Γεμιστά αμπελόφυλλα

Bαθμολογία: 5
       
 
5 ψήφοι
fly, 10.05.10

Περιγραφή

Ντολμαδάκια στο φούρνο με την γέμιση των γεμιστών.

Γεμιστά αμπελόφυλλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 30 τμχ αμπελόφυλλα φρέσκα και 4 ακόμη για το τέλος
  • 30 κουταλάκια ρύζι σουπέ Αγκρίνο πλυμμένο με νερό και στραγγισμένο
  • 1 φλυτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 πιππεριά πράσινη τριμμένη
  • 3 ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
  • και 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
  • αλάτι - πιπέρι
  • νερό για το ψήσιμο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελλόφυλλα για να ζεματιστούν.
  2. Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό.
  3. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το ρύζι, το μαιντανό, το κρεμμύδι, 2 σκελίδες απο το σκόρδο, το δυόσμο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και 1 πολτοποιημένη ντομάτα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το 1/2 ποτήρι λάδι.
  5. Πέρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο κλείνοντας μέσα την γέμιση.
  6. Στρώνουμε σε ένα ταψί σε σειρές και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, το λάδι και το σκόρδο.
  7. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει, προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά.
  8. Αν περισσέψει γέμιση την βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.
  9. Ψήστε στους 200 βαθμούς πανω κάτω αντίσταση για 1 ώρα, στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα πάνω σε ένα πιάτο και το ζουμάκι που θα μείνει το ρίχνετε στο ταψάκι. Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα καλό είναι να τα αφήσετε σε νερό απο το βράδυ για να ξαλμυρίσουν και να περιορίσετε το αλάτι.

Σχετικές συνταγές

Ντολμάδες της Μαριώς Ντολμάδες της Μαριώς
5
       
       
(4)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί Ντολμαδάκια γιαλαντζί
4.5714
       
       
(7)
Σαρμαδάκια Σαρμαδάκια
4.7778
       
       
(9)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2 Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2
4.6
       
       
(10)
Ντολμαδάκια  κρητικά Ντολμαδάκια κρητικά
4.8214
       
       
(28)

    5 Όλα

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-5-10  
    Καταπληκτική συνταγή, κάπως έτσι τα κάνω κι εγώ! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-5-10  
    πολυ ωραιο φαγητο!
    η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γεμιστα τυλιγε και καμποσα με αμπελοφυλα απο την σιβραση που της εμενε.
    τελεια fly.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από matan, 9-11-11  
    Τα ντολμαδακια στο φουρνο γινονται εξισου νοστιμα και χωρις να τα τυλιξουμε δηλ., βαζοντας μια στρωση φυλλα, μετα γεμιση,ξανα φυλλα, γεμιση και τελος φυλλα,οπως κανουμε πιτα,μονο που αυτη λεγεται σαρμαδοπιτα.Κανω αυτη την παραλλαγη οταν εχω λιγα αμπελοφυλλα και σερβιρω το καθε κομματι σαρμαδοπιτας με μια γεματη κουταλια γιαουρτι στραγγιστο. Στη δικη μου σαρμαδοπιτα δεν βαζω σκορδο, κολοκυθακι και πιπιερια, αλλα τωρα θα βαζω γιατι δινει κιαλλη νοστιμια.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 27-3-12  
    Παρα πολυ νοστιμα !!!!!!!!!!!!!!
    δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει αμπελοφυλλα και πιστευω πως απο δω και περα θα το κανω πιο συχνα.
    #
    Σχόλιο από daf_daf, 27-6-12  
    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μαγειρεύω και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.Η αδερφή μου είπε ότι ήταν φαγητό "της μαμάς".Συγχαρητήρια. 5 πιρουνάκια.

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-5-10  
    Καταπληκτική συνταγή, κάπως έτσι τα κάνω κι εγώ! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-5-10  
    πολυ ωραιο φαγητο!
    η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γεμιστα τυλιγε και καμποσα με αμπελοφυλα απο την σιβραση που της εμενε.
    τελεια fly.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 27-3-12  
    Παρα πολυ νοστιμα !!!!!!!!!!!!!!
    δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει αμπελοφυλλα και πιστευω πως απο δω και περα θα το κανω πιο συχνα.
    #
    Σχόλιο από daf_daf, 27-6-12  
    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μαγειρεύω και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.Η αδερφή μου είπε ότι ήταν φαγητό "της μαμάς".Συγχαρητήρια. 5 πιρουνάκια.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από matan, 9-11-11  
    Τα ντολμαδακια στο φουρνο γινονται εξισου νοστιμα και χωρις να τα τυλιξουμε δηλ., βαζοντας μια στρωση φυλλα, μετα γεμιση,ξανα φυλλα, γεμιση και τελος φυλλα,οπως κανουμε πιτα,μονο που αυτη λεγεται σαρμαδοπιτα.Κανω αυτη την παραλλαγη οταν εχω λιγα αμπελοφυλλα και σερβιρω το καθε κομματι σαρμαδοπιτας με μια γεματη κουταλια γιαουρτι στραγγιστο. Στη δικη μου σαρμαδοπιτα δεν βαζω σκορδο, κολοκυθακι και πιπιερια, αλλα τωρα θα βαζω γιατι δινει κιαλλη νοστιμια.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Σχετικές οδηγίες

    Πως ζεματάμε αμπελόφυλλα
    Προστέθηκε από zanice
    4.6364
           
           
    (11)

    Το tip της ημέρας

    Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΑΥΓΑ
    Ένα βιβλίο 55 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    magirikh
    Ένα βιβλίο 144 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    λαχανικα
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΟΡΕΚΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
    λαδερα
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou