Γαμοπίλαφο
Της πεθεράς μου συνταγή. Είναι τέλεια. Εμείς πάντως δεν περιμένουμε γάμο για να το φάμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο ένα νεροπότηρο ρύζι αντιστοιχούν 3 νεροπότηρα ζωμός
Υλικά
-
1 κιλό ζυγούρι
-
1 κότα 1 1/2 κιλό
-
2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι
-
2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο
-
μπάχαρι
-
1/2 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
-
κόκκους αλάτι, πιπέρι σε
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το πιπέρι.
-
2
Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε το ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε.
-
3
Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό (15-20 λεπτά περίπου). Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού στο ρύζι λίγο πριν ετοιμαστεί.
-
4
Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
-
5
Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας.
Σχόλια (35)