Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και καρύδια
Υπέροχη γέμιση!!!
Υλικά
-
1 (4-5 κιλά) γαλοπούλα καθαρισμένη
-
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
-
το συκώτι της γαλοπούλας (ή συκώτι κοτόπουλου)
-
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
-
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
-
αλάτι-πιπέρι
-
1 φλιτζάνι του τσαγιού μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρούς κύβους
-
2 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο
-
4-5 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
-
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση (ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλα)
-
6-7 καρύδια χοντροκομμένα
-
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
-
1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-
1 ποτήρι του νερού ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή νερό
-
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού φυτική μαργαρίνη λιωμένη και 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ανακατεμένα (για το άλειμμα της γαλοπούλας)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφαιρούμε τα εντόσθια της γαλοπούλας, κρατάμε το συκώτι της και το πλένουμε. Πλένουμε πολύ καλά και τη γαλοπούλα και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
-
2
Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τον κιμά με το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο.
-
3
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κανέλα, 3/4 κούπας ζεστό νερό (ή και παραπάνω) και αφήνουμε τον κιμά να βράσει.
-
4
Μόλις ψηθεί ο κιμάς και το συκώτι, προσθέτουμε το ρύζι με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνουμε να μισοψηθεί. Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
-
5
Στο μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε τους κύβους του ψωμιού (κρουτόν).
-
6
Μόλις ψηθεί το ρύζι, προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού, ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
-
7
Βάζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί της κουζίνας ή σε γάστρα, την αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά και την αλείφουμε μέσα και έξω με λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο.
-
8
Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και τη ράβουμε με σπάγγο ή την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή σκεπάζουμε την κοιλιά της με λαδόκολλα.
-
9
Γεμίζουμε και το λαιμό της και τον κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
-
10
Κατόπιν δένουμε με σπάγγο τα πόδια και τα φτερά της, την περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου.
-
11
Αν τη βάλουμε στη γάστρα δε χρειάζεται να δέσουμε τα πόδια και τα φτερά της.
-
12
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο αφήνοντας λίγο κενό επάνω από τη γαλοπούλα για να κυκλοφορεί ο ζεστός αέρας κατά την ώρα του ψησίματος.
-
13
Αν ψήσουμε τη γαλοπούλα σε γάστρα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι της.
-
14
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στον αέρα στους 180- 190°C. Την τελευταία ώρα ψήνουμε στους 200°C.
-
15
Υπολογίζουμε για το ψήσιμο 60 λεπτά της ώρας για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας αλείφοντας την κάθε 30 λεπτά με τους χυμούς της.
-
16
10-15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα, αν αυτό δε μας ικανοποιεί.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια