικά
-
γάλα κατά προτίμηση πρόβειο, αλλά μπορούμε και με κατσικίσιο και με αγελαδινό, ακόμη και με του εμπορίου
-
1 κατσαρόλα για να χωρέσει τη ποσότητα του γάλατος που μπορούμε να βρούμε
-
τούλια ή μαξιλαροθήκη για το σούρωμα του γάλατος
-
1 ξύλινη σπάτουλα (κουτάλα)
-
1 σουρωτήρι
-
1 θερμόμετρο κουζίνας
-
πυτιά για το πήξιμο του γάλατος
-
1 κεσέ γιαούρτι
-
1 λεκάνη (εμαγιέ, πήλινη, ή πλαστική)
-
αλάτι ψιλό
-
καλούπι σκληρό για τυριά, για να βάλουμε το τυρόπηγμα ή τσαντίλα ή μια μαξιλαροθήκη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σουρώνουμε το γάλα.
-
2
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του γάλατος στους 30 βαθμούς.
-
3
Για κάθε ένα κιλό γάλα ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε ένα ποτήρι με νερό και το διαλύουμε.
-
4
Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε.
-
5
Ρίχνουμε την πυτιά μας στο γάλα, ανακατεύουμε.
-
6
Αφήνουμε το γάλα μας για 24 ώρες σε μια μεριά χωρίς να το μετακινήσουμε.
-
7
Μετά το πέρας του χρόνου κόβουμε.
-
8
Τοποθετούμε το τυρόπηγμα σε τσαντίλα ή καλούπι.
-
9
Το αφήνουμε να στραγγίξει για δύο ώρες αν το θέλουμε μαλακό αλλιώς για 2-3 μέρες αν το θέλουμε σκληρό.
-
10
Το θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι.
-
11
Αλατίζουμε και τρώμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια