Γαλοπούλα Γεμιστή 2

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
6 ψήφοι
yiota, 19.12.06
Γαλοπούλα Γεμιστή 2

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • εντόσθια πουλερικών
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κιλό κάστανα βρασμένα ολόκληρα
  • 150 γρ. κουκουνάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζαφορά
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ
  • 3-4 κουτ. σούπας φυτίνη
  • 1-2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα. Την τοποθετούμε σε ταψί και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
  2. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να τραβήξουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε και τον κιμά ανακατεύοντάς τα 4-5 φορές. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, τη ζαφορά, τη φυτίνη και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις μαραθούν σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ζωμό από τη βρασμένη γαλοπούλα και τον πελτέ. Αφού ρουφήξει τα υγρά σβήνουμε την κουζίνα και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και ανακατεύουμε ελαφρά και ξεκινάμε να γεμίζουμε.
  3. Μόλις γεμίσουμε τη γαλοπούλα την αλείφουμε με φυτίνη. Τη σκεπάζουμε αρχικά με αλουμινόχαρτο - δεν τυλίγουμε το ταψί για να φεύγει ο ατμός- προσθέτουμε πατατούλες μικρές ή τεμαχισμένες, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές φυτίνη και ελάχιστο λάδι, ζωμό από τη γαλοπούλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αν χρειάζεται, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και η γαλοπούλα.
  4. Πριν τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.Όση γέμιση περισσέψει την τοποθετούμε σε σακούλα ψησίματος και την βάζουμε στο ταψί.

Λίγα μυστικά ακόμα

(Η γαλοπούλα μπορεί να είναι κατεψυγμένη) Καλό είναι να προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να ψηθούν οι πατάτες και να μην γίνουν βραστές. Επίσης, αν θέλετε ιδιαίτερη γεύση στις πατάτες, προσθέστε χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε) και χυμό από 1 πορτοκάλι. Για πιο πικάντικη γεύση, χρησιμοποιούμε μίγμα από μαύρο, άσπρο και κόκκινο (από γλυκό ή καυτερό) πιπέρι και 2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα διαλυμένη στο ζωμό που θα ρίξουμε τις πατάτες. Καλή Επιτυχία και καλή όρεξη.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από MASSIMOWOLF, 8-12-08  
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!1) ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΗΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΠΡΙΝ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 170? 2)ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΤΗΝ ΨΗΝΟΥΜΕ ΚΑΤΟΠΙΝ? 3)ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 10-1-09  
    καλημερα.την εκανα τα χριστουγεννα και εφαγε ακομα και η μαμα μου.απλα υπεροχη
    #
    Σχόλιο από kosyio, 3-12-09  
    Απάντηση σε MASSIMOWOLF
    Συγνώμη για την ετεροχρονισμένη απάντηση.
    1) Αρχικά ψήνουμε τη γαλοπούλα στη μέγιστη θερμοκρασία
    2) Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30-45'
    3) Δεν είναι απαραίτητο το κλείσιμο, αν θέλεις όμως μπορείς να τοποθετήσεις πατάτες σε ροδέλες
    Ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
    Λόγω των ημερών σας εύχομαι καλές γιορτές και το νέο έτος να φέρει υγεία, δημιουργικότητα και ευτυχία σε όλους μας.
    #
    Σχόλιο από sevh1988, 31-12-10  
    εχω καμποση ωρα που την εβαλα στον φουρνο δεν εχω δοκιμασει ακομα αλλλα 8α παρεις εκ των προτερων 5 πιρουνες...καλη χρονια σε ολους και ολες σας και ευχομαι υγεια χαρα και ευτηχια...
    #
    Σχόλιο από angy, 15-1-11  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα και δεν έμεινε τίποτα.Ψήθηκε τέλεια ζουμερή και πολύ γευστική.
    #
    Σχόλιο από katerina 24, 21-12-12  
    #
    Σχόλιο από voula 64, 26-12-12  
    καλημέρα καταρχάς αρχίζω με πάμπολλα πιρουνάκια δεν φτάνουν τα 5.....για πρώτη φορα έφτιαξα γεμιστή (xινά)γιατί ο "πατερασμου" δεν "Bρικε" γαλοπούλα όλοι "μουλεγαν" ότι δεν θα μου γίνει καθόλου ..άψητη άνοστη και θα πετάξουμε τόσο φαΐ στα σκουπίδια και το κυριότερο θα μείνουμε νηστικοί αυτά τα λόγια του "αντρα μου" axxaa δεν ήξερε ωμος ότι εδώ στην "κουζινοπαρεα" έχουμε τουσ μεγαλύτερους σεφ!!!!!!και ψήθηκε και νοστιμότατη ήταν ζουμερή και καλοψημένη όπως έπρεπε ....και το αποτέλεσμα του χρόνου την θέλουν πάλι !!!!!!!!! καλές γιορτές σου εύχομαι και ευχάριστο για την συνταγή ..με εκτίμηση βούλα
    #
    Σχόλιο από iris2132003, 31-12-13  

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από MASSIMOWOLF, 8-12-08  
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!1) ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΗΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΠΡΙΝ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 170? 2)ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΤΗΝ ΨΗΝΟΥΜΕ ΚΑΤΟΠΙΝ? 3)ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 10-1-09  
    καλημερα.την εκανα τα χριστουγεννα και εφαγε ακομα και η μαμα μου.απλα υπεροχη
    #
    Σχόλιο από kosyio, 3-12-09  
    Απάντηση σε MASSIMOWOLF
    Συγνώμη για την ετεροχρονισμένη απάντηση.
    1) Αρχικά ψήνουμε τη γαλοπούλα στη μέγιστη θερμοκρασία
    2) Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30-45'
    3) Δεν είναι απαραίτητο το κλείσιμο, αν θέλεις όμως μπορείς να τοποθετήσεις πατάτες σε ροδέλες
    Ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
    Λόγω των ημερών σας εύχομαι καλές γιορτές και το νέο έτος να φέρει υγεία, δημιουργικότητα και ευτυχία σε όλους μας.
    #
    Σχόλιο από sevh1988, 31-12-10  
    εχω καμποση ωρα που την εβαλα στον φουρνο δεν εχω δοκιμασει ακομα αλλλα 8α παρεις εκ των προτερων 5 πιρουνες...καλη χρονια σε ολους και ολες σας και ευχομαι υγεια χαρα και ευτηχια...
    #
    Σχόλιο από angy, 15-1-11  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα και δεν έμεινε τίποτα.Ψήθηκε τέλεια ζουμερή και πολύ γευστική.
    #
    Σχόλιο από voula 64, 26-12-12  
    καλημέρα καταρχάς αρχίζω με πάμπολλα πιρουνάκια δεν φτάνουν τα 5.....για πρώτη φορα έφτιαξα γεμιστή (xινά)γιατί ο "πατερασμου" δεν "Bρικε" γαλοπούλα όλοι "μουλεγαν" ότι δεν θα μου γίνει καθόλου ..άψητη άνοστη και θα πετάξουμε τόσο φαΐ στα σκουπίδια και το κυριότερο θα μείνουμε νηστικοί αυτά τα λόγια του "αντρα μου" axxaa δεν ήξερε ωμος ότι εδώ στην "κουζινοπαρεα" έχουμε τουσ μεγαλύτερους σεφ!!!!!!και ψήθηκε και νοστιμότατη ήταν ζουμερή και καλοψημένη όπως έπρεπε ....και το αποτέλεσμα του χρόνου την θέλουν πάλι !!!!!!!!! καλές γιορτές σου εύχομαι και ευχάριστο για την συνταγή ..με εκτίμηση βούλα
    #
    Σχόλιο από iris2132003, 31-12-13  

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από katerina 24, 21-12-12  

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κρόκος Κοζάνης – οι ιδιότητες
    ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο κρόκος  αποτελεί ένα ισ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς κόβουμε μια ψημένη γαλοπούλα
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (5)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές με Κοτόπουλο
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    κρέατικά
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της manti1014
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της roulita
    Χριστουγεννιατικες συνταγες
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S