Φτιάχνω τυρί φορμαέλα

KostasSpear
KostasSpear @cook_8517628
,Ελλάδα

Φτιάξτε το φημισμένο τυρί της Αράχοβας Βήμα, βήμα με λεπτομερείς οδηγίες και βίντεο. Ανακαλύψτε την υπέροχη γεύση στο ψητό τυρί και στο σαγανάκι. Αλλά και σκέτο. Με την μαστιχοτή γεύση και τις υπέροχες μυρωδιές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ένα σχοινάκι περασμένο στο καλούπι για να το πιάνουμε και να το βγάζουμε από τον τσίρο για να μην καούμε, είναι απαραίτητο.

https://www.youtube.com/watch?v=IMwwe2H405Q

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 κιλά
  1. γάλα κατά προτίμηση πρόβειο
  2. 1 κατσαρόλα για να χωρέσει 6 κιλά γάλα
  3. τούλια ή μαξιλαροθήκη για το σούρωμα του γάλατος
  4. 1 ξύλινη σπάτουλα για το ανακάτεμα
  5. 1 θερμόμετρο κουζίνας
  6. πυτιά για το πήξιμο του γάλατος μας
  7. καλούπι σκληρό για τυριά, για να βάλουμε το τυρόπηγμα
  8. 1 ταψί ρηχό φούρνου
  9. 1 σκοινάκι
  10. αλάτι χοντρό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σουρώνουμε το γάλα.

  2. 2

    Το παστεριώνουμε στους 85°C ανακατεύοντας με την ξύλινη σπάτουλα, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας συνεχώς για να μην μας πιάσει το γάλα.

  3. 3

    Ετοιμάζουμε την πυτιά μας. Σε ένα ποτήρι νερό βάζουμε μια κουταλιά αλάτι και πυτιά σε αναλογία με την ποσότητα του γάλατος μας (για κάθε 100 κιλά γάλακτος, 6 γραμμάρια πυτιά)

  4. 4

    Περιμένουμε να κρυώσει το γάλα και να πάει στους 32°C.

  5. 5

    Ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε

  6. 6

    Κλείνουμε την κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να διατηρήσουμε την θερμοκρασία σταθερή. Εκεί που την ακουμπάμε δεν την μετακινούμε ξανά μέχρι να πήξει το γάλα.

  7. 7

    Μετά από δύο ώρες κόβουμε το τυρόπηγμα.

  8. 8

    Το αναθερμένουμε στους 40 βαθμούς.

  9. 9

    Το τοποθετούμε στο καλούπι.

  10. 10

    Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του τσίρου στους 60 βαθμούς.

  11. 11

    Βάζουμε για μιά ώρα μέσα το καλούπι με το τυρί.

  12. 12

    Μετά από μία ώρα βγάζουμε το καλούπι με το τυρί.

  13. 13

    Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του τσίρου στους 75 βαθμούς.

  14. 14

    Ξανά βάζουμε μέσα το καλούπι για μία ώρα.

  15. 15

    Κρυώνει και κάνουμε το πρώτο αλάτισμα

  16. 16

    Την επομένη το βγάζουμε από το καλούπι

  17. 17

    Αλατίζουμε το υπόλοιπο τυρί.

  18. 18

    Σε τέσσερις μέρες το τρώμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια

Georgia Kremmydioti
Georgia Kremmydioti @cook_22391017
Καλή Ανάσταση και ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες και σαφείς οδηγίες. Τις αναθερμάνσεις τις έκανα αλλά μου ξέφυγαν λίγο οι θερμοκρασίες, γιατί ανέβαινε η θερμοκρασία στο γάλα από τον πάτο της κατσαρόλας και στο τέλος της μιας ώρας η θερμοκρασία είχε πέσει. Ένα τυράκι πάντως προέκυψε, αν και δεν ξέρω αν μπορώ να το βαφτίσω φορμαέλλα. Παίζει πολύ σοβαρό ρόλο η θερμοκρασία που ήταν διαφορετική; Γάλα αγελάδας βρίσκω μόνο φρέσκο στο νησί και κατσικίσιο από τώρα και μετά. Το αγελαδινό γάλα θέλει περισσότερη πιτιά; Με το κατσικίσιο γίνεται; Να είστε υγιείς και χαρούμενοι.

Από

KostasSpear
KostasSpear @cook_8517628
στις
,Ελλάδα