Γαυράκι ή σαρδελάκι παστό
Εύκολη, γνωστή συνταγή για μεζεδάκι ή για να συνοδεύσουμε όσπρια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν ανοίξουμε το μπωλ, θα δούμε μετά από ένα χρονικό διάστημα, ότι έχει μέσα υγρά. Αυτά τα υγρά δεν τα αδειάζουμε γιατί τότε θα στεγνώσουν τα ψάρια και δεν θα τρώγονται. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Αρκεί να μην είναι σε πολύ ζεστό μέρος. Ας πούμε σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού.
Υλικά
-
1 κιλό ψάρια μικρά, γαύρο ή σαρδέλα
-
0.5 κιλό αλάτι ημίχοντρο.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τα ψάρια πολύ καλά, εντόσθια, κεφάλια και το εξωτερικό. Τα πλένουμε τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
-
2
Στο τάπερ βάζουμε μια στρώση αλάτι και πάνω μια στρώση ψάρια στη σειρά. Μετά πάλι αλάτι και μια στρώση ψάρια, κάθετα από την πρώτη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια, με αλάτι πάνω πάνω.
-
3
Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε για ένα μήνα, για να ψηθεί το ψάρι.
-
4
Για να τα φάμε βγάζουμε όση ποσότητα θέλουμε, τα πλένουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ξαλμυρίσουν λίγο.
-
5
Ρίχνουμε λάδι και λεμόνι και σερβίρουμε.
-
6
Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε όπως είναι στο τάπερ μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σχόλια (8)
Κάποτε (πριν 10 χρόνια) είχα κάνει και μετά κανα 2 μήνες στο ψυγείο έγιναν όπως σου περιέγραψα. Τα πέταξα. Δεν μου άρεσε η όψη τους....
Τι λες?