Φτιάχνω σπιτικό γιαούρτι

Bαθμολογία: 4.9524
       
 
21 ψήφοι
Aegle, 07.05.07

Περιγραφή

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γιαούρτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι γάλα και δυό κουταλιές έτοιμο γιαούρτι. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχετε πάντα στο σπίτι, μια από τις πιο υγιεινές τροφές στην ποσότητα που θέλετε.

Φτιάχνω σπιτικό γιαούρτι
photo: Phoebe

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κ.σ. έτοιμο γιαουρτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 2' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 180' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.
Βήμα 2
2) Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.
Βήμα 3
3) Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 - 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.
Βήμα 4
4) Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).
Βήμα 5
5) Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)
Βήμα 6
6) Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

  1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα θέλετε. Εμείς προτιμήσαμε βιολογικό γάλα με λίγα λιπαρά. Γίνεται και με πλήρες γάλα αλλά και με ελαφρύ επίσης έχω δοκιμάσει και με γάλα μακράς διαρκείας και το γιαούρτι πήζει κανονικά. Αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, προτιμήστε αυτό, αρκεί να το βράσετε πάρα πολύ καλά αφού δεν είναι παστεριωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε γάλα του εμπορίου, δεν θα σχηματιστεί πέτσα στο γιαούρτι σας λόγω του ότι είναι ομογενοποιημένο.
  2. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το γιαούρτι. Αν σας αρέσει ξινούτσικο λοιπόν, αφήστε το όλο το βράδυ, ενώ εάν σας αρέσει γλυκό, βάλτε το στο ψυγείο μόλις πήξει.
  3. Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως το "κόψετε", θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.
  4. Μπορείτε αντί για πρόβειο να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό γιαούρτι για πυτιά, αλλά είναι πιο νερουλό.
  5. Ένα κόλπο για να διαπιστώσετε αν το γάλα έχει την σωστή θερμοκρασία (εφόσον δεν έχετε θερμόμετρο) είναι να δοκιμάζετε με το μικρό σας δαχτυλάκι. η θερμοκρασία είναι σωστή αν μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το δέκα πριν νιώσετε ότι καίγεται το δάχτυλό σας. Αν το γάλα κρυώσει λίγο παραπάνω, απλά μπορείτε να το ξαναζεστάνετε. Αν περάσετε τα όρια της θερμοκρασίας προς τα κάτω, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει γιατί δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμομύκητες αν είναι πιο ζεστό θα καταστραφούν από την υπερβολική θερμοκρασία.
  6. Καλύτερα είναι να διατηρείτε το γιαούρτι σε ένα γυάλινο τάπερ με καπάκι, έτσι είσαστε σίγουροι πως διατηρείται πάντα καθαρό και δεν απορροφά μυρωδιές από το ψυγείο. Στην περίπτωση που βάζετε το γιαούρτι σε ένα σκεύος, μόλις το κόψετε αυτό βγάζει σιγά σιγά το τυρόγαλό του. Αφαιρώντας το, έχετε πιο στραγγιστό γιαούρτι, που σερβίρεται καλύτερα με μέλι και φρούτα.
  7. Μπορείτε να μοιράσετε το γάλα σε ατομικά μικρά σκεύη (π.χ. κούπες ή μπωλάκια) και να προσθέσετε εκεί από λίγη πυτιά για μεγαλύτερη ευκολία στο σερβίρισμα. Με αυτόν τον τρόπο, είσαστε σίγουροι πως καταναλώνετε το γιαούρτι με το τυρόγαλό του που είναι το πιο πλούσιο σε συστατικά.
  8. Ένα άλλο κόλπο για να είστε σίγουροι πως το γιαούρτι σας πήζει σε ζεστό περιβάλλον, είναι να το βάζετε σε μια ισοθερμική τσάντα (αυτές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ για να διατηρούνται δροσερά τα τρόφιμα) και να το τυλίγετε μαζί με αυτήν σε μια κουβέρτα.
  9. Για την επόμενη σοδειά γιαουρτιού, κρατάτε σε ένα μπωλάκι 2 κ.σ. από το γιαούρτι που φτιάξατε.
  10. Προσέξτε τα δύο σημεία: τη θερμοκρασία που θα έχει το γάλα (γι' αυτό και πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσετε και κρυώσει) και να μην το κουνήσετε αφού το βάλετε στο δοχείο.

Σχετικές συνταγές

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-5-07  
    Αχ, τι μου θύμισες! Έφτιαχνα για χρόνια γιαούρτι στην Κορέα (μόνο γλυκά γιαούρτια και με φρούτα πουλούσαν, πού να βρεις στραγγιστό), αλλά με γιαουρτομηχανή. Δεν ήξερα ότι γίνεται και χωρίς αυτή.
    Βγαίνει νερουλό; Γιατί το δικό μου το στράγγιζα σε ειδική πετσέτα και τρυπητό μετά...
    #
    Σχόλιο από Fran, 31-7-07  
    Κάνω κάθε εβδομάδα γιαούρτι και είναι πολύ ωραίο. Χρησιμοποιώ γιαούρτι total για μαγιά και το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το total. Σε περίπτωση που δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε την θερμοκρασία μπορείτε να βάζετε κάθε τόσο το μικρό δακτυλάκι του χεριού σας και να μετράτε μέχρι το 40 (όχι πολύ γρήγορα). Αν δείτε ότι αντέχει το δακτυλάκι χωρίς να καίγεστε τότε το γάλα είναι έτοιμο να ανακατευτεί με το γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 19-5-09  
    Λοιπόν.ξεκίνησα να κάνω το πρώτο μου γιαούρτι και επειδή ο πατέρας μου φτιάχνει χρόνια μου είπε τα εξής:βάζουμε στην αρχή το γάλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός και μόλις γίνει αυτό κατεβάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε 1,5 % γάλα βράζουμε για 10 λεπτά).
    Εκείνος με συμβούλευσε να βάλω μισό κεσεδάκι γιαούρτι γιατί οι 2 κουταλιές του φάνηκαν πολύ λίγες.
    Για να μην περιμένουμε τις 4 ώρες για να πήξει μου είπε ότι εκείνος πάντα το βάζει στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς και το πολύ σε 2 ώρες είναι έτοιμο.Είναι ένα μικρό μυστικό για πιο γρήγορο γιαούρτι!
    #
    Σχόλιο από sma, 20-5-09  
    με τί γάλα μπορούμε να το κάνουμε; κάνει το φρέσκο από το σούπερμάρκετ; ή πρέπει να βρούμε βοσκό να μας δώσει :))
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 20-5-09  
    Όλα τα φρέσκα γάλατα κάνουν,βασικά εκείνα που λήγουν το πολύ σε 4 ημέρες!!!
    Χρόνια τώρα το κάνω με φρέσκο γάλα απο σούπερ μάρκετ.
    Αρκεί να έχεις παραδοσιακό γιαούρτη για μαγιά.
    Απλά με γάλα παραγωγού είναι πολύ ποιο νόστιμο, και ποιο σφικτό!!!
    Αν σου είναι εύκολο να βρεις, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 27-5-09  
    Το έφτιαξα έτσι όπως ανέφερα παραπάνω , είναι πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από flo, 28-5-09  
    καπος ετσι φτιαχνω την ξυνομυζιθρα αλλα αντι για γιαουρτι βαζω πυτια και τσιρο που εχω κρατισει απο προιγουμενο τυρι ειναι σαν το φιλαδελφια αλλα πιο ξυνουτσικο μιαμ μιαμ
    #
    Σχόλιο από newbee, 21-1-10  
    Έχω την τύχη να χρησιμοποιώ κανονικό γάλα, αγελαδινό φρεσκότατο. Την πρώτη-πρώτη φορά που έφτιαξα χρησιμοποίησα 1 κεσεδάκι πρόβειο για μαγιά και το αποτέλεσματα ήταν υπέροχο. Σφιχτό γιαούρτι με απίστευτη πέτσα. Το ίδιο και τις επόμενες 2 φορές. Κάθε φορά κρατούσα μαγιά από το γιαούρτι που είχα φτιάξει. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν πιάνει πέτσα το γιαουρτάκι μου... Και στεναχωριέμαι γιατί ήθελα να το κάνω βουτυράκι! Μου το ματιάξανε. Πάντως ας μου επιβεβαιώσει κάποιος αυτό που μου είπε ο μπαμπάς μου: ότι η μαγιά "αποδυναμώνεται" όταν χρησιμοποιούμε την ίδια. Από το ίδιο γιαούρτι εννοώ. Ευχαριστώ πολύ, γενικά για όλα όσα έχω "πάρει" από εδώ.
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 21-1-10  
    Ποιά η γευστική διαφορά από τα έτοιμα γιαούρτια;Αφού τελικά χρησιμοποιούμε στη συνταγή εκτός από γάλα και έτοιμο γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 21-1-10  
    Γευστική διαφορά ίσως δεν υπάρχει όταν χρησιμοποιείς γάλα του εμπορίου.Έχεις όμως την ικανοποίηση ότι το έχεις φτιάξει μόνη σου.Επίσης ξέρεις ότι είναι καθαρό.Αν βέβαια έχεις και την πολυτέλεια να βρίσκεις γάλα φρέσκο....ακόμα καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 12-4-10  
    πολυ ωραια ομως ποσο κραταει στο ψυγειο???
    #
    Σχόλιο από sinfulsonia, 14-7-10  
    πολυ καλη η συνταγη ... εγω χρησιμοποιησα γαλα με 1,5% λιπαρα του εμποριου κ γιαουρτι με 2% λιπαρα για πυτια ... αναμενομενο ηταν το γιαουρτι να γινει καπως νερουλο κ αρκετα ελαφρυ ... δηλαδη ιδανικο για μενα που δεν το θελω βαρυ με εντονη οσμη ... η μαμα μου ειναι περηφανη!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 12-9-10  
    Οταν πηγαινω επαρχια με φρεσκο γαλα το κανω ακριβως ετσι με λιγο παραπανω απο το γιαουρτι μαγια. πηζει αμεσως με προβειο γαλα,με κατσικισιο γινεται νερουλο.
    #
    Σχόλιο από Iwannaki, 26-9-10  
    Λοιπον εκανα χτες το γιαουρτι με γακα 1,5 λιπαρα.Το αφησα 4-5 ωρες εξω και μετα το εβαλα στο ψυγειο μια και μαρεσει ναχει γλυκεια γευση.Σημερα το φαγαμε και πραγματι ηταν παντανοστιμο...ομως ειναι λιγο αραιο.Εγω νομιζω οτι οφειλεται στο οτι το γαλα ηταν ελαφρυ.
    Εσεις τι λετε?
    Γιατι ο αντρας μου τοθελε πιο σφιχτο..
    #
    Σχόλιο από Alice9, 10-2-11  
    να προσθέσω εδώ πως δε χρειάζεται να αγοράζετε κάθε φορά και έτοιμο κυπελλάκι γιαούρτι,μόνο την πρώτη φορά θα το χρειαστείτε γιατί μετά μπορείτε να κρατάτε 2 κουταλιές από το δικό σας και να τις χρησιμοποιείτε στο επόμενο ;)
    #
    Σχόλιο από margicook, 21-7-11  
    Θα μπορούσα να φτιάξω γιαούρτι με φρούτα από την αρχή της συνταγής όταν ανακατεύω το γιαούρτι με το γάλα, να προσθέσω και φρούτα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-11  
    Δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω να σου πω...
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 21-7-11  
    Τελειο ετσι το φτιαχνει και η μαμα μου με φρεσκο γαλα που την φερνη ενας κυριος που εχει αγελαδες
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 13-12-11  
    εχει δοκιμασει κανεις σας μηχανη παρασκευης γιαουρτιου?
    #
    Σχόλιο από dionisis1924, 24-2-12  
    Γεια σου,μηπως ξερεις πως θα υπολογισω τις θερμιδες στο σπιτικο γιαουρτι???
    Εαν βαλω γαλα με 1.5 % λιπαρα οι θερμιδες που αντιστιχουν στο γαλα θα αντιστοιχουν και στο γιαουρτι ?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    26 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 23-5-07  
    Αχ, τι μου θύμισες! Έφτιαχνα για χρόνια γιαούρτι στην Κορέα (μόνο γλυκά γιαούρτια και με φρούτα πουλούσαν, πού να βρεις στραγγιστό), αλλά με γιαουρτομηχανή. Δεν ήξερα ότι γίνεται και χωρίς αυτή.
    Βγαίνει νερουλό; Γιατί το δικό μου το στράγγιζα σε ειδική πετσέτα και τρυπητό μετά...
    #
    Σχόλιο από Fran, 31-7-07  
    Κάνω κάθε εβδομάδα γιαούρτι και είναι πολύ ωραίο. Χρησιμοποιώ γιαούρτι total για μαγιά και το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το total. Σε περίπτωση που δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε την θερμοκρασία μπορείτε να βάζετε κάθε τόσο το μικρό δακτυλάκι του χεριού σας και να μετράτε μέχρι το 40 (όχι πολύ γρήγορα). Αν δείτε ότι αντέχει το δακτυλάκι χωρίς να καίγεστε τότε το γάλα είναι έτοιμο να ανακατευτεί με το γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 19-5-09  
    Λοιπόν.ξεκίνησα να κάνω το πρώτο μου γιαούρτι και επειδή ο πατέρας μου φτιάχνει χρόνια μου είπε τα εξής:βάζουμε στην αρχή το γάλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός και μόλις γίνει αυτό κατεβάζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά (αν χρησιμοποιήσουμε 1,5 % γάλα βράζουμε για 10 λεπτά).
    Εκείνος με συμβούλευσε να βάλω μισό κεσεδάκι γιαούρτι γιατί οι 2 κουταλιές του φάνηκαν πολύ λίγες.
    Για να μην περιμένουμε τις 4 ώρες για να πήξει μου είπε ότι εκείνος πάντα το βάζει στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς και το πολύ σε 2 ώρες είναι έτοιμο.Είναι ένα μικρό μυστικό για πιο γρήγορο γιαούρτι!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 27-5-09  
    Το έφτιαξα έτσι όπως ανέφερα παραπάνω , είναι πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από flo, 28-5-09  
    καπος ετσι φτιαχνω την ξυνομυζιθρα αλλα αντι για γιαουρτι βαζω πυτια και τσιρο που εχω κρατισει απο προιγουμενο τυρι ειναι σαν το φιλαδελφια αλλα πιο ξυνουτσικο μιαμ μιαμ
    #
    Σχόλιο από newbee, 21-1-10  
    Έχω την τύχη να χρησιμοποιώ κανονικό γάλα, αγελαδινό φρεσκότατο. Την πρώτη-πρώτη φορά που έφτιαξα χρησιμοποίησα 1 κεσεδάκι πρόβειο για μαγιά και το αποτέλεσματα ήταν υπέροχο. Σφιχτό γιαούρτι με απίστευτη πέτσα. Το ίδιο και τις επόμενες 2 φορές. Κάθε φορά κρατούσα μαγιά από το γιαούρτι που είχα φτιάξει. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν πιάνει πέτσα το γιαουρτάκι μου... Και στεναχωριέμαι γιατί ήθελα να το κάνω βουτυράκι! Μου το ματιάξανε. Πάντως ας μου επιβεβαιώσει κάποιος αυτό που μου είπε ο μπαμπάς μου: ότι η μαγιά "αποδυναμώνεται" όταν χρησιμοποιούμε την ίδια. Από το ίδιο γιαούρτι εννοώ. Ευχαριστώ πολύ, γενικά για όλα όσα έχω "πάρει" από εδώ.
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 21-1-10  
    Ποιά η γευστική διαφορά από τα έτοιμα γιαούρτια;Αφού τελικά χρησιμοποιούμε στη συνταγή εκτός από γάλα και έτοιμο γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 21-1-10  
    Γευστική διαφορά ίσως δεν υπάρχει όταν χρησιμοποιείς γάλα του εμπορίου.Έχεις όμως την ικανοποίηση ότι το έχεις φτιάξει μόνη σου.Επίσης ξέρεις ότι είναι καθαρό.Αν βέβαια έχεις και την πολυτέλεια να βρίσκεις γάλα φρέσκο....ακόμα καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από sinfulsonia, 14-7-10  
    πολυ καλη η συνταγη ... εγω χρησιμοποιησα γαλα με 1,5% λιπαρα του εμποριου κ γιαουρτι με 2% λιπαρα για πυτια ... αναμενομενο ηταν το γιαουρτι να γινει καπως νερουλο κ αρκετα ελαφρυ ... δηλαδη ιδανικο για μενα που δεν το θελω βαρυ με εντονη οσμη ... η μαμα μου ειναι περηφανη!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 12-9-10  
    Οταν πηγαινω επαρχια με φρεσκο γαλα το κανω ακριβως ετσι με λιγο παραπανω απο το γιαουρτι μαγια. πηζει αμεσως με προβειο γαλα,με κατσικισιο γινεται νερουλο.
    #
    Σχόλιο από Iwannaki, 26-9-10  
    Λοιπον εκανα χτες το γιαουρτι με γακα 1,5 λιπαρα.Το αφησα 4-5 ωρες εξω και μετα το εβαλα στο ψυγειο μια και μαρεσει ναχει γλυκεια γευση.Σημερα το φαγαμε και πραγματι ηταν παντανοστιμο...ομως ειναι λιγο αραιο.Εγω νομιζω οτι οφειλεται στο οτι το γαλα ηταν ελαφρυ.
    Εσεις τι λετε?
    Γιατι ο αντρας μου τοθελε πιο σφιχτο..
    #
    Σχόλιο από Alice9, 10-2-11  
    να προσθέσω εδώ πως δε χρειάζεται να αγοράζετε κάθε φορά και έτοιμο κυπελλάκι γιαούρτι,μόνο την πρώτη φορά θα το χρειαστείτε γιατί μετά μπορείτε να κρατάτε 2 κουταλιές από το δικό σας και να τις χρησιμοποιείτε στο επόμενο ;)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 21-7-11  
    Τελειο ετσι το φτιαχνει και η μαμα μου με φρεσκο γαλα που την φερνη ενας κυριος που εχει αγελαδες
    #
    Σχόλιο από dionisis1924, 24-2-12  
    Γεια σου,μηπως ξερεις πως θα υπολογισω τις θερμιδες στο σπιτικο γιαουρτι???
    Εαν βαλω γαλα με 1.5 % λιπαρα οι θερμιδες που αντιστιχουν στο γαλα θα αντιστοιχουν και στο γιαουρτι ?
    #
    Σχόλιο από july88, 3-3-12  
    5 πιρουνάκια για το αγνό γιαούρτι από σπίτι. Προσωπικά επειδή δεν έχω θερμόμετρο μετρώ με το μικρό δαχτυλάκι μεχρι το 14 γιατί δε το θέλω πολύ ξινό.
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 19-3-12  
    Super!! Και τέλεια τα μυστικά! μου λύθηκαν πολλές απορίες!
    #
    Σχόλιο από stg, 14-5-12  
    Το έφτιαξα χθες, το δοκίμασα σήμερα... Τέλειο!
    Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από stg, 2-6-12  
    Το έφτιαξα πρόσφατα και έγινε νοστιμότατο και δροσερότατο!!!

    Στέλλα
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 11-10-12  
    Έφτιαξα σήμερα το γιαουρτάκι, ίσως είχε πέσει λιγο η θερμοκρασία όταν το κατέβασα, το άφησα περιπου 5 ώρες, ήταν όμως αραιό, τώρα το έχω στο ψυγείο και ακόμα δεν έχει πήξει πολύ..
    Είναι φυσιολογικό; έτσι θα μείνει ή μπορεί να πήξει κι άλλο;
    Πάντως χαίρομαι πολύ που μπορώ να το φτιάχνω μόνη μου, και αυτό το οφείλω σε εσένα, μπράβο σου και σε ευχαριστώ για τη συνταγή!!
    =)
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 15-10-12  
    Σε ευχαριστώ, θα προσέξω περισσότερο την επόμενη!
    Μήπως φταίει και το γεγονός ότι έβαλα γιαούρτι 2% και γάλα εβαπορέ; Δεν το άφησα πολύ χρόνο σκεπασμένο γιατί δεν ήθελα να ξινίζει, παίζει πολύ ρόλο στο πήξιμο;
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    10 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από sma, 20-5-09  
    με τί γάλα μπορούμε να το κάνουμε; κάνει το φρέσκο από το σούπερμάρκετ; ή πρέπει να βρούμε βοσκό να μας δώσει :))
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 20-5-09  
    Όλα τα φρέσκα γάλατα κάνουν,βασικά εκείνα που λήγουν το πολύ σε 4 ημέρες!!!
    Χρόνια τώρα το κάνω με φρέσκο γάλα απο σούπερ μάρκετ.
    Αρκεί να έχεις παραδοσιακό γιαούρτη για μαγιά.
    Απλά με γάλα παραγωγού είναι πολύ ποιο νόστιμο, και ποιο σφικτό!!!
    Αν σου είναι εύκολο να βρεις, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 12-4-10  
    πολυ ωραια ομως ποσο κραταει στο ψυγειο???
    #
    Σχόλιο από margicook, 21-7-11  
    Θα μπορούσα να φτιάξω γιαούρτι με φρούτα από την αρχή της συνταγής όταν ανακατεύω το γιαούρτι με το γάλα, να προσθέσω και φρούτα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-11  
    Δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω να σου πω...
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 13-12-11  
    εχει δοκιμασει κανεις σας μηχανη παρασκευης γιαουρτιου?
    #
    Σχόλιο από dionisis1924, 24-2-12  
    Γεια σου,μηπως ξερεις πως θα υπολογισω τις θερμιδες στο σπιτικο γιαουρτι???
    Εαν βαλω γαλα με 1.5 % λιπαρα οι θερμιδες που αντιστιχουν στο γαλα θα αντιστοιχουν και στο γιαουρτι ?
    #
    Σχόλιο από Aegle, 11-10-12  
    @Eirinaki
    Στο ψυγείο δεν πρόκειται να πήξει περισσότερο από όσο είχε πήξει πριν το βάλεις. Κι εμένα τις φορές που μου έγινε κάπως πιο αραιό, ήταν επειδή ξέφυγε λίγο η θερμοκρασία και κρύωσε παραπάνω από όσο χρειαζόταν. Ή ίσως να ήθελε λίγο περισσότερο γιαούρτι για την ζύμωση. ;-)
    #
    Σχόλιο από linea, 11-5-13  
    δυστυχώς δεν έπηξε καθόλου, έγινε σαν αριάνι πυχτό. Για μαγιά έβαλα γιαούρτι Όλυμπος που το αγοράζουμε χύμα. μήπως δεν το έβρασα αρκετά;με ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα ανακατεύουμε;είναι σίγουρο ότι θα ξαναπροσπαθήσω, και τότε θα βαθμολογήσω.
    #
    Σχόλιο από mmelaki, 9-3-14  
    @mitsaki φτιαχω τώρα το γιαούρτι κ ήθελα να σε ρωτήσω στο φούρνο το βάζουμε σκεπασμένο, σε αντιστασεις ή αερα;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    συνταγουλες
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    Τεχνικές, Συμβουλες
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 563 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 362 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ