κύρια φωτογραφία συνταγής Γαλοπούλα από τον Jamie
ninapr
ninapr @ninapr1234

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από τον Jamie Oliver, ημι-γεμιστή, ζουμερή και μυρωδάτη. Το κεντρικό πιάτο ενός υπέροχου μενού του 2011 που συμπληρώνεται με τις απόλυτες ψητές πατάτες τη γέμιση με χοιρινό και τη σάλτσα για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

* Δική μου προσθήκη, ο Jamie δεν τη μαρινάρει. Εγώ χρησιμοποιώ αυτήν εδώ τη μαρινάδα ** Στο μενού αυτό του 2011 δίνει αυτή την ευκολότατη και νοστιμότατη συνταγή για γέμιση***Τα ζουμάκια αυτά τα χρησιμοποιούμε για να ολοκληρώσουμε τη σάλτσα για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

120 Minutes
10-14 άτομα
  1. 1 γαλοπούλα ολόκληρη περίπου 7kg
  2. 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  3. 75 γρ κράνα αποξηραμένα (cranberries)ψιλοκομμένα
  4. 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  5. 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  6. 2-3 κλωνάρια φασκόμηλο φρέσκο - κρατάμε τα φύλλα ψιλοκομμένα
  7. 2 μανταρίνια ολόκληρα + 1 μανταρίνι ξύσμα
  8. αλάτι
  9. πιπέρι
  10. γέμιση για γαλοπούλα (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα για 24 ώρες (προαιρετικά)*.

  2. 2

    Aνακατεύουμε τα μυρωδικά, τα κράνα, το αλατοπίπερο και το ξύσμα του μανταρινιού με το βούτυρο πολύ καλά. (μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα).

  3. 3

    Παίρνουμε ένα κουτάλι μεγάλο και "ξεκολλάμε" την πέτσα από το στήθος της γαλοπούλας σαν να ανοίγουμε τούνελ.

  4. 4

    Μοιράζουμε το βούτυρο στη μέση και το βάζουμε μέσα σε κάθε "τούνελ" με κινήσεις μασάζ για να πάει παντού και να απλωθεί ομοιόμορφα.

  5. 5

    Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του πτηνού μερικά κλωνάρια αρωματικών και τα 2 μανταρίνια κομμένα στη μέση (σαν λεμόνια)

  6. 6

    Κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς χρησιμοποιώντας ένα μαδημένο κλωνάρι δεντρολίβανου σαν "συρραπτικό" που το περνάμε στις δύο άκρες της πέτσας για να κρατηθούν κοντά. (ή το ράβουμε με κλωστή)

  7. 7

    Γεμίζουμε τη μικρή κοιλότητα του λαιμού με γέμιση γαλοπούλας** και τυλίγουμε την πέτσα που περισσεύει κάτω από τη γαλοπούλα για να μην ανοίξει (ή τη ράβουμε με κλωστή).

  8. 8

    Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.

  9. 9

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του και μόλις βάλουμε τη γαλοπούλα μέσα κατεβάζουμε στους 180ºC/γκάζι 4.

  10. 10

    Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ανά κιλό γαλοπούλας. Για 7 κιλά θα χρειαστούμε 4-4μιση ώρες.

  11. 11

    Ελέγχουμε κάθε 30΄ (γιατί κάθε φούρνος διαφέρει) και την περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού για να μην στεγνώσει.

  12. 12

    Στις 3μιση ώρες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ξεροψηθεί.

  13. 13

    Προσεκτικά βάζουμε μια πιρούνα στην κοιλιά και σηκώνουμε το ψητό για να 654 τους χυμούς του στο ταψί***

  14. 14

    Βάζουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα και την καλύπτουμε με διπλό αλουμινόχαρτο και 2 πετσέτες κουζίνας προκειμένου να μείνει ζεστή όσο "ξεκουράζεται" - τουλάχιστον μισή ώρα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (7)

ninapr
ninapr @ninapr1234
Πριν από 2 χρόνια που αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μενού και το είπα στην οικογένεια, δέχτηκα σχόλια του τύπου "οχ!! αγγλικό φαγητό θα φτιάξεις; νηστικοί θα μείνουμε..."
Δικαιώθηκα όμως πανηγυρικά όταν εξαφάνισαν τις πατάτες, όταν φτιάξαμε και δεύτερη δόση σάλτσας για ... να την έχουμε στην κατάψυξη και όταν ένα μήνα μετά με ρώτησαν "δεν ξαναφτιάχνεις εκείνη τη γαλοπούλα που έκανες τα Χριστούγεννα;"

Από

ninapr
ninapr @ninapr1234
στις