Γαβράκι καλοκαιρινό
Ένα καλοκαιρίνό φαγάκι που γίνεται γρήγορα και τρώγεται ευχάριτα και κρύο! (Μάλιστα έτσι είναι καλύτερο!) Ιδανικό για όσους προσέχουν τη διαιτάτους αυτές τις μέρες!
Λίγα μυστικά ακόμα
Διαλέγουμε με προσοχή το γαυράκι μας να είναι φρέσκο, αν είναι δυνατόν να σπαρταράει!!!Αν θέλουμε να το φάμε με το κόκαλο προσέχουμε να μην είναι πολύ μεγάλος, γιατί όσο πιο μεγάλος ο γαύρος τοσο πιο ενοχλητικό το κόκκαλο. Άσε που πικρίζει κιόλας. Επίσης προσέχουμε ο γαύρος να μην είναι πολύ μικρός γιατί θα διαλυθεί στο ψήσιμο!!!!Καλό θα ήταν τις ντομάτες να μην τις κόψουμε στο ξύλο κοπής αλλά πάνω από το σκεύος ώστε να πέσουν μέσα και τά ζουμάκια τους.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε το γαβράκι από το κεφάλι και τα εντόσθια. Αν θέλουμε και έχουμε υπομονή καθαρίζουμε και το κόκκαλο. Αλλά και να το αφήσουμε δεν πειράσει αφού είναι νοστιμότατο, πολύ μαλακό και πολύ θρεπτικό (υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο).
-
2
Βάζουμε το ψαράκι καθαρισμένο σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή μία γάστρα με καπάκι. (Το ψήσιμο με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερο και πιο γευστικό).
-
3
Αλατίζουμε ελάφρά.
-
4
Κόβουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και την πιπεριά σε κυβάκια και τα προσθέτουμε στο ψάρι.
-
5
Προσθέτουμε την κάππαρη, που την έχουμε προηγουμένως ξαλμυρίσει, και το σκόρδο κομμένο σε φετάκια. (Αυτά τα τελευταία υλικά προαιρετικά).
-
6
Ρίχνουμε ελαιόλαδο κατά βούλιση.
-
7
Αλατίζουμε και πάλι ελαφρά και προσθέτουμε το δυόσμο ξερό ή φρέσκο όσο μας αρέσει.
-
8
Πρόσθέτουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
-
9
Όταν ψήθει βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να χλιαρέψει. Τρώγεται και κρύο, μάλιστα κάποιοι λένε ότι έτσι είναι καλύτερο γιατί τα υλικά μαρινάρουν το ψάρι περισσότερο!!!
Σχόλια