Γαλοπούλα ψητή

Bαθμολογία: 4.9474
       
 
19 ψήφοι
Sitronella, 01.12.05

Περιγραφή

Η γαλοπούλα σας πρέπει να είναι ξεπαγωμένη, καθαρισμένη και μαριναρισμένη. Δείτε συμβουλές για την προετοιμασία της γαλοπούλας, καθώς και τη συνταγή για την μαρινάτα αλατόνερου.
Αυτή είναι μια συνταγή για ψητή γαλοπούλα, χωρίς γέμιση. Μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση ξεχωριστά.
Αν θέλετε να τη γεμίσετε, ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε στις συμβουλές προετοιμασίας, και υπολογίστε λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.
Γαλοπούλα ψητή
photo: greg97

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 γαλοπούλα
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
  • φρέσκα αρωματικά φυτά όπως: θυμάρι, ματζουράνα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βγάζουμε την γαλοπούλα από τη μαρινάτα αλατόνερου, την ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Ανακατεύουμε το λάδι με την πάπρικα, το χυμό πορτοκαλιού και το πιπέρι και αλοίφουμε με αυτά τη γαλοπούλα μας, μέσα και έξω.
  3. Βάζουμε μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας τα φρέσκα αρώματα και το πορτοκάλι.
  4. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω σε σχαρίτσα και βάζουμε τη σχάρα μέσα σε ρηχό ταψί. Έτσι μπορούμε εύκολα να πάρουμε το ζουμί που θα τρέξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να φτιάξουμε μια νόστιμη σάλτσα. Προσοχή όμως το ταψί να μην είναι πιο μεγάλο απ' ό,τι χρειάζεται, γιατί τα υγρά έτσι θα καούν. Βάζουμε τις φτερούγες της γαλοπούλας κάτω από την πλάτη της και αν θέλουμε δένουμε τα πόδια μεταξύ τους.
  5. Εάν θέλουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω στο στήθος της γαλοπούλας φέτες μπέικον. Έτσι το στήθος έχει έξτρα λίπος και γίνεται πιο ζουμερό.
  6. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° για 30' να πάρει λίγο χρώμα. Μετά σκεπάζουμε το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°.
  7. Υπολογίστε περίπου 30' για κάθε κιλό γαλοπούλας (μία γαλοπούλα που ζυγίζει 6 κιλά, θέλει περίπου 3 ώρες). Για να δείτε αν έχει γίνει η γαλοπούλα (εφόσον δεν έχετε ειδικό θερμόμετρο), κουνήστε λίγο το πόδι της. Εάν κινείται ελεύθερα, τότε σημαίνει πως έχει γίνει. Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα μαχαίρι στο πιο παχύ κομμάτι του ποδιού. Εάν το ζουμάκι που θα τρέξει είναι καθαρό και όχι ροζ, τότε έχει γίνει.
  8. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε τη για 20' τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψετε (δείτε οδηγίες εδώ)

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη σάλτσα, χρησιμοποιώντας το ζουμάκι που μαζεύτηκε στο ταψί σας.

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 11-1-09  
    Την έκανα χτες μιας και δεν είχα φτιάξει τα χριστουγεννα. Ομολογώ ότι ήταν πολύ νόστιμη και ζουμερή!Από αρωματικά φυτά έβαλα μόνο φασκόμηλο και θυμάρι γιατί δεν είχα άλλα,αλλά και μ αυτά μύρισε αρκετά!και το πορτοκάλι βοήθησε στη νοστιμιά της!έκανα και τη σάλτσα όπως περιγράφεις.Πολύ καλύ!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 25-12-09  
    Σήμερα την έφτιαξα αντί γαλοπούλα έβαλα 2 κοτόπουλα και τα έψησα στη σχάρα του φούρνου και το ζουμάκι που έβγαλε πρόσθεσα ζεστό νεράκι, σταφίδες και κουκουνάρι και έφτιαξα το ριζότο που συνόδεψε τα κοτόπουλα έγινε υπέροχο!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 26-12-09  
    sos!!!! ας μου απαντησει καποια αμεσα αν ειναι μεσα τωρα και γνωριζει....τη βαζω τωρα για ψησιμο...γινετια στον αερα ή πρεπει στο πανω-κατω? ευχαριστω πολυ...
    #
    Σχόλιο από virginia, 1-1-10  
    Πεντανόνστιμη, ζουμερή και πολύ πολύ μαλακή έτσι η γαλοπούλα!!
    Προφανώς έπαιξε ρόλο και όλη η διαδικασία με την μαρινάτα αλατόνερου.
    Και η σαλτσούλα πολύ νόστιμη, την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω και πατάτες, υποψιάζομαι ότι θα γίνουν λουκούμι!!
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από margianna, 7-12-10  
    Την έφτιαξα πριν απο δύο εβδομάδες και δεν πρόλαβα να την βγάλω ούτε μια φωτογραφία. Έγινε πάρα πολύ ζουμερή και μαλακή μετά απο 24 ώρες στο αλατόνερο. Έκτος απο τα μυρωδικά που αναφέρονται, κάτω απο το δέρμα πρόσθεσα κομμάτια σκορδοβούτηρο και έγινε τέλεια και πολύ κριτσανιστή.
    #
    Σχόλιο από Billmg81, 25-12-10  
    Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Την έφτιαξα εχθές την γαλοπούλα και ήταν νοστιμότατη! Έκανα και την σάλτσα & βγήκε επίσης απίστευτα νόστιμη! :)
    #
    Σχόλιο από kristinke, 25-12-10  
    Ειναι τελιο 2-η χρονια εφτιαξα! Έυχαριστουμε,καλα χριστουγεννα!!
    #
    Σχόλιο από greg97, 25-12-10  
    Απλά υπέροχη!!!
    Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή, κάναμε πρώτη φορά γαλοπούλα ψητή και έγινε υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από stelia, 25-12-10  
    Συγχαρητήρια!!! ΄Εγινε λουκούμι και πολύ αρωματική η γαλοπούλα!!! Οι οδηγίες για την εκτέλεση άψογες!!!
    #
    Σχόλιο από avrasou, 27-12-10  
    Η καλύτερη γαλοπούλα που έχουμε φτιάξει!!Η προετοιμασία με τη μαρινάτα κάνουν τη διαφορά :)
    #
    Σχόλιο από evi877, 9-1-11  
    ΦΟΒΕΡΗ!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!
    #
    Σχόλιο από ynatassa, 26-12-11  
    εξαιρετικη Θα ηθελα να προσθεσω οτι αλειψα σχολαστικα και κατω απο την πετσα της γαλοπουλας διαχωριζοντας προσεκτικα την πετσα απο το κρεας και την εψησα σε σακκουλα φουρνου οποτε σε 5 ωρες η οκτακιλη γαλοπουλα ηταν ετοιμη και ελιωσαν και τα κοκκαλα της.

    Ευχαριστω πολυ
    #
    Σχόλιο από thomie-ntua, 1-1-12  
    Την έκανα και μου πέτυχε! Μείναμε όλοι ευχαριστημένοι...πολλά πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από pantie, 2-1-12  
    Δεν υπάρχουν λόγια για το αποτέλεσμα.... έμειναν μόνο τα κόκαλα ενώ αρχικά δεν ήθελαν καν αν δοκιμάσουν!Διαφοροποίηση: έψησα τις πατάτες στο κάτω ταψί βάζοντας και λίγο ζωμό λαχανικών και τέλος την έδεσα με λίγο κορν φλάουρ, soya sauce και λεμόνι! Ευχαριστώ πάρα πολύ!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-12-12  
    Σας ευχαριστούμε, ήταν εξαιρετική !
    #
    Σχόλιο από anemolia, 27-12-12  
    Η πιο πετυχημένη γαλοπούλα που έχω κάνει...ζουμερή κ πεντανόστιμη.
    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 27-12-12  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα αφού την έβαλα στη μαρινάτα αλατόνερου, και πραγματικά έγινε υπέροχη! Έφτιαξα επίσης την κλασική γέμιση. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια με γαλοπούλα, ο άντρας μου ζήτησε να την φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα και να μην αλλάξω τίποτα!
    #
    Σχόλιο από eta, 1-1-13  
    Με τη μαρινάτα αλατόνερου έγινε πολύ καλή. Προσοχή στη ποσότητα του φασκόμηλου γιατί είναι έντονο και ιδιαίτερα αρωματικό.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 7-12-13  
    Θα μπορουσα να κανω και γεμιση γαλοπούλας και να τη σερβιρω χωριστα; δηλαδή να μη γεμισω το κρεας;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-12-13  
    Πεταλουδίτσα αυτή η συνταγή δεν είναι για γεμιστή γαλοπούλα, το γραφω και στην εισαγωγή και μάλιστα γραφω οτι μπορεις να φτιάξεις γέμιση και να τη σερβιρεις χωριστά. Μπορείς φυσικά, με μερικές αλλαγές να την κάνεις και γεμιστή.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από stroumfita, 11-1-09  
    Την έκανα χτες μιας και δεν είχα φτιάξει τα χριστουγεννα. Ομολογώ ότι ήταν πολύ νόστιμη και ζουμερή!Από αρωματικά φυτά έβαλα μόνο φασκόμηλο και θυμάρι γιατί δεν είχα άλλα,αλλά και μ αυτά μύρισε αρκετά!και το πορτοκάλι βοήθησε στη νοστιμιά της!έκανα και τη σάλτσα όπως περιγράφεις.Πολύ καλύ!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 25-12-09  
    Σήμερα την έφτιαξα αντί γαλοπούλα έβαλα 2 κοτόπουλα και τα έψησα στη σχάρα του φούρνου και το ζουμάκι που έβγαλε πρόσθεσα ζεστό νεράκι, σταφίδες και κουκουνάρι και έφτιαξα το ριζότο που συνόδεψε τα κοτόπουλα έγινε υπέροχο!
    #
    Σχόλιο από virginia, 1-1-10  
    Πεντανόνστιμη, ζουμερή και πολύ πολύ μαλακή έτσι η γαλοπούλα!!
    Προφανώς έπαιξε ρόλο και όλη η διαδικασία με την μαρινάτα αλατόνερου.
    Και η σαλτσούλα πολύ νόστιμη, την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω και πατάτες, υποψιάζομαι ότι θα γίνουν λουκούμι!!
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από margianna, 7-12-10  
    Την έφτιαξα πριν απο δύο εβδομάδες και δεν πρόλαβα να την βγάλω ούτε μια φωτογραφία. Έγινε πάρα πολύ ζουμερή και μαλακή μετά απο 24 ώρες στο αλατόνερο. Έκτος απο τα μυρωδικά που αναφέρονται, κάτω απο το δέρμα πρόσθεσα κομμάτια σκορδοβούτηρο και έγινε τέλεια και πολύ κριτσανιστή.
    #
    Σχόλιο από Billmg81, 25-12-10  
    Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Την έφτιαξα εχθές την γαλοπούλα και ήταν νοστιμότατη! Έκανα και την σάλτσα & βγήκε επίσης απίστευτα νόστιμη! :)
    #
    Σχόλιο από greg97, 25-12-10  
    Απλά υπέροχη!!!
    Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή, κάναμε πρώτη φορά γαλοπούλα ψητή και έγινε υπέροχη!!!
    #
    Σχόλιο από stelia, 25-12-10  
    Συγχαρητήρια!!! ΄Εγινε λουκούμι και πολύ αρωματική η γαλοπούλα!!! Οι οδηγίες για την εκτέλεση άψογες!!!
    #
    Σχόλιο από avrasou, 27-12-10  
    Η καλύτερη γαλοπούλα που έχουμε φτιάξει!!Η προετοιμασία με τη μαρινάτα κάνουν τη διαφορά :)
    #
    Σχόλιο από evi877, 9-1-11  
    ΦΟΒΕΡΗ!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!
    #
    Σχόλιο από ynatassa, 26-12-11  
    εξαιρετικη Θα ηθελα να προσθεσω οτι αλειψα σχολαστικα και κατω απο την πετσα της γαλοπουλας διαχωριζοντας προσεκτικα την πετσα απο το κρεας και την εψησα σε σακκουλα φουρνου οποτε σε 5 ωρες η οκτακιλη γαλοπουλα ηταν ετοιμη και ελιωσαν και τα κοκκαλα της.

    Ευχαριστω πολυ
    #
    Σχόλιο από thomie-ntua, 1-1-12  
    Την έκανα και μου πέτυχε! Μείναμε όλοι ευχαριστημένοι...πολλά πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από pantie, 2-1-12  
    Δεν υπάρχουν λόγια για το αποτέλεσμα.... έμειναν μόνο τα κόκαλα ενώ αρχικά δεν ήθελαν καν αν δοκιμάσουν!Διαφοροποίηση: έψησα τις πατάτες στο κάτω ταψί βάζοντας και λίγο ζωμό λαχανικών και τέλος την έδεσα με λίγο κορν φλάουρ, soya sauce και λεμόνι! Ευχαριστώ πάρα πολύ!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-12-12  
    Σας ευχαριστούμε, ήταν εξαιρετική !
    #
    Σχόλιο από anemolia, 27-12-12  
    Η πιο πετυχημένη γαλοπούλα που έχω κάνει...ζουμερή κ πεντανόστιμη.
    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 27-12-12  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα αφού την έβαλα στη μαρινάτα αλατόνερου, και πραγματικά έγινε υπέροχη! Έφτιαξα επίσης την κλασική γέμιση. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια με γαλοπούλα, ο άντρας μου ζήτησε να την φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα και να μην αλλάξω τίποτα!
    #
    Σχόλιο από eta, 1-1-13  
    Με τη μαρινάτα αλατόνερου έγινε πολύ καλή. Προσοχή στη ποσότητα του φασκόμηλου γιατί είναι έντονο και ιδιαίτερα αρωματικό.
    #
    Σχόλιο από ioanna127, 25-12-13  
    #
    Σχόλιο από Ελένη81, 1-1-14  

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από MARILIA, 26-12-09  
    sos!!!! ας μου απαντησει καποια αμεσα αν ειναι μεσα τωρα και γνωριζει....τη βαζω τωρα για ψησιμο...γινετια στον αερα ή πρεπει στο πανω-κατω? ευχαριστω πολυ...
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 7-12-13  
    Θα μπορουσα να κανω και γεμιση γαλοπούλας και να τη σερβιρω χωριστα; δηλαδή να μη γεμισω το κρεας;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-12-13  
    Πεταλουδίτσα αυτή η συνταγή δεν είναι για γεμιστή γαλοπούλα, το γραφω και στην εισαγωγή και μάλιστα γραφω οτι μπορεις να φτιάξεις γέμιση και να τη σερβιρεις χωριστά. Μπορείς φυσικά, με μερικές αλλαγές να την κάνεις και γεμιστή.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kristinke, 25-12-10  
    Ειναι τελιο 2-η χρονια εφτιαξα! Έυχαριστουμε,καλα χριστουγεννα!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Η προετοιμασία της γαλοπούλας
    Η γαλοπούλα έχει γίνει το κύριο πιάτο στο γιορτιν...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς κόβουμε μια ψημένη γαλοπούλα
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (5)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Εκτελεσμένες
    Ένα βιβλίο 189 αγαπημένων συνταγών, του/της greg97
    Κοτόπουλο
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia1
    Πουλερικά
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S