Γεμιστά

Bαθμολογία: 4.8065
       
 
124 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05

Περιγραφή

Κλασικό φαγητό. Λαχανικά γεμιστά, χωρίς κιμά.

Γεμιστά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 12-15 ντομάτες, πιπεριές πράσινες ή κοκκινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ό,τι μας αρέσει
  • λάδι
  • 200 γρ. ρύζι
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο και μάραθο (αν έχουμε)
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 6
Κόστος:
(16 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(17 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (14 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 65' (14 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κοβουμε ένα καπάκι από τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε. Κρατάμε την ψίχα.
Βήμα 2
2) Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί και τα πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Βήμα 3
3) Βάζουμε σε μεγάλο πολυκόφτη την ψίχα από όλα τα λαχανικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το μάραθο και τα κόβουμε όλα ψιλά ψιλά.
Βήμα 4
4) Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα, με λίγο λάδι, λίγο νερό, το ρύζι και αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο (προαιρετικά. Μπορούμε και να το παραλείψουμε το βράσιμο).
Βήμα 5
5) Γεμίζουμε τα λαχανικά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Βήμα 6
6) Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις τοποθετούμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τυχόν γέμιση που μας έμεινε.
Βήμα 7
7) Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου στους 180.

Σχετικές συνταγές

    178 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-3-08  
    Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε το πόσο ρύζι θα βάλουμε .μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ωμό ρύζι αντιστοιχεί περίπου σε μια μέτρια πιπεριά. Συν 3-4 κουταλιές εξτρά.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 18-3-08  
    Νομιζω και μαραθος και δυοσμος παει πολυ ,εχεις αρκετες μυρωδιες ,ο δυοσμος θα τις μπερδεψει ολες.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 19-3-08  
    Την ντομάτα την αδειάζεις. Το μέσα εμείς το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Εσύ??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-3-08  
    Φυσικά και την αδειάζω και χρησιμοποιώ την ψίχα. Άλλωστε το γράφει νομίζω καθαρά στην συνταγή. Το κάνω για όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιώ (αυτά που έχουν δηλαδή ψίχα).
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 19-3-08  
    Τα γεμιστά έγιναν υπέροχα. και σαφώς και θα τα ξανακάνουμε. Όσο για πριν σορι !μου ξέφυγε
    #
    Σχόλιο από christina.f, 19-3-08  
    Η συνταγη αυτή είναι πολύ καλή!!!Το κολοκυθάκι και η μελιτζάνα ψιλοκομμένα μέσα στις πιπεριές και τις ντομάτες είναι το μυστικό της επιτυχίας.Εμένα προσωπικά μου αρέσουν αυτά περισσότερο και από τα γεμιστά με κιμά.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 19-3-08  
    M Π Ρ Α Β Ο ! Sitronella,πολύ νόστιμη συνταγή αυτή! Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω κι εγώ χωρίς κιμά.
    Να σας πω και μια ιδέα; Γεμίζω και πατάτες στις οποίες κόβω ένα καπάκι από πάνω, όπως και στα υπόλοιπα, και τις ανοίγω με μικρό κουταλάκι προσέχοντας μη φτάσω στην άκρη και τις γεμίζω κανονικά. Επίσης γεμίζω και αμπελόφυλλα με την ίδια γέμιση και τα αραδιάζω στο ταψί δίπλα στις πατάτες. Έχω ακούσει και για κρεμύδια ξερά τα οποία τα κόβουμε κάθετα και βγάζουμε φύλλο-φύλλο το γεμίζουμε και το τυλίγουμε.
    Μου έδωσες ιδέες για τη νηστεία, Μπράβο και πάλι.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-3-08  
    Γεμιστά κρεμμύδια κάνει η πεθερά μου. Τα χαράζει λίγο και μετά τα ζεματίζει. Έτσι τα φύλλα διαχωρίζονται εύκολα. Τα γεμίζει όμως με κιμά. Θα της ζητήσω να τη συνταγή να την προσθέσω...
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 19-3-08  
    Θα έβαζα 5 με τόνο άν είχε και κιμά, χεχεχε, και μάραθο και δυόσμος πάει, κιμάς σβυσβένος με κρασί, κουκουνάρι και σταφίδες ξανθιές, όποιος θέλει, την ψύχα της ντομάτας ψιλοκομμένη εγω την βάζω και στη γέμιση καί την περιχύνω οάνω απο τις ντονάτες μαζί με ένα φλυτζάνι λάδι νερό ανάλογο, φέτα ή γραβιέρα στο κλείσιμο, φρυγανιά και στο φούρνο....
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 19-3-08  
    Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω και εγώ 'ορφανά' (χωρις κιμά δλδ) δοκιμάστε και σε μία γωνίτσα του ταψιού να βάλατε και μία χουφτούλα μπάμιες γίνονται εξαιρετικές!!!
    #
    Σχόλιο από xrysopsaro, 4-6-08  
    εξτρα σπεσιαλ η συνταγή!!!
    όμως δεν αναφέρεται πουθενά αν ξεπικρίζουμε τις μελιτζα΄νες πρώτα
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-6-08  
    Γενικά εγώ μελιτζάνες δεν βάζω, γιατί δεν μου πολυαρέσουν. Τις αναφέρω ως ιδέα για όποιον θέλει. Απ' όσο ξέρω όμως η πεθερά μου που κάνει συχνά, δεν τις ξεπικρίζει κάπως.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 7-6-08  
    Τελεια. Και εγω ετσι τα φτιαχνω. Το μονο που δεν βαζω ειναι καροτο γιατι δεν μου πολυαρεσει.Οχι τις μελιτζανες δεν τις ξεπικριζω πρωτα.Εγω, οταν ειμαι στο χωριο και κοψω κολοκυθακια απο τον κηπο, γεμιζω και κολοκυθολελουδα. Εκει να δεις σφαγη ποιος θα τα φαει....
    #
    Σχόλιο από ansou, 8-6-08  
    Βαλτε και βασιλικο -ξερο η φρεσκο δεν εχει σημασια , ενταξει καλυτερα φρεσκος αν γινεται-και...θα με θυμηθειτε!!!Η γιαγια μου παντα ετσι τα εφτιαχνε και νομιζω οτι αυτο κανει τη διαφορα.
    #
    Σχόλιο από asxeti, 11-8-08  
    Καλημέρα σας!
    όπως λέει και το Username μου είμαι παντελώς άσχετη από μαγειρική. Μου αρέσουν τα γεμιστά αλλά δεν εχω καταλαβει ακομη ποιο ρυζι ειναι καταλληλο γιατι παντα μου βγαινει ή σκληρο σαν πετρα ή νιαμνιαμ (ακου λέξη!!). επισης αν δεν το βρασω πρωτα δεν ψηνεται με τίποτα μεσα στις ντοματες.
    ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από ΖΟΖΟ, 27-9-08  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ,ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ 1 ΜΕ 2 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ QUAKER ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ.
    #
    Σχόλιο από nautis, 12-11-08  
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 19-11-08  
    Πολύ ωραία συνταγή! Απάντηση προς την "άσχετη": Δοκίμασε να βράζεις λιγάκι τη γέμιση πριν, να έχεις μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο σου και ίσως να τα σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο στην αρχή &προς το τέλος να το αφαιρείς για να ροδίσουν. Όσο για ρύζι εγώ χρησιμοποιώ καρολίνα, είναι θέμα γούστου!
    #
    Σχόλιο από neta37, 19-11-08  
    Εμεις στην Κρητη στα γεμιστα και στα ντολμαδακια μας βαζουμε και λιγο θρουμπι(αρωματικο φυτο βουνου αποξυραμενο)περιπου 1 κουταλια της σουπας.Δινει μια ιδιαιτερη γευση στο φαγητο μας.Δοκιμαστε το....
    #
    Σχόλιο από nautis, 30-11-08  
    απλή και νόστιμη συνταγή! εγω προσθέτω και κουκουνάρι και σταφίδες και βγαινει αρκετά καλό...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    117 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-3-08  
    Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε το πόσο ρύζι θα βάλουμε .μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ωμό ρύζι αντιστοιχεί περίπου σε μια μέτρια πιπεριά. Συν 3-4 κουταλιές εξτρά.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 18-3-08  
    Νομιζω και μαραθος και δυοσμος παει πολυ ,εχεις αρκετες μυρωδιες ,ο δυοσμος θα τις μπερδεψει ολες.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 19-3-08  
    Τα γεμιστά έγιναν υπέροχα. και σαφώς και θα τα ξανακάνουμε. Όσο για πριν σορι !μου ξέφυγε
    #
    Σχόλιο από christina.f, 19-3-08  
    Η συνταγη αυτή είναι πολύ καλή!!!Το κολοκυθάκι και η μελιτζάνα ψιλοκομμένα μέσα στις πιπεριές και τις ντομάτες είναι το μυστικό της επιτυχίας.Εμένα προσωπικά μου αρέσουν αυτά περισσότερο και από τα γεμιστά με κιμά.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 7-6-08  
    Τελεια. Και εγω ετσι τα φτιαχνω. Το μονο που δεν βαζω ειναι καροτο γιατι δεν μου πολυαρεσει.Οχι τις μελιτζανες δεν τις ξεπικριζω πρωτα.Εγω, οταν ειμαι στο χωριο και κοψω κολοκυθακια απο τον κηπο, γεμιζω και κολοκυθολελουδα. Εκει να δεις σφαγη ποιος θα τα φαει....
    #
    Σχόλιο από nautis, 12-11-08  
    #
    Σχόλιο από mellybelly, 2-4-09  
    Σήμερα αποφάσισα να κάνω γεμιστά για πρώτη φορά! Ακολούθησα ακριβώς τα βήματά σου Sitronella.. δεν έχω λόγια!! Αυτό το site θα μας καταστρέψει, θα γίνουμε 800 κιλά και ο άντρας μου να βάλει firewall στο pc ωστέ να μην μαγειρεύω άλλο!!! Σ'ευχαριστώ πολύ, με έβγαλες ασπροπρόσωπη! :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 3-4-09  
    χααχχααχαα mellybelly, χαίρομαι που σου άρεσαν! Άντε καλοκαιριάζει σιγά σιγά, ωριμάζουν οι ντομάτες και θα κάνουμε πολλές φορές νόστιμα γεμιστά.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 5-5-09  
    Φανταστικό φαγητό!! Το φτιάχνω ακριβώς έτσι, αλλά προτιμώ τον δυόσμο από τον μάραθο. Μμμμ... Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 30-5-09  
    Έτσι ακριβώς τρώμε και εμείς τα γεμιστά μας. Είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγάκι. Όλα τα πιρουνάκια λοιπόν γι αυτή τη τόσο ωραία συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από muffinaki33, 5-6-09  
    μοουυ μυρίζει θαύμα γεύση το έχω το γεμιστόταψο στο φούρνο ελπίζω σύντομα και στο πιάτο μας

    #
    Σχόλιο από SISSIB, 11-6-09  
    Μπράβο, κι εγώ έτσι ακριβώς τα φτιάχνω (τα έμαθα από τη μαμά μου) και μάλιστα όταν έχω χρόνο ψιλοκόβω το εσωτερικό των λαχανικών με το μαχαίρι και όχι στον πολυκόφτη. Γίνονται πολύ πιο ωραία. Κι εγώ τυλίγω αμπελόφυλα αν έχω και προσθέτω και κολοκυθάκια ροδέλες μαζί με τις πατάτες. Για το μάραθο νομίζω κι εγώ ότι είναι υπερβολικό, αλλά βασιλικό έχω δοκιμάσει να βάλω και όντως ήταν πολύ νόστιμα.
    #
    Σχόλιο από despinoula, 5-7-09  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΕΦΑΓΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ!ΜΠΡΑΒΟ!
    #
    Σχόλιο από elení_xania, 24-7-09  
    δεν ειναι παντα απαραιτητο να μπενει κιμας.
    και εγω ετσι τα φτιαχνω περιπου
    #
    Σχόλιο από AGRIOGATA, 15-11-09  
    Πάρα πολύ ωραία συνταγή,και ο άντρας μου ξετρελάθηκε.Πάρε πέντε πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από tatiana7, 24-12-09  
    παρα πολύ ωραία!!1
    #
    Σχόλιο από irsak, 22-1-10  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 5-3-10  
    Φαγητό που το τρώμε με πολύ ευχαρίστηση αλλά και που φτουράει.
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-3-10  
    εγω καλα σου βαζω φωτο αλλα τα πηρουνακια τα ξεχναω!τωρα τα θυμηθηκα.
    Σιτρονελα αυτο το φαγητο ειναι ενα απο τα καλυτερα και τα πιο υγιεινα.
    ο καθενας μπορει να προσθεσει η να αφαιρεσει οτι του αρεσει στα γεμιστα,περι ορεξεως ουδεις λογος.
    εμεις τρελαινομαστε για γεμιστα και ειναι ενα φαγητο που τρωγεται και κρυο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από lenale, 22-3-10  
    Τι να πω γι' αυτό το υπέροχο φαγητό....
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    39 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 19-3-08  
    Την ντομάτα την αδειάζεις. Το μέσα εμείς το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Εσύ??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-3-08  
    Φυσικά και την αδειάζω και χρησιμοποιώ την ψίχα. Άλλωστε το γράφει νομίζω καθαρά στην συνταγή. Το κάνω για όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιώ (αυτά που έχουν δηλαδή ψίχα).
    #
    Σχόλιο από xrysopsaro, 4-6-08  
    εξτρα σπεσιαλ η συνταγή!!!
    όμως δεν αναφέρεται πουθενά αν ξεπικρίζουμε τις μελιτζα΄νες πρώτα
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-6-08  
    Γενικά εγώ μελιτζάνες δεν βάζω, γιατί δεν μου πολυαρέσουν. Τις αναφέρω ως ιδέα για όποιον θέλει. Απ' όσο ξέρω όμως η πεθερά μου που κάνει συχνά, δεν τις ξεπικρίζει κάπως.
    #
    Σχόλιο από asxeti, 11-8-08  
    Καλημέρα σας!
    όπως λέει και το Username μου είμαι παντελώς άσχετη από μαγειρική. Μου αρέσουν τα γεμιστά αλλά δεν εχω καταλαβει ακομη ποιο ρυζι ειναι καταλληλο γιατι παντα μου βγαινει ή σκληρο σαν πετρα ή νιαμνιαμ (ακου λέξη!!). επισης αν δεν το βρασω πρωτα δεν ψηνεται με τίποτα μεσα στις ντοματες.
    ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 19-11-08  
    Πολύ ωραία συνταγή! Απάντηση προς την "άσχετη": Δοκίμασε να βράζεις λιγάκι τη γέμιση πριν, να έχεις μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο σου και ίσως να τα σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο στην αρχή &προς το τέλος να το αφαιρείς για να ροδίσουν. Όσο για ρύζι εγώ χρησιμοποιώ καρολίνα, είναι θέμα γούστου!
    #
    Σχόλιο από maria78, 26-5-09  
    Καλησπερα,θα κανω "ορφανα" αυριο για πρωτη φορα.15 τεμαχια.ποσο νερο να βαλω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-5-09  
    maria εξαρτάται κυρίως από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες σου. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Πάντως δε θέλει πολύ, ένα ποτηράκι ας πούμε. Εγώ γενικά το προσπερνάω το βράσιμο και τα γεμιζω έτσι. Αν οι ντομάτες εχουν πολύ ζουμί, μπορεί να μη βάλω και καθόλου νερό, αλλιώς το βλέπω με το μάτι.
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 11-6-09  
    Βρε κοριτσια ποιο ειναι το μυστικο για να μη μου "σπανε οι ντοματες στη διαρκεια του ψησιματος? Ελεος δηλ. εχω φτιαξει τοσες φορες και παντα μα παντα το ιδιο ακομα και οταν εχω ψησει στους 180 πανω-κατω....βοηθεια.....ευχαριστω~
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 11-6-09  
    όταν παίρνω μικρές ντομάτες ,κόκκινες και μεσαίου μεγέθους δεν σπάνε. Αντίθετα όταν έπαιρνα μεγάλες πάντα μου έσπαγαν. Ελπίζω να σε βοήθησα.
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 11-6-09  
    ευχαριστώ!!! αυτη τη φορα εβαλα μεσαιου μεγεθους προς μεγαλες....την επομεν ηθα βαλω πιο μικρες να δοκιμασω...θα επιστρεψω με πιρουνακια!!!
    #
    Σχόλιο από Sofiam, 16-7-09  
    Γεια σας! Είμαι καινούργια στην παρέα! Να σας ρωτήσω κάτι? Όταν βάζουμε τα γεμιστά στο ταψί να ψηθούν, βάζουμε και νερό? Και πόσο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-7-09  
    Δεν βάζουμε καθόλου νερό. Μόνο τα περιχύνεις με λίγο λαδάκι εάν θέλεις. Γι' αυτό και η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή, ώστε να βράσει το ρύζι.
    #
    Σχόλιο από Athinoula79, 10-5-10  
    Καλά, το ότι τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό είναι αυτονόητο! Θέλω όμως τη βοήθειά σας, γιατί κάτι κάνω στραβά και δεν το πετυχαίνω. Βάζω τα γεμιστά λαχανικά στο ταψί, βάζω πατάτες κυδωνάτες, ρίχνω και λίγο νεράκι και βάζω στο φούρνο.Γιατί εμένα δε μου ψήνονται οι πατάτες σχεδόν 2 ώρες,ενώ το ρύζι (φυσικά) λασπώνει?Τι να διορθώσω, γιατί το λατρεύω αυτό το φαγάκι?Help.......
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-5-10  
    Athinoula79 δεν ξέρω γιατί σου γίνεται αυτό. Εγώ δεν βάζω καν νερό στο ταψί. Μήπως να τις κόψεις πιο μικρές σε μέγεθος;
    #
    Σχόλιο από SONIAML, 15-6-10  
    Καλησπέρα. Επειδη δεν είμαι και πολύ εμπειρη στην κουζίνα, θα κάνω μία χαζή ερώτηση και όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει. Στον πολυκόφτη βάζω μόνο τη ψίχα από τα λαχανικά ή τα βάζω όλα (δηλ. καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο, μαίντανο και δυόσμο);;;;;;;;;;;; Ας μου πει κάποιος γιατι θέλω να δοκιμάσω αύριο. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-6-10  
    Εγώ τα βάζω όλα μέσα :)
    Καλή επιτυχία σου εύχομαι και ό,τι θελήσεις, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.
    #
    Σχόλιο από mort, 4-8-10  
    γίνεται αυτή η συνταγή να γίνει με κιμά κοτόπουλου;
    #
    Σχόλιο από ryzaki, 24-8-10  
    νόστιμα!!!και ήταν η πρώτη φορά που έκανα γεμιστά.Την άλλη φορά θα κάνω περισσότερα γιατί τρώγοντε πολύ ευχάριστα και κρύα ιδιαίτερα η πιπεριές!Ποιο ρύζι είναι σωστό να βάζουμε στα γεμιστά ή είναι δική μας επιλογή?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-8-10  
    mort αυτά είναι "ορφανά" γεμιστά, χωρίς δηλαδή κιμά. Αν κάνεις τις ανάλογες μετατροπές και αλλαγές στη συνταγή, φαντάζομαι πως μπορούν να γίνουν και με κιμά. Κοίτα καλύτερα και συνταγές που έχουν ήδη κιμά όπως αυτή:
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/ntomates-gemistes-me-kima.html

    ryzaki το ρύζι στα γεμιστά είναι προσωπική υπόθεση, ανάλογα εάν τα θέλεις να "λαπαδιάζουν" ή αν προτιμάς το ρύζι μέσα σπυρωτό. Εγώ βάζω σουπέ ρύζι στα γεμιστά μου.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Παραλλαγές

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 19-3-08  
    M Π Ρ Α Β Ο ! Sitronella,πολύ νόστιμη συνταγή αυτή! Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω κι εγώ χωρίς κιμά.
    Να σας πω και μια ιδέα; Γεμίζω και πατάτες στις οποίες κόβω ένα καπάκι από πάνω, όπως και στα υπόλοιπα, και τις ανοίγω με μικρό κουταλάκι προσέχοντας μη φτάσω στην άκρη και τις γεμίζω κανονικά. Επίσης γεμίζω και αμπελόφυλλα με την ίδια γέμιση και τα αραδιάζω στο ταψί δίπλα στις πατάτες. Έχω ακούσει και για κρεμύδια ξερά τα οποία τα κόβουμε κάθετα και βγάζουμε φύλλο-φύλλο το γεμίζουμε και το τυλίγουμε.
    Μου έδωσες ιδέες για τη νηστεία, Μπράβο και πάλι.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-3-08  
    Γεμιστά κρεμμύδια κάνει η πεθερά μου. Τα χαράζει λίγο και μετά τα ζεματίζει. Έτσι τα φύλλα διαχωρίζονται εύκολα. Τα γεμίζει όμως με κιμά. Θα της ζητήσω να τη συνταγή να την προσθέσω...
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 19-3-08  
    Θα έβαζα 5 με τόνο άν είχε και κιμά, χεχεχε, και μάραθο και δυόσμος πάει, κιμάς σβυσβένος με κρασί, κουκουνάρι και σταφίδες ξανθιές, όποιος θέλει, την ψύχα της ντομάτας ψιλοκομμένη εγω την βάζω και στη γέμιση καί την περιχύνω οάνω απο τις ντονάτες μαζί με ένα φλυτζάνι λάδι νερό ανάλογο, φέτα ή γραβιέρα στο κλείσιμο, φρυγανιά και στο φούρνο....
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 19-3-08  
    Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω και εγώ 'ορφανά' (χωρις κιμά δλδ) δοκιμάστε και σε μία γωνίτσα του ταψιού να βάλατε και μία χουφτούλα μπάμιες γίνονται εξαιρετικές!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 8-6-08  
    Βαλτε και βασιλικο -ξερο η φρεσκο δεν εχει σημασια , ενταξει καλυτερα φρεσκος αν γινεται-και...θα με θυμηθειτε!!!Η γιαγια μου παντα ετσι τα εφτιαχνε και νομιζω οτι αυτο κανει τη διαφορα.
    #
    Σχόλιο από ΖΟΖΟ, 27-9-08  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ,ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ 1 ΜΕ 2 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ QUAKER ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ.
    #
    Σχόλιο από neta37, 19-11-08  
    Εμεις στην Κρητη στα γεμιστα και στα ντολμαδακια μας βαζουμε και λιγο θρουμπι(αρωματικο φυτο βουνου αποξυραμενο)περιπου 1 κουταλια της σουπας.Δινει μια ιδιαιτερη γευση στο φαγητο μας.Δοκιμαστε το....
    #
    Σχόλιο από nautis, 30-11-08  
    απλή και νόστιμη συνταγή! εγω προσθέτω και κουκουνάρι και σταφίδες και βγαινει αρκετά καλό...
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 10-1-09  
    και εγω περιπου ετσι τα φτιαχνω μονο που βαζω μπολικο τυρι τριμμενο οτι εχω εκτος απο φετα, για να μας γινουν νοστιμα θελουν πολλα κρεμυδια και το εσωτερικο απο τις μελιτσανες ,απο τα κολοκυθια, και λιγους σπορους απο την πιπερια,δεν τσιγαριζω ουτε βραζω απο πριν την γεμιση,απλα για να ψηθουν καλα μεσα και να μην ειναι το ρυζι ωμο δεν πρεπει να τα γεμιζουμε πολυ.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 5-5-09  
    Πάρα πολύ νόστιμα , όχι πως δε το περίμενα. Εγώ δεν έβαζα μάραθο, και μαζί με τις πατάτες κόβω κολοκυθάκια σε ροδέλες.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 17-5-09  
    Αυτο το φαγητο ειναι για πολλα πιρουνακια!!! και γινεται πολυ νοστιμο οταν τριβουμε οπως λες μεσα στην γεμιση ολα τα λαχανικα ,κολοκυθι πιπερια μελιτζανα!!(γινεται αφρατο το μιγμα) Εγω οταν βαζω στο κοφτη την ντοματα να γινει σαλτσα ,ριχνω και εκει λιγη πιπερια πρασινη,ποοοολυ νοστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από elenakappa, 24-7-09  
    καλημερα εγω ζω στην κρήτη 25 χρόνια τώρα.Λοιπόν εδω μέσα ετα ορφανά γεμιστά τρίβουν 2-3 πατάτες μέσα στην γέμιση και κολοκυθάκια και στο ταψί προαιρετικά μπορείς να βάλεις και φέτα.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 24-7-09  
    Είναι η βασική κλασική ελληνική συνταγή των γεμιστών . Η κάθε μια μπορεί να κάνει όποια παραλαγή θέλει , π.χ. να βάλει τυρί , ή να τρίψει στη γέμιση πατάτα .
    Θα βάλει όμως οπωσδήποτε βασιλικό και όχι μάραθο που νομίζω πως δεν ταιριάζει στη συνταγή αυτή . Επίσης , η ψίχα από τις ντομάτες που θα γεμίσουμε δε φτάνει , πρέπει να τρίψουμε και επιπλέον ντομάτες , για να γίνει η σάλτσα πιο κόκκινη, πιο δεμένη και πικάντικη . Και η ψιλοκομένη πιπεριά ,πράσινη ή κέρατο , οπωσδήποτε .
    #
    Σχόλιο από MANE, 11-10-09  
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟΝ ΜΑϊΝΤΑΝΟ,ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙ ΤΡΙΜΕΝΟ ΓΙΑΜ ΓΙΑΜ.......
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 15-8-10  
    Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγάκι όλων. Εγώ δεν γεμίζω κολοκυθάκια & μελιτζάνες αλλά πάντα βάζω ένα κολοκυθάκι & μια μελιτζάνα ψιλοκομμένα μέσα στη γέμιση. Επίσης εκτός από μαιντανό και δυόσμο προσθέτω και λίγο άνιθο. Το καλύτερο βέβαια είναι λίγες ξανθές σταφιδούλες στη γέμιση. Προσθέτουν μια γλύκα.
    #
    Σχόλιο από salom, 15-7-11  
    Ναι σε όλα τα παραπάνω (τριμμένη πατάτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, φέτα μέσα στο μείγμα)!!! Ετσι ακριβώς τα κάνουμε και εδώ στην Κεφαλονιά μάνα πρός γιαγιά (όπως λέμε πάππου πρός πάππου) μόνο που η μανούλα μου έλεγε "γεμιστά χωρίς μαντζουράνα" ή αλλιώς σάψυχο το λέμε εμείς εδώ "δεν είναι γεμιστά"... Σας το προτείνω να το δοκιμάσετε. Από μπαχαρικά- αρωματικά βάζω μόνο αυτό και φυσικά πιπέρι και τον μαιντανό.
    #
    Σχόλιο από whoopee, 10-1-12  
    μοιάζει πολύ με την δική μου συνταγή, με την διαφορά ότι βάζω στη γέμιση λίγα μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα και κουκουνάρια. Από μυρωδικά βάζω φρέσκο μαιντανό-άνιθο-δυόσμο (συνολικά μια κούπα), ξερό θυμάρι-βασιλικό-μαντζουράνα (όλα από λίγο). Σωτάρω το κρεμμύδι, προσθέτω κουκουνάρι και τις αλεσμένες ψύχες των λαχανικών, προσθέτω κονκασέ κ΄μυρωδικά και τέλος το ρύζι ίσα ίσα να ανακατευτούν οι μυρωδιές. Δεν βάζω νερό και δεν το αφήνω να βράσει. Επίσης προχθές δεν μου έφτασε το ρύζι κ΄έβαλα μισό ρύζι κ΄μισό τραχανα. Εγινε καταπληκτικό κ΄απο δω κ΄πέρα έτσι θα τα φτιάχνω. Ακόμα, δοκιμάστε τις πατάτες πριν τις βάλετε στο ταψί να τις ανακατέψετε με το αλάτι πιπέρι, θυμάρι κ΄χυμό λεμονιού. Αφήστε να μαριναριστούν μέχρι να γεμίσετε τα λαχανικά κ΄μετά βάλτε τες στο ταψί. Γίνονται μούρλια. Ακόμα κι ο μεγάλος μου γιος που δηλώνει "αλεργικός" σε όλα τα λαχανικά, το τσακίζει αυτό το φαγητό!
    #
    Σχόλιο από ΜαρίαΒαμβάκου, 17-7-12  
    Τέλειο φαγητό τα γεμιστά.

    Ένα μικρό μυστικό για αυτούς που θέλουν να τα απολαμβάνουν και τον χειμώνα είναι το εξής.Τα αδειάζουμε κάνουμε την γέμιση της επιλογής μας μόλις ρίξουμε το ρύζι αποσύρουμε από την φωτιά (χωρίς να βράση το ρύζι καθόλου) και γεμίζουμε τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα βάζουμε στον φούρνο όπως είναι δεν τα ξεπαγώνουμε στους 200 για 1 ώρα κατά προτίμηση το ρύζι να είναι κίτρινο για να αντέξει στην κατάψυξη.

    Αυτό αξίζει να το κάνεις μόνο όταν τα υλικά είναι δική σου παραγωγής ή από άνθρωπό που ξέρεις ότι έχει δικά του βιολογικά πράγματα.

    Εγώ έχω την δική μου παραγωγή και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα φτιάχνω.

    Καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από maria_char, 8-5-14  
    Έκανα πρώτη φορά τα γεμιστά και δοκίμασα αυτή τη συνταγή - άρεσαν πολύ στο φίλο μου! Την άλλη φορά δε θα βάλω καρότο, μου φάνηκε πως γλύκιζε πολύ και ίσως προσθέσω και άνηθο. Πολύ καλή , μπράβο!
    #
    Σχόλιο από dueller, 12-5-14  
    Εγώ από πράσινα μυρωδικά προτίμησα λίγο βασιλικό φρέσκο και μαϊντανό, όχι καρότο μάραθο κτλ. Must το βράσιμο του ρυζιού (έβαλα 2 ειδών, για πιλάφι και για σούπες) και επίσης φέτα τριμμένη από πάνω και μετά καπάκωμα. Απλά τέλεια...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της sokolatenia
    Εύκολα κ νόστιμα!
    Ένα βιβλίο 179 αγαπημένων συνταγών, του/της FotiniP
    dokimasmena
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Τα παραδοσιακά
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της lazarsays
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 147 αγαπημένων συνταγών, του/της BIBOYLA