Γαύρος μαρινάτος της Μαρίας

Bαθμολογία: 4.9333
       
 
15 ψήφοι
Sol81, 27.06.10
Γαύρος μαρινάτος της Μαρίας

Τι χρειαζόμαστε:

  • Γαύρος
  • Χοντρό αλάτι
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Σκόρδο
  • Μαϊντανός ή πιπεριά καυτερή πράσινη ή κόκκινη, ή δενδρολίβανο ή φύλλα δάφνης ή κόκκους πιπεριού ή συνδυασμός αυτών.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Περιέχει: Σκόρδο , Πιπεριές
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 21 ώ (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 0' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά.
  2. Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω, πάλι αλάτι και πάλι γαύρο μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.
  3. Τοποθετούμε σε σακούλα (εγώ βάζω και δεύτερη) για να αποφύγουμε μυρωδιές και να μην λερώσουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Αν δούμε ότι έχει τρέξει πολύ αίμα στη σακούλα μπορούμε να το αδειάσουμε.
  4. Μετά από 24 ώρες ξεπλένουμε το γαύρο από το αλάτι.
  5. Τοποθετούμε σε ταπεράκι και καλύπτουμε με ξύδι για 3-6 ώρες, προσοχή, όχι παραπάνω από 6.
  6. Μετά αδειάζουμε το ξύδι και μεταφέρουμε το γαύρο σε γυάλινο μπολ.
  7. Πάνω από κάθε στρώση τοποθετούμε το σκορδάκι σε πολύ λεπτές ροδελίτσες και ό,τι άλλο από τα μυρωδικά θέλουμε, ό,τι ταιριάζει στις γεύσεις μας δηλ.
  8. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να καλύψει το γαύρο και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδή το ελαιόλαδο κρυσταλλώνει στο ψυγείο, να βγάζετε την ποσότητα που θέλετε λίγο πριν σερβίρετε. Μπορείε βέβαια να χρησιμοποιήσετε σπορέλαιο αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Καλό είναι να τοποθετήσετε τον γαύρο ως εξής: μια στρώση οριζόντια, μια στρώση κάθετα. Είναι πιο όμορφο και ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φιλετάκια. Καλή όρεξη!

Σχετικές συνταγές

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
    Ο γαυρος εγινε πολυ νοστιμος ετσι, χωρις να ειναι πολυ εντονο το ξυδι και σε σωστη αναλογια το αλμιρισμα του!Το μονο που με δυσκολεψε ηταν οτι 24 ωρες μεσα στο αλατι εσφιξε η σαρκα απο το ψαρακι παρα πολυ με αποτελεσμα να μην βγαινει ευκολα η ραχοκοκαλια, το ειχα βεβαια στο ψυγειο μηπως για αυτο;Σε ευχαριστουμε παρα πολυ για τη συνταγη η αναλογιες αλατι ξυδι παντως ειναι τελειες!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-7-10  
    Να σου πω την αλήθεια επειδή εγώ στο 24ωρο δεν θα είχα χρόνο να βγάλω την ραχοκοκκαλιά (λόγω δουλειάς) την είχα βγάλει από την αρχή. Απλά η φίλη μου έτσι μου την έδωσε κι έτσι σας την μετέφερα. Άρα δεν ξέρω να σου πω γι'αυτό. Την επόμενη φορά βγάλε την από την αρχή καλύτερα λοιπόν. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε γιατί κι εγώ έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Κι επειδή χθες τσίμπησα 2-3 μπορώ να πω ότι όσο περνάει ο καιρός νοστιμίζει κατά τη γνώμη μου.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
    Φτιαχνω παρα πολυ γαυρο, και παντα το εβγαζα απο την αρχη αλλα αυτη την φορα ζοριστηκα,ηταν και 8 κιλα γαυρος και τον λυπομουν να τον κανω παστο, γιατι ειναι πολυ νοστιμος με το ξυδι!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-7-10  
    ωχ... 8 κιλά ε? Σόρι, τι να πω. Ας διορθωθεί τότε στην συνταγή. Ωχ τι θα μου έσυρες ε??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-10  
    Το διόρθωσα όπως μου ζητήθηκε :)
    #
    Σχόλιο από ninapr, 14-9-10  
    υπέροχη συνταγή, πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη!! Μόλις έφτιαξα 2η δόση...
    #
    Σχόλιο από e-xotiko, 21-9-10  
    σοσ !!!βοηθειααα

    ειμαι ακομη στο πρωτο σταδιο,ετοιμαζομαι να ξεπλυνω τον γαυρο απο το αλατι και να τον βαλω στο ξυδι..

    τι ειδους ξυδι να χρησιμοποιησω ? εχει σημασια? το απλο ειναι οκ ?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-9-10  
    ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά αν είναι πολύ δυνατό πρέπει να προσέχουμε να μην το αφήσουμε πολλές ώρες.
    #
    Σχόλιο από GENERAL, 25-10-10  
    Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν διατηρείται και εκτός ψυγείου καθότι τον έχουμε παστώσει και απ'ότι ξέρω τα παστά μένουν και εκτός
    #
    Σχόλιο από Sol81, 26-10-10  
    Δυστυχώς δεν γνωρίζω...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 8-12-10  
    πολυ ωραιος γινεται ετσι το γαυρακι ,εγω εβαλα σκορδο,πρασινη πιπερια και μαιντανο :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 8-12-10  
    Χαίρομαι Χαρουλίτσα!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 3-4-11  
    Πολύ καλός. Τον άφησα μια νύχτα στο χοντρό αλάτι και 4 ώρες στο ξύδι και μετά τον έβαλα σε γιάλινο σκεύος με σκόρδο, κόκκους μαύρου πιπεριού, κόκκους μπάχαρι και ελαιόλαδο. Ανέβασα και φωτό.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-4-11  
    Μπράβο wendy, πολυ χαίρομαι!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-4-11  
    Τελειος ο γαυρος !!!!δεν μπορεις να σταματησεις να τρως!!
    Δεν μενει εκτος ψυγειου GENERAL δεν ειναι παστος στο αλατι, και βγαζει το ψαρακι ζουμι δικο του συνεχεια,καλο ειναι να φτιαχνεις λιγο και παλι, γιατι ακομα και στο ψυγειο μπαγιατευει η ταγκίζει δεν εχει την φρεσκαδα των πρωτων ημερων!
    #
    Σχόλιο από frajolakia, 27-8-11  
    αν μεινει πανω απο 24ωρο πειραζει?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 27-8-11  
    Σκληραίνει και γίνεται όλο και πιο αλμυρό. Καλό είναι να μην το αφήσεις παραπάνω.
    #
    Σχόλιο από zelda887, 28-8-11  
    #
    Σχόλιο από eraki, 27-6-12  
    Προς το παρόν είμαι στο 1ο στάδιο, του αλατιού και αναμένω εναγωνίως, από τώρα το λιγουρεύομαι !!! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλειος! Να ρωτήσω, επειδή πρώτη φορά φτιάχνω, ποιος συνδυασμός μυρωδικών είναι κατά τη γνώμη σου καλύτερος?? Και σε τί ποσότητα? Να σημειώσω, μας αρέσει το σκόρδο και γενικά τα μυρωδικά, και έχω φτιάξει ένα κιλό γαύρο (ακαθάριστο ήταν τόσο). Ευχαριστώ !!!
    #
    Σχόλιο από johnpapas, 11-9-12  
    Καθε χρόνο τον αύγουστο που ειναι φτηνός


    ο γαύρος κάνω αυτό τον μεζέ!! και ειναι εκτός απο μεζές για ουζάκι πολύ καλό συνοδευτικό για φασολάδες φακές κ.τ.λ!!! Η μόνη διαφορά με την συνταγή σου ειναι οτι βάζω τον γαύρο στο αλατι και τον σκεπάζω με ξύδι (Άσπρο)!!! ο γαύρος μένει για 6 ωρες στο αλατι και στο ξύδι,μετά τον ξεπλένω και του βγάζω την ραχοκοκκαλιά,οχι πρίν γιατι ειναι πολύ λεπτός και σκληρένει με το αλάτι αλλα και με το ξύδι!!! απλώνουμε τον γαύρο σε τάπερ και βάζουμε ενα μίγμα μαιντανού και σκόρδου μια στρωση γαύρου και οτι αλλο μας αρέσει το σκεπαζουμε με λάδι και μεσα στο ψυγείο...Διατηρείτε πανω απο χρόνο!! αλλα μεσα στο ψυγείο!!! Νασε καλά για την συνταγή σου!!! 5 πιρουνάκια!!!


    Τώρα που σας γράφω φτιάχνω και γαύρακι με τον συγκεκριμένο τρόπο!! 8α ανεβάσω φωτο!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    23 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
    Ο γαυρος εγινε πολυ νοστιμος ετσι, χωρις να ειναι πολυ εντονο το ξυδι και σε σωστη αναλογια το αλμιρισμα του!Το μονο που με δυσκολεψε ηταν οτι 24 ωρες μεσα στο αλατι εσφιξε η σαρκα απο το ψαρακι παρα πολυ με αποτελεσμα να μην βγαινει ευκολα η ραχοκοκαλια, το ειχα βεβαια στο ψυγειο μηπως για αυτο;Σε ευχαριστουμε παρα πολυ για τη συνταγη η αναλογιες αλατι ξυδι παντως ειναι τελειες!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-7-10  
    Να σου πω την αλήθεια επειδή εγώ στο 24ωρο δεν θα είχα χρόνο να βγάλω την ραχοκοκκαλιά (λόγω δουλειάς) την είχα βγάλει από την αρχή. Απλά η φίλη μου έτσι μου την έδωσε κι έτσι σας την μετέφερα. Άρα δεν ξέρω να σου πω γι'αυτό. Την επόμενη φορά βγάλε την από την αρχή καλύτερα λοιπόν. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε γιατί κι εγώ έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Κι επειδή χθες τσίμπησα 2-3 μπορώ να πω ότι όσο περνάει ο καιρός νοστιμίζει κατά τη γνώμη μου.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
    Φτιαχνω παρα πολυ γαυρο, και παντα το εβγαζα απο την αρχη αλλα αυτη την φορα ζοριστηκα,ηταν και 8 κιλα γαυρος και τον λυπομουν να τον κανω παστο, γιατι ειναι πολυ νοστιμος με το ξυδι!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-7-10  
    ωχ... 8 κιλά ε? Σόρι, τι να πω. Ας διορθωθεί τότε στην συνταγή. Ωχ τι θα μου έσυρες ε??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-10  
    Το διόρθωσα όπως μου ζητήθηκε :)
    #
    Σχόλιο από ninapr, 14-9-10  
    υπέροχη συνταγή, πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη!! Μόλις έφτιαξα 2η δόση...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 8-12-10  
    πολυ ωραιος γινεται ετσι το γαυρακι ,εγω εβαλα σκορδο,πρασινη πιπερια και μαιντανο :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 8-12-10  
    Χαίρομαι Χαρουλίτσα!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 3-4-11  
    Πολύ καλός. Τον άφησα μια νύχτα στο χοντρό αλάτι και 4 ώρες στο ξύδι και μετά τον έβαλα σε γιάλινο σκεύος με σκόρδο, κόκκους μαύρου πιπεριού, κόκκους μπάχαρι και ελαιόλαδο. Ανέβασα και φωτό.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-4-11  
    Μπράβο wendy, πολυ χαίρομαι!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-4-11  
    Τελειος ο γαυρος !!!!δεν μπορεις να σταματησεις να τρως!!
    Δεν μενει εκτος ψυγειου GENERAL δεν ειναι παστος στο αλατι, και βγαζει το ψαρακι ζουμι δικο του συνεχεια,καλο ειναι να φτιαχνεις λιγο και παλι, γιατι ακομα και στο ψυγειο μπαγιατευει η ταγκίζει δεν εχει την φρεσκαδα των πρωτων ημερων!
    #
    Σχόλιο από frajolakia, 27-8-11  
    αν μεινει πανω απο 24ωρο πειραζει?
    #
    Σχόλιο από zelda887, 28-8-11  
    #
    Σχόλιο από eraki, 27-6-12  
    Προς το παρόν είμαι στο 1ο στάδιο, του αλατιού και αναμένω εναγωνίως, από τώρα το λιγουρεύομαι !!! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλειος! Να ρωτήσω, επειδή πρώτη φορά φτιάχνω, ποιος συνδυασμός μυρωδικών είναι κατά τη γνώμη σου καλύτερος?? Και σε τί ποσότητα? Να σημειώσω, μας αρέσει το σκόρδο και γενικά τα μυρωδικά, και έχω φτιάξει ένα κιλό γαύρο (ακαθάριστο ήταν τόσο). Ευχαριστώ !!!
    #
    Σχόλιο από johnpapas, 11-9-12  
    Καθε χρόνο τον αύγουστο που ειναι φτηνός


    ο γαύρος κάνω αυτό τον μεζέ!! και ειναι εκτός απο μεζές για ουζάκι πολύ καλό συνοδευτικό για φασολάδες φακές κ.τ.λ!!! Η μόνη διαφορά με την συνταγή σου ειναι οτι βάζω τον γαύρο στο αλατι και τον σκεπάζω με ξύδι (Άσπρο)!!! ο γαύρος μένει για 6 ωρες στο αλατι και στο ξύδι,μετά τον ξεπλένω και του βγάζω την ραχοκοκκαλιά,οχι πρίν γιατι ειναι πολύ λεπτός και σκληρένει με το αλάτι αλλα και με το ξύδι!!! απλώνουμε τον γαύρο σε τάπερ και βάζουμε ενα μίγμα μαιντανού και σκόρδου μια στρωση γαύρου και οτι αλλο μας αρέσει το σκεπαζουμε με λάδι και μεσα στο ψυγείο...Διατηρείτε πανω απο χρόνο!! αλλα μεσα στο ψυγείο!!! Νασε καλά για την συνταγή σου!!! 5 πιρουνάκια!!!


    Τώρα που σας γράφω φτιάχνω και γαύρακι με τον συγκεκριμένο τρόπο!! 8α ανεβάσω φωτο!!!
    #
    Σχόλιο από olga06, 10-12-12  
    Καλημέρα ,το φτιάχνει συνέχεια η μητέρα μου και το λατρεύουμε,είπα να δοκιμάσω για πρώτη φορά και εγώ η συνταγή σου είναι υπέροχηηηηη
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 23-9-13  
    Από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο!!!
    #
    Σχόλιο από skoda4x4, 10-1-14  
    μπραβο σου!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Χρ., 9-5-14  
    Ως φανατικός σαρδελάς δοκίμασα τη συνταγή με σαρδέλα με απόλυτη επιτυχία. Λόγω έλλειψης χρόνου ραχοκοκκαλιά δεν έβγαλα αλλά αν τις τρως τηγανισμένες με τα κόκκαλα τότε στο ξύδι δε θα σου φανεί καθόλου. Σημαντική η παραμονή στο ξύδι γιατι στην πρώτη δόση που ξεπέρασα τις 6 ώρες δεν έφαγε άλλος. Την έφαγα όλη μόνος μου...
    #
    Σχόλιο από papoys, 21-5-14  
    Καλό είναι το ψαροκόκαλο να βγει από την αρχή και μετά να μπει στο αλάτι.Έτσι όταν βγει από το ξύδι θα είναι τελείως άσπρος.Αν το κόκαλο βγεί μετά το αλάτισμα και το πλύσιμο δεν θα ασπρίσει καλά όσο και να μείνει στο ξύδι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από e-xotiko, 21-9-10  
    σοσ !!!βοηθειααα

    ειμαι ακομη στο πρωτο σταδιο,ετοιμαζομαι να ξεπλυνω τον γαυρο απο το αλατι και να τον βαλω στο ξυδι..

    τι ειδους ξυδι να χρησιμοποιησω ? εχει σημασια? το απλο ειναι οκ ?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-9-10  
    ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά αν είναι πολύ δυνατό πρέπει να προσέχουμε να μην το αφήσουμε πολλές ώρες.
    #
    Σχόλιο από GENERAL, 25-10-10  
    Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν διατηρείται και εκτός ψυγείου καθότι τον έχουμε παστώσει και απ'ότι ξέρω τα παστά μένουν και εκτός
    #
    Σχόλιο από Sol81, 26-10-10  
    Δυστυχώς δεν γνωρίζω...
    #
    Σχόλιο από Sol81, 27-8-11  
    Σκληραίνει και γίνεται όλο και πιο αλμυρό. Καλό είναι να μην το αφήσεις παραπάνω.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από pyrialas, 6-6-13  
    Και εγώ έτσι τον κάνω αλλα με κάποιες παραλλαγές.Στο αλάτι τον αφήνω 16 ώρες αν τα φιλέτα τα εχω ανοίξει συνεπώς ειναι πιο λεπτά ...αν το φιλέτο ειναι διπλό ,σαν ολόκληρο ψάρι,τον αφήνω 24 ώρες . Τώρα απο την στιγμή που ξεκινήσω το αλάτισμα θα ξεκινήσω και την Παρασκευή του μαρίναρισμένου ηλιελαίου μου.Ψιλοκοβω σε 250 γραμμάρια ηλιέλαιο δυο σελίδες σκορδο ,μισή Πιπεριά φλωρινης,μια Πιπεριά κερατο πράσινη και μισο καροτο και τα αφήνω μια μέρα να βγάλουν τα αρώματα σε ζεστό μερος. Την επόμενη που θα βγάλω τον γαυρο απο το αλάτι θα τον πλύνω καλα θα τον αφήσω 4 ώρες μέσα σε μείγμα λευκού ξυδιού και μηλόξυδου,θα το στραγγίξω καλα και θα βάζω εναλλάξ σε γυάλινο ταπερ μια στρώση γαυρο ,5-6 κουταλιες απο το μείγμα του λαδιού με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μέσα και ούτως καθ´εξής .Τα 250 γραμμάρια αρκούν για ένα κιλό γαυρο,διαφορετικά τροποποιήστε την ποσότητα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς καθαρίζουμε γαύρους ή σαρδέλες
    Προστέθηκε από mamaka
    5
           
           
    (13)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    made by myself
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom
    Ολα με ψάρι.
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της johnpapas
    φαγητακι μου
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της maggie123
    ψαρια και θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x